Изслушването на кандидатите за БНБ (хронология)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изслушването на кандидатите за БНБ (хронология)

Димитър Радев засега събира най-широка политическа подкрепа

Изслушването на кандидатите за БНБ (хронология)

Димитър Радев, Григорий Вазов, Бисер Манолов и Виктор Йоцов са претенденти за наследник на Иван Искров

10682 прочитания

Димитър Радев засега събира най-широка политическа подкрепа

© Надежда Чипева


Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва днес кандидатите за управител на Българската народна банка. Те са четирима - Димитър Радев от Международния валутен фонд, номиниран от ГЕРБ и сочен за фаворит, Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и номиниран от Патриотичния фронт, Бисер Манолов, бивш шеф във фонда за гарантиране на влоговете в банките и номиниран от Реформаторския блок, и Виктор Йоцов, бивш експерт в БНБ и МВФ и номиниран от АБВ.

Кандидатите трябва да запознаят депутатите от комисията с концепциите си за управление и да отговарят на въпроси - всеки в рамките на 40 минути. След това бюджетната комисия изготвя доклад, който ще бъде представен пред депутатите в пленарна зала преди гласуването на номинациите на кандидатите. За следващ управител на БНБ ще бъде избран кандидатът, който спечели повече от половината от гласовете, а ако има двама с такъв резултат, печели този, събрал повече гласове "за".

Повече информация за четиримата кандидати можете да прочетете в този текст. Българският институт за правни инициативи (БИПИ) също се опита да изготви профили на четиримата претенденти, но само един от тях (Виктор Йоцов) e върнал обратна връзка на организацията.

Можете да проследите най-важното от изслушването в текста по-долу.

15:00 ч..

Членството в еврозоната и в единния надзорен механизъм са основни приоритети, които открои в началото на представянето си първият от кандидатите за управител на БНБ Бисер Манолов. Според него към членството в единния надзорен механизъм трябва да се пристъпи незабавно след оценката на качеството на активите и стрес тестовете.

"Членството в еврозоната е застраховане на финансовата ни система срещу кризи. Членството в единния надзорен механизъм е застраховка за банковата система. В дългосрочен план финансовата и банковата система ще бъдат подпомогнати в преструктуриране и възстановяване от фонд, който в следващите години ще натрупа 55 млрд. евро. Също така, при влизане в еврозоната, нашите депозити ще бъдат застраховани във фонд, в който следващите 10 години ще бъдат натрупани над 75 млрд. евро", каза Манолов.

По отношение на банките, той заяви, че е привърженик на метода "балансирана твърдост", което означава "банките да не бъдат тормозени от излишни регулации". "Много често коментираме дали банковата система е голяма или малка.Тя е малка. Ние можем много да растем. И ако банките бъдат регулаторно притискани, те ще се отклонят от своята основна дейност да кредитират, което ограничава предприемачеството", посочи кандидатът.

Според Манолов трябва да бъде подписан договор за тясно сътрудничество с ЕЦБ , което по думите му би било силен политически акт. По отношение на проблемите в БНБ той посочи, че е необходимо да се работи по системата за ранно предупреждение за кризи, като специализираният комитет към централната банка трябва да се зачисли към управителния съвет на БНБ, за да не бъдат поставят той в положение да взема решения в критични моменти без да разполага с необходимата информация. Според Манолов в момента се получава разминаване между финансовите отчети и надзорните отчети на поднадзорните институции. "БНБ трябва да има достъп до междинните отчети и ако една одитна компания представя некачествени отчети, централната банка трябва да има възможност да предпише смяна на въпросната одитна компания".

В сесията с въпросите, Манолов преповтори отчасти презентацията си, като избегна да отговори дали се цели в управителския пост или има амбиции и за подуправител.

Представянето продължава по азбучен ред със следващия кандидат Виктор Йоцов.

15:30 ч.

"Екстравагантен" нарече случаят с КТБ кандидатът за гуверньор Виктор Йоцов. "Развръзката, която настъпи миналата година, тя само настъпи миналата година. Проблемите се трупаха преди това. Тук става въпрос за сериозни нарушения на реда и на закона", каза той при представянето си.

Йоцов засегна темата дали за КТБ е виновен солидарно целият управителен съвет на БНБ или вината е само на банковия надзор . "Няма как да отговорим на този въпрос, без да знаем управителният съвет виждали ли са доклада от инспекцията в КТБ през 2013 година. Аз съм убеден, че поне управителят на БНБ е знаел какво става".

На няколко пъти в изказването си Йоцов припомни, че е работил в банката и познава хората и начина на работа в БНБ. Концепцията му за подобрение включват структурни и кадрови промени, но не толкова драстични, каквито бяха предприети след банковата криза от деветдесетте години. "На БНБ най-слабото звено беше надзора, от което пострада цялата институция. БНБ не е само надзора. БНБ са много други дейности, които работят перфектно и ние не ги забелязваме точно поради причината, че те работят перфектно".

В краткосрочен план като предизвикателство пред банковия и финансовия сектор Йоцов посочи необходимостта от възстановяване на доверието в БНБ, тъй като само 9% от обществото й имат такова. Според него ще бъде важно да бъдат правилно комуникирани с обществото резултатите от стрес тестовете, които предстоят догодина. В по-дългосрочен план Йоцов засегна въпроса за мястото и ролята на банковия надзор – дали да продължава да е под шапката на БНБ или да се отдели и слее с финансовия надзор, както е в Германия, Естония и други страни.

Според Йоцов централната банка трябва да е участник в процеса по финансово ограмотяване на населението и да е съветник на правителството. В отговор на въпроси от медии и неправителствени организации Йоцов каза, че е привърженик на това да има по-чести проверки на място в банките и би правил проверки по публикации в медиите за проблеми в надзорни институции. Има готовност за сформиране на екип и е говорил с двама души.

На депутатските питания Йоцов обясни, че ролята на БНБ за влизането в ЕРМ – чакалнята на еврозоната – е важна, но по-скоро второстепенна и техническа и то след като правителството свърши своята работа за покриване на критериите.

Следва представянето на кандидатурата на Григорий Вазов.

16:00 ч.

Ключови реплики от представянето, което си направи Григорий Вазов:

"Атаките към валутния борд ще продължат. Това показват всички анализи. Защото за валутния борд все още има един резерв, който не е пипнат и според всякакви експерти предствалява много сериозен интерес. Така че тук трябва да се вземат много сериозни мерки за спокойното функциониране на валутния борд до влизането в еврозоната".

"Който не се е опитал да вземе 100 хил. евро, той не е видял за какво става дума. И не са виновни банките. Виновна е ситуацията, страхът и непрекъснатите обвинения към тази банкова система".

"Аз съм доста критичен към компетентността на много от експертите в Европейския съюз. Нямам им доверие и когато видя информацията, на базата на която са дали своите изводи, тогава ще дам мнение".

"Стига с тези стрес тестове! Ще дойдат 7 - 8 чуждестранни екипа и ще сложат един огромен ресурс и едни магистърчета, задочничета, работещи за тези фирми. И ще започне след тези стрес тестове едно изтичане на една информация. И действително тогава ще видим какво означава стрес. Имаме достатъчно изявени консултантски и банкови компании, които могат да направят този анализ.  Гарантирам, че не сме корумпирани. Защо не може да бъде корумпирано едно ръководство на българска търговска банка? Защото няма как".

"Колеги журналисти, една огромна част от информацията на Българска народна банка е част от националната сигурност. Така че с тази публичност ... така".

"Има публикации и публикации. Какво означава управителният съвет да чете публикации ? Когато под тази публикация стои името на сериозен анализатор и има сериозни изводи, е длъжен управителният съвет да се сезира. Но ей така, по всяка публикация да се почне, ей така, защото някой написал нещо ..."

"Това, което бих апелирал, е да се засили ролята на банките с български капитал, защото те също са елемент на националната сигурност".

"Не е правилен въпроса имам ли екип. Да, ако бъда избран за управител, имам екип. Първите хора, които ще поканя, са тези, които стоят до мен (другите кандидати в конкурса)".

В експозето си Григорий Вазов поосочи като сериозен проблем това, че е нарушен институционалният респект на Българска народна банка, тъй като без това не може да бъде постигната дългосрочната цел, а именно влизането в еврозоната. В списъка със задачите, към които би пристъпил, ако бъде избран, Вазов започна с промени в закона за БНБ от гледна точка на функциите и задачите на управителния съвет. Втора спешна задача е да се изнесе структурно звеното, което оценява рисковете пред икономиката и банковата система на страната, и то да бъде подчинено директно на управителния съвет на централната банка.

Следва представянето на Димитър Радев, който е номинация на управляващата партия ГЕРБ.

16:40 ч.

Укрепване на банковия надзор, създаване на рамка за разрешаване на проблеми в банковия сектор и извършване на оценка на активите на търговските банки са трите групи приоритетни задачи, с които ще се заеме, ако бъде избран за управител на БНБ Димитър Радев, стана ясно от представянето му пред депутатите от комисията по бюджет и финанси в парламента.

Към първата от тях ще пристъпи още през септември, когато ще се направи и оповести доклад за състоянието на банковия надзор и ще се предприемат действия за синхронизиране на практиките му съгласно базелските принципи. До декември тази година ще се въведат основните елементи от рамката за възстановяване и преструктуриране на банки. Междувременно в края на месец октомври ще бъде стартиран конкурса за избор на независими одитори и оценители, които да бъдат наети от търговските банки за извършване на оценка на активите в системата.

През юли 2016 година тези проверки трябва да бъдат готови и резултати от тях да се публикуват. До декември 2016 година ще се очаква и резултатът от международната проверка на финансовата система в страната. Приоритетните задачи от плана за действие на Радев ще се изпълнят в рамките на 18 месеца.

Освен тях кандидат гуверньорът очерта и задачите, които ще следва по пътя към присъединяване към еврозоната и единният надзор. "Това, което ще изискам е да се придържат към два принципа - оптимален баланс между отговорности и възможности, които страната може да поеме и недопускане под никаква форма на ерозия на контролните функции на БНБ преди пълноправното членство в еврозоната", каза Радев и обясни, че в предприсъединителните фази ще възникнат стимули за банките майки в еврозоната да преобразуват поделенията си у нас в клонове. "Подобно развитие е неприемливо от гледна точка на нашите интереси", категоричен е кандидатът за гуверньор.

Радев изброи действията, които смята да предприеме, за да се превърне статистическата информация на БНБ в надеждна за международните инвеститори, както и да улесни трансграничните транзакции като интегрира българската с европейската разплащателна система и вкара страната в единната система за сетълмент на сделки. Кандидат гуверньорът каза, че подкрепя съвместното дружество с френската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" , което стопанисва печатницата за банкноти в БНБ и което би могло да печата еврови банкноти.

На въпросите, отправени от медии и неправителствени организации, включително и от вестник "Капитал", Радев каза, че честотата на проверките в банките трябва да съответства на риска, който носи всяка една от тях. "При малък риск честотата на проверките може да означава веднъж на две години. Това трябва да се съобрази и с капацитета, който има БНБ". На въпрос как смята, че може да се защити ръководството на БНБ от политически натиск, Радев изрази становище, че това може да стане чрез стриктното придържане към закона.

Технократски би бил изборът на подуправители, каза Димитър Радев на депутатски въпрос как би подходил към екипа си. Критериите, на които те трябва да отговарят са почтеност и експертиза. Радев каза също, че звеното за преструктуриране и оздравяване на банки, което предстои да бъде създадено в БНБ, няма да бъде зачислено към банковия надзор, а възможните варианти са то да е на директно подчиенение на управителя на БНБ. На въпрос дали би реагирал с критики към правителството, ако то предприема действия, увреждащи финансовата стабилност на страната, Радев каза, че би заздравил отношенията между БНБ и Министерство на финансите като се сформира екип, който да се оглавява от заместник министъра на финанасите и който да решава въпросите възможно най-оперативно.  

С това изслушването приключи. Предстои комисията по бюджет и финанси да изготви доклад, който да се ползва при гласуването на номинациите. Възможно е това да стане още следващата седмица. Преди това обаче комисията ще предложи на депутатите да гласуват освобождаване на Иван Искров от поста управител на БНБ, тъй като изборът на нов гуверньор не означава, че автоматично се прекратяват правомощията на стария.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва днес кандидатите за управител на Българската народна банка. Те са четирима - Димитър Радев от Международния валутен фонд, номиниран от ГЕРБ и сочен за фаворит, Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и номиниран от Патриотичния фронт, Бисер Манолов, бивш шеф във фонда за гарантиране на влоговете в банките и номиниран от Реформаторския блок, и Виктор Йоцов, бивш експерт в БНБ и МВФ и номиниран от АБВ.

Кандидатите трябва да запознаят депутатите от комисията с концепциите си за управление и да отговарят на въпроси - всеки в рамките на 40 минути. След това бюджетната комисия изготвя доклад, който ще бъде представен пред депутатите в пленарна зала преди гласуването на номинациите на кандидатите. За следващ управител на БНБ ще бъде избран кандидатът, който спечели повече от половината от гласовете, а ако има двама с такъв резултат, печели този, събрал повече гласове "за".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK