Местенето на вноски към НОИ раздели управляващите

Реформаторският блок иска компромисно решение, в противен случай няма да подкрепи предложението в зала

Оглавяваната от Хасан Адемов (ДПС) социална комисия в парламента гласува над половината от текстовете от пенсионната реформа на правителството.
Оглавяваната от Хасан Адемов (ДПС) социална комисия в парламента гласува над половината от текстовете от пенсионната реформа на правителството.
Оглавяваната от Хасан Адемов (ДПС) социална комисия в парламента гласува над половината от текстовете от пенсионната реформа на правителството.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Оглавяваната от Хасан Адемов (ДПС) социална комисия в парламента гласува над половината от текстовете от пенсионната реформа на правителството.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Почти всички депутати гласуваха за вдигането на осигуровките с 2 процентни пункта до 2017 г.

Възможността за многократно прехвърляне на партиди с натрупани лични вноски между частните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт (НОИ) бе одобрена на второ четене в парламентарната социална комисия. Текста подкрепиха само депутати от ГЕРБ, ДПС и АБВ. Почти всички партии гласуваха за вдигането на осигуровките с 2 процентни пункта до 2017 г., като от Реформаторския блок се въздържаха. Всъщност единствен глас против дойде от БСП, но те настояваха за по-бързо увеличение - още от догодина.

Всички предложения за допълнителни промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), предложени от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БСП и БДЦ, бяха отхвърлени, което поставя под въпрос подкрепата на тези партии за основните текстове в пленарната зала. При нежелание от тяхна страна да гласуват "за" правителствените предложения тогава ГЕРБ ще трябва да разчита отново на ДПС.

Местенето на осигуровките

В сряда от Реформаторския блок предложиха правото на избор да важи само за родените между 1960 и 1969 г., тъй като те реално са се осигурявали най-кратко в частни фондове и логично натрупаната сума там е най-малка. Също така имаше предложение бъдещите пенсионери да могат да избират между двете схеми до 1 година преди пенсиониране, а не 5 години, каквото е предложението на Министерството на финансите. Според Радан Кънев, един от вносителите на текстовете, предложението на МФ е опит за постепенна отмяна на втория стълб на пенсионната система. "Това е целта на финансовото министерство и те вървят в тази посока", каза депутатът от РБ. Законопроектът предстои да се гледа и в бюджетната комисия, а Кънев се надява все пак да се стигне до някакъв компромисен вариант. Той обясни, че при липса на такъв цялото предложение за прехвърляне между НОИ и фонд може да не бъде подкрепено.

Корнелия Нинова, депутат от БСП и председател на временната комисия за пенсионните фондове, обяви, че не подкрепя използването на Сребърния фонд като буфер по време на прехвърлянето от универсалните пенсионни фондове (УПФ) към НОИ. Също така според нея предложението на финансовия министър Владислав Горанов да даде 3 месеца срок на хората, които сключват първия си трудов договор, да изберат дали да внасят само в общественото осигуряване или и в УПФ няма финансова обосновка и до ден днешен. "Не знаем как това ще се отрази върху дефицита на НОИ", каза Нинова. Според нея Горанов е предложил промените, като целите му са чисто фискални – да влязат повече пари в обществената осигурителна система и да се намали дефицитът на ДОО, покриван от държавния бюджет.

Натрупаните милиони

От декември досега натрупаната в НАП сума е 112 млн. лв., обяви Нинова. "НАП е сложила тези пари в банки и трупа лихви, докато хората не получават доходност и парите не могат да се наследяват", смята депутатът от БСП. Според депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров сумата е над 200 млн. лв. Преди месец "Капитал" поиска официални данни от НАП, но оттам отказаха да ги дадат. Същият отговор бе получен и от Министерството на финансите, под чиято шапка е приходната агенция.

В подкрепа на правителствените предложения се обяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който обясни, че ако се гласува отмяна на текста, ще се отнеме правото на избор на хората. Той е на мнение, че НАП дори спасява парите на хората, а не им отнема доходността.

Приети бяха текстовете за бавен ръст на пенсионната възраст. До редакционното приключване на броя депутатите не стигнаха до текстовете за сваляне на таксите на пенсионните фондове.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel
  • - 4
  • + 9

  Пак само с ДПС по спорния пенсионен закон... ГЕРБ, нещо като коментрар или? За подуправителите на БНБ пак сте заедно ...

  Нередност?
 • 2
  liksen avatar :-|
  liksen
  • - 1
  • + 7

  Кога ще се обяви официално и ще се пререже лентата на властващата тройна коалиция - Бойко-Доган/Местан-Първанов ?! Обслужващите и проституиращи около тях - "патриоти", "реформатори", "безцензурни" да заемат подобаващите им се места на колена.

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 4
  • + 1

  Всъщност местенето на вноски към НОИ в крайна сметка ще се окаже бонус за частните пенсионни фондове - те пак няма да плащат пенсии.. и пак няма да им се видят скъсаните гащи. Пак пенсиите ще ги плаща НОИ и данъкоплатците ще доплащат.

  Според мен това е крайната цел.

  Нередност?
Нов коментар