Държавата ще определя с кои болници да работи здравната каса

Парламентът прие на първо четене проектозакона за лечебните заведения с обещанието здравният министър да оттегли главата за приватизацията

Здравният министър обяви, че засега се отказва от текстовете, които разрешават приватизация на държавните болници.
Здравният министър обяви, че засега се отказва от текстовете, които разрешават приватизация на държавните болници.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Здравният министър обяви, че засега се отказва от текстовете, които разрешават приватизация на държавните болници.
Здравният министър обяви, че засега се отказва от текстовете, които разрешават приватизация на държавните болници.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Здравната каса няма да сключва договор с всяка съществуваща болница, а ще може да избира дали да го направи там, където клиниките са повече от нужното. Това реши парламентът на първо четене на законопроекта за лечебните заведения. Проектът, който е вторият пакет реформи в сектора, предложени от здравния министър, получи подкрепата на 102 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Против с 21 гласа гласуваха от БСП и ДПС, а 5 депутати от БДЦ се въздържаха. "Атака" не участва във вота.

Проектът предвижда доминирани от държавата областни и национални комисии да определят задължителна здравна карта с броя лечебни заведения и лекари, които са необходими по места. Включва и спорните текстове за вдигане на мораториума за приватизацията на държавните болници, но Петър Москов потвърди, че на второ четене правителството няма да ги подкрепи. Преди две седмици премиерът обеща, че тази глава ще бъде оттеглена, тъй като няма достатъчно съгласие между политическите сили. Москов потвърди, че в момента е по-важно да получи подкрепата на депутатите по текста за задължителната здравна карта и за възможностите болниците да се сливат и да образуват консорциуми, за да предлагат комплексна услуга на пациентите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много е миризлива тая "реформа"! Смрадта не ви ли задушава?
  В закона няма ясни правила, по които ще се избират болниците, с които касата ще работи и другите, с коите няма. Това отново ще става с наредба на министъра.
  Хайде на бас, че с болницата в Берковица или Тетевен например, (които са единствени в районите) по указания на Москов може да не се сключи договор, но с болниците на Мишо Тиков и други здравни олигарси непрестанно ще се сключват.

  Д-р Москов е опасен за вашето здраве!

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Според д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ в здравните карти трябва да фигурира и броят на аптеките и тази карта също да има задължителен характер - т.е. да не може да се открие аптека там, където вече има повече от необходимата бройка."

  >>> Това, господа, е "българската десница". Иван Костов и Катето Михайлова заковаха броя аптеки на 4 на един собственик, при тоя вече "нема лабаво" - комисия щяла да решава, дали изобщо да има аптека. После се чудим, защо в сайта на Агенция по инвестициите от началото на годината има един единствен издаден сертификат на инвеститор. За бизнеса става по-лесно да покани българите да работят в някоя друга държава, нежели да си влага парите в държава, чиято администрация е доминирана от Лъчо Мозъка (в случая не знам дали става въпрос за оригинала или някой негов верен ученик), заедно с неговите идеологически съмишленици.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Пък държавата да отсъжда, дали да сключва договор с дадена болница, това ще бъде живата реализация на вица за бракоразводното дело на Асан и Айшето. Асане, какво имате като имущество? Ами господин съдия, имаме там къща-мъща...Щом е така, къщата за Айшето, мъщата за тебе. Друго, Асане, какво имате? Ами, имаме там кола-мола....Щом е така, Асане, колата остава за Айшето, молата е за тебе. Друо имате ли? Ето така ще "съдят" депутатините, а какви са плодовете от държавното вмешателство в основните услуги, може да се види по мизерния вид на сателитните градове като Перник, Дебелец, Първомай, разположени на броени километри от областните центрове и в същото време напълно откъснати транспортно, все едно са на друга планета. Който перничанин, асеновградчанин, костинбродчанин или свогенец събере някой лев, си купува един апартамент в големия град, защото му било омръзнало да бъде шофьор на детето. В същото време транспортното министество пръска милиони за "централни транспортни схеми", а общините - за "стриктни конкурси за назначени превозвачи". После иди обяснявай на фосили - изкопаеми с мислене от 15. век за приложения като убер и фейсбук групите за споделени пътувания.....Какво друго да гласуват, освен че шумът на парния локоотив вреди на млеконадоя на кравите от околните поляни. Това решение на камарата на лордовете е забавило разпространението на прясно изобретената железница с 10 години, но случаят е симтоматичен за булгародепуатикус психопатикус.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "cinik":

  Пропуснах тази тема, благодаря.
  Какво му пречат на Мозъка аптеките? Смеем се на гърците за някакви свръхрегулации, а и нашите пишмануправници си носят залитането по административния произвол в ДНК-то. За интереса на пациента дума не става - при свръхрегулацията по-лесно се насочват паричните потоци, демек корупцията.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "D-r D":

  От на Костов "регулацията" резултатът е, че пощенската ми кутия е препълнена с реклами не на вериги за хранителни стоки, а на вериги аптеки и под дебелия надпис "къде да ни намерите" следват изредени по 100 и кусур адреса, като само в Люлин - 3. микрорайон ги има налични 4 броя, горна граница според "чутовно мощната и категорична регулативна рамка в помощ на потребителя, която като дивен фар огрява хоризонтите на защитената конкуренция" (някакви такива глупости им пишат пиарите и ги карат да ги репетират за предстоящото телевизионно предаване, с успокоителната забележка, че полу-животното от дивана, с двулитровка между коленете, така или иначе нищо няма да разбере, стига да му говориш с мътни, но благозвучни по дикция категории".

  А за Лъчо Мозъка 2 един ден ще изплува, че има "топли взаимоотношения" с гореспоменатите "вериги по 4 на собственик", а още малко по-късно ще изплува и клипче, как в нетрезво състояние го е заглождила съвестта, качил се е на масата и е почнал да обяснява, как се връзват връзки на началник-олигарх. Прототипът е от 1988 г.:

  https://www.youtube.com/watch?v=1h3oDCXCogM

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "D-r D":

  ПС. Сега проверих, баш за оригинала става дума. Същият междувременно се е хабилитирал и преподава в СУ специалността "мениджмънт на здравеопазването". Ако като за парламент, сред хора от своята умствена черга, интелектуалните му дарби няма да бият на очи, в университет освен за подбив на непредубедените студенти, друго не може да стане.

 • 7
  jonson avatar :-|
  jonson

  Не вярвам на очите си! Това е всичко друго, но не и дясна политика! Чиновник ще ти определя дали можеш да работиш (ако си лекар) и къде да се лекуваш (ако си пациент). И това нещо предлагано от реформаторския блок!
  "Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено."
  В този класически цитат на Айн Ранд описания законопроект се отразява изцяло.
  - покупко-продажбата (в случая здравната услуга) се извършва по принуда, защото сте принуден от болестта си и няма при кой друг да идете
  - за да произвеждате (в случая да лекувате) ви е нужно разрешение на някой, който не произвежда нищо (чиновникът, раздаващ лицензите за болници)
  - само тези, които имат влиянието да получат лиценз могат да упражняват дейността, без значение от способностите на лекарите и екипите
  - "когато видите, че корупцията се възнаграждава" -имаш лиценз, "а честността се превръща в саможертва" - ако искаш, лекувай безплатно...
  "Тогава знайте, че обществото ви е обречено"

 • 8
  kirsner avatar :-|
  kirsner

  Най-големия абсурд в българската здравна система е феномена една държавна болница да бъде и търговско дружество. Това е маята на корупцията - ползите да се приватизират от една малка група, домогнала се до управлението на съответната болница, а загубите да се одържавяват. От тук следват и безпаметните договори за доставка на лекарства, апаратури, услуги и пр. и пр. Приватизирай всичко, каквото може да се приватизира ( на първо място градските и общински болници), а на останалите неприватизирани университетски и държавни болници премахни статута на търговски дружества и наложи тотален контрол.Това е дясната политика, която трябва да се води. А не разни админситративни регулации кой с кого може да сключва договори.

 • 9
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Прасето-касичка може да се прави на гранд дама едва когато премахне монополното си положение и влязат други 10-20 здравни фонда. Тогава да си избира договорните партньори, които обаче също ше имат избор и определено няма да е НЗОК... В момента когато си позоволят НЗОК да избира болниците с характерния класово-партиен подход, ще настъпи краят на порнографията наречена българска солидарна здравно-осигурителна система и пациентите да се готвят за сериозни социални катаклизми. Няма как да ограничаваш здравни заведения по административен път с правителствени регулации ,без пазарни правила и конкуренция и да се пишеш 'европейска държава' . През изминалите години се видя, че няма политическа партия ,която да махне монопола на НЗОК и това е най-силното доказателство,че всичките са долни, мръсни мафиотско-комунистически структури.
  Единствено фалитът на НЗОК може да я разкара от сцената, но в плановете на политическата класа е да фалират първо всички изпълнители на медицински дейности, принуждавайки ги да финансират директно здравната система с незаплатен труд , след това да доят максимално населението със здравни вноски не отиващи по предназначение , а за целите на разплутата държавно-партийно-роднинска машина. А Пешко Левото с бутафорните 'реформатори' показаха ,че са също част от комунистическата мимикрия и мутация и не се различават по нищо от комунетата , които пък видите ли гласували против неговата 'реформа' , просто защото негативната реакция на отбор А на БКП (БСП)трябва да засили пропагандните позитиви на отбор Б на БКП (ГЕРБ) колко уж дясна е реформата на Пешко. Добре разпределени оперетни роли. Както спекулата с приватизацията в здравеопазването- първо я обявяваме- харесваме се на лекверните демократи, после я отменяме и се харесваме на правоверните комунисти. Христоматийни активини милиционерски мероприятия. Пфу........ • Tru Soulja

  Нещо е сбъркано.В медиите включително и капитал се тиражира версията , че видите ли в България има страшно много болници и те източвали касата това е вярно донякъде , но причината не е "лошия частник" , причината е в държавното разпределение и , това че Москов ще решава кой има право да ме лекува направо ме плаши с гарантираните печалби трябва да се спре веднъж завинаги мен ми омръзна олигарсите да ме стрижат.Какво ще стане?Ще падне качеството на лечебните услуги и ще се корумпират болниците , щото министъра така е казал ,тук ше се лекуваш нямаш право на избор , единствения ефективен контрол на качеството е пазара.Положението нямаше да е толкова лошо , ако имаше повече мислещи хора в тая държава , а не да слушам всеки ден за някакви лекарствени мафии и добрият министър , който се бори с тях , нищо не бори министъра , а им става слуга , не очаквах от ДСБ да са толкова леви съжалявам , че съм гласувал за тях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход