🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовото министерство: Вдигането на прага за ДДС ще ощети бюджета

При повишаване на границата до 200 хил. лв. държавата може да загуби 550 млн. лв.

Ведомството на Владислав Горанов мотивира отрицателното си мнение и с европейската директива относно общата система на данъка върху добавената стойност
Ведомството на Владислав Горанов мотивира отрицателното си мнение и с европейската директива относно общата система на данъка върху добавената стойност
Ведомството на Владислав Горанов мотивира отрицателното си мнение и с европейската директива относно общата система на данъка върху добавената стойност    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ведомството на Владислав Горанов мотивира отрицателното си мнение и с европейската директива относно общата система на данъка върху добавената стойност    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Анализът на МФ не е достатъчно пълен, признават от самото ведомство.

Повишаването на прага за задължителна регистрация по Закона за ДДС (ЗДДС) ще доведе до загуба на бюджетни приходи. Това е становището на Министерството на финансите, дадено като отговор на депутатско питане за ефектите от евентуално повишаване на прага от сегашните 50 хил. лв. Според оценките на ведомството, управлявано от Владислав Горанов, при всички варианти (100 хил. лв., 150 хил. лв. или 200 хил. лв.) не се очаква положителен ефект за бюджета.

Анализаторите в МФ са направили разчети при трите варианта за нов праг. Според тях, колкото е по-висок той, толкова приходите в бюджета ще бъдат по-малки. При крайния вариант от 200 хил. лв. минималният негативният ефект за хазната ще бъде 110 млн. лв., а максималният – 550 млн. лв.

"За" по-висок праг

В началото на юни депутати от Реформаторския блок предложиха промени в Закона за ДДС, които предвиждаха увеличаване на прага до 200 хил. лв. Техните мотиви бяха, че подобна стъпка ще облекчи микро- и малките предприятия. Регистрацията по ЗДДС е свързана със завишени изисквания към счетоводна отчетност, подаване на ежемесечни справки-декларации и дневници за покупките и продажбите по ДДС. Според вносителите на законопроекта крайният резултат е, че много търговци предпочитат да се "задържат" под установения праг от 50 хил. лв. оборот, за да не се регистрират по ДДС, и не отчитат част от приходите си.

Положителните очаквания са свързани с изсветляване на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет. Допълнителна полза ще е и частичното разтоварване на данъчната администрация от администриране по ДДС на малки и микропредприятия с изключително малки обороти, се казва в мотивите на вносителите.

Същевременно в чл. 100 в ЗДДС е предвидена възможност за регистрация по избор, т.е. и при облагам оборот, по-нисък от установения в чл. 96, ал. 1. В този смисъл предлаганите промени няма да повлияят негативно на онези предприятия, които желаят да ползват регистрация по ДДС и нямат облагаем оборот над 200 хил. лв., смятат вносителите.

Против промените

Още при внасянето на законодателните промени от страна на депутатите от РБ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) каза, че подобна стъпка би довела до ръст на сивата икономика. Според нея няма логична причина някой да не иска да се регистрира по ДДС, освен ако не е краен потребител. Подобно желание според нея е свързано единствено с желание за укриване на данъци, тъй като в крайна сметка косвеният данък се възстановява.

От Министерството на финансите мотивират отрицателното си мнение с европейската директива относно общата система на данъка върху добавената стойност. Тя предвижда възможност държавите членки да прилагат специални мерки за опростяване на процедурата за събиране на ДДС или за предотвратяване на определени форми на избягване и неплащане на данъци. Освен това с промени в Закона за счетоводството, които бяха приети от парламента в сряда, микро- и малките предприятия в България ще бъдат облекчени при изготвянето на годишните отчети и одита.

Друг мотив на финансовото министерство, отново свързан с европейската директива, е, че мерките, целящи опростяване на процедурата по събиране на ДДС, не бива, освен в незначителна степен, да засягат общия размер на данъчните приходи на държавата членка, събирани на етапа на крайното потребление.

От МФ обаче признават, че на този етап все още не разполагат с подробен анализ на ефектите от повишаването на прага. Всички техни изчисления се базират на данни от НАП за броя на потенциално засегнатите лица в зависимост от размера на декларираните от тези лица реализирани облагаеми обороти в годишен аспект и за прогнозираното намаление в приходите от ДДС като резултат от данните от подадените от лицата справки-декларации по ЗДДС, също изчислени в годишен аспект чрез компенсиране на декларираните ДДС за възстановяване и ДДС за внасяне по периоди.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sto67nes avatar :-(
  sto67nes
  • + 1

  Както винаги ГЕРБ иска да закопае бизнеса и да не му дава никакви облекчения...

  Нередност?
Нов коментар