Вторият ешелон в БНБ ще бъде гласуван анблок

Новоизбраният гуверньор на централната банка Димитър Радев внесе номинациите си за подуправители

Димитър Костов, номиниран за подуправител, ръководител на управление "Банков надзор"
Димитър Костов, номиниран за подуправител, ръководител на управление "Банков надзор"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Димитър Костов, номиниран за подуправител, ръководител на управление "Банков надзор"
Димитър Костов, номиниран за подуправител, ръководител на управление "Банков надзор"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Номинациите на трима подуправители на БНБ, които да заемат ръководни позиции в управленията "Банков надзор", "Банково" и "Емисионно", бяха внесени в деловодството на Народното събрание от новия гуверньор Димитър Радев ден след избирането му. Имената на Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова бяха оповестени от Радев още във вторник. Това означава, че най-вероятно ще бъдат предложени за гласуване от депутатите в пакет, макар титулярите на някои от позициите да имат различно остатъчно време до изтичане на мандата. Така, както и Радев сам посочва в писмото си до депутатите, той ще може да формира цялостен нов екип - именно нещо, което застъпващите се мандати целят да не допуснат, за да се избегне възможността управляваща партия в даден момент да оказва значително влияние в независимата централна банка.

Предложението на Радев е "Банков надзор" да бъде поверен на Димитър Костов, който в момента ръководи управление "Банково" и има още две години до изтичане на мандата си там. От пресцентъра на банката съобщиха, че Костов е подал молба за предсрочно освобождаване от тази позиция, като от думите на Радев става ясно, че оттеглянето му е "в случай че бъде избран" за новия пост. Технически не е ясно как това може да стане, тъй като, за да изберат нов подуправител депутатите, позицията трябва да е вакантна. След оттеглянето на Костов мястото му трябва да се заеме от главния юрист на БНБ Нина Стоянова, а Калин Христов да запази поста си като ръководител, отговарящ за стабилността на валутния борд, ако депутатите одобрят плана на гуверньора. Съгласно приетата в началото на тази година процедура номинациите за подуправители ще бъдат адресирани към комисията по бюджет и финанси, която ще проведе изслушване на кандидатите и след това ще предложи на депутатите в Народното събрание да гласуват за тях. Внасянето на номинациите още в първия ден от встъпване в длъжност на новия управител на БНБ говори за това, че ще се бърза с избора им. Разглеждането на кандидатурите не е заложено като точка в дневния ред на насроченото за четвъртък заседание на ресорната комисия.

Номинирането единствено на хора от БНБ е защитено от Радев с експертизата, натрупана в централната банка, и с репутацията им в банковите среди. Липсата на външни лица обаче не се приема единодушно предвид нуждата от реформи (най-вече в "Банковия надзор" след провала КТБ). В представената биография на единствения нов кандидат за член на управителния съвет на БНБ Нина Стоянова изрично е посочено, че тя е присъствала на всички заседания без право на глас и е предоставяла правни съвети на членовете. "Само липсва Цветан Василев, за да има пълна приемственост", коментира Янаки Стоилов от БСП по bTV.

Кои са номинираните за подуправители:

Калин Христов е 44-годишен, завършил е УНСС през 1996 г. със степен магистър по макриокономика. Година по-късно е назначен за експерт в дирекция "Икономически изследвания и прогнози" в БНБ, като паралелно с това развива преподавателска дейност в същия университет. През 2002 г. става съветник на подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Емисионно" - Мартин Заимов. Заимов хвърли оставка през февруари 2003 г. заради разногласия с тогавашния гуверньор на банката Светослав Гаврийски и сам предложи Калин Христов за свой заместник. Това е времето, в което Гаврийски се бореше неуспешно за нов мандат на поста. Загуби го през октомври, когато начело на централната банка депутатите избраха Иван Искров. Още в първите си дни там Искров прокара номинацията на изпълнителния директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози Цветан Манчев за вакантната длъжност. Непосредствено след кадровата промяна Искров назначи Калин Христов за свой личен съветник. Когато през 2009 г. изтече мандатът на Манчев, Калин Христов пое управление "Емисионно". Мандатът му на позицията изтича на 23 октомври тази година. За кратко през 2013 г. Калин Христов бе министър на финансите в служебното правителство, сформирано от президента след падането на първия кабинет "Борисов". Тогава Христов въведе правилата срещу концентрация на средства в банките от страна на държавните предприятия. Повод за тази регулация бе масовата практика да се депозират пари на едно място, предимно в КТБ, което изкривяваше банковия пазар и създаваше рискове пред самите предприятия. През лятото на 2014 г. след затварянето на КТБ и в последните дни на кабинета "Орешарски" името му беше спрягано и за гуверньор, но тогава така и не се стигна до избор. По принцип той се ползва с подкрепа в банкерски среди. Очаква се да събере гласове от ГЕРБ и ДПС, като, съдейки от парламентарните настроения заради участието му в управлението при надуването и спукването на балона КТБ, няма да има подкрепа от БСП и Реформаторския блок.

Димитър Костов е на 58 години, завършил е УНСС през 1981 г. и е надграждал образованието си в Икономическия институт "Болдър" и Принстън в САЩ. Кариерата му започва в Министерството на финансите, където в периода 1990-1992 г. е назначен за заместник-министър, а след това е първи заместник-министър. В периода 1995-1997 г. е министър на финансите в кабинета на Жан Виденов, където заместник му е Димитър Радев. Това е периодът, в който икономиката на страната изпада в остра криза, повлечена от проблемите на държавните предприятия в индустриалния сектор. В опит да поддържа съществуването им, без да променя социалните цени на продукцията им, освен чрез субсидии държавата ги насърчаваше да теглят банкови кредити, без да ги връщат (идея на тогавашния министър на икономиката Климент Вучев). Избухва и зърнена криза с недостиг на хлебна пшеница и проблем пред изхранването на населението. В условията на разхлабен контрол във финансовия сектор се появяват финансови пирамиди, които поглъщат спестявания на граждани с обещания за високи лихви. Търговските банки пък отпускат необезпечени кредити в големи размери, което води до серия от банкови фалити. Като следствие на тези проблеми идват инфлацията и хиперинфлацията, овладени едва след падането на правителството на Жан Виденов и въвеждането на валутен борд.

Излизайки от властта през 1997 г., Димитър Костов започва работа в частния сектор като изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това работи и в "Алианц България". Избран е и за председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България. През 2005 г. е избран от Народното събрание за подуправител, ръководител на управление "Банково" в БНБ, а през юни 2011 г. получава втори мандат на същата позиция. Той изтича през 2017 г. Костов е харесван от мениджърите на търговските банки в страната, които лобираха за него през януари тази година, когато се търсеше кой да заеме овакантения пост на подуправител, ръководител на "Банковия надзор". До гласуване на кандидатурата му не се стигна заради липса на широка политическа подкрепа. Мотивът за повторното внасяне на номинацията му за поста, е, че Костов има най-дълъг опит в БНБ, а ресорът "Банков надзор" е "най-трудният, изискващ най-много усилия и съществено надграждане в качеството, методологията и капацитета". Вероятно РБ ще е твърдо против, а като кадър на БСП не е ясно какви ще са настроенията към него на отделните депутати в партията.

Нина Стоянова е главен юрист на БНБ. Народната банка е първият й работодател. Тя постъпва в дирекция "Правна" през 1994 г. През 2006 г. преминава през специализация в дирекция "Правни услуги" на Европейската централна банка, а от януари 2007 г. е главен юрист. Участвала в екипа, разработил новият Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции, както и в редица други закони като този за банковата несъстоятелност.

В банката за Нина Стоянова се говори като за "дясната ръка" на Костов и се изтъква приносът й като автор на Закона за платежните услуги и платежните системи, приет от Народното събрание през 2009 г. В качеството й на главен юрист Стоянова защитаваше пред съда действията на БНБ спрямо КТБ. Тя аргументира позицията, че акционерите на банката не са заинтересовани лица и нямат правно основание да оспорват отнемането на лиценза, в полза на която се произнесоха всички съдебни инстанции в страната. Според заканите на акционерите и особено на Оманския държавен фонд, който държи 30% от капитала на КТБ, по този въпрос ще бъде заведено арбитражно дело в американски или европейски съд, а юристи коментират като много вероятно, ако се стигне дотам, България да бъде осъдена да плати обезщетение по този казус. Подписът на Нина Стоянова стоеше и под писмото, което временно изпълняващата длъжността подуправител на БНБ Нели Кордовска изпрати миналата година на EPIC с желание за разговори и изготвяне на план за спасяване на КТБ.