БНБ: Нов гуверньор, стар екип

Предложението на Димитър Радев е Димитър Костов и Калин Христов да останат, а главният юрист Нина Стоянова е третото попълнение

Радев залага на хората с опит, които обаче са били в банката при слабия надзор над КТБ
Радев залага на хората с опит, които обаче са били в банката при слабия надзор над КТБ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Радев залага на хората с опит, които обаче са били в банката при слабия надзор над КТБ
Радев залага на хората с опит, които обаче са били в банката при слабия надзор над КТБ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Единодушно, със 174 гласа "за", депутатите гласуваха оставката на Иван Искров.

Очаквано финансистът Димитър Радев бе избран за управител на Българската народна банка (БНБ) в конкурс с още трима кандидати. Номинацията му, издигната от ГЕРБ, бе подкрепена и от депутати от ДПС, Реформаторския блок, "Български демократичен център" и АБВ. Шестгодишният мандат на новия гуверньор започва да тече от 15 юли, а предложеният от него екип е съставен изцяло от сегашни кадри на БНБ. Управление "Банков надзор" ще бъде поверено на Димитър Костов, който в момента е ръководител на управление "Банково". То пък ще се поеме от главният юрист на институцията Нина Стоянова. Отговорникът за валутния борд Калин Христов, чийто мандат изтича през октомври, ще запази позицията си като ръководител на управление "Емисионно". Това ще е разпределението, ако депутатите гласуват предложените имена.

Така, като не се допуска нито едно ново външно за БНБ лице, остава въпросът как Радев ще успее да защити номинациите си предвид призивите за поемане на морална отговорност за фалита на КТБ, за която депутати официално констатираха, че е източвана и я нарекоха пирамида, а надзорът е бил "безотговорен". Те бяха отправени най-силно към досегашния гуверньор Иван Искров, който след 12 години на поста и една година призиви за оставката беше освободен предсрочно. Реално обаче аргументът, че той е знаел за нередностите в банката (за които имаше и медийни публикации) и не е реагирал, важи и за останалите членове на управителния съвет.

Гладко и без дебати

Новият управител на БНБ има 35 години опит във финансите както в България, така и в чужбина. Бил е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства след 1991 г., а през последните 14 години работи в Международния валутен фонд. Името му се появи сред възможните номинации през април, а през май Радев долетя от Вашингтон, за да проведе срещи с партийните групи в Народното събрание. Преди седмица пред парламентарната група по бюджет и финанси той защити детайлна концепция за управлението на БНБ, която включва 18-месечен екшън план за изясняване на ситуацията в банковия сектор, стабилизиране на слабите звена, предприемането на мерки за недопускане на нова криза и подготовка за бъдещото присъединяване на България към европейския банков надзор и еврозоната. Конкуренти в конкурса за позицията му бяха финансистът Бисер Миланов, бившият служител на БНБ Виктор Йоцов и ректорът на висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов. Те обаче не получиха подкрепа от депутатите в парламента.

За Димитър Радев гласуваха със "за" 130 от общо присъствалите 180 депутати в залата. Единодушно зад него застанаха групите на ГЕРБ, ДПС (само със 7 присъстващи в залата от общо 36), РБ, БДЦ и АБВ. Един депутат от Патриотичният фронт подкрепи номинацията, както и един от независимите депутати в парламента. Преди гласуването председателят на ДПС Лютви Местан настоя кандидатите да обявят имената на подуправителите, с които смятат да работят. "Именно защото подуправителите са с относителна автономност на ресорите си и единствено управителят може да ги номинира, то екипът, с който възнамерява да управлява една от най-важните институции в България, следва да бъде важен ориентир за парламентарните групи кой да бъде подкрепен и кой да не бъде подкрепен", каза Местан от трибуната и заплаши, че ако предложението не бъде прието, парламентарната група на ДПС няма да подкрепи нито един кандидат, защото се създавало впечатлението за договорки. Въпреки че идеята не бе подкрепена, ДПС частично взе участие във вота и с това се превърна в една от партиите, поели отговорността за избора на Димитър Радев като гуверньор.

Други предложения на депутатите в пленарната зала бяха кандидатите да направят изявление от трибуната на парламента, в което да отговорят на въпроса дали са работили за структурите на Държавна сигурност. Отхвърлена беше идеята изборът на управител да се отложи до произнасяне на Конституционния съд по делото срещу пороци в административната процедура. Депутатите проявиха интерес към предложението на независимия депутат Велизар Енчев заплатите на ръководителите на БНБ да са публични. Той посочи, че Иван Искров се е разписвал срещу 45 хил. лв. месечно, което било 10% над възнагражденията, които получават подуправителите. Тези данни не са потвърдени от БНБ, въпреки че са били изисквани от медии и граждани, включително по Закона за достъп до информация.

В отговор на депутатските питания Димитър Радев заяви от трибуната в парламента, че не знае каква е заплатата, която ще получава като управител на БНБ. "Заплатите - това е пропуск в процедурата, не знам какви са. Имам индикация, че ще бъде доста по-ниска от това, което получавам в момента, но този въпрос ще бъде дискутиран с управителния съвет. Ще се придържам стриктно към критериите, които се прилагат и по отношение на публичност по този въпрос, и по отношение на заплащането", бяха думите на новия гуверньор. На излизане от пленарната зала той обяви имената на подуправителите, с които планира да работи.

Статуквото се запазва

Най-важният в момента пост - ръководител на управление "Банков надзор", ще бъде поет от подуправителя Димитър Костов, който заедно с Радев е бил. зам. финансов министър през 90-те. Позицията е вакантна от януари, когато заради повдигнато обвинение във връзка с фалита на КТБ бе освободен досегашният титуляр Цветан Гунев. Реално титуляр няма още от лятото на миналата година и дейностите в това управление бяха поети от главния директор по надзор Нели Кордовска и Димитър Костов. В началото на годината имаше опит той да я поеме официално и дори бе задвижена процедура по изслушването му пред парламента. До такова обаче не се стигна, тъй като кандидатурата му не получи политическа подкрепа. Една от причините за това бе, че Костов е участвал в ръководството на БНБ, допуснало фалита на КТБ.

С преместването му от управление "Банково" в "Банков надзор" (ако бъде гласувано) се появява необходимост от влизането на нов подуправител в ръководството и изборът на Димитър Радев се е спрял върху дългогодишния главен юрист на БНБ Нина Стоянова. Тя е считана за дясната ръка на Костов, освен това има авторство в Закона за платежните услуги и платежните системи. В качеството си на адвокат, защитаващ интересите на БНБ в съда, Стоянова отстояваше позицията, че КТБ трябва да бъде обявена в неплатежоспособност от 30 септември, а също и че делото за несъстоятелността на банката трябва да се води при закрити врата.

Досегашният титуляр на управление "Емисионно" Калин Христов ще запази поста си в БНБ, стана ясно още от изявлението на новия гуверньор. С това ръководителят, отговарящ за стабилността на валутния борд, ще получи втори пореден мандат в централната банка. За да стане факт това, номинациите на тримата подуправители трябва да се гласуват от парламента. Право да ги внесе има единствено Димитър Радев, чийто избор показва, че статуквото в БНБ се запазва. В банкерските среди досегашните подуправители се ползват с добра репутация заради експертните им качества. Запазването им ще означава приемственост по тази линия, но опасенията са, че така трудно ще се задоволят публичните очаквания за мащабни промени, особено в банковия надзор. Освен това с лансирането им и самият Радев залага в голяма степен репутацията си, защото ако се проявят още проблеми в банковия сектор, веднага ще завалят обвинения, че предишният екип, допуснал натрупването им, не е бил отстранен. А също и ще е по-трудно да се тушира недоверието към мерките, с които БНБ би се опитала да се справи с евентуална нова криза.

 

Кой е Димитър Радев

Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Магистър е по финанси и кредит в Университета за национално и световно стопанство, а през 1994 г. специализира в института по външни отношения на университет "Джорджтаун". Професионалния му път минава първо през Министерството на финансите, където постъпва веднага след завършването си през 1980 г. Започва от главен специалист и финансов експерт и стига до заместник-министър. През 2001 г. става помощник на изпълнителния директор в Международния валутен фонд, а в момента е старши икономист, ръководещ мисии за техническо съдействие в управлението на публични финанси на държави в затруднение. Отговаря за наблюдението над 20 държави в Европа, Близкия изток, Централна Азия и Африка. Радев има опит и в управлението на банки, като през годините е работил за Търговска банка Експресбанк при стабилизирането й след банковата криза в България през 90-те години и приватизацията й, както и в Банката за развитие на Съвета на Европа по време на нейното реформиране. Димитър Радев е и автор на публикации в сферата на публичните финанси.

 

18-месечният екшън план на новия гуверньор

- септември 2015 г. - подробен доклад за състоянието на банковия надзор и приемане на мерки за развитието му в съответствие с базелските принципи

- декември - 2015 г. - въвеждане на основни елементи от рамката за възстановяване и преструктуриране на банки, създаване на звеното за преструктуриране в БНБ

- юли 2016 г. - приключване на стрес тестовете на банките

- декември 2016 г. - международните институции огласяват оценката си за финансовата система на България.