Здравейте и чао!
Бежанският поток през страната се е удвоил. Малцина обаче са тези, които остават в България


Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Слънцето напича на площада на автогарата в Харманли. Този най-голям град до границата с Турция е мястото, в което бежанците, потърсили убежище, прекарват първите няколко месеца в България, докато чакат произнасяне по молбата им за предоставяне на защитен статут – хуманитарен или бежански.
От близките до автогарата закусвални се носи миризма на дървени въглища и скара. "Бежанците се най-често там, дето е тяхната храна", казва таксиметров шофьор и сочи зад ъгъла. Малката закусвалня "Слънце" е съвместна инвестиция между местния ресторантьор Венцислав Арабаджиев и сириеца Хаттаб. Историята на двамата обиколи световните медии като пример за успешна интеграция. Зад касата седи усмихната българка – Боска, а в кухнята са трима сирийци. В менюто – пържено пиле, дюнер, сирийски ястия... "Какво да ви кажа – в Гърция съм работила и другаде, но толкова честни хора не съм виждала", разказва касиерката и се хвали, че знае цялото меню на арабски, а сега учи кюрдски.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове