Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
7 10 юли 2015, 17:00, 6775 прочитания

Четиримата, които пожелаха БНБ

Кандидатите за управител представиха не особено детайлни визии за бъдещето на централната банка пред не особено заинтересованите депутати

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

БНБ: Още от същото

Желанието на новия гуверньор Димитър Радев да запази сегашния управленски екип ще му попречи за най-важната задача - връщане на доверието

17 юли 2015

БНБ: Нов гуверньор, стар екип

Предложението на Димитър Радев е Димитър Костов и Калин Христов да останат, а главният юрист Нина Стоянова е третото попълнение

14 юли 2015

Законът за спасяване на банки мина на първо четене в парламента

От левицата възразиха срещу освобождаването от отговорност на лицата, ръководещи органите за преструктуриране

12 юли 2015

Селективната истина за КТБ

Парламентарната комисия институционализира вината на БНБ и ДАНС, но отказа да търси ролята на Пеевски и отговорността на прокуратурата и КФН

12 юли 2015

С кои гласове ще бъде избран новият шеф на БНБ

Очаква се изборът за нов управител на централната банка да се случи идващата седмица

10 юли 2015

Кандидатите за БНБ: Приоритет са еврозоната и засилване на надзора

Повечето от номинираните за поста мислят, че цялото досегашно ръководство носи морална отговорност заради КТБ

9 юли 2015

Изслушването на кандидатите за БНБ (хронология)

Димитър Радев, Григорий Вазов, Бисер Манолов и Виктор Йоцов са претенденти за наследник на Иван Искров

9 юли 2015

Кой все пак наложи Искров за втори мандат

Въпросът отново стана актуален след изказване на бившия финансов министър Симеон Дянков

7 юли 2015

Конституционният съд образува дело за правилата за избор на нов управител на БНБ

Депутати от 4 партии оспорват правото кандидати да могат да издигат само цели парламентарни групи или независими депутати.

от Дневник,6 юли 2015
България в еврозоната е стратегическата цел, която и четиримата номинирани кандидати за управител на БНБ заявиха, че ще преследват, ако бъдат избрани на поста, по време на изслушването пред комисията по бюджет и финанси този четвъртък. Без някой да отмерва с хронометър дали презентациите им се вместват в минутите, отредени по правилник, те имаха възможност да покажат колко добре познават банковата система и начина, по който се регулира тя, както и концепциите си за работа, ако бъдат избрани. В края на изслушването от браншовата асоциация на банките казаха, че са чули поне една концепция, което дава надежди, че поне някой от кандидатите ще събере необходимата подкрепа, за да бъде освободен предсрочно Иван Искров от гуверньорския пост. В следващите редове ще може да сравните позициите на Бисер Манолов (предложен от Реформаторския блок), Виктор Йоцов (АБВ), Григорий Вазов (Патриотичен фронт) и Димитър Радев (ГЕРБ) по ключови въпроси, основно предварително зададени от медии и неправителствени организации. Депутатите от комисията по бюджет и финанси не проявиха кой знае каква инициатива, с което затвърдиха впечатлението, че вече договорките за поста са факт, а изслушването - просто формалност.

Вината за фалита на КТБ

Не всички кандидати отговориха на деликатния въпрос за отговорността, която ръководството на централната банка отказва да понесе и която вчера беше констатирана и в доклада на парламентарната комисия по темата. Бисер Манолов бе най-директен, като каза, че "от морална гледна точка целият управителен съвет би трябвало да носи отговорност за това, което стана през 2014 г.". Виктор Йоцов подходи по-витиевато, като изрази съмнение, че всички подуправители са знаели за проблемите в банката и са имали достъп до информация. Според него управителят на БНБ Иван Искров "е знаел какво става".

Григорий Вазов завоалира отговора с обяснието, че в момента е "нарушен институционалният респект на Българската народна банка". Ето защо, ако той бъде избран за гуверньор, щял незабавно да предприеме промени в Закона за БНБ, с които да разпише какви са функциите и задачите на всеки член на управителния съвет на централната банка. Димитър Радев прескочи темата, която е като нож с две остриета за него, тъй като индикациите са, че би задържал в екипа си и двамата действащи подуправители.

Какво да се промени в БНБПод принудата на сринатото доверие в БНБ и четиримата кандидати явно се чувстваха длъжни да говорят за вътрешни реформи, макар и в голямата им част доста общо. Бисер Манолов смята, че системата за ранно предупреждение за кризи в банковия сектор трябва да се зачисли към управителния съвет на БНБ, за не се стига до ситуации, в които колективният орган трябва да взема важни решения, без да разполага с необходимата информация. Григорий Вазов също застъпи подобна теза.

За Виктор Йоцов не се налагат спешни промени, а в по-дългосрочен план той претопли идеите за изваждане на банковия надзор от БНБ и обединяването му с финансовия надзор, каквато е практиката в много европейски държави. Димитър Радев заговори за редица технически реорганизации, като основно очерта вече заложеното от законови изисквания специално звено за преструктуриране.

Как да се работи с търговските банки

Тук най-екстравагантен беше отново Григорий Вазов, според когото БНБ трябва да помогне (неясно как) на банките, за да се подобри кредитирането, защото това възпира ръста на икономиката. Той се обяви за засилване на ролята и функцията на банките с български капитали, защото били част от националната сигурност.
Бисер Манолов заяви, че е привърженик на подхода на "балансираната твърдост", който означава "банките да не бъдат тормозени от излишни регулации". Според него системата има потенциал за растеж и ако бъде регулаторно притисната, тя ще се отклони от основната си дейност да кредитира, което ще ограничи предприемачеството.
Виктор Йоцов лансира идеята за драстично понижение на изискваните минимални задължителни резерви, които сега са в размер на 10% от депозитната база. "В еврозоната минималните задължителни резерви са само 2%, при това само на краткосрочните депозити. При депозити с матуритет над 2 години няма задължителни резерви. На мен ми се струва неправилно, ако изчакаме до момента, в който влезем в еврозоната, и чак тогава ги намалим от 10% на 2%. Това ще бъде рязък шок за банковата система. Може би трябва да помислим за по-плавното им намаляване", бяха думите на бившия експерт в БНБ и МВФ.
Димитър Радев каза, че след случилото се с КТБ търговските банки нямат нужда от по-чести проверки. Според него трябва да се направи оценка на риска за всяка отделна банка и тя да определя честота на проверките. "В случай на малък риск честота може да означава веднъж на две години, но при други - всяка година", даде пример Радев.

Как да се направят стрес тестовете

Куриозно, но не всички кандидат-управители на БНБ бяха за провеждането на стрес тестове. В изказванията си те приеха, че банковата система е преодоляла изпитанието след глобалната дългова криза от 2007 г. и миналогодишната паника с КТБ и ПИБ. За Бисер Манолов предстоящата проверка на активите на банките и стрес тестовете по-скоро ще потвърдят, че случилото се миналата година е било изключение. Виктор Йоцов и Димитър Радев също не поставиха под въпрос валидността на предстоящите проверки, като Радев очерта вече разписания от правителството график за провеждането им до юли 2016 г. и заяви, че вярва, че ще успее да го защити пред Брюксел, който настоява това да стане по-скоро.

Радикалното мнение по темата бе на Григорий Вазов, за когото стрес тестовете са излишни. "Да, проверка на активите трябва да има, но стига с тия стрес тестове! Минахме ги. Ще дойдат 7-8 големи фирми и всичките тези банки ще хвърлят един безумен ресурс по тези стрес тестове. Стрес тестовете ще ги правят разни експерти, разни магистърчета или още не магистърчета, а задочничета в тези фирми. След това ще започне изтичане на една информация и след това ще видим какво означава стрес на банковата система. Защо подценяваме, имаме достатъчно изградени банкови и консултантски специалисти, които спокойно могат да направят този анализ. Гарантирам, че не сме корумпирани", представи виждането си Вазов.
 
Нужна ли е повече публичност

Кандидатите имаха различни идеи и за това дали БНБ трябва да промени нещо в начина, по който представя работата си пред обществото. В представянето си Бисер Миланов показа, че е по-скоро за повече откритост. "Не бих подценил медийни публикации за банки, които имат дълбочина", каза той в отговор на въпроса, зададен от "Капитал", дали БНБ трябва да се сезира по журналистически разследвания за поднадзорни лица. Такива имаше години преди затварянето на КТБ, като регулаторът и другите институции не реагираха на тях. Виктор Йоцов и Димитър Радев също заявиха, че биха отделили внимание на журналистически разследвания. Според Радев медийните публикации по-скоро трябва да се имат предвид при оценката на риска на търговските банки, а не да служат като основа за започването на проверки.

За Григорий Вазов голяма част от работата на БНБ попада под обхвата на националната сигурност и едва ли не журналистите прекаляват с настояванията си за повече прозрачност. Той се тросна, че не е работа на управителния съвет на централната банка да чете вестници. "Когато под тази публикация стои името на сериозен анализатор и има сериозни изводи, е длъжен управителният съвет да се сезира", съгласи се все пак Вазов.

Имате ли вече екип и кого ще вземете в него

И четиримата кандидати обявиха готовност с екип, а единственият, който посочи своите номинации за подуправители, бе Григорий Вазов. "Първите хора, които ще поканя да работят с мен, са тези, които стоят до мен", посочи той конкурентите си за гуверньорския пост. Бисер Манолов избяга от въпроса дали ако не бъде избран за управител, има амбиция да е подуправител. Виктор Йоцов каза, че би приел и друг пост в централната банка, а Димитър Радев бе лаконичен: готовност за подуправители има, а изборът му ще е чисто технократски. Ще се спре на хора, които притежават почтеност и експертиза. В този порядък.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо 2 Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха до пореден абсурд, а напрежението в Сирия е опасно високо

И още: Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен; Венецуела пусна собствената си криптовалута Petro; Илън Мъск ще тества изграждането на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните;

20 фев 2018, 2548 прочитания

Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата

Спешни промени в закона ще решат проблемите на властта с обжалваните конкурси

20 фев 2018, 1581 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Датата, която удари сделки за 850 млн. лв.

Апелативният съд реши, че КТБ е била неплатежоспособна и към затварянето си. Това прави всички прихващания уязвими

Електронното решение срещу корупция

Дигитализирането на процеса по даване на обществени поръчки трябва да стане до 18 октомври, но може да се удължи с още 2 години

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете