🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Основните промени в пенсионната система бяха приети окончателно

Осигурителните вноски се вдигат с 2 процентни пункта, а местенето между фонд и НОИ е вече възможно

Възрастта за пенсиониране ще расте плавно в следващите 22 години – между 1 и 3 месеца
Възрастта за пенсиониране ще расте плавно в следващите 22 години – между 1 и 3 месеца
Възрастта за пенсиониране ще расте плавно в следващите 22 години – между 1 и 3 месеца    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Възрастта за пенсиониране ще расте плавно в следващите 22 години – между 1 и 3 месеца    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въвежда се минимална възраст за пенсиониране при полицаи и военни – 52 години и 10 месеца

Основните промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), свързани с първия стълб на пенсионната система, бяха приети окончателно от депутатите в парламента. Разглеждането на законопроекта започна около 17 ч. и до редакционното приключване на броя гласуването не бе приключило окончателно. Основно с гласовете на депутатите от ГЕРБ, АБВ, БДЦ бяха приети ключовите промени в кодекса – прехвърлянето на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ и обратното. Също така народните представители одобриха осигурителните вноски да бъдат вдигнати с 2 процентни пункта за две години, пенсионната възраст за трета категория труд (най-масовата) ще се вдига плавно в следващите 22 години, въвежда се минимална пенсионна възраст в силовите ведомства и се увеличава възрастта за първа и втора категория труд.

От БСП се обявиха за отпадане на почти всички промени, внесени от правителството, или предложиха свои варианти. Голяма част от депутатите на ДПС напуснаха залата преди разглеждането на текстовете. Не бе прието и искането на Реформаторския блок правото на избор между универсален фонд и фонд "Пенсии" към НОИ да важи за лицата, родени между 1960 и 1969 г. Те настояваха правото на местене да бъде до 1 година преди настъпване на пенсионна възраст, но в крайна сметка остава предложението на Министерския съвет – срокът да е 1 година.

Преместване към НОИ

С приетите промени родените след 31 декември 1959 г. ще могат многократно да сменят къде да се осигуряват – цялата вноска да отива в държавното обществено осигуряване или 5% да се пренасочват към частен пенсионен фонд. Ако изберат първия вариант, цялата пенсия ще се изплаща от държавата. При втория НОИ ще изплаща около 28% по-малко на пенсионерите, а останалата сума трябва да се попълва от частните дружества. Прехвърлянето между двата стълба ще става с помощта на Сребърния фонд, където ще стоят 6 месеца.

Според Георги Гьоков от БСП обаче хората все пак ще загубят, тъй като парите, които стоят в НОИ и в Сребърния фонд, нито носят доходност, нито могат да се наследяват. "Това решение е изцяло в интерес на министъра на финансите и на бюджета, но е в ущърб на хората", смята Гьоков. Според него целта на министъра на финансите е да пренасочи 2 млрд. лв. от партидите на хората към Сребърния фонд и към НОИ.

Социалният министър Ивайло Калфин е на мнение, че това е реално право на избор. "Никой на никого не отнема нито лев с тези текстове. Напротив – дава се пълна свобода всеки български гражданин да прецени къде да се осигурява за пенсия", смята вицепремиерът.

Повече осигуровки и по-висока възраст

Спорна част от пенсионната реформа е желанието на правителството да вдигне вноските за фонд "Пенсии" с 2 процентни пункта в рамките на две години. Това ще се случи за сметка на планираното увеличение на вноските към универсалните пенсионни фондове (УПФ), където от началото на 2017 г. трябваше да отиват 7% от осигуровките. Тази промяна бе приета като вид компромис между правителството и работодателите, тъй като първоначалната идея бе вноските във фондовете "Безработица" и "Пенсии" да се вдигне с 4.5 пункта за 12 години.

Възрастта за пенсиониране при работещите трета категория труд ще се вдигне до 65 години за мъжете и жените, но чак през 2037 г. Увеличението ще е с между 1 и 3 месеца всяка година. След като бъде достигната желаната възраст, ще се въведе автоматичен механизъм. В края на периода задължителният трудов стаж трябва да е станал 40 години за мъжете и 37 години за жените. От опозицията се обявиха против тези мерки.

Сред другите промени са въвеждането на минимална възраст за пенсиониране в силовите ведомства. От 1 януари 2016 г. се въвежда минимална възраст от 52 години и 10 месеца, след което ще расте с по 2 месеца на година до достигане на 55 години. Задължителният трудов стаж остава 27 години, а две трети от него трябва да е в системата. Дава се шанс на полицаи и военни да продължат да работят в системата и така да вземат и пенсия, и заплата.

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  uap36309701 avatar :-|
  uap36309701
  • + 28

  мога да работя и до 100 години стига да има работа и да съм като на 30 години ,но уви нито едното нито другото

  Нередност?
 • 3
  noize_le_roc avatar :-|
  noize_le_roc
  • + 23

  Работа има, ама половината си затварят очите, че не ги осигуряват, нито въобще имат договор, оттам и ниските пенсии, всичко е навързано. Ама сме си такива, хайде честито!

  Нередност?
 • 4
  alex052 avatar :-|
  alex052
  • + 33

  А как точно ще гарантират работа за средностатистически работник на 60 години? Да бяха приели и забрана за освобождаване на тези хора. Не е възможно да принуди някой работодател да задържи на работа застаряващ персонал в строителството примерно, представете си 60-65 годишни работници на скеле на височина 15 метра работещи 7 часа дневно 5 дни в седмицата в добрия случай............абсурд.

  Нередност?
 • 5
  petianp avatar :-|
  petianp
  • - 10
  • + 12

  В САЩ се увеличава възрастта за пенсиониране на 67г., а ние само до 65 г. и не знам си след колко години! В този ред на мисли, пенсионния модел в България ще продължи да бъде нестабилен и недофинансиран, т.е. като още следващото Правителство ще започне да се "упражнява" върху темата!
  Решението е едно: отнемане на всякакви привилегии за ранно пенсиониране и от 01.01.2016 пенсиониране на всички на възраст

  Нередност?
 • 6
  petianp avatar :-|
  petianp
  • - 6
  • + 2

  65

  Нередност?
 • 7
  al_raikov avatar :-|
  Aleksandar Raykov
  • - 1
  • + 10

  Пенсионната система е "стабилно" финансирана чрез дългове и данъци. Докато потъват пари в НОИ, няма как да очаквате осигуряване на реални заплати. Където държавните правила си завират носа, няма как да има ефективно управление, особено на пари.

  Нередност?
 • 8
  mile avatar :-|
  spirp
  • - 1
  • + 20

  Никога кариерно развитие на партиен кадровик, не може да вземе правилно решение за социална политика.
  Т.нар. "Основни промени" в "пенсионната система" е геноцид към родените преди 31 декември 1959 година.
  Г-н "министър",
  Кой ще компенсира "трудовия" стаж на хората потърпевши от т.нар. "демократичен преход"?
  Щом като в предложения от Вас "закон" игнорирате и публично обявявате тези хора за мъртви кой Ви дава правото да ги заставяте да правят осигуровките си в НОИ - в държавната институция, която не ги цитира в закона.
  Мисленето "на парче" което Вие показахте противоречи на "длъжностната" Ви характеристика - "социален" министър.
  Коя е нормативната уредба, която Вие подготвихте като компесаторен механизъм към тази група от хора? Те не бяха в партиините централи в една от които бяхте и Вие за да натрупат трудовия си стаж.
  Какво управленческо решение ще предложите на тези хора за да се борят в Живота си, при условия, че закона който Вие внасяте ги игнорира от житейската сцена?
  Г-н "министре" ето една проста житейска сметка:
  Родени 1954 - възраст 61 г - с недостигаща квота за пенсиониране поради лошо държавно управление.
  Родени1955 - възраст 60 г - с недостигаща квота за пенсиониране поради лошо държавно управление.
  Родени 1956 - възраст 59 г - с недостигаща квота за пенсиониране поради лошо държавно управление.
  Родени 1957 - възраст 58 г - с недостигаща квота за пенсиониране поради лошо държавно управление.
  Родени 1958 - възраст 57 г - с недостигаща квота за пенсиониране поради лошо държавно управление.
  и заветната предложена от Вас и цитирана в закона възраст ...
  Родени 1959 - възраст 56 г - с недостигаща квота за пенсиониране поради лошо държавно управление.
  Г-н "министре" до сега Вие правите проучвания за смъртността на българското население, но направихте ли проучване за принудителната смърт на живите, които подлагате веднъж социално и втори път игнорирайки ги законодателно.
  Не може един министър за зачерква част от нацията, а друг да се занимава с "окомплектоване" на болести в различни пакети. Ако правителството гледа на България като на Търговски обект, преди да продадеш нещо трябва да си произвел.
  Вашето "производство" е свързано с ГЕНЕРИРАНЕ на ПРОБЛЕМИ в обикновения гражданин.
  От стари времена съществува една много хубава българска приказка:
  "Не казвай как Съм, а как ще Съм"
  ГОСПОДИН МИНИСТЪР МИСЛЕТЕ И РАБОТЕТЕ ВЪРХУ СЪЗДАВАНЕ НА НОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ, КОЙТО СОЦИАЛНО ДА МИНИМИЗИРА ЗАКОНОВО СЪЗДАДЕНАТА КАША в живота на обикновения човек...

  Нередност?
 • 9
  wanderer avatar :-P
  wanderer
  • + 10

  [quote#8:"spirp"]Какво управленческо решение ще предложите на тези хора за да се борят в Живота си, при условия, че закона който Вие внасяте ги игнорира от житейската сцена[/quote]
  Те това е упраленското решение - напущане на житейската сцена! Ако всички доживяват до пенсия, отде пари? Минимум 10%, със среден трудов стаж от 20 г., трябва да са починали далеч преди пенсионна възраст за да може техните вноски да осигурят инфлационното подържане на текущите пенсии.

  Нередност?
 • 10
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 7

  ...на ГЕРБ са им проработили пултовете за гласуване.

  Нередност?
Нов коментар