Броят на инвалидните пенсии е нараснал тройно за 15 години

Разходите на бюджета за тяхното изплащане са се увеличили над седем пъти до 1.35 млрд. лв. през 2014 г.

Последното предложение на социалния министър Ивайло Калфин е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, въобще да не получават пенсия за инвалидност от НОИ
Последното предложение на социалния министър Ивайло Калфин е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, въобще да не получават пенсия за инвалидност от НОИ
Последното предложение на социалния министър Ивайло Калфин е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, въобще да не получават пенсия за инвалидност от НОИ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Последното предложение на социалния министър Ивайло Калфин е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, въобще да не получават пенсия за инвалидност от НОИ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Взетите досега мерки срещу фиктивните пенсии са крайно недостатъчни, а резултатът е 38 пенсии по-малко.

Общият брой на хората, получаващи инвалидна пенсия, е нараснал три пъти за последните 15 години. Това показва анализ на пенсиите за инвалидност за периода 2000 – 2014 г., изготвен от Националния осигурителен институт (НОИ). Още по-фрапиращи са данните за разходите на пенсионната система, които се правят за този вид плащания. За анализирания период те са нараснали над седем пъти до внушителните 1.35 млрд. лв. В документа се посочва, че устойчивото нарастване на броя и разходите е вследствие на комплексното въздействие на редица фактори в много сфери като пенсионно законодателство, социално подпомагане, здравеопазване, безработица, пригодност на архитектурна, транспортна и работна среда за хора с увреждания с остатъчна работоспособност, размер на работните заплати, размер на пенсиите и т.н.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • doker
  • - 4
  • + 8

  след 25 години геноцид

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 7
  • + 16

  "...Много от инвалидите в България са всъщност хора, които благодарение на слабостите в системата и корупцията при ТЕЛК успяват да си докарват странични доходи..."

  Познавам двама такива. "Таксата" била 1000 лв. Пенсията - ниска, ама избивала даденото...

  Правителството не иска да канализира инвалидните пенсии.
  Няма го контролът на същата тая изпълнително власт с всичките й агенции, комисии, чиновници, чиновници, чиновници...
  В момента работи следния парадокс: Лекарска комисия, наета от МЗ освидетелства кандидат за инвалидна пенсия, платима от НОИ!

  Нарушен е един логичен принцип: който плаща - той трябва да преценява. Нека да има и лекар в комисията, но тя да не е лекарска. Едни 1000 лв явно "помагат" да се избистри инвалидността на конкретния кандидат-инвалид.
  Защо МВР, следствието, ДАНС, прокуратурата, Лекарският съюз не осветиха един-единствен случай на лекар, взел пари под масата?

  И после - къде беше държавата (изпълнителната власт) докато балонът с инвалидните пенсии се надуваше? Защо не взе някакви мерки?

  Отговорът е първосигнален за интересуващите се: партии търгуват с инвалидни пенсии, като така си осигуряват платен електорат по избори. Не се води статистика за етническия състав на "инвалидите", но голяма част от бума са цигани, които въобще не са минавали през ТЕЛК, а на някой колега са му занесли няколко дебели папки.
  С това да се бори Калфин.

  Нередност?
 • 3
  nikolov1905 avatar :-|
  nikolov1905
  • - 2
  • + 7

  ас колко са се увеличили за 15 години за власта и администрацията. с колко цената на обществените поръчки.инвалидите най корумпирани и корумпиращи БГ? По скоро пак почваме от най слабите. а защо няма вкаран политик или градоначалник извлачващи много повече

  Нередност?
 • 4
  maslara avatar :-|
  Maslara
  • - 2
  • + 6

  ТЕЛКовете, Здравната каса, Обществените поръчки и енергетиката са държава в държавата. Управляващите трябва да имат много силна воля и желание да разровят тези авгиеви обори - това са милиарди лева източвани всяка година. За КТБ се вдига вой до небесата, но тук парите са повече и колелото не спира да се върти. Трябва да успеем ли да намалим корупцията и източването до нормални нива, за да станем бяла държава.

  Нередност?
 • 5
  zevs74 avatar :-|
  Димитър Димов
  • + 9

  Проблем с инвалидните пенсии безспорно съществува Но не виждам какво може да направи тази втора комисия Ще ви дам конкретен пример а вие ми кажете как ще се разреши Аз съм епилептик ТЕЛК са ми дали 60% инвалидност Аз мога да ходя на работа И го правя В момента работя като счетоводител в едно училище Вече 4 години Но преди това животът ми беше малък ад Започвал съм работа на много места и щом ми изтече изпитателният срок ме изхвърляха на улицата Ако на интервюто кажа че имам здравен проблем-не поглеждат към мен А ако премълча и научат виждайки някой от пристъпите ми прекратяват договора Преди да започна настоящата си работа бях без работа 2 години и 7 месеца И не защото не я търсех а защото не ме взимаха На много места ми искаха шофьорска книжка Такава аз мога само да си купя и ставам потенциален убиец на пътя В Бургаският затвор ми казаха че за да работи човек при тях трябва да има право да носи оръжие дори и цивилен Такова няма как да придобия В Министерство на отбраната също никога няма да ме вземат Има места където е необходим достъп до секретна информация Такова разрешение никой няма да ми даде На каса с пари в брой не мога да работя защото нервното напрежение е голямо а получа ли пристъп на работното си място може да се получи голяма неприятност Не издържам на физически натоварвания Не мога да работя на високи места Много възможности са ми отнети От много места съм ограничен Въпросът не е толкова в тези 130 лв Аз искам една сигурност на работното място Получавам 495 лв заплата и никъде досега не съм работил толкова дълго на едно място На 41 години имам по-малко от 8 години трудов стаж А съм с две магистратури-Макроикономика и Сéтоводство и контрол С какво може да ми бъде полезна тази втора комисия Ще ми кажат-Ти можеш да работиш като счетоводител иди и го направи Нищо против нямам но някой трябва да ме наеме на работа Трябва да се намери формула и да се махнат фалшивите инвалидни пенсии но трябва да се помисли и за хората които наистина имат проблеми и сериозни затруднения От това което прочетох останах с впечатлението че повече 1 лв инвалидна пенсия няма да взема Не мисля че е най-коректното решение

  Нередност?
 • 6
  hlr1435497791434792 avatar :-|
  coinspirator
  • + 1

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Много неща се случиха за последните 15 години. Говорим за общ брой и суми, а никъде не се споменава, как са свързани количествено...нарастнаха минималните заплата и пенсия. Общият брой на пенсионерите също може да се е увеличил. Разви се неправителственият сектор поради децентрализация на социалните услуги. Това доведе до приток на млади хора и до повече социални услуги като цяло. Лично аз съм изкарал ТЕЛК на десетки хора, като социален работник в приют и мога да свидетелствам за всеки от тях, че няма от къде да вземат пари за подкуп и нямат друга алтернатива, а са наистина болни. Просто е нямало кой да се погрижи за тях, да им подаде документите...та те дори не могат да пишат! От друга страна народът обедня и сега се бори за 120 лв. на месец, ако не може да си намери работа. 120 лв. издръжка на човек, за да не умре от глад ли ви бъркат господа политици, та се хванахте за инвалидните пенсии?
  Няма как да прескоча и изречението "Много са инвалидите...които". Колко много? От кога много е цифра и статистика? Е, колко много са? Какъв процент от всички? Според мен това е крайно несериозно и аз лично просто бих пропуснал такава статия.
  После, според мен няма парадокс. Лекарят в случая е експертът, нает да свърши работата. Къде тук е нередността? Ако има корупция, то с това трябва да се борим, защото предположете, че ако експертът беше от НОИ - нима нямаме сблъсък на интереси, да искат да дават по-малко или да не дават?
  Няма и не бива да има статистика на етническа основа. Всички знаем, как се нарича това. Не можем да кажем, че един човек е по-болен от друг, защото не е циганин и обратно. Инвалидността си е инвалидност и когато е доказана, няма значение кой е потърпевшият. Освен това пенсиите за инвалидност се формират и по ред други критерии, включително осигурителния стаж.
  В крайна сметка наистина има много хора, които са болни и неспособни да работят. И ако държавата абдикира от функцията си да се грижи за своите граждани и да предоставя социална подкрепа, то нищо добро не ни чака.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  До коментар [#6] от "coinspirator":

  Схванали сте текста ми много буквално. Има хора - за които говорех - които източват системата.
  Уважавам вашата работа и ви свалям шапка за мотивацията.
  Бъдете здрав.

  Нередност?
Нов коментар