С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
29 юни 2015, 18:09, 14418 прочитания

Спокойно за банките, притеснения при износителите

Компаниите виждат като основен проблем забавените плащания по сделки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Първият ден на банковата ваканция в Гърция не доведе до активности в българските клиенти на финансовите институции. Логично, защото три от тях са местни дружества, всички са ликвидни и от месеци са прочистени от гръцки облигации и трансфери натам. Преките ефекти са по две линии: поскъпване на българския дълг и несигурност при някои български компании-износители към Гърция.

"Капитал" се допита и до икономисти, анализатори и представители на бизнеса. Според повечето ще има краткосрочен негативен ефект от гледна точка на търговските взаимоотношения между двете страни и на лихвените нива по българския дълг. За банките специалистите са на мнение, че там проблеми не можем да очакваме, тъй като през последните 5-6 години са взети достатъчно мерки в тази посока.


Дългът поскъпна

Най-прекият ефект е видим в първия ден от гръцката банкова ваканция. Доходността по еврооблигациите, емитирани на международните пазари през юни 2014 г. (кабинетът "Орешарски"), е с най-голям ръст сред всички държави от Източна Европа. По данни на Bloomberg на вторичния пазар повишението е с 30 базисни пункта до 3.26%.

Проявление от гледна точка на вътрешния държавен дълг вероятно няма да има, тъй като не е предвидено да се продават ДЦК през юли. Министерството на финансите все още не е публикувало емисионния календар за следващия месец, а за да има предстоящ аукцион, той трябва да е публикуван 30 дни по-рано. През идните седмици обаче е възможно пазарите да се успокоят и България да не трябва да плаща повече като заема пари.Въпрос за милиони

Гърция от години не е основен търговски партньор на страната, но все пак говорим за милиарди.  През 2014 г. износът ни към южната съседка е бил 2.9 млрд. лв., като най-много продаваме облекла (254 млн. лв.), зърно (194 млн. лв), дървен материал (180 млн.лв), електрическа енергия (150 млн. лв.), мляко и млечни продукти, яйца, хартии и картон и слънчогледово олио. Разбивка на данните на НСИ показва, че за първите три месеца на 2015 г. износът ни за Гърция се е увеличил до 705 млн. лв. спрямо същия период на 2014 г., когато е бил 622 млн. лв.

Производители, чийто пазар е основно Гърция, казаха пред "Капитал", че вече има проблеми с разплащанията. Други разказаха, че има механизъм за плащане, просто е нужно още едно одобрение за плащането.

Търговец на електроенергия не очаква да има проблем с износа на ток. Причината е, че продуктите от първа необходимост, както и тези, които са важни за сигурността на страната няма да бъдат ограничавани. Според него проблемът ще е свързан по-скоро с неплатежоспособността на клиенти в Гърция, което неизбежно ще се прехвърли в забавени плащания.

Коментари и прогнози

Красен Станчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

Фотограф: Надежда Чипева

Красен Станчев, председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ) и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски":
"Няма нещо съществено притеснително за България от ситуацията в Гърция. Това, което се случва в Гърция, е повторение на българската история от началото на 90-те години. За Гърция предстоят години на политически кризи, нестабилност на валутата. Не е сигурно все още дали страната ще излезе от еврозоната, докато фалитът е осигурен. В България банковата система е стабилна, като основният фактор, който ни запазва от заразително влияние е, че български фирми имат дългове към гръцките банки, а не обратното. Гръцките банки, които са дали заем на български физически и юридически лица, имат интерес в България икономиката да функционира нормално.

По отношение на имиджа - няма да се влоши кредитния рейтинг на България, това което може да се случи и вече се случва, е лихвените проценти за емисии на нов правителствен дълг да се повишат леко, но не много. За реалния сектор - онова, което става в Европа, се случва и в България. Българските износители от 5 години насам преориентират търговията си и износът ни за Гърция намалява. На по-ниско ниво бягството на капитали от Гърция към България вече се случи, а сега при капиталов контрол ще е трудно да се изнасят пари в наличност. Така че е трудно да се предвиди бум на прехвърляне на гръцки фирми у нас - това вече се случи в последните години поради стабилността в България".

Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ)

Фотограф: Велко Ангелов

Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ):
"Рискове за България очевидно има, няма как едно такова събитие за близка страна да не е рисково. Изглежда обаче, че сме защитени до някаква степен. По отношение на търговията Гърция беше основна дестинация за износа ни през 2008 - 2009 г. , но след кризата вече не е така, сега е Германия, Турция и други са по-важни за нас, което показва, че българските стоки се ориентират към пазари, които растат. Като търговски партньор макроикономическите щети за България биха били ограничени, естествено вредите за тези, които чакат плащания от гръцка страна или фирмите, чиито основни контрагенти са гръцки, ще са по-големи. 

По отношение на банките също изглежда, че сме защитени. Едно от доказателствата е, че днес гръцките банки в Гърция не отвориха, но в България банките си работят нормално. Има и съобщение от БНБ, че "Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България". Имаше и действия да се намали експозицията на българските банки към Гърция.

Проблемът е, че едно такова голямо събитие, което е толкова значимо за еврозоната, не може да бъде обхванато точно и да се предвидят всички последствия. Примерът с Lehman Brothers беше показателен, никой не можеше да предвиди, че ще има блокирани средства в Европа 2-3 дни по-късно. Така, че притеснения имам по-скоро за нещата, които не знаем, нормално е през следващите седмици да следим какво ще се случва.

По отношение на това дали събитията в Гърция ще засегнат кредитния ни рейтинг: той всъщност беше намален в края на миналата година заради изцяло вътрешни проблеми, което е действително негативно. Но ако ти намалят кредитния рейтинг заради външни фактори не е толкова лошо. Възможно е да има оскъпяване на дълговете, дори и да ни стане по-скъп обаче можем да си го позволим, ние и изтеглихме повече дълг може би превантивно в началото на годината. Притеснително е на европейска почва как ще се отразия тази ситуация, ако европейската икономика се забави, това автоматично ще има ефекти и върху нас, защото сме пряко свързани."

Министърът на финансите Владислав Горанов

Фотограф: Цветелина Белутова

Владислав Горанов, финансов министър*:

Най-големият риск пред България днес, свързани с Гърция, не е банковата система. Делът на банките с гръцки собственици в България е малък, макар и не пренебрежим. Но това са поднадзорни на БНБ и мога да ви уверя, че ликвидността им е на много добро ниво. Няма рационална причина за пренос на смущения към България. Преди години е имало кредитиране на гръцките банки-майки от страна на българските им дружества, но от много години не е така. В момента те имат положителна експозиция, т.е. привлекли са ресурс от Гърция. Ликвидността им по никакъв начин не зависи от случващото се в южната ни съседка.

Освен това трябва да се има предвид, че въпреки трудностите в преговорите между гръцкото правителство и кредиторите, банковата система работи. С други думи, при всичките проблеми на Гърция, нейните банки продължават да работят. При никакви проблеми в България в тази посока, няма причина да се правят аналогии.

В краткосрочен план може да има притеснения от страна на икономическите субекти, които имат отношения с Гърция, заради несигурността. Но аз съм оптимист, че няма да има проблеми в средносрочен план.

Вероятно пазарите ще бъдат силно обезпокоени от едно подобно действие и като цяло доверието в еврозоната може да бъде разколебано. Но в дългосрочен план съм сигурен, че еврозоната ще бъде по-силна, каквото и да е решението. Това в никакъв случай не трябва да се разбира като подтик Гърция да напусне или не. Но със сигурност не може години наред цяла Европа да се занимава с този проблем, а гръцкият народ да не осъзнава, че с лоши политики и с безотговорно управление и популизъм се стига до това.

Аз продължавам да гледам на Гърция като на един лош пример за правене на политика. Тя е доказателство как една държава с прекрасни дадености може да бъде доведена до тежки икономически резултати. Урокът, който трябва да научим е, че популизмът и недоброто управление, особено ако продължат много години, водят до криза с дългосрочни последици.

*мнението бе изразено по време на изслушване в бюджетна комисия в четвъртък (25 юни). От Министерството на финансите заявиха, че позицията на министър Горанов е непроменена към този момент.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно 1 Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно

И още: Проф. Петко Салчев ще управлява здравната каса; Нови предложения за свиване на рекламата на хазарта; Предсрочните избори в Румъния стават по-малко вероятни

25 фев 2020, 4966 прочитания

Данните за вноса се оказаха непълни, предстои ревизия 1 Данните за вноса се оказаха непълни, предстои ревизия

Причината е нов начин на отчитане на някои видове борсови стоки, твърдят от НСИ и митниците

25 фев 2020, 2447 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Енергийният регулатор отложи решението за цените на тока с месец

Топлофикационните и заводските централи ще трябва да доказват колко пара продават

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10