Трикове с числа

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че има над 1 млрд. лв. допълнителни приходи заради борбата със сивата икономика. Това не е точно така.

Министър-председателят обеща делът на сивата икономика да бъде свит наполовина. Това е силно обещание, но трудно за изпълнение.
Министър-председателят обеща делът на сивата икономика да бъде свит наполовина. Това е силно обещание, но трудно за изпълнение.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Министър-председателят обеща делът на сивата икономика да бъде свит наполовина. Това е силно обещание, но трудно за изпълнение.
Министър-председателят обеща делът на сивата икономика да бъде свит наполовина. Това е силно обещание, но трудно за изпълнение.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Към края на полугодието НАП и митниците са събрали над 1 млрд. лв. повече приходи

"Над 1.1 млрд. лв. миналата година са отишли при контрабандистите. Тeзи хора работят срещу нас", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на кръглата маса "Икономика на светло". След това се похвали за пореден път, че за първите пет месеца на годината Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" са събрали над 800 млн. лв. повече спрямо предходната година. А според финансовия министър Владислав Горанов към края на полугодието надвишението е вече над 1 млрд. лв.

Подобно число изглежда внушително, но да се твърди, че причината да се съберат тези средства се крие единствено в мерките на правителството срещу сивата икономика е, меко казано, спорно. Правителството наистина взе мерки срещу контрабандата и укриването на данъци - законодателни промени, с които се връщат измервателните уреди във всички данъчни складове, слагане на нивомери на ведомствените бензиностанции, криминализиране на неплащането на осигуровки, създаването на Център за противодействие на контрабандата и др. Но освен тях и по-голяма събираемост от страна на приходните агенции има и други фактори, които някак остават встрани.

През 2014 г. икономиката на България нарасна с рекорден за последните 3 години темп, движена от вътрешното потребление, износа и еврофондовете. Към това трябва да се добави, че за пръв път от началото на кризата заетостта отчете устойчив ръст. Накратко: повече доходи за домакинствата, повече печалби за фирмите, повече потребление. А всичко това резултира в повече преки и косвени данъци, които влизат в хазната.

Повече потребление

При съставянето на бюджета за 2015 г. Министерството на финансите бе заложило средногодишна цена на нефта от 91 долара/барел, при положение че в момента на публикуване на проекта, петролът сорт "Брент" струваше около 55 долара/барел. Това повдигна въпроса дали това явно несъответствие няма да има негативен ефект върху фиска, тъй като събраният от митниците ДДС от внос би бил по-малко от планираното. Още в началото на годината Горанов получи официално запитване от депутати по тази тема, но беше категоричен, че заложената стойност е висока, но негативното влияние ще бъде компенсирано с повече потребление на горива и внос на петрол и по-скъпия долар, което означава повече ДДС от вътрешното потребление и повече събран акциз.

Три месеца по-късно анализ на Министерството на финансите доказа теорията на министъра. За периода януари – март държавният бюджет е загубил 139.2 млн. лв. заради поевтиняването на петрола. Това обаче е било компенсирано почти изцяло от допълнителния внос, породен от по-голямото търсене, и поскъпването на долара спрямо еврото. В крайна сметка нетният негативен ефект е бил само 26 млн. лв. Към май Агенция "Митници" отчита около 55 млн. лв. изоставане при събираемостта на ДДС от внос, но при акцизите има увеличение с около 130 млн. лв.

Разбира се, освен по-голямото търсене заради поевтиняването на дизела и бензина акцизът може да е нараснал и заради мерките, взети от правителството – поставяне на служители на митниците във всички акцизни складове в страната. Данни за компонентите, формиращи брутния вътрешен продукт, обаче дават индикации, че "живата сила", която се използва, за да се следят тръбите и кантарите в данъчните складове, не е чак толкова ефективна. През 2014 г. вътрешното потребление в България се увеличи с 2.4% и продължи да расте и в началото на тази година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на 2015 г. показват, че на годишна база има ръст от 0.7%. Ако вземем само крайното потребление на домакинствата, тогава ръстът достига 1.5%, или 210 млн. лв. в номинална стойност. През четвъртото тримесечие числото достигна 350 млн. лв. по текущи цени, като тук трябва да се има предвид, че до март икономиката се намираше в дефлация.

Въпреки че след края на януари петролът сорт "Брент" постепенно възвърна част от загубената си стойност (от 46 долара/барел в края на януари до 60 долара/барел в края на юни), тя все още е далеч от нивото отпреди една година (115 долара/барел). Индексът на Международната организация за прехрана и земеделие FAO Food Price Index показва, че хранителните суровини са поевтинели с над 10% от началото на годината. Голям спад на цените има и при металните суровини.

При НАП ситуацията изглежда доста по-добре от гледна точка на преизпълнението. И тук обаче не е ясно доколко причината се дължи на мерките за борба със сивата икономика. От приходната агенция предоставиха данни на "Капитал", които показват, че за първите шест месеца на годината данъчните са събрали 2.17 млрд. лв. (включително и лихвите по ДДС), което е увеличение с 486.7 млн. лв. (28.9%) спрямо същия период на предходната година. Отчетеният ръст е основно вследствие на по-високото салдо на приходите от ДДС при горивата (284.7 млн. лв. заедно с ДДС от внос на митниците). Близо 18 млн. лв. са повече приходите от косвения данък при производители и търговци на тютюневи изделия.

Ако гледаме само тези данни, може да се твърди, че мерките за борба с контрабандата имат ключова роля за повечето приходи. Оказва се обаче, че сериозно надхвърляне на миналогодишните резултати при ДДС има и при много други сектори, при които няма специално внимание и мерки от страна на правителството. Данните на НАП показват, че в сектор "Телекомуникации" например има годишен ръст от 27.5 млн. лв., което означава увеличение на оборота в този сектор от поне 140 млн. лв. за полугодието. От търговията в електроразпределението приходната агенция е събрала 27 млн. лв. повече от ДДС, от големите търговски вериги – 25.4 млн. лв., а от добивната промишленост – 26.3 млн. лв.

Освен това за петте месеца на годината в НАП са постъпили около 280 млн. лв. повече осигурителни вноски (социални и здравни). Според социалния министър Ивайло Калфин тези пари са дошли, защото работодателите вече носят наказателна отговорност за невнасянето им. Трябва да се има предвид обаче, че от началото на годината максималният осигурителен доход бе увеличен от 2400 на 2600 лв., минималната заплата нарасна с 20 лв., осигуровките за земеделските производители скочи от 240 на 300 лв., а минималният осигурителен праг бе повишен средно с 4.4%. Всичко това неминуемо носи допълнителни приходи в хазната.

Илюзии с цифри

Не може да не се отбележи също така, че данните за надвишаването на миналогодишната събираемост не са чак толкова розови, тъй като базата за сравнение от 2014 г. е твърде ниска. От една страна, Агенция "Митници" нямаше директор до лятото на миналата година, което в крайна сметка доведе до изоставане с над 600 млн. лв. (ДДС от внос, акцизи, мита) от плана до август 2014 г. И ако приемем, че планът е същият, тъй като митниците на са публикували нов, това означава, че и тази година има изоставане с около 200 млн. лв. След връщането на Ваньо Танов имаше наваксване до края на годината. През 2014 г. планът на НАП за ДДС от вътрешната търговия и вътреобщностните доставки бе изпълнен едва на 90%.

По думите на финансовия министър към полугодието цялата събираемост на митниците е 140 млн. лв. повече от същия период на 2014 г. При НАП сумата е доста по-внушителна – 900 млн. лв. Дори да приемем, че всичко това се дължи единствено на правителствените мерки, постигнатите резултати изглеждат недостатъчни. По данни на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) през 2014 г. нелегалният пазар на горива, цигари и алкохол се оценява на 760 млн. лв. Към това трябва да се добавят и около 400 млн. лв. загуба на държавата от ДДС измами и около 3 млрд. лв. укрито ДДС.

2014 г. беше лоша и по още един важен показател. Индексът "Икономика на светло", изготвян всяка година от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център "Икономика на светло", показа, че през миналата година сивата икономика в България се е увеличила, след като предходните четири години тенденцията вървеше в обратна посока. Измерителят е паднал с 0.91 пункта на годишна база, а след като от 2010 г. спадна от 35% на под 32%, делът на неформалната икономика отново е надхвърлил 32%. В периода 2010 – 2013 г. показателят се беше подобрил с 4.49 пункта.

Според председателя на АИКБ Васил Велев в началото на тази година вече има добри сигнали и може да се очаква подобрение през 2015 г. Според него правителството трябва да си постави за цел до 2020 г. делът на сивата икономика да падне със 7 процентни пункта и да съставлява "само" 25%. Министър-председателят Бойко Борисов обеща свиването да бъде още по-голямо – с 15%, и то в по-кратки срокове. Това е силно обещание, но трудно за изпълнение.

На думи - да, а на дела?

Трябва да се отчете, разбира се, че повечето приходи са чудесна новина. Но ръстът на данъчните постъпления и излишъкът в бюджета можеха да са по-големи, ако финансовото министерство и правителството трансформираха всички свои обещания в действия.

Реално ведомството на Владислав Горанов все още не е публикувало наредбата, с която се въвеждат измервателни уреди и връзка с Агенция "Митници" на всяка точка от производствения и транспортния процес във всички данъчни складове в страната. Наредбата бе публикувана за обсъждане на 20 февруари и имаше двуседмичен срок за даване на становища по проекта. От МФ обясниха, че се работи по текстовете, но е имало много предложения и тече съгласувателна процедура. Вече четири месеца.

Вече половин година Министерството на финансите не е изпратило до Брюксел и искането за одобрение на измервателните уреди. При приемането на промените в Закона за акцизите и данъчните складове в края на 2014 г. изненадващо бе въведено условие да се иска нотификация от Европейската комисия, като тогава бе заложен срок от 1 година за въвеждането на уредите. Досега са минали шест месеца, а в закона е записано, че производителите и вносителите на акцизни стоки (горива, цигари, алкохол) ще имат шест месеца да изпълнят изискванията на закона. Дотогава Агенция "Митници" трябва да следи контролните точки чрез поставянето на служители.