Колко по-евтино може да бъде хапчето

Проектонаредбата за контрол върху цените на лекарствата предвижда здравната каса да изземе целия ръст на фармакомпаниите

Колко евтини трябва да са лекарствата е вечен спор в здравния сектор. В момента той е на път да се разгори за пореден път заради проектонаредбата за контрол върху цените на медикаментите, които здравната каса заплаща. Тя е резултат от одобрения от парламента Закон за здравното осигуряване, според който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да заплаща лекарства, които нямат аналог, за които производителите не са предоставили отстъпка от цената. В момента проектът за наредба е предложен за обществено обсъждане.

Въпросите са няколко: дали фармацевтичните компании ще бъдат склонни да дадат отстъпки, при положение че в България цената е най-ниска на ниво производител в ЕС, дали всички сегашни лекарства ще останат на пазара и съответно дали пациентите ще могат да продължат лечението си с тях. Един от текстовете предвижда промяната да влезе в сила през август или септември, а компаниите да дължат отстъпки със задна дата от началото на годината, когато не са били наясно с предстоящите промени. Освен това наредбата задължава компаниите да понесат тежестта за намаляване на цените и разходите на здравната каса чрез задължителни отстъпки, докато все още не се използват възможностите да се ограничи предписването и търсенето на лекарства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове