Стефан Гамизов написа закон срещу американските централи

Ако внесеният от Валери Симеонов проект бъде приет, потребителите отново ще плащат за направената инвестиция, но през такса пренос

Стефан Гамизов написа закон срещу американските централи

Проектът на енергийния лобист е внесен от Патриотичния фронт и цели разваляне на договорите с AES и "КонтурГлобал"

16948 прочитания

Ако внесеният от Валери Симеонов проект бъде приет, потребителите отново ще плащат за направената инвестиция, но през такса пренос

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Управляващите все още не знаят дали ще подкрепят законопроекта, засягащ американските централи.

Лидерът на Патриотичният фронт Валери Симеонов и няколко депутати от неговата група внесоха законопроект за предсрочно прекратяване на договорите за изкупуване на ток с двете частни американски централи в Маришкия басейн – ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3". Зад вносителите обаче стои Гражданската лига на България на известния повече с медийните си изяви енергиен лобист Стефан Гамизов, който е сътрудник на Валери Симеонов.

Законопроектът не е съгласуван  с ГЕРБ, които подготвят и водят преговори с централите за намаляване на цените в договорите им. "Този законопроект не е обсъждан с нас и не можем да кажем дали ще го подкрепим, тъй като тепърва трябва да изготвим своето становище", коментираха за "Капитал Daily" от управляващото мнозинство. Поради тази причина текстовете няма да бъдат гледани на заседанието на енергийната комисия в четвъртък. Така или иначе депутатите имат достатъчно време, тъй като идеята е законът да влезе в сила от началото на следващата година, когато по принцип пазарът на електроенергия трябва да бъде напълно либерализиран.

Намерението на Патриотичния фронт за подобен законопроект беше обявено още в петък, когато политическата сила заяви, че потвърждава подкрепата си за правителството, с което парламентарното мнозинство беше закрепено.

Какво се предлага

"Те (Гражданската лига на Стефан Гамизов - бел. ред.) го подготвиха, работейки паралелно на територията както на България, така и в Щатите и Брюксел. Законопроектът в такъв кратък срок беше подготвен с цената на много сериозни усилия и искам да им благодаря", коментира Валери Симеонов в интервю за агенция "Фокус". Според него договорите били заробващи в резултат на работата на няколко поредни правителства, като се започне от Иван Костов и т.н., в резултат на което действащите договори принуждават България да заплаща много по-високи цени, отколкото са реалните разходи на тези централи.

Законопроектът предвижда, след като договорите с двете централи бъдат развалени, произвежданата от тях енергия да се продава на свободния пазар, с което ще отпадне задължението на Националната електрическа компания (НЕК) за нейното изкупуване. Важен елемент от предлагания закон е предвиденият компенсаторен механизъм, с който да бъдат изплатени направените от централите инвестиции. Максималният размер на тази компенсация обаче може да бъде 1.979 млрд. лв. за "АЕS Maрица-изток 1" и 1.056 млрд. лв. за "КонтурГлобал Марица-изток 3", като срокът на изплащането й е не по-дълъг от срока на дългосрочните договори на двете централи, които изтичат съответно през 2026 и 2024 г.

Малко съмнително е американските централи да се съгласят на тези условия, при положение че само за предстоящия ценови период 2015/2016 г. регулаторът предвижда сигурни приходи от продажба на енергии и разполагаемост общо за двете централи от малко на 1 млрд. лв.

Тази разлика едва ли може да се компенсира от продажби на либерализирания пазар, където в момента цената е около 40 евро за мегаватчас, което е доста под средната цената по дългосрочните договори, която за AES е 149 лв. за мегаватчас, а за "КонтурГлобал" е 108.64 лв. Това означава, че при запазване на това ниво на производство АES ще намали почти наполовина приходите си, докато "КонтурГлобал" с близо 133 млн. лв. на годишна база. Това донякъде ще се компенсира от предвидения  механизъм, но двете централи ще се лишат от сигурността на гарантираните продажби, които в момента реализират.

Кой ще плаща сметката

Компенсаторните средства, които законопроектът предвижда, ще бъдат платени от всички потребители като добавка към цената за достъп и пренос за електроенергията. Размерът на добавката обаче ще бъде различен за различните групи потребители, като за битовите се прави и допълнително разделение и според количеството консумирана енергия, а за стопанските според договорената мощност. Законопроектът дава подробно и формулите, по които енергийният регулатор трябва да изчислява тази добавка всяка година до 30 юни. Според мотивите на вносителите тази методология е заимствана от Европейската комисия (ЕК) относно даването на държавна помощ на дружества, които са инвестирали в изграждането на централи преди либерализирането на пазара и поради това могат да изпитват затруднения да възстановят инвестицията си в пазарни условия. Проектът на Патриотичния фронт предвижда да бъде създаден и специален фонд, който да събира средствата за компенсация на двете централи, които ще се събират от сметките на потребителите. Ако тези средства не достигат, фондът може да тегли и заеми, с които да допълва необходимата сума.

Предложението на реформаторите

Реформаторският блок също внесе законопроект, с който предлага да бъде изготвена наредба, с която всяка година да се определя процент на намаление на разходите в държавните дружества с над 50% държавно и общинско участие. Според запознати първоначалният вариант е бил да се заложи конкретно намаление от по 10% годишно, каквото е и намерението на правителството, но впоследствие реформаторите са се отказали от него.

Управляващите все още не знаят дали ще подкрепят законопроекта, засягащ американските централи.

Лидерът на Патриотичният фронт Валери Симеонов и няколко депутати от неговата група внесоха законопроект за предсрочно прекратяване на договорите за изкупуване на ток с двете частни американски централи в Маришкия басейн – ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3". Зад вносителите обаче стои Гражданската лига на България на известния повече с медийните си изяви енергиен лобист Стефан Гамизов, който е сътрудник на Валери Симеонов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  pcl04364460 avatar :-P
  pcl04364460

  Явно демиджът на това лице - Гамизов, е съсредоточен само около централите в Маришкия басейн. Иначе ние, данъкоплатците, плащаме за безполезните му консултации, " паралелно на територията както на България, така и в Щатите и Брюксел".
  Аз, пък, искам да си купувам ток от американските централи, защото като излязат от експлоатация АЕЦ и ВЕЦ на НЕК, като започнат да се скапват панелите на фотоволтаиците и като се окажем с недостиг на мощности, ще питам такива комбинатори като Гамизов и Валери Симеонов каква работа ще имат.
  И искам промяна на правилото на представителност в Народното събрание. Не ща Патриотичният фронт да ме представлява. Не виждам нищо патриотично в публичните му изяви. Дали ако медиите обявят ден без отразяване на политически изяви на Сульо и Пульо държавната власт ще свърши някаква работа?

 • 2
  indianni avatar :-|
  indianni

  Подкрепям те напълно, pcl04364460!

 • dedoliben

  До коментар [#1] от "pcl04364460":

  Моля да се разбере нещо важно от всички разбирачи което винаги се пропуска.
  Мариците са единственните централи заедно с вецовете и вейтата който работят с местни енергоносители добивани от българи.
  Те са единствен гарант за съществуването на енергетика в България не зависещи от вънншни влияния.
  И малко факти в американските централи един работник условно произвежда в едната 9000 а в другата 6000 киловата електроенергия.
  А в държавната и евтина Марица 4000 киловата.
  И американските въпреки че горят кал със сяра нямат комини.
  За разлика от Марица 2 със съмнителна сероочиска в която Гърмизов има пръст.

 • 4
  twelve avatar :-P
  Коки

  Четейки обезщетенията, за които трябва да се бръкнем до 2027г - съответно 1млрд лв. и 2 млрд.лв., започвам да се чудя, дали пък законът не е В ПОЛЗА, а не "срещу" американските централи!?
  Идеята на комунягите е прозрачна - американците си прибират парите от българския данъкоплатец и си тръгват по живо, по здраво, с добра печалба, а на тяхно място застават нашенските комуняги, в тандем с руските комуняги.... найс а?! :):):)

 • 5
  anuwar avatar :-P
  anuwar

  Такааа, какво означава :

  "компенсация обаче може да бъде 1.979 млрд. лв. за "АЕS Maрица-изток 1" и 1.056 млрд. лв. за "КонтурГлобал Марица-изток 3", като срокът на изплащането й е не по-дълъг от срока на дългосрочните договори на двете централи, които изтичат съответно през 2026 и 2024 г."

  Двете Марици излицат на свободния пазар, да кажем на цена от 40 евро за мегаватчас и ние (гражданите) им плащаме до 2026/2024 общо едни допълнителни 3 млрд лева?

 • 6
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  "ГЕРБ, които подготвят и водят преговори с централите за СИМВОЛИЧНО намаляване на цените в договорите им" -пропуснали сте "символично"

 • Арон

  Нема да пипате демократичните централи!

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  Въпреки че не харесвам Гамизов, който не ми се струва особено честен, в случая съм "за". Тия договори са заробващи за страната и е редно не само да се развалят, а и министрите които са ги сключили да поседят в затвора.
  Същото и с ВЕИ. ВЕИ трябва да се пуснат на свободния пазар. ЕС като уска ВЕИ да му предложат да доплаща разликата в цените от евросредства. Като не иска - да фалират.

 • 9
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#3] от "dedoliben": [quote#3:"dedoliben"] Моля да се разбере нещо важно от всички разбирачи което винаги се пропуска.
  Мариците са единственните централи заедно с вецовете и вейтата който работят с местни енергоносители добивани от българи.[/quote]
  Каквото и да си говорим, си говорим за пари, или за МНОГО пари!
  На каква цена, и кой я плаща? Особено за ВЕИ_тата, офшорните Марици 1 и 3, и "високефективният" Ковачки. НА КАКВА ЦЕНА? Бизнесът може ли да я изтърпи? А населението да я понася? Защо най-близкият съюзник на САЩ в Европа, а именно Полша, НЕ БЪРЗА с ВЕИ-та? Щото са ПРЕКАЛЕНО СЪПИ, монтират се бързо, и до 2020 има много време! Престанете да сравнявате България със САЩ и Западна Европа, сравнявайте я със страните от бившия Източен блок! Най-близката УСПЕШНА демокрация е на 1000 км от България!

 • 10
  qpv41399414 avatar :-|
  qpv41399414

  Схемата е елементарна. Концесионерът на НЕК (ПФ) се стреми с всички средства да намали законово определените разходи на НЕК. Всички потребители плащат компенсации, централите стават държавна собственост и продават на свободен пазар, но на определени търговци. От своя страна търговците си плащат за услугата на ПФ, респективно на ГЕРБ. Просто гениално, как не се бяха сетили досега?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход