Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Зелена светлина за историческия "Дисниленд"

Нови поправки в Закона за културното наследство отварят възможности за по-лесното превръщане на исторически ценности в туристически атракции

Принципът на "мълчаливото съгласие" може да улесни разрушаването на стари къщи, паметници на културата.
Принципът на "мълчаливото съгласие" може да улесни разрушаването на стари къщи, паметници на културата.
Принципът на "мълчаливото съгласие" може да улесни разрушаването на стари къщи, паметници на културата.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Принципът на "мълчаливото съгласие" може да улесни разрушаването на стари къщи, паметници на културата.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Зимата още не си е отишла, но в залата на общинския съвет в Пловдив вече е горещо. Помещението едва побира интереса на пловдивчани. Има и правостоящи. Банките започват да се тресат от тропащите по тях ръце. Чуват се освирквания. На трибуната, облечен в черно, се опитва да вземе думата Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей и известен всичколог. Той е единственият, който е скочил да брани строителен проект в археологическия комплекс "Небет тепе", паметник на културата от национално значение и естествена мозайка от различни исторически епохи.

Замисълът, който защитава Божидар Димитров, е за изграждане на кули и крепостни стени, около които да се разположат всевъзможни атракциони. Проектът е остро критикуван от професионалната гилдия и гражданското общество в града заради неправдоподобност и грубо фалшифициране на историята. За капак е възложен без конкурс и при отрицателно становище за намеса от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Въпреки това проектът е разрешен от Министерството на културата и спрян от финансиране и изпълнение единствено благодарение на съвестта на гражданите в Пловдив.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 15

  Общинските администрации и кметове са превърнати във феодални структури: от тях се иска да печелят избори и респективно не им се търси сметка за нищо. Да припомням ли случаите с кметовете на Царево, Хасково, Пазарджик, Балчик, Неделино?

  Замисълът на поправките в закона е очевадна: да им се даде още една възможност, заобикаляйки НИНКН, да печелят пари по европрограми със строеж на бутафории. Никого от вносителите не интересува смисълът и ползата от тези фалшификати. Доводът, че те щели да повлекат потоци туристи е несериозен. Едно, защото туристите търсят автентичното и твора - това не е правило.
  Във Видин има автентична средновековна крепост, оцеляла до днес - Баба Вида. Приходите й от билети не могат да покрият заплатите на персонала, нает да обслужва туристите...

  Нередност?
 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov
  • - 5
  • + 3

  Младият политически "аналитик" вероятно е писал анализа под въздействието на току що прочетената сентенция на Сократ (Знам, че нищо не знам)

  Нередност?
 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov
  • + 4

  Моля авторката за извинение. Коментарът ми беше предназначен за хаотичния и нищо не казващ "анализ" на военно-политическия "анализатор" М. Милев.
  А иначе тя е един от малкото талантливи автори в Капитал.

  Нередност?
 • 4
  red.mary avatar :-?
  red.mary
  • - 4
  • + 4

  Аз съм категорична, че трябва да се промени системата. Тя е изключително неефективна, тя е едно соц-налседство. Супер-централизация на експертите (НИНКН) и цялата власт - на Министъра. Е, при тая система какво работи - нито съгласувания, нито мерки за реставрация, нито се идентифицират нови обекти. БЛАТО! Трябва много изначално да се преосмисли системата, защото в момента нищо не опазва - освен себе си. Трябва да се преразгледат всички регистрирани до сега (то е главно до 89-та, сега нищо не се идентифицира и регистрира) и да се въведат различни режими и различни правила. Не може едни правила да важат и за археологически обекти и за други, това е смешно. И стига с тая ценрализация, тя е метод на управление характерен за други режими - не демократчини.

  Нередност?
Нов коментар