ВСС и главният прокурор нападнаха правосъдния министър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

ВСС и главният прокурор нападнаха правосъдния министър

За пореден път в отсъствието на Христо Иванов членовете на ВСС и главният прокурор недоволстваха от неговите интервюта.

ВСС и главният прокурор нападнаха правосъдния министър

Докато членове на съвета приемаха декларация срещу Иванов и искаха оставката му, ЕК подкрепи реформата в кадровия орган

12015 прочитания

За пореден път в отсъствието на Христо Иванов членовете на ВСС и главният прокурор недоволстваха от неговите интервюта.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ден след като прокуратурата взе светкавично решение да образува проверка срещу Министерството на правосъдието по анонимна публикация във в. "Труд", мнозинството във Висшия съдебен съвет заедно с главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък обявиха война на правосъдния министър Христо Иванов и осъдиха с декларация негови изказвания пред "Нова ТВ". Един от членовете дори поиска оставката му, а друг настояваше да поканят премиера Бойко Борисов, за да му се оплачат. А междувременно пред сградата на ВСС група младежи от организацията "План Б" (които редовно нападат правосъдния министър и неведнъж са подавали сигнали срещу него в прокуратурата) раздаваха знаменца на Северна Корея. Такова получи и главният прокурор Сотир Цацаров.

Така с приближаването на момента за разглеждането на предложените конституционни промени за съдебна реформа в пленарна зала, атаките срещу Христо Иванов стават все по-видими и все по-чести. С това обяснява събитията и самият Иванов, който е на комндировка в Брюксел. Той заяви, че тези, които искат оставката му, няма за какво да се радват, защото съдебната реформа изисква той да остане на поста си и да работи и това смята да направи. "В момента падат маските и всеки избира страната, на която иска да застане", каза още Иванов.

И докато мнозинството на ВСС го атакуваше, генералния секретар на ЕК Катрин Дей подкрепи реформата във ВСС, която включва разделянето му на две квоти - прокурорска и съдийска. За да бъдат приети промените са нужни поне 160 гласа, а вносителите разполагат общо със 130.

Декларация срещу Иванов

Трима членове на ВСС - Димитър Узунов, Галя Георгиева и Михаил Кожарев, внесоха още в началото на заседанието предложение за декларация срещу министъра заради интервюто, в което Иванов заявява, че ВСС е "централната трансмисия за търгуване на дела. Реформата на съдебната власт минава през нейния процесор или управляващ орган – ВСС. Ако не реформираме ВСС, ще продължаваме да сме свидетели на истории за хотелиери, ще продължаваме да чуваме, че системата за случайно разпределение на делата не работи и никой няма да реагира. Защото реакцията е там, във ВСС".

Членовете на съвета се надпреварваха да се изказват срещу министъра, някои от тях дори призоваха главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да започне разследване. Оказа се, че ден по-рано членове на съвета са извикали и министъра, за да му искат обяснения.

Кожарев дори обяви, че се присъединява към становището на проф. Георги Близнашки и също иска оставката на министъра. По думите му в интервюто Иванов изглеждал "напрегнат, отчаян, притиснат до стената човек и беше агресивен".

Главният прокурор в атака

Поводът беше използван и от главния прокурор, който отново нападна Христо Иванов, като заяви, че иска да си говори с него очи в очи и го обвини за липсата на диалог: "Искам министъра на заседанието. Мен не ме интересува какво мисли той за ВСС - това го знам. Не ме интересува и какво мисли за институцията, която оглавявам - и това си го знам... Мен ме интересуват прости практични неща - 42 съдебни сгради, които не се охраняват. А какво казал и какво мисли - той всеки ден го казва. И ние го казваме - и какво от това. Диалог няма... Мен ме интересува колко са съкращенията в Главна дирекция "Охрана" - абсолютно негово правомощие...Хайде за това да си говорим - кой ще пази съдии и прокурори в 42 сгради. Денем и нощем. Не мога да остана след заседанието. И го искам министъра на заседанието!", избухна Цацаров.

Представляващият съвета Соня Найденова напомни, че министърът е в командировка до 15 юли в Брюксел.

Димитър Узунов обясни, че целенасочените действия на министъра целели масовото дискредитиране на членове на съвета. И поиска премиерът Борисов да дойде на заседание на съвета и да отговори на въпроса дали ще има реформа. Това не е първият опит на кадровиците на Темида да привлекат вниманието на премиера за поведението на министъра. Преди две седмици, отново в отсъствието на Иванов, 18 от членовете на ВСС изпратиха писмо на Борисов, в което се оплакваха от реплика на министъра.

В късния следобед премиерът написа в профила си във Фейсбук: "Държим да бъде извървян пътят на съдебната стратегия и да бъдат извършени необходимите реформи, които да гарантират по-добра работа на съдебната система. Призовавам всички политически сили да не хвърлят излишна енергия в неконструктивни посоки и да се консолидираме, включително и опозицията, за да намерим консенсус в парламента и да подкрепим съдебната реформа. Всички ние трябва да положим огромни усилия, за да продължим стратегията, която приехме". Това бе първият му коментар във връзка със съдебната реформа от известно време насам.

Няколко гласа в защита

Няколко гласа се чуха все пак в защита на правосъдния министър. Един от тях бе на Калин Калпакчиев обърна внимание на колегите си, че самият премиер неколкократно е критикувал ВСС, и попита колегите си дали досега са се обиждали от думите му. Той обясни, че ВСС е колективен орган и като такъв не може да се чувства обиден.

Председателят на ВКС Лозан Панов също изрази учудване какво се цели с тази декларация. "Дали имиджът на ВСС ще се подобри, ако министърът на правосъдието подаде оставка? Дали с тази декларация не вредим на имиджа на ВСС, защото той не се гради с декларация", попита Панов и обяви, че ще гласува въздържал се.

"Министърът говори за модела на ВСС. Колегите, които са се почувствали засегнати, имат право да реагират, но аз ще гласувам въздържал се", заяви още Карагьозова.

В крайна сметка декларацията бе приета с гласовете на 14 членове на съвета. 

Христо Иванов: Маските падат

Съдебната реформа изисква да остана на поста и да работя. Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много. Ще направя всичко необходимо, за да се случи реформата. Така правосъдният министър Христо Иванов коментира в Брюксел искането за оставката му.

По думите му с наближаването на гласуването на клчовите промени в конституцията, които предвиждат разделянето на съвета на две камари се засилват и атаките срещу него. "Очевидно има огромна съпротива, очевидно тази съпротива идва от хора, на които настоящият модел им харесва. Изборът е пределно ясен, в момента падат маските и всеки избира страната, на която иска да застане", смята още Иванов.

Той се срещна с главния секретар на ЕК Катрин Дей, която е изказала принципна подкрепа за реформата, включително и за реорганизацията на ВСС. Цитирана от БТА, Дей казва, че България може да предприеме редица реформи за оптимизиране на наказателния процес, за подобряване на юридическото образование и за подбора на кадри, "но ако нямаме отговорно лидерство във ВСС, по никакъв начин не можем да очакваме всяка от тези промени да дадат резултат". Дей  е посочила като положителен резултат промяната в ръководството на ключовия Софийски градски съд, предизвикана от активната роля на редовите съдии в него, които дълго време настояваха ВСС да провери дейността на съда.

 
Цацаров: Проверката в министерството няма връзка с реформата

Прокуратурата няма да снема обясненията на автора на публикацията във в. "Труд" - Калоян Стоев, станала повод за светкавична проверка срещу Министерството на правосъдието. Сотир Цацаров заяви, че това е "рутинна прокурорска работа", и се учуди защо журналистите "се вълнуват толкова".  "Къде според вас е проблемът. Защо да се снемат обяснения от автора - вас снемат ли ви обяснения, като пишете", обърна се той към медиите.

Прокуратурата досега е образувала няколко предварителни проверки срещу "Икономедиа" и "Медиапул", по които журналистите са призовани да дават обяснения, както и да разкриват източниците си. Публикацията срещу Министерството на правосъдието е подписана от Калоян Стоев, чието име не фигурира в карето на "Труд", няма и негова снимка. "Не мога да си спомня за ваши колеги от "Икономедиа", на които сме снемали обяснения. За "Медиапул" помня и какво от това? Какво значение има, ако физически такъв човек (бел. ред. - Калоян Стоев) не съществува, ако фактите са верни. Образуваме досъдебно производство, а ако са неверни - отказваме да образуваме досъдебно производство", каза Цацаров.

По думите му проверката не е срещу министъра, а касае длъжностни лица от министерството и няма нищо общо с идеите за съдебна реформа. "Не е първата проверка, правена по сигнал в преса, не е и последната", добави Цацаров.

Ден след като прокуратурата взе светкавично решение да образува проверка срещу Министерството на правосъдието по анонимна публикация във в. "Труд", мнозинството във Висшия съдебен съвет заедно с главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък обявиха война на правосъдния министър Христо Иванов и осъдиха с декларация негови изказвания пред "Нова ТВ". Един от членовете дори поиска оставката му, а друг настояваше да поканят премиера Бойко Борисов, за да му се оплачат. А междувременно пред сградата на ВСС група младежи от организацията "План Б" (които редовно нападат правосъдния министър и неведнъж са подавали сигнали срещу него в прокуратурата) раздаваха знаменца на Северна Корея. Такова получи и главният прокурор Сотир Цацаров.

Така с приближаването на момента за разглеждането на предложените конституционни промени за съдебна реформа в пленарна зала, атаките срещу Христо Иванов стават все по-видими и все по-чести. С това обяснява събитията и самият Иванов, който е на комндировка в Брюксел. Той заяви, че тези, които искат оставката му, няма за какво да се радват, защото съдебната реформа изисква той да остане на поста си и да работи и това смята да направи. "В момента падат маските и всеки избира страната, на която иска да застане", каза още Иванов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  evt avatar :-|
  evt

  това е наглост....

  дано Борисов спаси това момче(министъра)....

  от БЕЗСКРУПУЛНАТА АРОГАНТНА ПАСМИНА,..

  на магистратите..

  смрад...

 • 2
  david_k avatar :-|
  david_k

  Ще искат оставка, като иска да им развали корупционната седянка! Как да живеят после, тези клети обирджии и продажници...

 • 3
  matera avatar :-|
  matera

  Разбуниха кошера с осите и сега гледай какво става-пускат жилото си навсякъде и срещу всеки,който им пречи.Ако с такава бързина решаваха и съдебните дела щяхме да сме гордостта на Европа,а не да ни теглят на буксир.Това взе да ми харесва-паниката ги обзе,защото някой посяга на рахатлъка им.А,ако се включим ние и започнем да ги атакуваме и притиснем-танковете ли ще викат/Д.Джуров-умря/-ами сега?

 • 4
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Главният прокурор взе много често да си изпуска нервите. Цацарофф с този императивен тон диалог няма да постигне. Дано министър Иванов да издържи на всички атаки и постановки, които прокуратурата и ВСС му играят!

 • 5
  loragenova avatar :-|
  Лора Генова

  Чак да не смея да се зарадвам от задухалия вятър на промяната, от искрицата в 25 годишния тунел. Искрено желая успех на министъра.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  И аз се присъединявам към общия хор на подкрепата и нещо повече, крайно време е да си спомним какво правихме миналата година и сега да се съберем под техните прозорци, нека да усетят че нещата се искат и от нас, дето им плащаме и пред парламента, когато започнат да я гледат и гласуват.
  Всяка подкрепа ще е от полза.

 • 7
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  съдебната система се очертава като последният бастион на комунистическата номенклатура и ДС. След като той падне вече нищо не би трябвало да попречи на лустрацията на нейните кадри от държавното управление.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK