Има консенсус за трети вариант на конституционните промени

Реформаторският блок успя да извоюва първоначалния вариант за разпределението в двете колегии на ВСС

Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Анелия Николова
Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Анелия Николова

Парламентът утре няма да гласува първоначалния законопроект на конституционните промени, а ще бъде внесен трети вариант, по който са се съгласили всички политически партии (без БСП и "Атака"). АБВ в момента провежда заседание, на което трябва да реши дали също да застане зад новите текстове. Това стана ясно след днешните срещи между партиите в парламента и приключилия в ранния следобед председателски съвет.

Новият вариант включва трите поправки, по които още през седмицата партиите заявиха, че са съгласни - разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, засилване на ролята на инспектората на съвета и правомощието на адвокатурата да сезира Конституционния съд.

От законопроекта, с който "Капитал" разполага, става ясно, че в него е останал текстът от първоначалния вариант за разпределението на професионалната и парламентарната квоти в двете колегии на ВСС - в съдийската мнозинство ще имат съдиите, избирани от съдии, а в прокурорската избраните от парламента ще са колкото тези от магистратите (виж графиката).

Именно това беше основната пречка за постигането на съгласие за внасянето на втория вариант вчера. В него се даваше превес на квотата на прокурорите и съдиите, предложени от гилдията, а парламентарната квота беше по-малка. Това предложение на ДПС беше изтълкувано като опит да се запази влиянието на главния прокурор Сотир Цацаров върху прокурорската колегия, а в същото време беше засилен политическия контрол над съда.

Реформаторите обаче категорично не приеха това. Очевидно в третия вариант РБ са успели да се наложат и за разширяване на субектите, които могат да сезират Конституционния съд. В първоначалния вариант това трябваше да могат да правят всички съдилища и адвокатурата. В крайния вариант е останал само Висшият адвокатски съвет.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", заяви след председателския съвет премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". И благодари на ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ за това, че са "надраснали партийните си пристрастия".

"Взехме трудно, но и вярно решение", добави лидерът на ДПС Лютви Местан. Идеята за нов законопроект дойде именно от него в началото на седмицата докато все още се търсеше подкрепа за първоначалния вариант на управляващите.

"Новият проект не е имитация на съдебна реформа", категоричен беше съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него това е "пълноценно и цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна" и най-важната точка от програмата за съдебна реформа е била подкрепена изцяло. "В такива преговори няма "победители" или "победени". За всички - привържениците на съдебната реформа в България, постигнатата днес договорка е изумителен и неочакван успех", коментира още Кънев. Цитиран от "Дневник", лидерът на ДСБ каза още, че правосъдният министър Христо Иванов категорично стои зад обявените днес промени в конституцията.

Новият законопроект ще бъде внесен най-вероятно утре в Народното събрание. Това означава, че ще може да бъде гласуван на първо четене най-рано в края на август, когато по план парламентът все още е във ваканция. Между първо и второ четене обаче ще се иска тълкувателно становище на Конституционния съд дали промените, които касаят ВСС, са допустими - това беше едно от условията на ДПС, за да дадат гласовете си в подкрепа на реформата.

 

Плюсове и минуси на новия законопроект

Плюсове:

1. Реално разделение на ВСС:

1.1 В което се гарантира независимост на съда (съдиите, избирани от съдии са мнозинство)

1.2 Елемент на обществен контрол на прокуратурата (равенство в прокурорска колегия между двете квоти - професионална и парламентарна);

2. Изваждане на проверките за почтеност и конфликт на интереси от ВСС и прехвърлянето им към Инспектората към ВСС (ИВСС)

Минуси:

1. Тайното гласуване при назначения се запзва

2. Отпаднала е идеята за изслушване на главния прокурор от парламента

3. Няма разделение на съдии и прокурори в съдебния инспекторат

4. Няма намаляване на мандата на ВСС

5. Сезирането на Конституционния съд вече ще може да се прави от адвокатурата, но не и от съдилищата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  mlu666 avatar :-|
  Сотир Методиев Пеевски

  "Между първо и второ четене обаче ще се иска тълкувателно становище на Конституционния съд дали промените, които касаят ВСС, са допустими - това беше едно от условията на ДПС, за да дадат гласовете си в подкрепа на реформата."

  Защо ли вече знам, как ще се произнесе Конституционният съд? Правова държава ли?! Забравете. Който има възможност, да си събира багажа и да се маха. По най-бързия начин.

 • 2
  kitenik avatar :-?
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Само да поптам... вчера имаше заглавие "Бойко Борисов прие предложението на ДПС за промени в конституцията". Ша продължаваме ли да плюем по Боко или вече почваме и по Радан? Или спираме с плюенето? Или да не се надявам на това. Викам така да го извъртим че да хвалим Радан и да плюем по Боко. Както обикновено де...

 • 3
  historian avatar :-|
  historian

  Няма начин да се съберат гласове за промяна на Конституцията между толкова партии без да се направи компромис - не може да стане само както иска дори обикновеното мнозинство... Мисля, че този тежък компромис е бил постигнат и с външен (западен) натиск - колкото и слабости да има, все пак е, макар и малка, стъпка в правилната посока (не трябва да бъдем максималисти като гърците напоследък - вижте до къде се докараха...).

 • 4
  rim avatar :-|
  Рим

  С/Р за привържениците на РБ! В Свещената книга е описан един случай, според който ИСУС ХРИСТОС спасява една грешница от гнева на тълпата с впечатляващите думи: „Нека този от вас, който е безгрешен пръв хвърли камък!”. След кратко разсъждение, гневната тълпа омекнала и се разотишла... Привържениците на РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК, преди да обвиняват РАДАН, в каквото и да било, е най-добре малко да свият знамената, да преспят и сутринта на трезво и с бистър ум да пресметнат как с 24 депутати (23+един от Герб) могат да направят промени а Конституцията! (Говоря за привържениците на БЛОКА, а не за тези които по задължение се представят за такива.) И ако не може да се прокара целият проект, не е ли по-добре да се прокара толкова, колкото е възможно сега? И като хвърляме камъни, къде си мислим че падат? Помислете малко повече с главите си...

 • 5
  boyand avatar :-|
  Peacekeeper

  До коментар [#3] от "historian":

  Бива ли да имаш подобно робско мислене?

 • 6
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  запазваме шанса да останем в пакет с Румъния

 • 7
  val71 avatar :-|
  val71

  Всъщност пак стана каквото искаха ДПС, АБВ и ГЕРБ - да се отложи гласуването за след изборите през есента. Това беше крайната цел на совалките на ББ, пиенето на кафе на Местан с протестъри и т.н. - отлагане на гласуването на всяка цена. Новият вариант, "исторически компромис" или който както го нарича това последно съглашение между политическите сили, както всички казват се различава твърде малко от стария. Е, като е малко защо не го гласуваха сега без точките, по които няма консенсус и да приемат още днес тези, по които има такъв. После между първо и второ четене да си питат КС, да дискутират, да се пазарят или там каквото правят. Големият въпрос е защо РБ се съгласиха на това отлагане. Не ми се вярва да са толкова наивни, та да не знаят, че ДПС уж отстъпиха по някои въпроси само и само да отложат съдебната реформа за след изборите, нещо което първоначално обявиха официално като тяхна позиция. Другият голям въпрос е какво очакват ДПС да се случи след местните избори - по логика трябва да е основно прекрояване на политическата конфигурация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход