Работодателските организации искат ново отлагане на цената на тока

Работодателите обявиха нови протести, този път пред сградата на Министерския съвет

Работодателските организации искат ново отлагане на цената на тока

Настояват новите цени да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

3016 прочитания

Работодателите обявиха нови протести, този път пред сградата на Министерския съвет

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Работодателите от енергийния сектор се обявиха против ново отлагане, тъй като това ще увеличи дефицитите в системата.

Ново отлагане на решението за цената на електроенергията искат от работодателските организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, заедно със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ. Те настояват новите цени да влязат в сила от 1 януари 2016 г. вместо в края на юли.

Това би било второ отлагане, след като в края на миналия месец депутатите гласуваха закон, с който позволиха на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да удължи срока за решението си с месец и така цените не бяха приети от 1 юли, каквото по принцип е изискването. Тогава идеята за това решение беше да се намерят допълнителни резерви в енергийната система, които да позволят по-малко поскъпване на електроенергията за индустрията. Четирите работодателски организации обаче останаха недоволни от предприетите мерки, макар че повечето от техните предложения бяха подкрепени от правителството.

Причините за недоволството

Основното недоволство на работодателските организации сега е, че въпреки предприетите мерки добавката "задължение към обществото", чрез която се покриват преференциалните тарифи и дългосрочните договори на НЕК, отново ще бъде увеличена. "Не можем да приемем, че ще имаме втората най-скъпа добавка "Задължение към обществото" след Дания", коментира на пресконференция Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Според работодателските лидери отлагането на решението за цената на тока се налага и заради това, че част от договорените с правителството мерки не бяха приети (спрямо ВЕИ сектора и изграждането на централи на биомаса). "Липсата на договорените с правителството промени води до мисълта, че не е стигнало времето за тяхната подготовка и е нужно повече време за прилагане на механизмите", коментира изпълнителният директор на КРИБ, Евгени Иванов, цитиран от БТА.

Отново на протест

В подкрепа на исканията си от работодателските организации организират протест на 29 юли, който е подкрепен и от двата синдиката. За разлика от първия протест (на 26 юни), на който големи индустриални мощности трябваше да бъдат изключени за един час, сега протестът ще бъде организиран пред Министерския съвет. Протестни инициативи са предвидени общо в 29 града, като засега участие в тях ще вземат 1000 фирми.

В понеделник  работници и служители от "Топлофикация - Перник" и от "Мини открит въгледобив", собственост на Христо Ковачки, преградиха пътя Перник-София за около 15 минути, с което спряха движението. Тяхното искане бе за преразглеждане на гласуваните през миналата седмица законодателни промени и най-вече изискването всички енергийни производители да внасят 5% от приходите си в специално създаден фонд, който ще покрива дефицитите на НЕК. Срещу тази мярка е и основното недоволство на синдикатите.

Противоположно

На точно противоположното мнение застанаха работодателите от енергийния сектор, между които трите електроснабдителни дружества, ВЕИ асоциациите, двете американски централи - ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", и асоциацията на топлофикациите. В своя декларация те обявиха, че са против отлагането на решението за цените. "Ново забавяне на ценовото решение за периода август 2015 г. – юли 2016 г. от страна на регулаторния орган ще доведе до нарастване на дефицита в системата до неконтролируеми нива, допълнителна междуфирмена задлъжнялост, забавяне на процесите по либерализация на електроенергийния пазар и интегрирането му в общия европейски пазар на енергия и цялостна дестабилизация на икономическите процеси в страната. Подобно решение ще бъде катастрофално за вече дисбалансираната електроенергийна система", пише още в декларацията. Според данни на КЕВР загубите на Националната електрическа компания (НЕК) от сегашния ценови модел са около 70 млн. лв. на месец.

Работодателите от енергийния сектор се обявиха против ново отлагане, тъй като това ще увеличи дефицитите в системата.

Ново отлагане на решението за цената на електроенергията искат от работодателските организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, заедно със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ. Те настояват новите цени да влязат в сила от 1 януари 2016 г. вместо в края на юли.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Категорично е мнението ми, че не е в полза за страната ни, още едно отлагане на реализиране решението на КЕВР, за новите цени на ел. енергията. Очевидно е, че дефицитите в системата ще се увеличат на нива, катастрофални за електроенергийната ни система и цялостна дестабилизация на икономическите процеси в страната ни.
  Вярно е, че допълнителни резерви за намаление на цените на тока има (и те не са малко), но първата стъпка, добре подготвена от КЕВР, трябва да се направи незабавно. Второ отлагане ще забави процесите на либерализация и интеграцията ни в общия европейски електроенергиен пазар.

 • 2
  pcl04364460 avatar :-|
  pcl04364460

  Не е луд този, който яде два зелника, а този, който не се нарежда за трети. И след увеличаването с около 2% фирмите в България пак са конкурентоспособни в Европа заради ниските разходи за електрическа енергия, сравнено с други фирми в подобна среда. Много замълчаха медийните изяви на разни членове на правителството, които имат претенции, че много разбират от темата. Да не би това, със стачките и заплахата за дърпане на шалтера, да е нов, комбиниран лост за упражняване на влияние над абсолютно независимия регулатор? Или това е част от мерките за разсейването на впечатленията, че получава инструкции от който му нареди?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал