Парламентът одобри на първо четене промените в пенсионния сектор

Парламентът прие на първо четене промените, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.
Парламентът прие на първо четене промените, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Парламентът прие на първо четене промените, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.
Парламентът прие на първо четене промените, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, които се припознават от правителството като пенсионна реформа със 117 гласа, 35 против и 19 се въздържали се. Подкрепа дадоха депутатите на ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и четирима от ДПС. Патриотичният фронт гласува с "въздържал" се, както и щестима депутати от ДПС. По-голямата част от групата на движението не гласува.

Промените предвиждат осигурените да могат да прехвърлят парите си от частен фонд в държавното осигуряване и обратно. В края на 2014 г. без дебат парламентът прие текст, който на практика национализираше пенсионни осигуровки. Според него родените след 1959 г. осигурените имаха право еднократно да прехвърлят осигуровките си от частен фонд в държавното осигуряване или да започнат да се осигуряват само в НОИ, без право да прехвърлят партидата си във фонд. Веднага след това започна дискусия за промяна на текста, която на практика преля в дискусия за пенсионната система. В резултат кабинетът предложи начини за нарастване на приходите в НОИ – увеличаване на пенсионната вноска и на пенсионната възраст, а освен това разреши многократно прехвърляне на осигуровките от частното в държавното осигуряване и обратното. Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин подчерта, че проектът, обсъждан в широк формат в продължение на седем месеца, е продукт на съгласие, а не на пазарлъци. Промените защитиха и председателят на ресорната парламентарна комисия  Хасан Адемов (ДПС) и съпредседателят на групата на РБ Радан Кънев. Последният се ангажира при второто четене да предложи конкретни текстове във връзка с уредбата на прехвърлянето на парите за втора пенсия от универсалните фондове към държавата. Блокът ще настоява намалението на пенсията от първия стълб за избралите да се пенсионират и с втора - от частните фондове, да не бъде намалявана с 28%, както иска Министерството на финансите, а с не повече от 15.6%. Аргумент на финансовия министър пък е фактът, че осигурените във втори стълб внасят в НОИ с 28% по-малко, отколкото осигурените само в първия. Според противниците на тази теория обаче към осигурителния принос трябва да се зачита и 12% вноска, която държавата плаща за всеки работещ от 2009 г. насам. "След като признаваме, че вноската на държавата не е временна, а постоянна, необходима и неизбежна в следващите поне 20 години, това не е дотация, а елемент от осигуряването", разясни Радан Кънев.  
Какво предвиждат промените

- Родените след 1959 г. ще могат да решават веднъж годишно дали част от вноските им да идат в частен фонд, или да се съхраняват в т.нар. Сребърен фонд. Прехвърляне трябва да стане не по-късно от 5 г. преди навършване на пенсионна възраст.

 -  Осигуровката за пенсия ще се увеличава с по 1% през 2017 и 2018 г., т.е. ще нарасне първоначално на 18.8%, а след това - на 19.8%.

-  Възрастта за пенсиониране на жените и мъжете плавно се увеличава до достигане на 65 г. и за двата пола при трета категория труд през 2037 г. Стажът за пенсиониране също ще се увеличава с 2 месеца всяка година и ще достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.

- Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също ще нараства плавно до 55 г. за първа и 60 г. за втора категория. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 г и 8 м, а жените – на 47 г и 8 м. 

- От 1 януари 2016 г. се въвежда възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Отбрана и сигурност" от 52 г и 10 м, като тя ще нараства до 55 г.