Кой все пак наложи Искров за втори мандат

Въпросът отново стана актуален след изказване на бившия финансов министър Симеон Дянков

В началото на първия си премиерски мандат Бойко Борисов не одобряваше повторния избор на Иван Искров за управител на БНБ. Бързо обаче промени мнението си
В началото на първия си премиерски мандат Бойко Борисов не одобряваше повторния избор на Иван Искров за управител на БНБ. Бързо обаче промени мнението си    ©  Цветелина Ангелова
В началото на първия си премиерски мандат Бойко Борисов не одобряваше повторния избор на Иван Искров за управител на БНБ. Бързо обаче промени мнението си
В началото на първия си премиерски мандат Бойко Борисов не одобряваше повторния избор на Иван Искров за управител на БНБ. Бързо обаче промени мнението си    ©  Цветелина Ангелова

Две седмици след като управителят на БНБ Иван Искров най-после изпълни многократните си обещания да подаде оставка заради фалита на КТБ (макар и отложена до 10 юли), въпросът кой го предложи за втори мандат на поста отново се оказа актуален. Причина стана изказване пред bTV на бившия вицепремиер и финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Той заяви, че Искров е бил избран за втори мандат начело на БНБ през 2009 г. от мнозинството на ГЕРБ под натиск. Бившият финансов министър разказа, че до последния момент за гуверньор е бил обсъждан друг човек.

"Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ", заяви Дянков. И добави, че в парламента са станали промени. "Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството, успя да направи тази промяна в последния момент", каза Дянков. Според него не е вярно твърдението, че Европейската централна банка е искала Искров да остане на поста. "Натискът за него бе извън Европа", заяви той.

Кризата виновна

Ден по-късно пак пред bTV бившият вицепремиер и вътрешен министър, сега председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, отрече твърдението на Дянков, че някой е оказвал натиск за преизбирането на Искров за гуверньор. Цветанов обаче призна, че до последно в ГЕРБ са обсъждали кандидатурата на Калин Христов и "не си спомни" кой е наложил Искров. Оправда избора му с икономическата криза и желанието на ГЕРБ "да няма сътресения в банковия сектор" в началото на първия си мандат.

Към това Цветанов добави и подкрепата за Искров от останалите политически сили в парламента. Отрече да е имало политически натиск за повторния избор на Искров за управител на БНБ. "Аз не съм чул и видял лично някакъв политически натиск", каза Цветанов и призова Симеон Дянков да назове името на човека, който е оказвал натиск на ГЕРБ. Определи обаче изборът на Иван Искров за втори мандат начело на БНБ "като грешка".

Пред "Капитал" един от вносителите на предложението в парламента за повторното избиране на Искров - Димитър Главчев, също не си спомни да е имало натиск върху депутатите от ГЕРБ. Той каза, че тогава предложението се е обсъждало на заседание на парламентарната група като единственото име е било това на Искров. "Ако е имало преди това някакво съгласуване, то не е било на парламентарно ниво", каза Главчев. Другият вносител на кандидатурата на Искров от ГЕРБ в парламента е тогавашният депутат и сегашен председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Депутатът от БСП Георги Кадиев пък допусна, че единствените хора, които могат да окажат такъв натиск за решението, са ДПС.

Как стана повторният избор

Независимо от това как сега основните политически сили ще се оправдават за втория мандат на Искров, факт е, че той беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Единствените, които се въздържаха при избора бяха депутатите от "Синята коалиция", а начинът, по който стана преизбирането, напомняше долнопробна пиеса.

След като ГЕРБ спечели парламентарните избори през 2009 г. премиерът Борисов се закани да преразгледа всички назначения по ключовите етажи на властта, които направи тройната коалиция малко преди да сдаде властта. Сред тях беше и изборът на управител и подуправител на БНБ. Месец преди парламентарните избори през 2009 г. тогавашните управляващи БСП, ДПС и НДСВ изненадващо преизбраха за втори мандат Иван Искров и за подуправител на управление "Емисионно" Николай Неновски. Това стана шест месеца преди да изтече мандата на Искров и в абсолютно нарушение на закона, според който новият управител на БНБ се избира между три и един месец преди да изтече мандата на стария.

След като бюджетната комисия, доминирана от ГЕРБ, отмени избора на Неновски, малко преди решението да бъде гласувано в пленарна зала се оказа, че и Искров е подал оставка. Мотивът му беше, че напуска поста си, защото е избран по същия ред като Неновски. Оставката му обаче просъществува завидно кратко. Само 25 минути след гласуването й в деловодството на парламента Стоян Мавродиев и Димитър Главчев внесоха отново кандидатурата му.

Тогава по повод избора премиерът Борисов заяви, че ГЕРБ предлага отново Искров на поста, защото "чул добри отзиви за работата му отвън."

"Глас турски, глас Божи!"

Изборът на Иван Искров за първи мандат за гуверньор на БНБ също не стана отведнъж. Пазарлъците между тогавашните управляващи НДСВ и ДПС с останалите политически сили в парламента кой да бъде избран за управител на централната банка през 2003 г. продължиха рекордно дълго време – повече от три месеца. А при гласуването в пленарна зала на двете кандидатури – тази на тогавашния управител на БНБ Светослав Гаврийски, подкрепян от СДС и ДСБ и на тогавашния председател на бюджетната комисия от НДСВ Иван Искров, последният спечели с 140 гласа "за", 50 "против" и 20 "въздържали се". За избора на Искров решаващи се оказаха гласовете на ДПС, които първоначално не подкрепяха кандидатурата му. Малко след гласуването Гаврийски коментира избора на Искров с думите "Глас турски, глас Божи!"