Калфин предлага всеки законопроект на правителството да минава през демографска преценка

Според социалния министър Ивайло Калфин България се нуждае от икономика с по-висока производителност
Според социалния министър Ивайло Калфин България се нуждае от икономика с по-висока производителност    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според социалния министър Ивайло Калфин България се нуждае от икономика с по-висока производителност
Според социалния министър Ивайло Калфин България се нуждае от икономика с по-висока производителност    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Всеки правителствен законопроект да минава през демографска оценка. Това предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусия за демографската политика по време на парламентарния контрол в петък, съобщи БТА. Според Калфин, въпреки че има данни за демографията от различни източници - национални и международни, всички прогнози показват, че ако за България не се вземат мерки, свързани с демографията, брутният вътрешен продукт ще расте с 0.7% по-малко до 2050 г.

По думите на министъра мерките за заетостта са временно решение с краткосрочен ефект. Според него ни трябва различен тип икономика с по-висока производителност – без промяна на цялостната икономика нито с данъчни, нито с други мерки няма да се реши въпросът, каза Калфин.

Мерки до края на ноември

Депутатите решиха, че до края на ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната.

"Ако се погледне графиката на раждаемостта и тенденциите, става ясно, че раждаемостта се увеличава не когато се увеличават социалните придобивки, а когато има очаквания за стабилност и икономически растеж", коментира председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС.

По думите му населението в България не само застарява бързо, а намалява с бързи темпове, нивата на раждаемост не могат да компенсират нивата на смъртност. Той допълни, че високата емиграция също е трайна тенденция, както и неравномерното териториално разпределение на населението и обезлюдяването на населени места. Според Адемов трябва да се предприемат такива мерки, които да са насочени към всичките тези национални характеристики на демографския проблем.

Равни възможности

До края на годината правителството ще внесе законопроект за равни възможности, каза още Калфин. Той припомни, че има разлика от 40% в пенсиите на жените и мъжете заради по-ниските доходи на жените. Една жена работи седем пъти повече от съпруга си в изпълнение на семейни задължения, три пъти повече в отглеждането на деца, допълни министърът.