С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
21 2 юли 2015, 21:05, 14531 прочитания

През 2019 г. разходите за зелена енергия ще са нула

Меглена Русинова, председател на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Изненадани ли сте от протестите на работодателите срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на електроенергията? Доскоро предлаганият от КЕВР модел се считаше за балансиран и справедлив.

- Нека да видим фактите, какво практически се постигна от този нелогичен и неясен протест. На първо място, се отложи с един месец новото ценово решение на КЕВР. С това не само се забавя процесът на освобождаването на пазара на електроенергия (за което настоява и бизнесът), но и се влошава финансовото състояние на НЕК - държавната компания ще продължи да трупа загуби поне още един месец. На трето място, отново се отправя лош сигнал относно независимостта на регулатора. След толкова много критики и от потребителите, и от бизнеса в България, и от Брюксел, и след като се направиха толкова усилия КЕВР да не се връща във времената, когато политици директно му казваха какво да прави, сега отново се появяват съмнения за натиск върху независимия регулатор. Тоест ние имаме само негативни последици както за обществото, така и за енергийната система.


Достойнство на ценовия модел на КЕВР е, че за пръв път справедливо посочва какви са реалните разходи за всяка една от компонентите на цената "задължение към обществото", таксата, с която се финансират преференциалните договори на ВЕИ, заводските и топлофикационните централи и ТЕЦ-овете с дългосрочни договори. Това дава възможност да се оцени как тези разходи ще се движат в бъдеще. Отсега може да се каже, че със сигурност през 2019 г. зелената енергия няма да присъства в тази такса. Тя ще бъде нула. Увеличените приходи от продажба на въглеродните квоти изцяло ще покриват преференциалната част от тарифите, т.е. зелената енергия ще стане напълно конкурентоспособна на пазара.

Най-големият страх на хората, които се опитват да манипулират общественото мнение, е да се каже, че в решението на КЕВР всъщност няма проблеми. То не само спира натрупването на нов дефицит в енергийната система, но и предвижда значителен финансов буфер в НЕК, който да позволи правителството да предприеме мерки за защита на енергоемкия бизнес.

Тогава каква е причината?- Когато няма ясна логика, тогава има логика, която е скрита от обществото. Скритата логика е, че се бламира либерализирането на пазара и реформата в сектора. Някой иска всичко да си остане постарому. Това е и заплаха за цялата икономика, тъй като енергетиката е най-нереформираният сектор в нея. Тя се управлява лошо, голяма част от нея е непрозрачна и не гледа в бъдещето. Няма как с енергетика от 20-и век да правим икономика от 21-и век.

Какъв е смисълът да се отлага либерализацията?

- За да продължат корупционните практики в енергийния сектор; да продължи източването на сектора; да продължат лошите практики в нереформираната държавна енергетика; да продължи неспазването на европейското законодателство за контрол на високоефективното производство, т.е. дали то е такова.

Това могат да са мотиви на Христо Ковачки, но какви биха били мотивите на бизнес организациите - те са за либерализация и реформи?

- Да, но те практически се опитват да бламират и спрат промените. Какво се случи досега? На първо място, цената за задължение към обществото беше изравнена за всички потребители. По този начин се отваря възможност за либерализация на пазара, тъй като всички производители ще бъдат поставени при равни условия да се конкурират на пазара.

Досега България не се възползваше от възможността, която дава европейското законодателство за облекчаване на бизнеса и домакинствата от част от субсидиите, с които се подпомага зелената енергия. Сега това беше отчетено от КЕВР и след законови промени приходите от продажбите на българските въглеродни квоти отиват за директно намаляване на цената на електроенергията от ВЕИ. За първи път се прилага директивата, която позволява облекчение за енергоемкия бизнес от част от разходите за възобновяема енергия.

Ако слушаме манипулационното говорене, тогава ще останем с впечатление, че цената за задължение към обществото се дължи само на ВЕИ сектора. Но това е категорично невярно. 25% от тези 40.21 лв. са всъщност компенсация за минали загуби на НЕК, които са били предизвикани от предишни решения на регулатора, за да се намалят изкуствено разходите на държавната компания и така да се задържи ръстът на цените. Тези десет лева на мегаватчас сега ги плащаме със закъснение заради манипулираната цена на електроенергията от предишно периоди. Плащаме си за т.нар. намаляване на цените от 2013 и 2014 г.

Колко е зелената енергия в тази цена? Общо 18.35 лв от тези 40.21 лв. в таксата "задължение към обществото". Зелената енергия дори не е 50% от тази такса. Защитените бизнес консуматори ще плащат едва 2.75 лв. за зелена енергия за разлика от всички останали потребители. За голямата индустрия зелената енергия ще струва около 2% от разходите му за електроенергия.

И тук е логическото противоречие в говореното на част от бизнес организациите директно срещу зелените производители. Индустрията получава защита по европейското законодателство до 85% от разходите, но само за зелената енергия. Ясно е, че една част от тези представители на бизнеса са собственици на топлофикационни и заводски централи, но нека споменем, че бизнесът, който ще се възползва от зелената отстъпка, всъщност ще плаща три пъти повече именно за тях. Няма икономическа логика една част от бизнес организациите да спекулират с тежестта на зелената енергия в крайната цена.

Либерализирането на пазара, което сега се забавя, пак ощетява бизнеса. По-голямата конкуренция на пазара ще свали цените на едро за електроенергията, от което ще се възползва именно той.

Всъщност по време на обсъжданията за въвеждане на нови мерки за намаляване на цените на електроенергията бяха ли поканени и представители на енергийния сектор?  

- Не, и това е особено учудващо, тъй като ние щяхме да допринесем с нашата експертиза. Ние съзнаваме проблемите в сектора и нямаме желание да ги задълбочаваме. Например нашата асоциация ще окаже пълно съдействие на АДФИ при проверките на ВЕИ централи. Ние също смятаме, че ако има нарушители, те трябва да си понесат последствията, за да не страдат потребителите, но и да не се слага черно петно на зелената енергия.

Но ако НЕК не беше принуден да изкупува енергията от ВЕИ, топлофикационни и заводски когернерации, от двата частни ТЕЦ-а в маришкия басейн, безспорно цената на микса му щеше да бъде по-ниска...

- Да, но ако не сме член на ЕС. Ние получаваме милиарди от Брюксел по различни политики, но това не означава, че можем да избираме в кои да участваме и в кои не. Тези ангажименти не са толкова големи, че да ощетяват потребителите, както постоянно се говори.

Никой не казва, че голяма част от конвенционалните производители в момента ползват държавна помощ, тъй като чрез приетото временно изключение от европейските правила през 2012 г. сега те не плащат всички квоти за изпускания от тях въглероден двуокис. Тази дерогация дава възможност на тези конвенционални централи да държат по-ниски цени на електроенергията. Но това е възможно само защото си изпълняваме политиките за борба с климатичните промени. Да не говорим, че през 2020 г., когато въглищните централи ще плащат 100% от въглеродните квоти, цената на зеления ток всъщност ще бъде стабилизиращ фактор, защото тя всъщност ще пада.

Нека го кажа отново. В момента страната получава огромна субсидия от ЕС само защото си изпълняваме тези политики. Практически България ще получи точно толкова пари от Брюксел, колкото са преференциалните разходи за ВЕИ.

Има и безспорни факти - вижте европейската статистика. Цената на електроенергията у нас е най-ниската за бита и сред най-ниските за бизнеса. Проблемът са ниските доходи.

Въпросът е, ако не можем рязко да повишим доходите, не можем ли да се опитаме да задържим цената на тока.

- А може ли това да стане през цената на електроенергията? От това печелят само по-състоятелните хора. Но по-важното е, че доходите могат да се увеличат с икономика в растеж, а тя не може да тръгне нагоре, ако енергийният сектор е в хаос.

Добре, ако могат да бъдат намерени спестявания във ВЕИ сектора, защо това да не се случи? Факт е, че всички в енергийната верига са притискани да свиват разходи...

- Ние сме единствената част от енергетиката, която реално и драматично сваля разходите си. От септември 2012 до октомври 2013 г. с наложена ни такса от 39% от приходите ни бяха събрани 195 млн лв., без да се броят лихвите. Таксата беше обявена за незаконосъобразна от ВАС, но парите в голямата си част така и не ни бяха върнати. От 1 януари 2014 г. до 10 август имаше 20% такса върху приходите само на вятърните и фотоволтачините производители. С нея ни бяха събрани 120 млн. лв. Тази такса беше отменена от Конституционния съд, но по силата на нашето законодателство тези пари не могат да се върнат обратно на ощетените. Само за две години ние сме влели 315 млн. лв. в енергийната система. Те са несравними с приноса на всички останали производители.

Но това е аргумент в полза на тези, които казват, че приходите на ВЕИ могат да се намалят, тъй като очевидно никой не е фалирал...

- Не сме фалирали, защото банките не искат да управляват фотоволтаични паркове. Още с налагането на таксата от 39% се наложи всички инвеститори да преструктурират кредитите си, така че голяма част от плащанията да бъде отложена. Но те трябва да бъдат платени и няма как да бъдат отлагани безкрайно. Ние вече сме достатъчно натоварени и според нас банковите институции не биха могли да понесат нов подобен удар.

Но нека ви кажа и с колко допълнителни разходи бяхме натоварени. Някои от тях бяха подкрепени от сектора, тъй като ние съзнаваме, че трябва да даваме своя принос за стабилизирането на енергийния сектор. На първо място, бяха ограничени работните часове, в които произведената от нас електроенергия се изкупува по преференциални цени. На различните производители това струва между 12 и 15% от приходите. На второ място, ние приехме в рамките на един реално действащ балансиращ пазар да си поемем разходите, които реално предизвикваме на енергийната система. В рамките на един монополизиран пазар и непрозрачност в момента разходите ни за балансиране след старта на този пазар, вместо да се намалят, всъщност станаха по-високи. Сега между 6 и 8% от приходите на фотоволтаици и 10-12% при вятърната енергия отиват за балансиране. Сега цената за достъп, която е само за вятърни и фотоволтаични централи, скочи с над 100% и стана 5.76 лв. на мегаватчас. Ако сумирате тези разходи, ще видите, че те не се различават много от преди наложените ни такси. Просто има някакъв предел върху постоянно налаганите ни нови такси и задължения.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Гешев сондира КС за проверки срещу президента, бизнесът е песимист за глобалния растеж 1 Вечерни новини: Гешев сондира КС за проверки срещу президента, бизнесът е песимист за глобалния растеж

И още: Още два ареста и обвинения за водната криза в Перник, протестиращи искат оставката и на регионалния министър

27 яну 2020, 1332 прочитания

Прокуратурата обвини управителя на "Екоинвест" за замърсяването на река Марица 2 Прокуратурата обвини управителя на "Екоинвест" за замърсяването на река Марица

Пловдивската компания, собственост на Орлин Тасев, ще бъде глобена със 100 хил. лв.

27 яну 2020, 1193 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Облигационерите на КТБ са предявили вземанията си пред синдиците

От групата на международните инвеститори посочват, че ще търсят средствата си по всички възможни начини

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10