Работници от няколко предприятия протестираха срещу поскъпването на тока

Основните лозунги бяха насочени срещу КЕВР с искания за оставка на нейния председател

"Независима КЕВР не значи безотговорна КЕВР", "Иван Иванов -защитник на енергийната мафия", "Иван Иванов – оставка". С такива плакати работници на предприятия членуващи в четирите работодателски организации АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП с подкрепата на синдикатите – КНСБ и КТ "Подкрепа" протестираха пред Министерски съвет в сряда. Протестът започна в 11 часа като работниците бяха струпани основно в триъгълника между Министерски съвет, Президентството и бившия партиен дом, след което тръгнаха на шествие към парламента. Освен плакатите насочени срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и исканията за оставката на нейния председател имаше и лозунги - "Не на кражбите в енергетиката", "Спрете незаконните ВЕИ", "Оставка на Рамадан Аталай и Каймаканов". Повечето протестиращи носеха и лепенки - "Ден на траур за българската енергетика".

Кой протестира  

Протестиращите бяха няколкостотин, но както винаги при такъв тип мероприятия, едва ли ще може да се стигне до консенсус за точната бройка. Но на жълтите павета, откъдето тръгна протеста, бяха паркирани 20 автобуса, осем с пазарджишка регистрация (вероятно за работниците на "Биовет", собственост на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев). Повечето от протестиращите, с които "Капитал Daily" разговаря потвърдиха, че са от "Биовет". На въпрос, защо протестират те коментираха, че е заради високите цени на тока. Имаше и работници от "Приста ойл ", по чиито думи от тяхното предприятие на протеста има 40 души от общо 200 служители, но в предприятието също се провеждали протести. Служителите на "Софарма", които се разпознаваха по фирмените си шапки, също бяха значителен брой.

Някои от протестиращите не искаха да кажат, от кое предприятие са, но обясниха, че са на протеста, защото ако се вдигне цената на електроенергията на фирмите "ще се вдигне цената на всичко". Протестиращ от Монтана пък не можа да отговори, от кое предприятие е, а след това призна, че му е платено 20 лв. "от някакви мафиоти", за да дойде на протеста заедно с още 25 души. "Не съм за парите, а за веселбата", посочи той. Сред протестиращите имаше и група роми, които определено се отличаваха с колоритното си поведение и се смееха всеки път, когато бяха попитани защо са на протеста.

Каква е причината за протеста