Здравейте и чао!

Бежанският поток през страната се е удвоил. Малцина обаче са тези, които остават в България

От началото на годината у нас са влезли толкова бежанци, колкото за 2014 година
От началото на годината у нас са влезли толкова бежанци, колкото за 2014 година
От началото на годината у нас са влезли толкова бежанци, колкото за 2014 година    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
От началото на годината у нас са влезли толкова бежанци, колкото за 2014 година    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Слънцето напича на площада на автогарата в Харманли. Този най-голям град до границата с Турция е мястото, в което бежанците, потърсили убежище, прекарват първите няколко месеца в България, докато чакат произнасяне по молбата им за предоставяне на защитен статут – хуманитарен или бежански.  

От близките до автогарата закусвални се носи миризма на дървени въглища и скара. "Бежанците се най-често там, дето е тяхната храна", казва таксиметров шофьор и сочи зад ъгъла. Малката закусвалня "Слънце" е съвместна инвестиция между местния ресторантьор Венцислав Арабаджиев и сириеца Хаттаб. Историята на двамата обиколи световните медии като пример за успешна интеграция. Зад касата седи усмихната българка – Боска, а в кухнята са трима сирийци. В менюто – пържено пиле, дюнер, сирийски ястия... "Какво да ви кажа – в Гърция съм работила и другаде, но толкова честни хора не съм виждала", разказва касиерката и се хвали, че знае цялото меню на арабски, а сега учи кюрдски.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове