Мнения Daily - Гърция: последният опит за "скок на умрялата котка"

И още: Данък "вредни храни" ще убие утвърдени производители; Търговията с външния свят е най-успешната социална програма в България

Левицата на господата Ципрас, Варуфакис и пр. си повярва, че ще може да задържи права обратната пирамида на гръцките финанси.
Левицата на господата Ципрас, Варуфакис и пр. си повярва, че ще може да задържи права обратната пирамида на гръцките финанси.    ©  ALEXANDROS AVRAMIDIS
Левицата на господата Ципрас, Варуфакис и пр. си повярва, че ще може да задържи права обратната пирамида на гръцките финанси.
Левицата на господата Ципрас, Варуфакис и пр. си повярва, че ще може да задържи права обратната пирамида на гръцките финанси.    ©  ALEXANDROS AVRAMIDIS

Подписването на споразумение ще означава политическо самоубийство не само за него, но и на целия основан на противопоставянето на меморандума популизъм, който властваше в политическите дебати в Гърция през последните години.

Разривът ще доведе до излизане от Еврозоната и вероятно от Европейския съюз и до катастрофални икономически, политически и геополитически последствия за страната.

Добирането на г-н Ципрас до властта може да бъде оприличено като "скока на умрялата котка" от периода след възстановяването на демокрацията в Гърция. Имам предвид усилията на партийните клиенти, лентяите на държавна заплата, така наречените синдикалисти, пенсионерите под 60-годишна възраст, неомъжените дъщери, "контрабандистите" от безплатните системи за здравеопазване и образование, които съставят политическото мнозинство и искат да запазят своите привилегии за сметка на обществото и перспективата за възобновяването на една продуктивна икономика.

Тази система не е устойчива, дори ако вместо данъци в размер на 8 – 12 милиарда за срок от 18 месеца, правителството предложи или приеме данъци за 20 или 30 милиарда евро.

Частната икономика е на смъртен одър и тези данъци така или иначе няма да бъдат платени. Фактът, че през последните години стойността на неизплатените данъци скочи от 25 до почти 80 милиарда евро доказва това.

В Гърция имаме 3 милиона пенсионери и малко под 1 милион служители, често наети без никакви критерии, които получават пенсии и заплати от държавния бюджет. Хората, които осигуряват техните доходи са 2,5 милиона служители в частния сектор и 1,5 милиона безработни. Този баланс е нестабилен и в момента, в който ще се стопят и последните банкови влогове, ще бъде въпрос на време да се срине.

- See more at: http://www.grreporter.info/mezhdu-podchinenieto-i-katastrofata/17473#sthash.C4VVUAZs.dpufQuo vadis, Гърция?

Последният опит за "скок на умрялата котка"

От анализ на Костас Ступас в икономическото издание capital.gr, публикуван в grreporter.info

Добирането на г-н Ципрас до властта може да бъде сравнено със "скока на умрялата котка" от периода след възстановяването на демокрацията в Гърция.

Имам предвид усилията на политическото мнозинство - от партийните клиентелисти, лентяите на държавна заплата, т.нар. синдикалисти, пенсионерите под 60 години, неомъжените дъщери, "контрабандистите" от безплатното здравеопазване и образование и т.н., да запази своите привилегии за сметка на обществото и перспективата за възобновяването на една продуктивна икономика.

Тази система не е устойчива, дори ако правителството наложи два или три пъти по-високи данъци. Частната икономика е на смъртен одър и тези данъци така или иначе няма да бъдат платени - през последните години неплащането им скочи от 25 до почти 80 млрд. евро.

Освен 1.5 млн. безработни в Гърция имаме 3 млн. пенсионери и близо 1 млн. служители, често наети без никакви критерии, които получават пенсии и заплати от държавния бюджет. Хората, които осигуряват техните доходи, са 2.5 млн. заети в частния сектор. Този баланс е нестабилен и в момента, в който се стопят и последните банкови влогове, ще бъде въпрос на време да се срине.

Левицата на господата Ципрас, Варуфакис и прочие повярва, че ще може да задържи права тази обратна пирамида по два начина. Единият беше ограбването на влоговете (много от които са продукт на сивата икономика) чрез налагането на много тежки данъци и вторият – изнудването на "глупавите франки" с вероятния удар, който би нанесло на еврото излизането на Гърция от еврозоната, с цел да отвоюват някакъв "пакет за развитие" през следващите години.

Изтичането на влогове от банките и екстремното покачване в броя на необслужваните кредити изключиха първото. Ако правителството на СИРИЗА се задържи до края на годината и приложи това, което представя като програма, броят на безработните ще надхвърли 2 милиона и повечето от малкото останали в Гърция големи компании ще изнесат данъчните си седалища извън страната.

Правителството се намира в безизходица. Ако подпише споразумение, ще извърши политическо самоубийство, защото ще започнат да намаляват държавните разходи и високите пенсии без навършена пенсионна възраст. Пазарите и професиите ще се либерализират и печалбите им ще намалеят в полза на потребителите и икономиката.

Ако избере излизането от еврозоната и вероятно от ЕС, тогава средните заплати и пенсии, които сега са между 900 и 1000, а по-ниските - между 500 и 600 евро, ще спаднат до нивото, на което са в България и други балкански страни - съответно около 350 и 120 евро. 

Гръцката левица извърши политическо самоубийство за пореден път. През следващите 50 години отново ще се напишат стотици книги за великия "щурм към небето" и силите, които са го преустановили - от страдалческите убежища на една победена и безплодна идеология.

Коментари +

Ципрас сам се простреля в крака

Никос Диму, писател, пред Protagon.gr

След референдума ще се озовем в една друга държава. Все едно какъв ще е изходът от вота. Ако спечели СИРИЗА, това ще е една бедна, периферна страна, принадлежаща към третия, ако не към четвъртия свят. Ако СИРИЗА загуби, тези хора няма да се задържат на власт.

Не би било възможно и сформирането на правителство на националното единство, тъй като това би означавало нови избори. Кой ще плати за провеждането им? Тогава ще има ли работещи банки? Алексис Ципрас сам се простреля в крака. Какво просветление е този референдум! Все едно е кой ще спечели, губещите ще сме всички ние.

Дано Тачър пак излезе права

От коментар на Огнян Минчев, политолог, във "Фейсбук" 

Помните ли молитвата на Кърт Вонегът? "Господи, дари ме със спокойствието да приемам нещата, които не мога да променя; със смелостта да променя нещата, които мога, и с разума винаги да разбирам разликата между двете."

Имам чувството, че гръцкото правителство и парламентарно мнозинство са изгубили този разум, който трябва да ориентира и отделната личност, и всеки държавен елит в реалностите на света, в който живеем. Не ми се иска да предположа единственото друго възможно - Ципрас и Варуфакис са съхранили разума си, но цинично са отписали родната си страна и сънародниците си в името на личното си самолюбие и решимост да играят ва банк.

Очевидно е, че няма и не може да има такава игра. Далеч съм от мисълта, че световната финансова система е справедливо или дори ефективно функционираща система. Но разумът е за това - да познаваш реалностите на света и да знаеш какво можеш да си позволиш.

Настоящето гръцко правителство ни припомня всички вицове за комунизма от вече забравеното минало от втората половина на 20 век. Сред тях се откроява сентенцията на Маргарет Тачър - "Комунизмът си отива, когато свършат чуждите пари".

Дано да излезе права и този път. Иначе - Бог да бди над Гърция!

Отворено писмо към министъра на здравеопазването

Данък "вредни храни" ще убие утвърдени производители

инж. Стойко Кировски, собственик на фирма "Джем и Джем" - Пловдив

Уважаеми г-н министър,

Пиша ви това писмо в качеството си на собственик на една от най-големите фирми за производство на плодово-захарни консерви в България. Няма по-лоша новина за стотина български предприятия в този бранш от появилите се напоследък в медиите проекто-идеи на вашето министерство за въвеждане на данък върху така наречените от вас "вредни храни".

Наистина ли с лека ръка ще убиете утвърдени производители от няколко бранша? Могат ли да се нарекат вредни храни продукти, които се произвеждат и продават в повече от 200 държави по света, но понеже в други две (Унгария и Финландия) са решили, че са вредни, ние трябва да ги последваме? Правите ли си сметка какво ще струва това на българската икономика?

Ние, българските производители на храни, сме едни от малкото все още работещи предприятия в България. Преживели сме тежки времена като Виденовата зима, хиперинфлация, банкови фалити, спекулативни цени на основни суровини, петролни и газови кризи, ежедневен натиск от държавни институции и т.н, и т.н. Всички тези неблагополучия сме ги приели като неизбежни и сме ги преборили, но никога не сме очаквали, че с един закон ще бъдем тотално сринати.

Дотам ли стигна държавата, че вашето министерство ще пълни хазната с данъци?

На базата на 20-годишен опит предвиждам следните проблеми от приемането на един такъв закон:

1. Спад на продажбите на вътрешен пазар 30-40%. (В Унгария нашите продажби спаднаха 10 пъти след въвеждането на този закон). 2. Развихряне на сивата икономика (продажба без фактури). 3. Нелегално производство.

4. Нелегален внос.

Вследствие на това ще се стигне или до закриване на предприятия, или до драстично съкращаване на персонал. Никой не може да прогнозира мащаба на една такава криза, но той ще бъде катастрофален.

Нека да се опитаме да преценим има ли смисъл от въвеждането на "данък вредни храни" :

1. Не нарушаваме ли демократичния избор на всеки сам да преценява с какво да се храни?
2. Не унищожаваме ли утвърдени предприятия, за създаването на които са похарчени доста европейски пари? 3. Не рискуваме ли работните места на хиляди утвърдени специалисти от няколко бранша? 4. Не подлагаме ли на риск здравето на всички потребители, за които сме уж загрижени, като ги оставим в ръцете на черния пазар? Ще има ли вашето министерство сили и средства да го контролира? 5. Няма ли да се повтори грешката с пазара на цигарите, заради която в момента две трети от този пазар е нелегален?

6. Кой ще убеди търговските вериги да приемат с 15% по-високи цени (10% за вашия данък и 5% заради предвижданото увеличение на тока) или това ще остане за наша сметка?

През последните години, благодарение на координираните действия на Агенцията по безопасност на храните, Полицията и Митниците бе създаден баланс в работата на предприятията за производство на храни. Нелегалното производство бе сведено под санитарния минимум.

Опитайте се да съхраните този баланс. Не се поддавайте на свръхамбициите на някой ваш съветник, който явно не осъзнава до какви последствия може да доведе безумната му идея.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции

Търговията с външния свят е най-успешната социална програма в България

От коментар на Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

В дебатите покрай Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)  прави впечатление, че в критичните оценки почти винаги се прокрадва аргументът, че страната ни неизбежно ще изгуби от отварянето на търговията. В някои случаи се стига дотам, че се поставят под съмнение икономическите ползи за страната от влизането в ЕС през 2007 г.

През последната година активно започна да се пробутва и тезата, че всъщност основополагаща е европейската солидарност (европейските фондове), докато свободната търговия носи едва ли не вреди. В случая ще представим два аргумента, които са особено важни за този въпрос:

1.Българската икономика става все по-зависима от търговията и моторът на развитието след кризата на практика е износът.

2. През 2014 г. износът на България към страните от ЕС е за близо 27 млрд. лв., или почти двойно спрямо износа от 2006 г. (преди членството). Големият ръст идва след рецесията през 2009 г., когато възстановяването беше изцяло доминирано от износа, в т.ч. към страни извън ЕС (Турция и Китай например). 

Традиционно в българската икономика потреблението на домакинствата е надвишавало износа, т.е. вътрешното търсене е било много по-значим фактор от външната търговия. След 2009 г. този факт рязко се променя и към момента износът на стоки и услуги вече надвишава потреблението на домакинствата, т.е. търсенето отвън на наши стоки и услуги е по-голямо спрямо това на местните домакинства (изключваме потреблението на правителството). Ако допреди кризата икономиката на страната бе зависима от притока на външни капитали и (изкуствено раздуто) кредитиране, то сега е зависима от отвореността си към външните пазари.

Разбивката на данните за търговията по страни подкрепя и втория аргумент, а именно - че стоките следват растежа. Преди членството ни в ЕС водещите търговски партньори на България са Германия и Гърция. През 2014 г. основният ни партньор вече убедително е Германия, като износът ни натам е скочил два пъти спрямо 2008 г. За същия период износът към Гърция не е мръднал и тя дори вече изостава като експортна дестинация спрямо Румъния и Турция.

Казано с други думи, чувствителното нарастване на износа след кризата от 2009 г. е ориентирано предимно към страните с растеж или устойчиво възстановяване.

Конкурентоспособните компании в България оцеляха именно заради ориентирането към външното търсене. През последните две години икономика отбеляза рекордно високи нива на отвореност (търговията превишава БВП 1.37 пъти), а пазарът на труда се възстановява - новите пазари по принцип водят до нови работни места.

За търговията между България и САЩ вече е казано много, но е важно в дебатите около ТПТИ да се открои аргументацията, която стъпва на чиста идеология, насочена срещу свободната търговия. Приложена спрямо собствения ни опит от членството в ЕС и преструктурирането на икономиката ни след кризата, те се разбиват на пух и прах.

Търговията с външния свят е безспорно най-успешната социална програма в страната и като осигуряване на заетост и като подкрепа на доходите на домакинствата.

Подписването на споразумение ще означава политическо самоубийство не само за него, но и на целия основан на противопоставянето на меморандума популизъм, който властваше в политическите дебати в Гърция през последните години.

Разривът ще доведе до излизане от Еврозоната и вероятно от Европейския съюз и до катастрофални икономически, политически и геополитически последствия за страната.

Добирането на г-н Ципрас до властта може да бъде оприличено като "скока на умрялата котка" от периода след възстановяването на демокрацията в Гърция. Имам предвид усилията на партийните клиенти, лентяите на държавна заплата, така наречените синдикалисти, пенсионерите под 60-годишна възраст, неомъжените дъщери, "контрабандистите" от безплатните системи за здравеопазване и образование, които съставят политическото мнозинство и искат да запазят своите привилегии за сметка на обществото и перспективата за възобновяването на една продуктивна икономика.

Тази система не е устойчива, дори ако вместо данъци в размер на 8 – 12 милиарда за срок от 18 месеца, правителството предложи или приеме данъци за 20 или 30 милиарда евро.

Частната икономика е на смъртен одър и тези данъци така или иначе няма да бъдат платени. Фактът, че през последните години стойността на неизплатените данъци скочи от 25 до почти 80 милиарда евро доказва това.

В Гърция имаме 3 милиона пенсионери и малко под 1 милион служители, често наети без никакви критерии, които получават пенсии и заплати от държавния бюджет. Хората, които осигуряват техните доходи са 2,5 милиона служители в частния сектор и 1,5 милиона безработни. Този баланс е нестабилен и в момента, в който ще се стопят и последните банкови влогове, ще бъде въпрос на време да се срине.

- See more at: http://www.grreporter.info/mezhdu-podchinenieto-i-katastrofata/17473#sthash.C4VVUAZs.dpufГръцката левица извърши политическо самоубийство за пореден път в резултат на собствената си неспособност и липса на гъвкавост. През следващите 50 години отново ще прочетем стотици книги за великия "щурм към небето" и силите, които са го преустановили… А те не са други от страдалческите убежища на една победена и безплодна идеология". 

Костас Ступас 


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход