Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 8 юли 2015, 16:15, 11570 прочитания

Комисията "КТБ": Банката е пирамида, БНБ - безотговорна

Докладът на депутатите разкритикува БНБ и ДАНС, но не спомена КФН и прокуратурта сред виновните

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Разместените милиони в КТБ

Много от най-големите частни вложители във фалиралта банка ги няма, а останалите и държавата ще си поделят огризките и загубите

21 авг 2015

Законът за спасяване на банки мина на първо четене в парламента

От левицата възразиха срещу освобождаването от отговорност на лицата, ръководещи органите за преструктуриране

12 юли 2015

Селективната истина за КТБ

Парламентарната комисия институционализира вината на БНБ и ДАНС, но отказа да търси ролята на Пеевски и отговорността на прокуратурата и КФН

12 юли 2015

Изслушването на кандидатите за БНБ (хронология)

Димитър Радев, Григорий Вазов, Бисер Манолов и Виктор Йоцов са претенденти за наследник на Иван Искров

9 юли 2015

Кои са кандидатите за БНБ според Българския институт за правни инициативи

Организацията опита да изготви профили на претендентите и получи заплаха за съд от Григорий Вазов

8 юли 2015

Кой все пак наложи Искров за втори мандат

Въпросът отново стана актуален след изказване на бившия финансов министър Симеон Дянков

7 юли 2015

Греховете на Искров

Закъснялата оставка на управителя на БНБ дава шанс моделът на затворени очи и затворена уста в БНБ да се разгради

26 юни 2015

Иван Искров подаде оставка със закъснител

Управителят на БНБ обяви, че се оттегля считано от 10 юли, за да може наследникът му "максимално бързо да попълни ръководството на централната банка"

23 юни 2015

To do листът на гуверньора

Връщане на доверието в БНБ и интегрирането й в европейския надзор ще са основните му задачи

19 юни 2015

Седемте неща, които така и не се промениха след КТБ

Искров е още в БНБ, не знаем състоянието на другите банки, прокуратурата е доникъде, а Пеевски не изглежда много по-слаб

19 юни 2015

КФН редактира със задна дата анализите си за КТБ

Регулаторът изтри своя оценка от октомври за поне 100 млн. лв. щети от фалит на банката върху небанковия сектор

26 май 2015

Срещите на Цветан Василев: с регулатори, политици, издатели

Сред най-честите посетители е шефът на КФН Стоян Мавродиев с над 30 визити

14 май 2015

БНБ продължава да отрича отговорност за КТБ

За целия период от 2009 до 2013 г. банката е проверявана от надзора четири пъти

31 мар 2015

Гуверньорът в своя лабиринт от наглост

Поредната полуоставка на Иван Искров

27 мар 2015

ГЕРБ и агонията на регулаторите

Статуквото в БНБ и КФН се поразклати след като управляващата партия беше принудена да направи крачки назад от опитите си да го бетонира

13 фев 2015

Защо Мавродиев е лично отговорен?

С промени във вътрешния правилник и поредица свои действия председателят стана едноличният заповедник на небанковия сектор

6 фев 2015

Перфектно загърбен контрол

Комисията за финансов надзор остана последният отричащ, че при регулирането на пенсионните фондове има пропуски

30 яну 2015

Как Мавродиев се размина с фактите

Председателят на КФН даде телевизионно интервю, в което си противоречеше за Брендо, КТБ, фирмите на Пеевски

19 яну 2015

Стилът "Мавродиев"

Как КФН беше превърната в лична бухалка на сегашния й председател и хората зад него

19 яну 2015
Вина за казуса Корпоративна търговска банка (КТБ) имат ръководството и собственика й, одиторите, БНБ и донякъде ДАНС. Така могат да се обобщят изводите на временната парламентарна комисия, разследваща КТБ, в нейния доклад внесен в Народното събрание след три месеца работа.

В него с изключително остър тон самата КТБ е директно окачествена като "пирамида" и се установява, че събраните данни за необезпечени кредити доказват, че "не става дума за липса на професионализъм от страна на Надзора на БНБ, а за пълна безотговорност и бездействие, улесняващо източване на банката". Същевременно въпреки, че голяма част от доклада е посветена на гледната точка на другия отговорен регулатор - Комисията за финансов надзор (КФН), в изводите на комисията той не е споменат. Един от членовете й - Радан Кънев, излезе с особено мнение по тази тема, като посочва като слабост, че не са достатъчно ясно посочени отговорностите на КФН, ДАНС и Прокуратурата за КТБ.

Незаинтересованите служби

В просторния доклад, обхващащ 150 страници (без да се броят приложенията към него), депутатите дават широко поле за изява на обясненията на институциите за действията си около КТБ. Оттам става ясно, че още през януари 2009 г. Комисията за борба с корупцията при Народното събрание изпраща в ДАНС анонимен сигнал срещу собственика на КТБ Цветан Василев за допуснати закононарушения срещу данъчната и финансовата системи в България и сключени неизгодни сделки. С постановление е отказано извършването на проверка по анонимен сигнал и преписката е прекратена. Все пак при работата по преписката е станало ясно, че към този момент БНБ не вижда проблеми с нея и я оценява с рейтинг 2. Вътрешните рейтинги на централната банка не са публични като скалата е от 1 - най-благоприятен, до 5 - най-неблагоприятен.

ДАНС твърди още, че през 2012 г. е констатирала рискове за банката от "изтеглянето на значителна част от депозираните средства в нея от страна на държавните ведомства". Още в края на 2009 г. стана ясно че много държавни компании държат парите си в нея, а официалната справка показа, че през 2010 г. те са надхвърили 50% от всички. "Констатирано е и, че се наблюдава прекомерна концентрация на влогове и кредитният портфейл в КТБ създава потенциален риск от възникване на ликвидна криза", пише още в доклада.Друга пропусната червена лампичка е имало още в края на 2013 г., когато "по линия на международното сътрудничество е получено запитване за група лица по подозрение в пране на пари, като в списъка на това запитване фигурира името на Цветан Василев". Тогава по обясненията на ДАНС от НАП е изискана информация за извършвани данъчни проверки и ревизии за периода 2011 г. до 2013 г. на Цветан Василев, както и на дружествата, в които той има участие. На база на получените отговори за ревизии и съставени актове "в началото на 2014 г. е отговорено на така полученото запитване, като към този момент в дирекция "Финансова сигурност" не е имало информация за данъчни нарушения или престъпления от отношение на Цветан Василев и свързаните с него юридически лица".

Въпреки всичко това обаче критиките на депутатите към ДАНС са сравнително смекчени, като основната от тях е, че през целия период 2009-2014 г. не е установено нито едно от нарушенията в КТБ, а действията са се ограничавали до формални проверки. Не се стига обаче до извод дали причината е била липса на професионализъм или безотговорност.

Безнадзорната пирамида

За сметка на това за БНБ критиките са съвсем директни и депутатите считат, че тя не е изпълнявала  ефективно своите надзорни функции спрямо КТБ. "До поставянето на КТБ под особен надзор БНБ не е реагирала адекватно на нито едно от многобройните нарушения", пише в доклада.

Тезата е подкрепена и с конкретни детайлно описани примери на схеми, чрез които средства са отпускани на новосъздадени компании без дейност, които на свой ред са давали заеми на фирми - кредитополучатели на КТБ, с които те са покривали свои задължения по лихви и главници. Аналогично са разчертани и схемите, чрез които пари с произход от самата банка са използвани за увеличението на капитала й. Такава операция на ТЦ-ИМЕ беше отмнена от БНБ преди отнемането на лиценза да КТБ, но според публикуваните данни това се е случвало и с други свързани компании, записвали акции или предоставящи подчинен срочен дълг на банката като "Евробилд 2003", "Сентръл Техно Пропъртис" и "Си Ди Мениджмънт". В приложение към доклада са изредени и всички големи дружества кредитополучатели със забележки за собствеността и контрола им, както и за качеството на обезпченията и за начислената обезценка.

"Изложеното по-горе положение има изключително тежки последици за КТБ, защото създава привидност за наличие на капиталова база - т.е. за възможност за кредитиране, без да е налице реално такава възможност. Именно тук е голямата отговорност на Цветан Василев и на ръководството на банката, както и на регулаторния орган БНБ, защото с допускането и непресичането на тези практики в КТБ, са осигурили възможност банката да функционира като класическа "пирамида", констатира парламентарната комисия. "Продължаването на дейността на КТБ при тези практики и това управление щеше да позволи размерите на вредите за вложителите и клиентите да бъдат още по- големи, защото при пирамидалните практики размерите нарастват геометрично във времето. Именно поради това, поставянето на КТБ под специален надзор през м. юни 2014 г. фактически спря този процес", пише още в доклада й.

"Невинната" комисия

И докато критиката към БНБ е унищожителна, другият регулатор КФН е напълно пропуснат в частта на доклада с изводите. Комисията пространно обяснява извършените цесии от поднадзорни лица, вложители в КТБ, с които са избегнати или минимизирани загубите им. Въпреки че КТБ и нейни свързани лица са под надзора на КФН по няколко линии и в свой доклад КФН констатира загуби за поднадзорните й сектори от минимум 100 млн. лв. при фалит на КТБ, институцията, водена от Стоян Мавродиев, отказва да поеме каквато и да е отговорност по темата. Самият Мавродиев е един от основателите и бивш депутат на управляващата партия ГЕРБ, която излъчи и председателя на временната комисия Десислава Атанасова. В качеството си на зам.председател на бюджетна комисия Мавродиев е и единият от вносителите на предложението Иван Искров да бъде преизбран за управител на БНБ през 2009 г. ден след като подава оставка.

Часове след публикуването на доклада обаче от Реформаторския блок разпространиха особеното мнение на Радан Кънев за доклада, в която той го оценява като цяло положително, но изтъква и пропуски. "Като цяло, частта на доклада, коментираща дейността на КФН е твърде дълга, твърде детайлна и същевременно – пресъздаваща единствено позицията на самия регулатор. Независимо от големия обем, тази част от доклада не засяга четири особено чувствителни проблема", пише лидерът на ДСБ по отношение на небанковия регултор (виж карето). Освен това той вижда твърде малко коментар а  изпълнението на задачите на ДАНС и "цялостното премълчаване на ролята на Прокуратурата в периода на източването на КТБ и в периода на ликвидната криза, довела до поставянето ѝ под особен надзор".
 
Пропуските на КФН според Радан Кънев:

1.      КФН, като надзорник на КТБ в качеството му на публично дружество, не е използвала правомощията си да установи големия обем лоши кредити и неоправдано завишения лихвен процент по депозитите в банката, като сигнализира БНБ, мениджмънта на банката и потенциалните инвеститори за рисковете, свързани с дейността на банката.
2.      КФН е допуснала неоправдано бездействие по повод операцията по финансиране на КТБ чрез свързаното дружество Northern Lights Bulgaria BV. Taзи операция представлява типичен пример на заобикаляне на закона. На второ място, тя следва да предизвика реакция по пътя на информационния обмен между българския и чуждестранния регулатор. Пропуските при международния обмен, както и допускането на заобикаляне на закона чрез създаване на SPV с единствена цел финансиране на КТБ, са довели до увреждане на инвеститорите и до опасно задлъжняване на самата банка.
3.      КФН е следвало да предотврати емитирането на нови акции от КТБ през 2013 година – реалното състояние на КТБ към този момент, което е било лесно установимо с правомощията на КФН, противоречи на представения проспект и не допуска издаване на разрешение за увеличение на капитала на банката.
4.      Няма данни КФН да е упражнила дължимия цялостен надзор върху свързаните публични дружества от "групата КТБ". Особено тежък пропуск е случая с "ТЦ-ИМЕ" АД и допуснатото предоставяне на фактически заем от ДЦК на изключително висока стойност.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо 2 Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо

И още: Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен; Венецуела пусна собствената си криптовалута Petro; Илън Мъск ще тества изграждането на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните;

20 фев 2018, 2548 прочитания

Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата

Спешни промени в закона ще решат проблемите на властта с обжалваните конкурси

20 фев 2018, 1581 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
ВЕИ асоциациите се обявиха против готвените от правителството мерки

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

КАТ в ерата на електронното управление

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете