Път за неплащане

Как доставчик в строителството не получава парите си по дългата верига от превъзлагане

През май обединение на "Агромах" беше избрано да изгради отсечката от магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник за 139 млн. лв.
През май обединение на "Агромах" беше избрано да изгради отсечката от магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник за 139 млн. лв.
През май обединение на "Агромах" беше избрано да изгради отсечката от магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник за 139 млн. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
През май обединение на "Агромах" беше избрано да изгради отсечката от магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник за 139 млн. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Договорите в строителството често не се сключват директно от главния изпълнител, а от свързана с него компания с незначителни активи.

Историята тук ще е за една малка строителна фирма от Враца и едно неразплатено (сравнително) малко задължение от близо 20 хиляди лева. Въпреки скромните си мащаби обаче тя описва поредния пример как работата по инфраструктурните проекти може да е свършена и платена с публични средства на големия изпълнител, но малки компании по веригата остават с несъбираемо вземане. Те нямат пряк достъп до най-големите обществени поръчки, не са обявени официално като подизпълнители, но нямат друг избор, освен да работят с договори за наем и доставка, за да не изпаднат окончателно от пазара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi
  • + 8

  Докато е законно да се правят подпбни сделки ще продължат да се случват такива неща. Само списък на хората правили мизерии и лична отговорност трябва да се добави и невъзможност да се сключват договори за подизпълнение поне за обществените поръчки. Ако една фирма има пари за организиране на строежа, друга компетенцията за ръководене на проекта, а трета машините и хората вършещи работата збачи се прави консорциум между трите, а не еднат да сключи договора и после да преотдава. Освен това като има неуредени задължения към бюджета или доставчици или първо се плащат и после се прехвърля собствеността или фирмата става собственост първо на кредиторите, а шефовете влизат във въпросния черен списък и им се взима имуществото.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  xbk1438091552470644 avatar :-|
  Mariana Zhekova

  Препоръчвам на Капитал, да направят същото разследване и за строежа на базата в Ново село. Там сумите десетократно надвишат 20К, но държавата също така си изми ръцете, че става въпрос за междуфирмени взаимоотношения, договорите са с клаузи, че информацията в тях е уж поверителна, а над 10 фирми още ближат рани. Странно е, че този случай не доби каквато и да е популярност в медийното пространство...

  Нередност?
Нов коментар