ВЕИ асоциациите се обявиха против готвените от правителството мерки

   ©  красимир юскеселиев

Асоциациите от сектора на възобновяемата енергия в България излязоха с обща позиция за обявените от правителството мерки, с които за пореден път се застрашават инвестициите в сектора. Законовите поправки бяха внесени за обсъждане в парламента в понеделник вечерта и вероятно ще бъдат приети преди края на месеца, за да може енергийният регулатор да ги вземе предвид при изчисляването на цената на електроенергията.

Според ВЕИ организациите обаче проектът "предвижда най-незаконните и най-тежките от прилаганите до момента ретроактивни санкции" за сектора. Те посочват също, че не са били поканени на разговорите, на които е взето решение за тези мерки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xpw06306249 avatar :-|
  xpw06306249
  • - 1
  • + 4

  Успоредно с тези предложенията, управляващите да вземат да заявят и че държавата има да връща стотици милиони от загубени дела от ВЕИ инвеститори, за предходните мерки, които въведе срещу тях. Живеем в държава на абсурдите!!!

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  domain avatar :-|
  domain
  • - 3
  • + 5

  Аз искам да се обърна към членовете на Българската Фотоволтаична Асоциация (БФА) и към честните инвестотири във ВЕИ сектора:

  През годините ръководството на БФА ви излъга като на практика със своите действия и бездействия постигна резултати, които са точно обратните на заложените в устава на Сдружението. Запитвали ли сте се защо "ВЕИ", "фотоволтаици" и "инвеститори" вече са мръсни думи за голяма част от българското общество?

  Това, срещу което протестирате сега (както и предишните безумни такси) е РЕЗУЛТАТЪТ, който е следствие на следните ПРИЧИНИ:

  - През всичките години БФА беше лош партньор на държавата. Депутати (умни, прости, все тая - народни избранници), министри, членове на ДЕКВР бяха унижавани, "топени" пред чужди посланници, заплашвани с ЕК, ЕС и т.н. - Не се чудете защо държавата не ви иска на масата на преговори.;

  - БФА, особено в последните месеци, успя с действията си и изказванията си да се позиционира като враг на целия останал бизнес от реалната икономика. А и на всички останали потребители у нас. Непрекъснатите бълнувания по медиите, че потребителите нямало защо да протестират, плащали най-евтино в Европа, малко им било повишението, "модела" на КЕВР бил добър и т.н. доведе само до едно - вече сте напълно сами срещу цяла България;

  - Медиийните акции на БФА, съпроводени с организирана дезинформационна кампания в "независими" медии бяха подплътени с голяма доза неверни твърдения, манипулация на факти и откровени лъжи. Нямам как някой да се трогне, особено по-интелигентните читатели, при положение, че се "гъбаркате" с тях. А специално за Капитал, който чета и уважавам от години, тази акция беше пълен срам. Надявам се фактът, че тя се увенча с такъв провал да доведе до съответните изводи - относно подхода към читателите и качествата на журналистите;

  - БФА не се дистанцира ефективно от лошите практики в сектора. Не посочи дори един от явните примери на корупция при присъединяване на централи преди 30.06.2012. На всички в държавата, а и на голяма част от населението му е ясно, че такива случаи не са единични изключения. Една уважаваща себе си асоциация би посочила ясно "мършата" сред стадото и така би защитила най-добре членовете си от отношението "всички сте маскари". Но за това е вече късно.

  - При определянето на цените през 2011, както и в последствие БФА насочи услилията си към ДКЕВР с цел постигане на най-висока цена и задържането й възможно най-дълго време. Всичко, което се случи до момента показа, че тази политика беше пагубна. Най-високата цена се оказа естествено и най-неустойчива, т.е. вместо ползи БФА донесе вреди на редовите си членове;

  – Действията на БФА и отделни нейни членове навредиха значително на всички останали ВЕИ - водни, вятърни и т.н. Бумът на инсталации през 2012 запуши технически и финансово системата за всякакви нови инвестиции за години наред. Незаконните такси удариха най-много другите ВЕИ производители - тъй като при тях нямаше "сланинки" още поначало.

  Законопроектът по мое мнение е порочен и създава предпоставки за корупция, а подхода на всластта е грешен. Но проблемът не ви е този законопроект, властта, ГЕРБ, ПФ, фатака и т.н. Проблемът, дами и господа, е, че народът намрази ВЕИ и всеки пишман политик може да яхне това недоволство.

  Нередност?
 • 3
  irv1424242340390894 avatar :-|
  MARKET BMD
  • - 2
  • + 3

  Поздравявам Ви за точният анализ за БФА и резултата от действията и.
  А нередовно присъединените централи много лесно могат да се открият- сверяват се датата на въвеждане в експлоатация и датата от която централата реално произвежда електричество ( все пак произведената енергия се продава на ЕРП с фактури и протоколи за произведената енергия).

  Нередност?
Нов коментар