Прокуратурата обвини Огнян Донев в укриване на данъци

Според обвинението са укрити 62 млн. лв от сделки на извънборсов пазар. Тезата противоречи на логиката на блоковите сделки, а НАП не е открил дължими данъци след проверка във фирмата

Прокуратурата се активизира срещу Донев още когато той придоби "Медийна група - България"
Прокуратурата се активизира срещу Донев още когато той придоби "Медийна група - България"    ©  Красимир Юскеселиев
Прокуратурата се активизира срещу Донев още когато той придоби "Медийна група - България"
Прокуратурата се активизира срещу Донев още когато той придоби "Медийна група - България"    ©  Красимир Юскеселиев

Бившият председател на КРИБ и собственик на "Софарма" Огнян Донев бе обвинен от прокуратурата в укриване на данъци в особено големи размери. Срещу Донев и финансовия директор на "Софарма" Борис Борисов Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за неплащането на близо 63 млн лв. данъци, вследствие на сделки с акции извън регулирания пазар на Българската фондова борса. 

Донев е обвинен за това, че като изпълнителен директор на "Елфарма" АД през 2007г., в годишната данъчна декларация по Закона за корпоративно подоходно облагане, не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат за общо 418 531 500 лева.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  Шиши тогава искаше вестниците, а сега е сърдит и иска банка Токуда. И тогава и сега премиера е един и същ картоф..... Не е ли странно!

 • 2
  drkskwlkr avatar :-P
  Иван Арнаудов

  "Всички продажби са на цена от 1 лв. за акция. Според прокуратурата, реалните продажби е трябвало да бъдат на пазарна цена"

  И откога прокуратурата има пълномощия да решава на каква цена се сключват сделките в България...?

 • 3
  theanalyser avatar :-|
  theanalyser

  Циркове.
  Предизборни.
  Прокурорите нали си оправиха другите бакии та взеха и от данъци да разбират.
  Ми защо ни е НАП тогава.
  Ясно е на всички, които са по-запознати с материята, че обвинението ще падне още преди евентуално дело и, че няма как съдът да уважи подобни претенции
  Цацаров, а ти стъпваш на банана.
  Пак...

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Че то след като толкова лесно се заобикаля борсата, за какво ни е?

  Какво би станало ако шефът на Гугъл продаде част от акциите си на някое аверче за по долар парчето? Дали ще им хареса на тамошните данъчни?

  Някой правил ли е сметка, каква част от акциите на уж публичните дружества минават по тази тънка лайсна? После всички се чудят защо на борсата няма обороти.. ами ето ги - "законно" скрити с благоволението на НАП.

 • 5
  drkskwlkr avatar :-|
  Иван Арнаудов

  Обяснявам ти, макар да имам смътното чувство, че ще си изгубя времето.

  [quote#4:"mickmick"]Че то след като толкова лесно се заобикаля борсата, за какво ни е? [/quote]Борсата е инструмент, услуга - организация, създадена в *удобство* на потребителите. Доколкото законът позволява и други видове продажба, ползването на борсата не е задължение и заобикалянето й не е престъпление. Борсата е преди всичко инструмент за търгуване на малки дялове на компаниите, а не е механизъм за преразпределение на големи части от собствеността. На теб някой вдига ли ти гири, като си купуваш зарзавата от кварталната бакалия, вместо всеки път да биеш път до зеленчуковата борса в Слатина?

  [quote#4:"mickmick"]Какво би станало ако шефът на Гугъл продаде част от акциите си на някое аверче за по долар парчето?[/quote]Ще плати капитален данък върху печалбата между цената на придобиване и цената на продажбата (ако има печалба). Ако няма печалба, не плаща нищо, но пък приятелчето му ще плати същия данък, когато продаде купените по 1 долар акции по 100 долара.

  Тук също никой не заобикаля нищо. Сделката си е официална и е обложена с 10% данък върху цената. Забележи, върху *цялата* цена, без приспадане на приходи и т.н. В статията се посочва обща сделка на Донев за 50.2 милиона акции по един лев. Държавата е лапнала 5.02 милиона лева от тази сделка.

  [quote#4:"mickmick"]Дали ще им хареса на тамошните данъчни? [/quote]Тамошните данъчни никой не ги пита. Сделката си е сделка. Това не е същото като на нашия главен прокурор жена му, която купува имот на едни пари, но декларира сделката на други пари, че да си спести данъци.

  [quote#4:"mickmick"]Някой правил ли е сметка, каква част от акциите на уж публичните дружества минават по тази тънка лайсна?[/quote]
  Ми най-малкото КФН и Централният депозитар си правят съвсем точна сметка, защото трябва да отразят промяната на собствеността на акциите. И това са единствените държавни организации, които имат вменено задължение да се занимават с въпроса.

  Това, че дружествата са публично търгувани, не означава, че можеш да седиш отстрани и да роптаеш, че цената на една акция била една, пък пакетната цена за голям блок акции е друга. То е все едно разликата между търговия на дребно и на едро. Като купуваш големи обеми, продавачът прави отбивка от цената.

  Прокуратурата няма правомощия да определя на каква цена и при какви условия се сключва дадена сделка. Още повече да претендира за нарушения, след като компетентният орган - НАП - не е установил нарушения при осчетоводяването на сделката. Ако за момент допуснем, че делото стигне до разглеждане по същество, много ми е интересно какви свидетели ще викне прокурорът, за да докаже твърдението си, че цената на сделката трябва да е друга? Или само ще размахва разпечатка от бюлетина на БФБ за деня на сделката и ще тропа с краче?

  Това мероприятие не е акция на смелите прокурори против укриващи пари престъпници, а нищо повече от поредния пример за държавно спонсориран терор върху частния бизнес (и обвинението ще отиде под опашката на кучето, понеже е несъстоятелно по дефиниция).

 • 6
  demos avatar :-|
  demos

  Следващият трябва да бъде Валентин Златев.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "Иван Арнаудов":

  Благодаря за изчерпателния отговор.

  За мен е странно, когато има борса да може да се прехвърлят акции заобикаляйки я - че и по каквато цена си поискат. Това реално прави фирмите обратното на публични. И не помага на никой освен на мажоритарите. Дребните акционери гледат отстрани и се облизват и си мислят, че цената на акциите на борсата е "пазарната". Реално излиза, че това не е така. Само малка част от акциите минават по тая цена. Всички други акции се продават на цени като за "наши хора".

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Т.е. за мен - не данъците са проблем, колкото лесното заобикаляне на борсата и борсовата цена. Така реално борсата става безмислена - 5 акции продадени определят една висока цена, а след това милиони акции по много по-ниска цена се продават и реално не влияят на борсовата цена. За какво ни е борса тогава?

 • 9
  drkskwlkr avatar :-|
  Иван Арнаудов

  [quote#7:"mickmick"]За мен е странно, когато има борса да може да се прехвърлят акции заобикаляйки я - че и по каквато цена си поискат.[/quote]А странно ли ти е да намериш една книга на различни цени в книжарницата в някой мол и на книжната борса? И на борсата цените могат да бъдат каквито искаш. Борсата служи да срещне продавачи и купувачи, които иначе нямат директен контакт помежду си и не биха могли да обменят информация за това какво продават и търсят. Като посредник, борсата може да осигури анонимност на участниците в търговията, за да ги предпази от промени в цените.

  Борсата няма за задача да диктува какви да бъдат цените!

  Представи си борсата като три табла за обяви. Едното се казва "продавам", второто - "купувам", а третото - "сделки". Отиваш на таблата и четеш, че днес единият продава 5 дяла на някакво дружество на цена 10 лева на дял, а другият иска 30 дяла на същото дружество, на цена 5 лева на дял. Сделка няма, понеже тия двамата няма как да се разберат през борсата.

  Обаче идва трети с 18 лева в джоба и лепи обява "Купувам 2 дяла за 9 лева на дял". Първият чете, обажда се на брокера си и казва "продай му на онзи". И на табло сделки се записва "Продадени 2 дяла за 18 лева". И онези, които поддържат таблата, записват за поколенията, че днес се е случила 1 сделка и последната сделка е станала на 9 лева за дял.

  Това е цялата философия на фондовата борса. Показва ти кой търси, кой предлага, и на каква цена се е сключила последната сделка (това, което ти наричаш "пазарна цена"). Величините "цена на последната сделка" и "пазарна капитализация" са голяма доза безсмислени, ако се гледат статично. При тях е важно да се гледа тенденцията във времето, защото тя ти подсказва фундаментално важна информация - дали цената на фирмата има тенденция да расте във времето или обратно, и често или рядко се търгуват нейни акции. Тоест, дали би било разумно да очакваш печалба, ако купиш акции на тази фирма и дали можеш да си сигурен, че ако ти потрябват пари, ще можеш бързо да продадеш тези акции.

  [quote#8:"mickmick"]5 акции продадени определят една висока цена, а след това милиони акции по много по-ниска цена се продават и реално не влияят на борсовата цена. [/quote]Е кой рече, че не влияят? Борсата се влияе от всички фундаментални фактори, които определят търсенето и предлагането. Когато се обяви пакетна сделка на значително по-ниска цена от текущите борсови котировки, това натиска търсенето надолу и купувачите почват да търсят по-ниски цени. Ако сделката не е целева (както е случаят от статията), а инвестиционна, е напълно възможно пакетният купувач да реши да препродаде с малка надценка през борсата и да реализира незабавна печалба. Пазарът очаква такива неща и се подготвя за тях.

  [quote#7:"mickmick"]Това реално прави фирмите обратното на публични.[/quote]Публичното на фирмите е в това, че дяловете им се търгуват свободно (т.е. фирмата може и да не иска да й станеш акционер, но ако някой настоящ акционер ти продаде акции, фирмата не може да ти каже копче) и че като акционер във фирмата ти имаш някои определени права, които се явяват лостове за влияние върху това как се управлява самата фирма.

  За да знаеш какво купуваш, държавата (и не само нашата, а навсякъде) задължава публично търгуваните фирми да дават информация за своите действия посредством регулярни отчети и други инструменти.

  [quote#7:"mickmick"]Дребните акционери гледат отстрани и се облизват и си мислят, че цената на акциите на борсата е "пазарната". [/quote]Никой акционер не си го мисли това. Нормалните участници на пазара знаят, че "пазарната" цена е цената, на която има сделка. Борсата не е като магазин, където цените са с налепени етикетчета и или купуваш, или излизаш. Борсата е като пазар на недвижими имоти или дори като пазар на селскостопанска продукция - цените се колебаят във времето и са предмет на договорка. Дребните акционери купуват и продават според инвестиционните си намерения, и ако смятат, че цените в момента са неподходящи, чакат докато станат такива.

  [quote#7:"mickmick"] Всички други акции се продават на цени като за "наши хора". [/quote]Ако мислиш, че някой продава голям пакет акции на по-ниска от разумната цена, вадиш кеша и отправяш контра-предложение. При равни други условия продавачът ще предпочете твоята, по-висока оферта. Ако цените са за "наши хора" и продавачът не търси други купувачи, значи просто нематериалните ползи за двете страни са такива, че никой друг - включително и ти - не може да ги удовлетвори и тогава пак няма смисъл да въздишаш по пропуснатата сделка, защото тя просто не е възможна при други условия, освен договорените между двете страни. Ако мога да си позволя цинична аналогия - вярната съпруга спи с мъжа си безплатно и няма да си легне с никой друг независимо от това колко пари й предлагат.

  В една добре работеща борса търсенето и предлагането се уравновесяват по естествен начин и цените, които се доближават до твоето понятие за "пазарни" реално наистина са такива. Проблемът на БФБ е, че няма достатъчно инвеститори, че да има постоянна циркулация на капитал и всеки инвеститор да знае, че е окей да купи акции днес, понеже ще може да ги продаде утре. Дали с печалба или на загуба - няма толкова значение, важното е да се знае, че ще могат да се продадат. И ето го затворения кръг - никой не иска да участва на борсата, понеже има много малко хора, които участват на борсата. Но вина за това състояние нямат участниците на борсата, нито можеш да виниш тези, които избират да си прехвърлят собственост върху фирми по други позволени от закона начини. Можеш обаче да обвиняваш прокуратурата, която с аборигенските си изяви показва, че никой инвеститор не може да бъде сигурен дали няма да бъде изправен пред съда, въпреки че не е нарушил закона.

 • 10
  plamenhristov5 avatar :-P
  plamenhristov5

  пак сме свидетели на поръчкови партийни прокурорски кампании


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход