Съсобственик на "Техномаркет" разследван за ДДС измами за 70 млн. евро

При операция "Плосък екран" на италианските власти са задържани 19 човека в цяла Европа

Николай Китов
Николай Китов    ©  Юлия Лазарова
Николай Китов
Николай Китов    ©  Юлия Лазарова

Представителят на съвета на директорите на "Техномаркет" и "К и К Електроникс" Николай Китов е задържан днес с европейска заповед за арест по искане на съда в Монца. Това съобщиха от прокуратурата във вторник. Заповедта е издадена във връзка с водено международно следствие за данъчни престъпления  - източване на ДДС по схемата "въртележка". Според прокуратурата измамата е ставала през търговия с електроуреди. 

От италианската Guardia di Finanza (финансова полиция) съобщиха, че са преустановили международна финансова схема за над 70 млн. евро в операцията "Плосък екран". Общо 19 души са арестувани в Италия и чужбина. Иззето е имущество и стоки за над 12 млн. евро. В хода на разследването е разкрита мрежа за продажбата на електронни продукти.

Групата е действала с фиктивни фактури, издавани от несъществуващи дружества в Рим и редица други градове в Италия и чужбина. Тези фирми са купували стоки от крупен български бизнесмен, за да ги препродадат на друг крупен бизнесмен в Александрия. Той на свой ред ги препродавал на големи вериги, като Еsselunga, Auchan и Mediaword, които не са знаели схемата.

Тримата "мозъци" на схемата според следствието са Ренато Вентура, собственик на Cantale Spa di Ponte Curone (Alessandria), Николай Китов и Кармине Перота, римски бизнесмен.

 Тримата са задържани по искане на прокуратурата в Монца, заедно с още 16 души. Общо разследваните са 27. 150 души в този момент извършват 19 ареста в страната и чужбина, както и над 50 претърсвания в страната и чужбина, включително в Хърватия, Монако, Полша, Чехия, Румъния, Испания и Швейцария.Според разследващите схемата съществува от най-малко две години.

През това време са продадени стотици хиляди устройства, сред които айпади, телевизори, перални и други електронни уреди, продавани с поне 30% по-евтино.

Претърсени са домашния и служебните адреси на Китов в София, както и офисите на дружествата "Техномаркет" АД и "К и К Електроникс" АД.

 "Изключително сме изненадани от това, което се случва. Оказваме съдействие на властите. Компанията "Техномаркет" не е засегната по никакъв начин, срещу нея няма никакво повдигнато обвинение, затова бизнесът й не е засегнат по никакъв начин. Вярваме, че Николай Китов е невинен. Още днес функциите му са поети от заместник, за да не се блокира дейността на дружеството" коментира Гергана Якимова от Съвета на директорите на дружеството. "Техномаркет" е търговски партньор на европейски и в частност италиански фирми. Като дистрибутор компанията е продавала на едро техника в Европа. Всички сделки са били с пълен набор от документи, доставили сме стоката и сме получили плащания" допълни още тя.

Едуардо Миролио влезе в "Техномаркет" в края на миналата година, като придоби индиректно 50% от веригата чрез "Е. Миролио" и сина си, които получиха по 25%. Останалите акционери остават същите: съоснователят на компанията Николай Китов и съдружниците му Евгений Гълъбов и Ангел Велев, които запазват пряко участие с по над 11%. Дял от около 15% има и регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding, в която равно участие имат Китов и Гълъбов. Именно чрез нея през 2012 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) влезе във веригата за техника, като придоби дълга на предишните собственици. Самият Китов, който е един от основателите на веригата, се завърна начело през миналото лято, след като заедно с тогавашния председател на съвета на директорите Евгений Гълъбов и Ангел Велев поеха контрола над Domtech Holding.