Масовото пенсиониране в силовите ведомства продължава

През първото полугодие броят на новоотпуснатите пенсии на служители в МВР и МО се е увеличил с над 25%

Общият брой на новоотпуснатите лични пенсии се е увеличил с 14.5% спрямо същия период на миналата година
Общият брой на новоотпуснатите лични пенсии се е увеличил с 14.5% спрямо същия период на миналата година    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Общият брой на новоотпуснатите лични пенсии се е увеличил с 14.5% спрямо същия период на миналата година
Общият брой на новоотпуснатите лични пенсии се е увеличил с 14.5% спрямо същия период на миналата година    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Броят на новите пенсионери продължава да расте с бързи темпове, показва отчетът на Националния осигурителен институт (НОИ) за първото полугодие. Новоотпуснатите лични пенсии са се увеличили с 14.5% на годишна база. Данните затвърждават две тенденции, започнали в края на миналата година – новоотпуснатите пенсии на служители в сектор "Сигурност и отбрана" продължават да растат драстично, а инвалидните намаляват леко. Причината може да се търси в ефекта, който имат правителствените промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО).

Статистиката показва, че новите пенсионери, работили в силовите ведомства, са се увеличили с близо 26% спрямо шестмесечието на 2014 г. При инвалидните пенсии има минимален спад от 0.2% (38 броя), но техният относителен дял във всички новоотпуснати лични първи пенсии продължава да е над 30%.

Повече пенсионери

Броят на желаещите да се пенсионират започна да се множи бързо от средата на 2014 г., когато все още не бе решено дали нарастването на възрастта за пенсиониране ще бъде размразено, след като кабинетът "Орешарски" го замрази по време на краткия си мандат. Това доведе до ръст от над 40% през третото тримесечие на 2014 г. и близо 20% през следващите два отчетни периода.

С приемането на бюджета за 2015 г. нарастването на възрастта за пенсиониране все пак остана замразено. Ако новото правителство не бе взело това решение, възрастта трябваше да продължи да се увеличава с по 4 месеца годишно до достигане на 65 години. С последните промени в КСО, които вече бяха приети на първо четене в пленарна зала, възрастта се размразява, но увеличението ще е плавно - с между 1 и 3 месеца до 2037 г.

Предложенията на кабинета обаче предвиждат минимална пенсионна възраст за служителите в силовите ведомства. Идеята бе лансирана в началото на годината от социалния министър Ивайло Калфин, което доведе двойно увеличение на новопенсионираните военни и полицаи през първото тримесечие на 2015 г., а за периода април – юни ръстът е с над 25%. Досега изискването бе единствено да имат 27 години трудов стаж, 2/3 от които в системата, а занапред се залага минимална възраст от 52 години и 10 месеца и нарастване с по 2 месеца всяка година.

По-малко нови инвалиди

Данните на НОИ показват и положителна тенденция – новите инвалиди намаляват. Въпреки че правителството още не може да намери ефективен начин да се справи с фиктивните инвалидни пенсии, през първото полугодие има минимално понижение – първото от 2011 г. насам.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И какво е чудното от тази статистика?
  1. Увеличаването на пенсионната възраст, широко озвучено като "пенсионна реформа" естествено че кара тези, които имат възраст и стаж да подадат документи за пенсия.

  2. Сега и баретите, пожарникарите, водолазите, и девойките, дето носят папки из КАТ, лелките от паспортните служби и шофьорите от МВР се водят І категория и се пенсионират при облекчен режим. И тъй като общественото внимание отново се насочи към тая нелогичност, всички "пенсионери" от МВР бързат да си получат 20-те брутни заплати преди това да стане проблем;

  3. Инвалидните пенсии сами со себе си не са проблем. Проблем е тяхната масовост. В един репортаж по темата във видинския цигански квартал гъмжеше от весели инвалиди-пенсионери.
  Хора, един циганин, дето има ум колкото да рови в кофите, колкото и да е болен и да отговаря на изискванията за пенсия по инвалидност, няма капацитета да обиколи инстанциите и да си подготви документите. Това са свършили ангажираните в изборите стотници и хилядници с подкрепата на партийните босове.
  Партиите си отглеждат платен от бюджета електорат.

 • 2
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  специално пенсиите за инвалидност трябва да се отупскат ,само ако пациента е болен от заболяване и посещава редовно лекаря си изпълнявайки целия пакет по диспансерни услуги за даденото заболяване и приема редовно лекарства ,което да се отразява в рецептурната му книжка ,общо взето 90% от инвалидите ,без тези с ампутации при травми приемат лекарства ,ако не ги вземат редовно и с намаление ,което е отразено в досието им ,това значи ,че не вземат нищо и не са инвалиди

 • Танас

  Данните затвърждават две тенденции, започнали в края на миналата година – новоотпуснатите пенсии на служители в сектор "Сигурност и отбрана" продължават да растат драстично, а инвалидните намаляват леко.
  ============
  Разликата е че преди да получи инвалидна пенсия в повечето случаи лицето е внасяло осигурителни вноски солидарно докато милиционерите не внасят нито стотинка а черпят най - много от НОИ за това донякъде оправдавам тези които на практика не могат да се пенсионират и се инвалидизират за да могат да получат поне част от това което са внесли солидарно в НОИ / като изключвам братята ромляни дето нямат и ден осигурителен стаж. /.
  Там са и парите за нашите пенсии които сме ги отработили в тежки производства произвеждали сме БВП и имаме стаж но нямаме възраст или точки които умишлено шиканират процеса.
  За това има такова разделение но хората ще се усетят и обедият и тогава ще се стовари като бумеранг върху милиционерската капа въпреки броят им.

 • 4
  chesten5139 avatar :-|
  Навуходоносор

  Да разбирам ли от данните, че за 2014г. разходите за пенсии са 13.385 милиарда лева, от които 6 милиарда за сектор Сигурност, 5.7 за стаж и възраст и 1.65 инвалидни?

 • 5
  hlr1435497791434792 avatar :-|
  coinspirator

  Работя в социалната сфера и имам пряко наблюдение върху пенсиите за инвалидност. Има голяма разлика между пенсията на човек, работил 1ва категория и пенсия за инвалидност, която само при най-възрастните е пожизнена. Мога да предложа статистика за това, какво е процентното разпределение по възраст, но общо взето повечето инвалидни пенсии са на хора, които така или иначе, са ако не в пенсионна, то в пред-пенсионна възраст. Минималната пенсия за възраст, по последни мои данни, на която всеки гражданин на държавата ни навършил 70 години има право, е 115 лв. Пенсията за инвалидност е около 120 лв. И да, пенсиите за инвалидност ще се увеличават и това е неизбежно. Населението на България застарява и за социална подкрепа се обръщат все повече хора, които са пребивавали в сивата икономика, но с напредването на възрастта и невъзможността за работа, остават без алтернатива. Като прибавим към тях сравнително големия брой изоставени и поотраснали вече деца, които е лесно и нормално да бъдат диагностицирани с умерена умствена изостаналост, ето ви още млади, неспособни да работят пенсионери. Защото от една страна, никой не може, не иска и в крайна сметка не им предлага алтернатива или каквото и да било заетост, а от друга те наистина няма с какво да живеят. А на въпроса, дали тези 120 лв. стигат ще ви отговоря. Само памперсите на един възрастен са 30 лв. месечно. Домашният социален патронаж е 50% от пенсия за минималната пенсия, а каквото остане е за лекарства. О...да не забравяме, че трябва някъде да живеят, да посрещат другите си разходи...и някой да се грижи за тях. Това е българската реалност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход