Хайде, моля, намерете стотина милиона

Министерството на енергетиката и КЕВР се опитват да намерят още резерви за намаляване на цените на тока

Експертите на КЕВР са известни с уменията си да намират спестявания в енергийната система - отварят ексела, чукват ентър и милиони потичат в една или друга посока. Проблемът обаче е как това да се случва без стъкмистика. Председателят на регулатора Иван Иванов неведнъж е коментирал, че е против това да се експериментира с решения, които след това падат в съда. В интервю за "Капитал" преди три седмици той каза, че предложението на синдикатите за специален фонд, който да разплаща разходите за зелена енергия, "е една сурова идея, която в рамките на следващите две-три седмици до взимането на нашето решение не може да бъде финализирана. Смятам, че всяко такова важно действие, реализирано в кратък срок, крие поредица от промени заради неотчетени проблеми при създаването му". Само че още на следващия ден тя беше предложена от правителството, а след няколко дни - облечена в закон.

Дали председателят на КЕВР е доволен от предложените промени е отделен въпрос. Факт е обаче, че той присърце е взел идеята за свиване на цените на електроенергията, която по принцип трябва да е основна за регулатора - той трябва да се грижи както за енергийните предприятия, така и за потребителите. Предлаганите решения обаче често са необмислени, а други граничат с административен произвол и водят до заключението, че КЕВР отново се впуска в старата си роля да приема инструкции от кабинета за намаляване на цените, които не са обвързани с обективната реалност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • - 2
  • + 4

  Цялата схема с ВЕИ-тата е страшно объркана, и понеже има депутати с лични интереси в сектора, всяка нова промяна води до облагодетелстване за техните дружества за сметка на останалите. А трябваше просто да се обявят квоти по години, да се провеждат търгове, и да се присъединяват тези, които предлагат най-ниската цена, при което никой нямаше да го интересува дали печелят и колко са им разходите, а не да се обявява висока цена, и да се допускат до преференциалните договори близките до властта.
  Отделно предизвиква учудване идеята да се налага такса на дружествата за да се подпомага друго дружество - НЕК. Къде блеят в КЗК? По същата логика утре Метро може да поиска да се облагат приходите на Била и Кауфланд с 5%, за да се подпомага Метро.

  Нередност?
Нов коментар