Колко е опасно да си играеш с регулацията

За две години КЕВР беше дал възможност на бизнеса да получи доста по-ниски цени. И сега логично той си ги иска

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (ръкува се с премиера Бойко Борисов) беше начело на протеста на работодателските организации, които искат цената на електроенергията за бизнеса да се задържи ниска.
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (ръкува се с премиера Бойко Борисов) беше начело на протеста на работодателските организации, които искат цената на електроенергията за бизнеса да се задържи ниска.
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (ръкува се с премиера Бойко Борисов) беше начело на протеста на работодателските организации, които искат цената на електроенергията за бизнеса да се задържи ниска.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (ръкува се с премиера Бойко Борисов) беше начело на протеста на работодателските организации, които искат цената на електроенергията за бизнеса да се задържи ниска.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

От време на време България дава нещо на света. Сега това е новият модел стачка, в който индустрията спира потреблението си на електроенергия. Първата беше на 26 юни, сега се очаква нова на 29 юли.

Причината е недоволството на бизнеса от предложените от Комисията за енергийни и водно регулиране (КЕВР) нови цени на електроенергията, които трябваше да влязат в сила от 1 юли. След като стана ясно, че за различните бизнес потребители цената на електроенергията ще нарасне с между 4 и 20%, те заплашиха със стачка, премиерът Бойко Борисов се присъедини към нея и се взе решението всичко да бъде отложено с месец. Идеята е министерството на енергетиката и КЕВР да намерят нови резерви за задържане на цените (вижте в другия текст).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  domain avatar :-|
  domain
  • - 4
  • + 7

  Четейки горните редове хората трябва да знаят, че собствениците на Капитал имат сериозни инвестиции във фотоволтаици и от промените в закона приходите им ще намалеят с поне 400 хил. лв. на година. Това като "едно наум".

  Може би затова в горният преразказ започва от 2013 г., а не от 2011 г. Реалните проблеми в системата започнаха след като до средата на 2012 г. у нас бяха инсталирани над 1000 Мвт соларни централи. Голяма част от тях получават прекомерно високи цени. Друга част бяха въведени в експлоатация незаконно - вече узаконени с хитри процедурни хватки. Тези централи натовариха системата с над 600 млн. лв. допълнителни годишни разходи.

  Другото внушение, което се прави, е че като цяло бизнесът бил облагодетелстван от свободния пазар за сметка на малките фирми и домакинствата. Това не е вярно и се прави с цел насъскване на народа срещу големите фирми. В статията се споменава за високите цени за ДПИ, но не се казва, че фирмите не изкочиха моментално на свонодния пазар. Тези високи цени на ДПИ бяха плащани именно от част стопанските потребители - те на практика плащаха до сега нещо като добавка задължения към обществото между между 40 и 110 лв/МВтч. По този начин бизнесът беше глобен административно и "дари" на НЕК едни 300 млн. лв.

  Моделът на ДКЕВР от 2013 г. беше глупав (и както правилно отбелязва авторът - с изкуствено занижаване на разходите). Но беше направен така, че бизнесът като цяло, т.е. фирми на СрН на свободен пазар (чрез добавката за задължение) и фирми на регулиран (чрез цената на ДПИ) да покрива справедливо своя дял от невъзстановими разходи. Това не пречи редица спИциалисти месеци наред да ни убеждават, че битовите клиенти до сега плащали над 50 лв/Мвтч несъществуваща добавка, а бизнесът плащал само 18 лв.

  А гледната точка на бизнеса?
  - До 2012, години наред и въпреки всичко, инвестира в България, произвежда продукт и създава работни места;
  - През 2012 едни хора с медии и партии решават, че ще инвестират в залатната мина "соларки", която всички ще им плащат;
  - През 2013 ДКЕВР/Закона го ЗАДЪЛЖАВА или да плаща космически високи цени на ДПИ или да излезе на свободния пазар;
  - През 2015 същата тази ДКЕВР го обвинява, че е алчен, а хората с медии и партии започват да го плюят защото се бори за правата си.

  Нередност?
 • 7
  krasivataelena avatar :-|
  krasivataelena
  • - 1
  • + 2

  Много точно казано от Коментар №1!!!

  Нередност?
 • 8
  today avatar :-|
  today
  • + 1

  А реално високите цени е логично да принудят фирмите да мислят за собствени източници, защо не си монтират сами ФВ, перки, и каквото ще да е там?

  Нередност?
Нов коментар