Кой (не) иска да продава болници

Премиерът Бойко Борисов оттегли текстовете за приватизация на клиниките, което дава време да се обмисли процесът

Приватизацията е най-дясната мярка в програмата на д-р Петър Москов
Приватизацията е най-дясната мярка в програмата на д-р Петър Москов
Приватизацията е най-дясната мярка в програмата на д-р Петър Москов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Приватизацията е най-дясната мярка в програмата на д-р Петър Москов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

"Има дни за война, има дни за мир. На приватизацията на болниците ще й дойде времето." Така здравният министър д-р Петър Москов коментира пред bTV обещанието на премиера Бойко Борисов текстът за приватизацията на държавните болници да бъде оттеглен между първо и второ четене на проектозакона за лечебните заведения. Москов уточни, че важните текстове за правителството са въвеждането на здравната карта, процесите по акредитация на болниците и договарянето на лекарствата. Приватизацията, каза министърът, е затворен въпрос. Което води до естествения въпрос - кой го е затворил и по какъв начин.

Проектът беше одобрен на първо четене от парламентарната здравна комисия по принцип, но повечето депутати (дори от ГЕРБ) коментираха, че не трябва да се продават големите университетски и държавни болници. Текстът предвижда продажбата да става с преференции първо на работещите лекари и наематели на клиниките и медицинските центрове. По думите на министър Москов, предметът на дейност на клиниките ще се запази завинаги. В началото на тази седмица заместник-министърът на здравеопазването допълни, че ще може да се продават всички държавни и общински болници, с изключение на спешните отделения. Българският червен кръст моментално реагира, че при това положение си иска обратно земята, която е дарил преди 115 години за построяването на единствената спешна болница в България – "Пирогов", за да запази дейността й. Това само показва, че въпросът е доста дълбок и няма еднозначен отговор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 21

  "...Д-р Райнов допълва, че с неясно дефинираната приватизация всячески се бяга от основния въпрос за липсата на контрол върху болниците от страна на държавата..."

  Липсата на контрол - това е разковничето!
  Болниците са търговски дружества и по тази логика продават здравна услуга срещу пари! Постепенно всички се научихме за лъжем: търговецът на пазара - с кантара, лекарите - с документацията към касата. Досието на пациента обраства с ненаправени изследвания, с неизпити лекарства, с неизвършени процедури, но за сметка на това остойностени. Чиновниците в касата нямат капацитет да огледат обстойно документацията и ако няма крещящи идиотщини, като например на пациент да му е правен по два пъти на ден ЯМР, всичко минава. Тъй като пациентът не плаща, него не го интересува с ЕГН-то му какви пари тегли болницата от НЗОК. И това е проблем.

  Що се отнася до приватизацията на болниците, усещането ми е, че това беше дългия път един апетитен актив да отида у правилния човек.
  Помните ли как Костов направи приватизацията чрез РМД-тата? Първо ги купиха за без пари работниците и мениджмънта и скоро-скоро ги продадоха на когото трябва. Тези, които не го направиха просто фалираха.
  Сега Борисов избра прекия път. Обособена част от пловдивската болница "Св.Георги" ще се продаде (на смешна цена, предполагам) на магната в частното здравно дело Михаил Тиков.
  Кой е Михаил Тиков, ли?
  Собственик на 5-6 болници, най-известната от които е "София мед", където оперираха менискуса на Борисов и акушерка би бебе; абонат за обществени поръчки на община Пазарджик; собственик на апартаментите, в които пребивава в София семейството на скандалния пазарджищки кмет...

  Страх ме е, че т.н. реформа в здравеопазването всъщност е преразпределяне на едни пари към определени хора. Пък вие продължавайте да мислите, че Москов се грижи за вас...
  Нередност?
 • 2
  gogotod avatar :-|
  gogotod
  • - 8
  • + 5

  Приватизацията на Костов бе успешен опит за да се оттърве от фалиращите нискотехнологични и без пазари предприятия - държавата спести много пари, които печаташе или вземаше заеми от чужбина.
  Сегашната приватизация е закъсняла и много е вероятно привтизаторите да са хора като Тиков и други подобни. Лекарите следва да заложат на рестарт на БЛС за да си защитят интересите, защото може да се стигне до това да станат работници с червени потници.

  Нередност?
 • 3
  drbbbb avatar :-?
  Tru Soulja
  • - 3
  • + 4

  С приватизацията на болниците няма да се постигне голям ефект за пациента , но с раздържавяването на НЗОК ще се спрат кражбите от пациентите с частен осигурителен фонд клиента ще знае за какво му отиват парите , няма да се краде от вноските му и частника ще знае , че почне ли да прави далавери клиентите ще го напуснат и ще го съдят за обезщетение или държавата ще му отнеме лиценза няма лабаво в тая работа.В Холандия , която е близко до нас по територия и население болниците са държавни , но има частни здравно-осигурителни фондове и са назначени във фондовете лекари-специалисти , които следят за качество и цена на лечението , а у нас само се краде от тая здравна от фиктивни сделки с частни фирми , надписване на извършени лечения и резерва от 1 милиард , който Дянков открадна.Ние се занимаваме с глупости да приватизираме ли или не няма никакво значение , някои болници трябва да се затворят за да ни помогне ЕК за по-нова апаратура и задължително частен фонд , това ако направим реформата ще е успешна.

  Нередност?
 • 4
  heliana avatar :-|
  Хелиана
  • + 9

  [quote#1:"D-r D"]Липсата на контрол - това е разковничето! [/quote]

  Абсолютно. Писах и в един друг коментар на същата тема, но в Дневник, че да промениш само собствеността, без да промениш системата, е безмислено и ще е а приори опорочено. Холандия има държавни болници и те функционират перфектно защото имат ясни, недвуслисмени и лесно измеримии контролируеми индикатори за работата си. Който не отговаря на тях, губи лиценза си. Непрекъснато се контролира. Частните здравни фондове също са заинтересувани да не плащат повече, отколкото е разумно за лечение, но и хората да бъдат добре лекувани, за да не се върнат след нула време обратно за лечение. Това, което е най-належащо значи е не промяна на собствеността, а промяна на начина на контрол. С въвеждане на частни здравни фондове те естествено ще вършат тази работа. Но и те трябва да се контролират, за да не могат да отказват застраховки - примерно на възрастни и болни.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 8

  До коментар [#4] от "Хелиана":

  Разбиването на монопола на НЗОК е първата стъпка към нормализиране на здравната система. Сложното е, че ще проработи само, ако се направи истински.
  Фактът, че 20 години всяка партия във властта забравя за тази тема още в нощта след изборите, трябва да ви говори, че воля да се спре краденето няма.
  Целта е конкретни хора във властта да пипнат парите на единствената здравна каса. И анализът на политическото говоренето досега и бездействието показва, че напредват.

  Нередност?
 • 6
  heliana avatar :-|
  Хелиана
  • + 4

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Аз мисля, че единственият начин приватизацията на здравната каса да протече както трябва е да се направи под контрола на ЕС. Всичко останало е обречено на разграбване. От това си искане българският народ не трябва да се отказва по никакъв начин, ако иска парите от касата да не отидат в частни джобове.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 7

  До коментар [#6] от "Хелиана":

  Защо да се приватизира НЗОК? Нека да има и една обществена за респект на частните.
  Контролът на ЕС? Не прекаляваме ли с вярата в непогрешимостта и безпристрастността на чиновниците там?
  Както стигнахме до единомислие - проблемът е в контрола върху харченето. Можем, мисля, да го направим и сами.
  Аз не знам кои са народните представители в моя МИР. Не ходя по срещите им с плебса, ако изобщо има такива. Допускам, че и вие.

  Е, как да има контрол? Кой да контролира най-добре моите/вашите пари, ако не аз/вие?

  Нередност?
 • 8
  bai_toz avatar :-|
  Без коз
  • - 1
  • + 10

  До коментар [#3] от "Няма дясно в България":

  Като продадоха Водоснабдяването на София да не би да се преустанови краденето от клиентите? Кой не преебава клиентите? Мтел? Софийска вода? Топлоснабдяването?Електроразпределителните дружества? Хранителните магазини? Бакшишите?
  Не се заблуждавайте. Цялата държава се е просмукала с корупця от най-долен латиноамерикански тип!

  Нередност?
 • 9
  heliana avatar :-|
  Хелиана
  • + 1

  [quote#7:"D-r D"]Защо да се приватизира НЗОК? Нека да има и една обществена за респект на частните.
  Контролът на ЕС? Не прекаляваме ли с вярата в непогрешимостта и безпристрастността на чиновниците там?
  Както стигнахме до единомислие - проблемът е в контрола върху харченето. Можем, мисля, да го направим и сами. [/quote]
  Ами за мен няма значение дали ще се приватизира или не, и за нея важи, че трябва много добре да контролира разходите. Което тя сега не прави добре. Аз ти писах по-горе за холандския модел - държавни болници и частни здравни фондове. Но при тях и обратното би работило, защото за всичко има протоколи - как да се процедира, какви са индикаторите за правилно функциониране, всичко се измерва изключително прецизно и оценява. По същата логика при нас каквото и да се реши по отношение на собствеността, то най-вероятно няма да работи именно заради тази липса на ясни и недвусмислени правила, отчетност и контрол,
  Колкото за еврочиновниците - на същите холандци примерно им имам много голямо доверие, що се отнася за контрола. Но предимно на тези, които идват във функцията си на държавни служители. Не искам да казвам нищо за частните консултанти, но те нямат тази безупречна репутация, тъй като там се намесват финансови интереси. Мисля, че важи и за германци и скандинавци.

  Нередност?
 • 10
  aeiou avatar :-|
  aeiou
  • + 2

  Наистина приватизацията е вече факт, както и т.нар. реформа. Да видим колко от болниците - общински и държавни ще се окажат по-качествени от частните? Големи усилия са нужни за да се докаже това, което го прави почти невъзможно. Следователно и новия осигурителен формат е предопределен, и то без да се отчитат възможностите и нуждите на населението. Някой беше писал наскоро за тежките случаи, трудните пациенти, които уж по равно се лекували и в двата типа болници. Но никой не показва валидни данни и проучвания. Не вярвам в това, и колко от частните болници имат вътрешно отделение, с ?легла, или ще хоспис в болницата? Анализите и факултетите по обществено здраве са с тиксо на устите и очите?

  Нередност?
Нов коментар