Да спасим любимите строители
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да спасим любимите строители

Да спасим любимите строители

Схемата за изкупуване на дългове към строителни фирми от държавната ББР обслужва предимно задлъжнялата към партньори и подизпълнители "Водстрой 98"

14110 прочитания

© shutterstock


За толкова бърз възход има две възможни обяснения. Едното е това да е изключително добре работеща компания, другото - това е поредният държавен любимец, чийто успех се дължи на мощен политически гръб.
Обикновено "Водстрой 98" участва в търгове за инфраструктура като водещ партньор заедно с други строителни компании и превъзлага съществена част от изпълнението на обектите си
Банката за развитие предлага да изкупи вземанията на партньорите до размера на техния дял в обединението с отстъпка 7%.

В класацията "Капитал топ 100" за най-големите строителни фирми през 2014 г. едно дружество отбеляза феноменален скок, при това за втора поредна година. Това е свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98". Оборотът й се удвоява от 81 на 162 млн. лева, а печалбата й от скромните 580 хил. лева се увеличава рекордно на 15 млн. лева, което я нарежда на второ място след лидера в сектора "Главболгастрой". Година по-рано тя е на девето.

За толкова бърз възход има две възможни обяснения. Едното е това да е изключително добре работеща компания, която благодарение на отлично управление и правилна стратегия да завоюва все по-голям пазарен дял. Когато обаче огромна част от приходите идват от обществени поръчки и еврофондове, тогава обяснението може да е друго - че това е поредният държавен любимец, чийто успех се дължи на мощен политически гръб.

Подемът на "Водстрой" започна още при предишното управление на ГЕРБ, но достигна апогея си най-вече по време на кабинета "Орешарски". Силата му е в печелене на търгове за строителство с държавно и европейско финансиране, чийто обем обаче в един момент достига трудни за изпълнение и разплащане размери. Според справка на "Капитал" в регистъра на обществените поръчки за периода от 2010 г. до февруари тази година, самостоятелно или в обединения, "Водстрой 98" има възложени поръчки за около 900 млн. лева. Голяма част от тях са по оперативните програми, които имаха проблеми с плащанията през последните две години.

Толкова бързо увеличаване на приходите и съответно ангажиментите за една по същество средно голяма строителна компания може да е добре за нейните собственици, но носи и рискове, основно в две посоки. Едната е за възложителя - дали тя ще успее да се справи с всичко, качествено и в срок. Другият риск е за партньорите в сдруженията и подизпълнителите на "Водстрой", които в случай на лошо управление могат да не получат (редовно) парите си. Колкото по-голям брой проекти се концентрират в ръцете на един изпълнител, толкова повече компании по веригата са заплашени.

Обикновено "Водстрой 98" участва в търгове за инфраструктура като водещ партньор заедно с други строителни компании или превъзлага съществена част от изпълнението на обектите си. С увеличението на обема на поръчките рискът от забавени плащания стигна логично своя пик в последната година от програмния период, когато много от обектите трябва да бъдат завършени. Съчетано със слуховете в строителния сектор за проблеми на доскорошния държавен любимец, това нормално предизвиква паника сред много от съдружниците на "Водстрой" и техните подизпълнители. Тук

на сцената излиза Българската банка за развитие

Миналата седмица ББР обяви, че ще изкупува дългове на общини към строителни фирми по европейски проекти. От банката лаконично обясниха, че това е схема, която се прави за втори път - след 2010 г. Срещу отстъпка от цената от 7%, която с всички такси и комисиони стига до 10%, всяка фирма, която е основен изпълнител или партньор в дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), изпълняващо проект по "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт" и "Развитие на селските райони", може да си поиска парите от Българската банка за развитие. За финансовата институция няма риск, твърди ББР, тъй като ще си получи парите от управляващия орган на оперативната програма. Общините са извадени от уравнението - плащането просто няма да минава през тях.

От банката коментираха още пред "Капитал", че към началото на тази седмица няма постъпило нито едно искане за прехвърляне на задължения. "През 2010 г. Българската банка за развитие реализира подобна програма за цедиране на вземания на държавата към бизнеса. Само в периода май - септември 2010 г. финансовата институция разплати близо 160 млн. лв. на българските компании по 720 договора за цесии", се казва в отговори на ББР до "Капитал" от миналата седмица. На пръв поглед схемата изглежда изгодна за строители, които искат бързо да си получат парите. Но няколко неща не са ясни.

Първо, ситуацията изобщо не е като през 2010 г. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите, припомня, че тогава държавата беше натрупала огромни дългове към строителите по инвестиционната програма на тройната коалиция. Фирмите чакаха две години, за да си получат парите за изпълнени проекти. Отстъпката тогава беше 10%. Банката за развитие пое част от задълженията по настояване на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, който искаше да овладее публичния дълг. Сега рискът за забавяне е много по-малък и варира в няколко месеца. За да приемеш 7% орязване на парите по договор, за който вероятно си взимал банков кредит, трябва или да си наистина нетърпелив, или да си наистина притеснен за нещо по веригата.

Второ, никой от засегнатите страни не изглежда да е наясно защо и как се прави тази схема. Няколко общини заедно със сдружението на общините казаха пред "Капитал", че нямат представа за причините за това, нито някой ги е консултирал. Неофициално експерти от "Околна среда" коментираха, че банката за развитие е представила проекта пред тях, като е съобщила, че инициативата е дошла от строителите и е обещала да прати разяснения до три седмици. Такива не са били получени. Официално от Министерството на околната среда и водите отговориха на "Капитал", че имат 16 завършени, но неразплатени проекта по оста за пречиствателни станции и канализация, по които са дължими 26.5 млн. лева окончателни плащания. "Те са приключени и в момента подлежат на верификация. Ще бъдат разплатени, когато приключи процесът на верификация. На окончателни искания за средства се прави пълна документална и техническа проверка на цялостното изпълнение на проекта, което изисква технологично време и експертен ресурс", се посочва в отговорите на МОСВ. Схемата на ББР е насочена именно към тези проекти - завършени, но неизплатени. Тя обаче е изцяло в услуга на строителите. Ако искаше да помага на общините, Министерството на финансите има и други инструменти да го направи - например безлихвени кредити от бюджета. От министерството не пожелаха да отговорят на въпросите на "Капитал" за целите на схемата и поискаха да бъдат изпратени по Закона за достъп до информацията - обикновения начин на дадена институция да покаже, че въпросите не са й приятни. 

Ето защо изглежда много вероятна теорията, че става дума за

схема с доста ясна цел

Собственик на строителна фирма, пожелал анонимност, каза пред "Капитал", че би се възползвал от механизма, но има съмнения, че парите са "ликвидни средства на точно определени компании". Два независими източника потвърдиха пред вестника, че става дума за "Водстрой 98" и нейните партньори в обединенията, изпълняващи европроекти. Неофициално фирми от бранша коментираха, че в тези обединения, в които "Водстрой" е водещ партньор и плащанията минават през него, за останалите съдружници става трудно да си получат парите. Затова и банката предлага да изкупи вземанията на партньорите до размера на техния дял в обединението с отстъпка 7%.

Само по програма "Околна среда" сдружения на "Водстрой" изпълняват проекти за около 100 млн. лева според справка на "Капитал". Това са водните цикли на Сливен, Монтана, Банско, Велико Търново, Стара Загора, Козлодуй, Червен бряг, Враца и др. Някои от тях все още са в процес на изпълнение, други са приключени. Още миналата година обаче имаше индикации за проблеми с качеството и със сроковете, когато подизпълнителите на ВиК проектите във Враца и Сливен се оплакаха от лошата организация на работата, водеща до проблеми с изпълнението и спорове за плащанията. На други места - като Банско, строежът е спрян, въпреки че има плащания от общината към изпълнителите, но там според запознати проблемът е у другия партньор - "Балканстрой".

Това е другата част от проблема - чудовищните размери, до които нарасна "брокерската дейност" на "Водстрой 98" по превъзлагане на строителни дейности. Принципът, на който функционира схемата, е подробно описан в текст на "Капитал" от март 2014 г.: "Водстрой 98" участва в проекти за стотици милиони в цялата страна с малък, предимно инженерен екип, без техническа обезпеченост и местни структури, които да организират и следят на място изпълнението. След това се търсят изпълнители за различните видове работи и те се превъзлагат, след като се удържи процент за управление на проекта." Тъй като няма регистър на подизпълнителите, няма и точни данни за размера на задълженията към тях.

Преди няколко месеца обаче стана ясно, че финансови проблеми на "Водстрой 98" са довели дотам подизпълнители по проекта за Централна гара да се прехвърлят към другия партньор - "Главболгарстрой". Тогава от компанията отговориха писмено на въпросите на "Капитал". "Като всички останали строителни фирми ние също имаме известни проблеми, свързани със забавянето на плащанията по проектите, финансирани с публични средства. Същите са в рамките на нормалното за страната. Заедно с останалите строителни фирми, членове на Камарата на строителите, сме обединили усилията си и търсим оптимален вариант за преодоляване на трудностите в сегмента на строителството", се казва в отговорите на "Водстрой" с дата 28 април. Възможно е схемата на ББР да е намереният оптимален вариант.

В схемата принципно няма

нищо нередно

Неспазването на сроковете за плащане и строителство не е нещо необичайно за бранша, особено по отношение на големи и сложни проекти. То се дължи на много фактори - недобра проектна готовност, проблеми на самите бенефициенти с управляващите органи, спрените допреди няколко месеца плащания от Европейската комисия, изчерпания ресурс на фонд ФЛАГ, наближаващите местни избори, които ограничават възможността на кметовете да теглят заеми.

Заради спрените средства общините забавяха парите към фирми, а те - към подизпълнители. Нещата се усложниха и заради спора за ДДС, който доскоро не се признаваше за допустим разход по оперативните програми и общините го плащаха от собствения си бюджет. Сега финансовото министерство е поело ангажимент да възстановява ДДС на общините по европейските проекти, но този процес едва започва. По неофициална информация на "Капитал" някои общини са приемали фактури от строителя само след отстъпка от 20% заради спора с държавата за ДДС, което е незаконно.

Ето защо идеята на ББР би могла да е от помощ, ако има строители, които да се възползват. От банката посочват, че програмата няма ограничение по отношение на броя и размера на вземанията. От Камарата на строителите в България не са във възторг от условието за отбивка от цената за сметка на изпълнителя. Според представители на строителни фирми обаче 7-процентната дисконтова лихва може да се окаже по-добрият вариант от обслужването на просрочен заем или тегленето на нов от търговска банка, чиито лихви и такси обикновено са по-високи.

Тъй като ББР гарантирано ще си прибере парите от европрограмата, такъв вариант не е рисков за държавната банка. Но има

няколко важни детайла

Първо, това прилича много на замазване след голям гаф. Дори да приемем, че този "жест" на ББР към любимия строител на държавата няма да натовари банката с бъдещи рискове, той показва друг сериозен проблем, за който "Капитал" е писал многократно - опасната концентрация на обществени поръчки в ръцете на тесен кръг фирми. Това е чиста проба търговия с политическо влияние и прокарване на държавни пари през частни интереси. Резултатът, освен оскъпени проекти, е държането на огромен брой по-малки фирми като заложници на тази схема. Ако беше се постарала да не ги поставя в това положение, на държавата нямаше да й се наложи сега да ги спасява.

И второ, това не е първият жест, който банката за развитие на малкия и средния бизнес (каквато цел има ББР) прави към "Водстрой 98", чиито проекти надхвърлят, както вече споменахме, 900 млн. лв. След шумната раздяла на тандема Цветан Василев - Делян Пеевски, довела до затварянето на Корпоративна търговска банка, свързваната с депутата от ДПС строителна компания намери пристан именно в ББР. На 13 август миналата година, дни след назначаването на служебното правителство, дружеството сключва един договор за 46 млн. лв. кредит от ББР, след това още един за 4.5 млн. лв.

През пролетта на миналата година банката рефинансира около 30 млн. лв. задължения на "Булгартабак холдинг", а през 2013 и 2014 г. ББР финансира с над 8 млн. лв. покупката на две мандри от "Лодис инвест" (чийто собственик беше Силвия Ботева, явявала се по търгове като представител на "Водстрой 98"). Това са все компании, свързвани с Пеевски. Експозицията на ББР към тези дружества е над 80 млн. лв. През февруари тази година по инициатива на финансовото министерство ББР направи промени в устава си, който ограничи лимита на кредитите, които да бъдат отпуснати на едно лице или икономическа група, като ограничението е до 10% от собствения капитал на банката, или до 67 млн. лв.

Десислава Лещарска и Огнян Георгиев

За толкова бърз възход има две възможни обяснения. Едното е това да е изключително добре работеща компания, другото - това е поредният държавен любимец, чийто успех се дължи на мощен политически гръб.
Обикновено "Водстрой 98" участва в търгове за инфраструктура като водещ партньор заедно с други строителни компании и превъзлага съществена част от изпълнението на обектите си

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  dimoslav avatar :-|
  dimoslav

  Мисля,че не става дума за две мандри ,купени от Лодис , а за фирмите Лакрима-Пазарджик /колко реклами напоследък,а/ и онези,дето правят марката Дядо либен и Фризко от Копривщица.

 • аз

  според закона, ако някой закъснее с плащане дължи лихва, а нашата държава глобява глупаците решили да правят бизнес с нея...

 • 3
  mooner avatar :-|
  mooner

  "Тъй като ББР гарантирано ще си прибере парите от европрограмата" - дали? Някои европроекти не бяха изплатени, заради нарушения при поръчките.

 • 4
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  И пак водстрой и пак дебелия.Борисов така и не го погна, въпреки че протестите бяха не толкова срещу абсурдния орешарски, колкото срещу дебелия.

  А всички знаем кой е реалния кукловод на дебелия - доганя от сараите с хилядите си обръчи от фирми, компании и лафки.

  Изводът: борисов е гъста партия с доганя от сараите, т.е. борисов е безсмислен и дори вреден политик.

 • 5
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  П.С. Любимците на БКП бяха ПОНС от Бургас (по известни като Последни Остатъци На Социализма).Завлякоха много подизпълнители, имам близки, които ги съдят за десетки хиляди неплатени суми.Типично по комунистически излъгаха бая народ и духнаха (уж фалираха).

  Струва ми се, че е твърде вероятно, като бойцата хване пътя и народа избере следващия месия, водстрой да изчезне като понсаджиите :)

 • дедо Андро

  Бре, не се ли наяде този бе?!

 • 7
  cnn avatar :-|
  cnn

  Много добра статия. Чета, че Водстрой е започнала шеметния си пробив в строителните обществени поръчки при предишното управление на ГРОБ. #КОЙ беше министър на регионалното развитие тогава и #КАКЪВ е той сега? #КОГА да чакам Сорос да извади подлогите си срещу #КОЙ на всекидневни протести?

 • 8
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  До коментар [#7] от "cnn":

  Що за дебилен коментар???Кой, Сорос, ГРОБ...какви глупости говорите по дяволите.Четохте ли статията, пак намешвате понятията.Опорните точки са други тоя път.Четете внимателно.

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Задава се следващото КТБ.

 • 10
  plamenhristov5 avatar :-(
  plamenhristov5

  Излиза, че след КТБ Пеевски би завлякъл ББР, ако възникне сходна ситуация. Само че този път става дума за държавна банка, което поставя държавата - правителството заложник на "Кой". Така схемата си остава не само неизменна, ами и бетонна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.