🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов прие съдебната "реформа" на ДПС

Реформаторският блок няма да подкрепи новия проект и така той не може да събере търсеното широко мнозинство от 180 подписа

Протестното пиене на кафе в сряда немина без станалия традиционен контрапротест, като днес за него бяха ангажирани непълнолетни младежи, доведени с микробус
Протестното пиене на кафе в сряда немина без станалия традиционен контрапротест, като днес за него бяха ангажирани непълнолетни младежи, доведени с микробус
Протестното пиене на кафе в сряда немина без станалия традиционен контрапротест, като днес за него бяха ангажирани непълнолетни младежи, доведени с микробус    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Протестното пиене на кафе в сряда немина без станалия традиционен контрапротест, като днес за него бяха ангажирани непълнолетни младежи, доведени с микробус    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След три дни на преговори в търсене на "компромис" по промените в конституцията ГЕРБ и Борисов на практика приеха съдебната реформа на политическия си опонент ДПС. Управляващите се отказаха от повечето фундаментални промени, залегнали в проекта на правосъдния министър - като по-късия мандат и явното гласуване на Висшия съдебен съвет, повечето отчетност на прокуратурата и т.н., докато Движението отстъпи само по една позиция - двете камари на ВСС - съдебната и прокурорско-следователската, да могат да взимат самостоятелни решения за кадровото развитие на колегите си. Всъщност партията на Местан изтъргува тази отстъпка срещу отпадне на паритета в прокурорската квота на ВСС и осигуряване на доминация на директно избраните прокурори. Това гарантира безконтролността и безотчетността на прокуратурата. В същото време с една бройка е завишена и парламентарната квота в съдийската колегия, което пък засилва политическото влияние върху съда.

Така на практика най-голямата управляваща партия отстъпи пред ДПС, и се съгласи съдебната реформа да се случи в услуга на статуквото и все повече да заприлича на "подменена" и "симулирана". А направените отстъпки я правят още по-беззъба и дори опасна.

Освен всичко изброено, Борисов е приел и още едно от условията на ДПС - да се пита Конституционния съд (КС) за допустимостта на конституционните промени, което крие сериозна опасност те да добият още по-безобиден вид.  Питането ще бъде отправено между първото и второто четене на проекта, който първия път се гласува ан блок, а след това – текст по текст и всеки от тях може да бъде ревизиран.

Засега единствената пречка съдебната реформа да не се случи по плана на ДПС е Рефоматорският блок, който единствен отказа да подкрепи новите предложения.

Реформаторите са против новия проект

Повечето парламентарни партии - ГЕРБ, АБВ, ДПС, ПФ и част от БДЦ, са се обединили около новия проект. Той вече е изготвен и дори е бил раздаден на присъстващите на председателския съвет в сряда, като така и не стана ясно кой точно е авторът им. Според част от присъствалите документът е бил раздаден от ГЕРБ, но според източници на "Дневник" всъщност това е последната оферта на ДПС.

Председателският съвет и парламентарната група на Реформаторския блок обаче са взели единодушно решение да поддържат вече внесения проект за промяна на конституцията, изготвен от правосъдното министерство. Аргументите им са, че не могат да бъдат част от новия консенсус в Народното събрание, който има намерение да внесе изцяло нов Закон за изменение и допълнение на конституцията. От дясната коалиция твърдят, че новите предложения не покриват дори минималните изисквания за начало на съдебната реформа.

Без тяхната подкрепа новият проект не може да събере 180 гласа, а това бе условието той да бъде внесен в парламента още в петък, а сегашният да не бъде гласуван. Това беше и идеята, която лидерът на ДПС Лютви Местан лансира във вторник, а ден по-рано - и председателят на АБВ Георги Първанов.

Новите промени все пак събират 163 подписа, което гарантира, че могат да бъдат внесени и приети на първо четене. Бойко Борисов обаче едва ли ще прибегне до такъв вариант. По-рано в сряда - след като първо нападна и нахока Реформаторския блок, без да стане съвсем ясно защо, премиерът обяви, че за него най-важно е какво ще кажат коалиционните му партньори. И при липса на съгласие ще бъде гласуван стария вариант, въпреки че резултатът от това гласуване ще бъде ясен и той ще е "поражение" за ГЕРБ и РБ, защото няма да събере необходимото мнозинство от 160 гласа.

Ако ГЕРБ пренебрегне реформаторите това вероятно директно ще повдигне въпроса за оставката на Христо Иванов, както и за оставането на Реформаторския блок в правителството въобще или пък разцеплението на блока между партии, които искат да останат във властта на всяка цена и такива, които все пак държат на думата си пред избирателите, че ще има истинска съдебна реформа.

Ако пък все пак новият проект бъде внесен, то според конституцията той трябва да бъде разгледан най-рано един и не по-късно от три месеца след внасянето му. Така евентуалното гласуване на новите промени на първо четене може да стане най-рано в края на парламентарната ваканция през август или в началото на септември, а приемането им - по-късно през септември, ако КС се произнесе бързо.

Безрезултатни преговори

Преди председателския съвет, на който е бил презентиран новият проект, премиерът се срещна с БСП и БДЦ, а Реформаторите - с ДПС. "Позицията на БСП по промените в конституцията остава непроменена", заяви очаквано лидерът на социалистите Михаил Миков след срещата. Според лявата партия нямало основание за конституционни промени, без преди това да е направен сериозен анализ на всички закони.

Разговорът на премиера с БДЦ също не произведе особен резултат. Явор Хайтов заяви, че формацията ще подкрепи само декларацията, изготвена от Данаил Кирилов и Димитър Лазаров от ГЕРБ. Идеята за такъв документ дойде от срещата между Борисов и лидера на АБВ Георги Първанов в понеделник. На нея беше обсъден вариант АБВ да подкрепи поправките на първо четене, но при условие, че преди това бъде приета декларация от парламента, в която да се поемат ангажименти спорните текстове да бъдат ревизирани между първо и второ четене.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък се срещана с лидера на ДПС и след това коментира, че има възможност за сближаване на позициите. "Всеки ще отстъпи за нещо, но ние няма да се отдръпнем от дълбоката структурна реформа на ВСС, защото в момента това е гнездото на всички проблеми", каза той. По-рано сутринта пред bTV той заяви, че Реформаторският блок е направил много компромиси за съдебната реформа и няма накъде да отстъпва. Радан Кънев обаче така и не сподели какви предложения и отстъпки са обсъждали с Местан. Предполага се, че лидерът на ДПС е представил лично на Кънев и колегите му същото предложеие, което по-късно ГЕРБ обяви, че приема.

Атака по реформаторитеи медиите

Изненадващо обаче бе поведението на самия Борисов. Той нападна коалиционните си партньори като заяви след срещата, че не е могъл на отговори на въпросите на Миков защо се правят промените и с какво ще допринесат за по-добро правораздаване, освен кариерното израстване на магистратите.  "Оказа се, че съм бил подведен, че много работа се е свършило, а всъщност само се е говорело и политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят", беше изказването на премиера.

Според него основните теми – бързина, качество, скорост на съдебния процес и справедливост, се залагат в следващите години. "Ще положим всички усилия мнозинството да направим тези промени, доколкото ни стигат силите", допълва все пак Борисов, визирайки поисканите от главния прокурор промени в процесуални закони.

Премиерът насочи тирадата към медиите и "особено към медиите-бухалки на газовите посредници, които по стотици милиони на година взимаха като посредници на границата на България и Русия и техните вестници стоят услужливо в сутрешните блокове така, че да се виждат най-много, да не му изваждат думите от контекста". И уточни, че на срещата с ДПС преди ден е защитил категорично идеята съдиите да се избират от съдии, а прокурорите от прокурори, а "цяла сутрин слуша в медиите обратно".

По-късно през деня на въпрос дали новият план на ДПС, зад който застават ГЕРБ, е бламиране на правосъдния министър, премиерът раздразнено обясни, че Христо Иванов е номинация на ГЕРБ за министър, а самият Борисов водел битка да защити неговото предложение за разделяне на ВСС.

 

Протестната вълна отново се надига, пресрещната от контрапротестна

Няколкостотин души протестираха в сряда пред парламента срещу курса за подмяна и обезсмисляне на съдебната реформа докато премиерът обсъждаше конституционните промени с БСП. Акцията мина под познатата от протестите срещу кабинета "Орешарски" форма на пиене на кафе, като присъстващите бяха издигнали плакати "Търсят се #160 от 240" и скандираха "Борисов плюс Местан е равно на бостан".

Протестиращите обясниха, че не приемат подмяната на истинската съдебна реформа. Според тях готвените "козметични промени" щели да оставят нещата такива, каквито са и в момента, или дори да ги влошат. И заплашиха с нови протести, като тези от юни 2013-а година, но този път срещу ГЕРБ, ако започне да играе с ДПС за съдебната реформа.

И този път не се мина без станалия традиционен контрапротест, като днес за него бяха ангажирани непълнолетни младежи, доведени с микробус, които отново не успяха да обяснят какво точно искат. Те се радваха на раздадените им реквизити - плакати, тениски с надпис "План Б" - сдружението, организатор на контрапротеста, вувузели и т.н. Сред контрапротестиращите имаше стройна организация, като те взаимно се предупреждаваха за присъствието на журналисти.
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 73

  ДПС си управлява, герб и масовката правят перде.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  zaza avatar :-|
  zaza
  • + 7

  КОЙ? е изготвил проекта :-) така съдебната система остава негова и на тъст му и на червените боклуци

  Нередност?
 • 3
  jessie... avatar :-|
  Jessika
  • + 4

  [quote#0:"статията"]Ако ГЕРБ пренебрегне реформаторите това вероятно директно ще повдигне въпроса за оставката на Христо Иванов, както и за оставането на Реформаторския блок в правителството въобще[/quote]

  В този случай реформаторите трябва незабавно да напуснат правителството. Все пак съдебната реформа е най-важната в програмата на РБ.

  Нередност?
 • 4
  adenauer avatar :-|
  adenauer
  • - 2

  Има един ясно и категорично приет Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.37 от 6май 2000 г.от 38-то НС.Докато не се изпълнят разпоредбите на този Закон и не се прочисти обществото в България от комунисти,техни наследници -второ и трето поколение ,и агентите и доносници и те второ и трето поколение нищо нормално не може да стане в България.Комунягите и агентите на ДС са навсякъде във власта.Не напразно Евростат посочва ,че да мръдне България напред ,трябва от власта да се изгонят повече от 900 хил.червени и агентурни бандита за срок от мин.35 г. и да се национализира огробното богатство ,които те са разграбили /Евростат -повече от 100 милиарда долара/ и Народен съд по Германски модел..Има Закон ,но няма никакво действие повече от 25г.Всички говорят и виждат ,че комуняги са окопирали страната ,но всеки търси причината другаде.Сбъркано и невежо общество.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#3] от "Jessika":


  [quote#3:"Jessika"]реформаторите трябва незабавно да напуснат правителството.[/quote]

  Да, бе, да! Те да не пристанаха на герб, за да се правят сега на принципни?

  Нередност?
Нов коментар