🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разходите за заплати в администрацията отново растат

Бюджетът задължи министерствата да ги свият с 10%. Вместо съкращения към края на май увеличението е с близо 9 млн. лв.

Финансовият министър Владислав Горанов очаква от разделение на дейностите в МВР да бъдат спестени 30 млн. лв.
Финансовият министър Владислав Горанов очаква от разделение на дейностите в МВР да бъдат спестени 30 млн. лв.
Финансовият министър Владислав Горанов очаква от разделение на дейностите в МВР да бъдат спестени 30 млн. лв.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Финансовият министър Владислав Горанов очаква от разделение на дейностите в МВР да бъдат спестени 30 млн. лв.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

2850

лв. е бил средният месечен размер на разходите за възнаграждения и осигуровки в централната държавна администрация през 2014 г. Цялата сума по тези пера през 2014 г. достигна близо 3.5 млрд. лв.

 

Системата за бюджетни плащания показва, че дори при Министерството на финансите има увеличение през май.

Разходите за заплати, бонуси и осигуровки на държавната администрация продължават да се увеличават. От данните за изпълнението на държавния бюджет към май се вижда, че плащанията по тези три пера са с близо 9 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Освен това разходите не само са повече от миналата година, но и темпът се увеличава спрямо април. Сумата не е гигантска, но показва неспособността на Министерския съвет да овладее разходите. И абсолютно разклаща планираното в бюджета за 2015 г. 10-проценто свиване на разходите за заплати и възнаграждения.

За да бъде изпълнено законовото задължение в края на годината, разходите трябва да паднат номинално с около 350 млн. лв. спрямо предходната година. Най-грубо казано, разходите за заплати на почти 100-те хиляди държавни служители трябва да се срежат рязко с 20%.

Неизпълнението за първите пет месеца показва, че е възможно да се повтори ситуацията от 2014 г., когато тогавашният финансови министър Петър Чобанов също "нареди" 10% свиване на разходите, но в крайна сметка ефект нямаше. Миналата есен дори Министерството на вътрешните работи (МВР) получи извънредно 125 млн. лв. за заплати.

Силови шампиони в разходите

В данните за изпълнението на бюджета няма разбивка по министерства. В интервю за "Канал 3" финансовият министър Владислав Горанов посочи, че има проблем с МВР. "Когато говорим за МВР, не говорим само за полицаи. Там има и държавни служители, и хора с чисто административни функции, и с други функции, които не са свързани с работа на улицата, с чисто пряката полицейска работа", каза Горанов. Според него тези няколко хиляди души, които могат да преминат от първа на трета категория труд, тъй като самата им работа не е тежка, могат да спестят на бюджета на МВР около 30 млн. лв. "Това е относително малка част спрямо над милиардния бюджет на МВР, но е значителна част на фона на потребностите за други разходи", смята още той.

Вътрешното министерство е с втория най-голям бюджет след Министерството на труда и социалната политика. Разликата е, че в силовото ведомство около 85% от този милиарден бюджет са  предназначени именно за заплати, осигуровки и издръжка на персонала. Тоест, ако се изпълни изискването за оптимизация на разходите, само от това министерство би трябвало да се спестят близо 100 млн. лв. С промяна в устройственият правилник на МВР се увеличи съставът на ведомството със 700 души (преливането на ГДБОП от ДАНС) до общо 50 200 души през тази година.

Другият посочен нарушител беше Министерството на отбраната. Според председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова отличниците по свиване на разходите са министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева, а на обратния полюс е военният министър Николай Ненчев. Преди седмица Ненчев обяви, че администрацията на министерството и структурите на пряко подчинение е намалена с 382 щатни бройки от 1 юли 2015 г. По неговите думи свиването на разходите за персонал в министерството за 2015 г. ще е около 18 млн. лв., а през 2016 г. – допълнително около 1.9 млн. лв.

Проблеми при другите

Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) показва, че през май самото Министерство на финансите е платило с 4.3% повече спрямо същия месец на миналата година. Разбивката за плащанията през СЕБРА показва разходите за заплати и възнаграждения заедно с "други плащания за персонал" и не може да се види как върви изпълнението на плана за съкращения. Освен това на база само един месец не може да се направи извод за петте месеца от началото на годината. От системата се вижда, че при Министерството на отбраната (с третия най-голям бюджет) има ръст от 0.7% на годишна база, а при МВР всъщност има спад от близо 5%.

На заседание на Министерския съвет от края на юни бе прието да бъдат съкратени малко над 600 души от правосъдната система, като оптимизация на персонал ще има най-вече във второстепенните разпоредители (Националното бюро за правна помощ, Централния регистър на особените залози, Агенцията по вписванията и главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията"). Това орязване е именно във връзка със съкращаването на разходите на ведомството до размера, който е записан в Закона за държавния бюджет за тази година. Проблемът е, че дори правосъдният министър Христо Иванов призна, че много от тези щатни бройки всъщност не са заети. Освен това според него финансовите икономии, които ще се направят от самите съкращения, няма да стигнат за обезщетяване на останалите без работа.

Вижда се обаче, че освен липса на възможност липсва и желание от страна на ведомствата да се извърши належащата оптимизация. До края на февруари министри и директори трябваше да предложат на Министерския съвет промяна в устройствените си правилници, с които да коригират утвърдената им численост на персонала. Справка в сайта на правителството показва, че за първите два месеца на годината е била одобрена само една промяна – в Министерството на правосъдието.

През март промени имаше при финансите и здравеопазването, а през април активността леко се е повишила. Промени бяха внесени от земеделското и образователното министерство, както и при фонд "Земеделие" и няколко агенции. Липсата на предвидени структурни промени доказва, че в бюджетите на различните министерства има заложени буфери за заплати. Такива най-често са незаетите щатове. От доклада за състоянието на администрацията за 2014 г. се вижда, че над половината от съкратените бройки през миналата година са били незаети щатове (близо 2200).

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kidon avatar :-|
  Kidon
  • - 2
  • + 6

  Бай Иван взима 500 лв.
  Господин Х взима 15500 лв.
  Средна заплата = 8000 лв.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  staska avatar :-|
  staska
  • - 1
  • + 6

  Гърция 2.

  Нередност?
 • 3
  tanas avatar :-?
  Танас
  • + 6

  Вътрешното министерство е с втория най-голям бюджет след Министерството на труда и социалната политика. Разликата е, че в силовото ведомство около 85% от този милиарден бюджет са предназначени именно за заплати, осигуровки и издръжка на персонала.
  ==============
  Такааа дойдохме си на думата.
  Колко от бюджета рефинансира НОИ ?
  Значи плащаме два пъти за едно и също нещо или парите отиват за друго !

  Нередност?
 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#3] от "Танас":

  И какво значи това, че 85% от бюджета ба МВР е за заплати? Че им са високи заплатите или, че самият бюджет е недостатъчен за да си вършат работата както трябва. Няма пари за бензин, няма пари за канцеларски материали даже, за компютри.. за поддържане на сградите.

  В София, в кв. Лагера има един полицейски участък .. преставлява ръждясала тенекиена барака непипната 25 години. Мизерия на квадрат. И съм сигурен това не е единствената барака.

  Нередност?
 • 5
  vaskko11 avatar :-|
  vaskko11
  • + 5

  Държавен апарат-колкото по- голям разход имаш,толкова си по-важен.
  Частен сектор- колкото си по-ефективен(оптимизирани-намалени разходи) толкова си по-важен.
  Само дето държавата,набира средства,от данъци ,заеми и глоби.За да има повече приходи,повече хора за глоби,повече разходи,повече глоби=по-малко бизнес-фалит

  Нередност?
 • 6
  ilcho_petkov51 avatar :-|
  ilcho_petkov51
  • + 1

  Това е най - големия проблем на България, че разходите за заплати в Държавната администрация и работещите в Държавните предприятия надвишават няколко пъти заплатите в реалния бизнес ... ! Ако се продължава така, наистина ни очаква Гръцкия сценарий ... ! От друга страна ...сигурно около 1000000 пенсионери в България живеят с пенсия от около 150 - 200 лв .. и на фона на това ... Протестите на Полицаите за по ранно пенсиониране и изплащане на по 20 заплати на калпак при пенсиониране изглеждат много нагло ...! Още повече, че ефекта изобщо от Съществуването на МВР е нищожен, защото те не могат да опазят никого нито на село, нито в Борисовата градина и според тях всеки трябва да си наеме Охранителна фирма ... за да си пази имота и живота ...!? Както много точно ... ги беше охарактеризирал ПОЛИЦАИТЕ един зрител - "Те са като Пауните в Зоопарка - нагиздени и съвсем безполезни!" Какъв е пътя....? Ами според мене съкращаване на Държавната администрация в това число и МВР разбира се ..., съкращаване на разходите в Държавните ТЕЦове преди всичко ... и други Държавни предприятия ... където смятат, че са станали много Големи Специалисти ... и трябва да получават Европейски заплати ... и пенсии ..., а на практика не произвеждат нищо или го произвеждат толкова скъпо, че не може да се продава ....! Трябва и нова пенсионна реформа, но не като тази сегашната на Калфин и Правителството да обещава, че ще започне да плаща осигуровките на Полицаите през 2025 ....? Според мене трябва да се изравни и Минималната пенсия на работилите с пълен трудов стаж с Минималната работна заплата, а не да се подиграват с тези хора с пенсия от 89 Евро ....!? Да се направи това е много по важно от тн Съдебна реформа според мене .... ! И ако Управляващите ..., които и да са те ... не осъзнават всичко това и продължават да баламосват ... малкото останали да се опитват да правят някакъв бизнес в България и да плащат данъци ... , НИЩО ДОБРО не НИ ЧАКА ....!:) Съвсем не ми се коментира пък Заплатата на тн бивш "Гуверньор" на БНБ от 45000 лв ....!!! Тъпа Българска история ... примесена с много Алчност ...!!!

  Нередност?
Нов коментар