Първият търг на синдиците на КТБ: бързо и непрозрачно

Управляващите фалиралата банка търсят купувач на 15% от веригата "Техномаркет" за 12 дни и то през ваканциония август

Синдиците Росен Ангелчев (крайният вдясно) и Лазар Илиев (крайният вляво) продават първото обезпечение по лош заем от КТБ
Синдиците Росен Ангелчев (крайният вдясно) и Лазар Илиев (крайният вляво) продават първото обезпечение по лош заем от КТБ
Синдиците Росен Ангелчев (крайният вдясно) и Лазар Илиев (крайният вляво) продават първото обезпечение по лош заем от КТБ    ©  Капитал
Синдиците Росен Ангелчев (крайният вдясно) и Лазар Илиев (крайният вляво) продават първото обезпечение по лош заем от КТБ    ©  Капитал

Първият търг за имущество на длъжник на фалиралата КТБ вече е обявен - за малък дял от "Техномаркет". Той е лош пример за това как не трябва да се продава и как интересът на данъкоплатците, които финансираха 3.6 млрд. лв. за изплащане на депозитите, е напълно пренебрегнат, защото наддаването няма как да доведе до висока цена. Синдиците в абсолютно отпускарския месец август дават 12 дни, в които някой да намери 6 млн. лв., за да купи акциите. Обявата може да бъде намерена само на едно място - в сайта на КТБ, който едва ли някой инвеститор нетърпеливо презарежда. Пусната е и в портал за борсова информация и то в момент, когато той е наводнен от финансови отчети за полугодието.

Активност по опазването на имуществото и събирането на раздаденото от КТБ трябва да има. Но продажбите трябва да стават прозрачно и при по-дълги срокове за подготовка на купувачите. Иначе ще последва поредното преразпределение на активи на непазарен принцип. И ако останалите продажби продължат в същия стил, данъкоплатците ще са дали милиарди и получили стотинки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 13

  "Синдиците в абсолютно отпускарския месец август дават 12 дни, в които някой да намери 6 млн. лв., за да купи акциите. Обявата може да бъде намерена само на едно място - в сайта на КТБ, който едва ли някой инвеститор нетърпеливо презарежда. Пусната е и в портал за борсова информация и то в момент, когато той е наводнен от финансови отчети за полугодието."

  Абе тези докога ще разиграват тези селски номера? Вече 25 години не им ли омръзнаха тези тъпи простотии във всичките им разновидности?

  Нередност?
 • 2
  jordani avatar :-|
  jordani
  • - 10
  • + 9

  Опит за осребряване на имущество точно заради отпускарският месец - че са селски номера, да, обаче прецаканият няма да са данъкоплатците.
  15% дял от търговска верига е заинтерасуван да си купи само някой от съществуващите акционери, а те със сигурност следят много внимателно действията и обявите на синдиците. Не се очаква някой потенциален дялов инвеститор да пристигне с чувала с парите, за да си купи миноритарен дял от акционерно дружество, чийто останали акции са разпределени по текущият начин. Освен ако не е Омански фонд...
  Търга е стандартен, доказал се е че работи и е труден за манипулиране.
  Ако имаше обява за продажба през ноември, примерно, всички текущи акционери щяха да имат достатъчно време да я атакуват съдебно по всякакви начини, а мотивация не им липсва, нито основания и възможности.
  А цената - ами има търг, нека да видим каква ще е цената. Защото оборота е само един от компонентите за оценка, обаче има и печалба и текущи нива на задлъжнялост, репутация, пазарен дял и т.н.

  Моите прогнози са, че Миролио ще се сдобие с предложеният дял.

  Нередност?
 • 3
  pivoley avatar :-|
  pivoley
  • - 7
  • + 9

  До коментар [#2] от "jordani":
  А ти откъде мислиш Фонда за гарантиране на влоговете взе голяма част от 3.6 млрд.лв., с които бяха изплатени депозитите в КТБ? Мислите поне малко преди да пишете безмислици.

  Нередност?
 • 4
  lollymajik avatar :-|
  michael
  • + 6

  синдиците изглеждат като криминално проявени пред полицията, просто физономиите и излъчването са им такива, само белезници липсват

  Нередност?
 • 5
  buran avatar :-|
  buran
  • - 4
  • + 2

  "данъкоплатците, които финансираха 3.6 млрд. лв. за изплащане на депозитите"

  Капитал, изплащането е от ФГВБ, а не от данъкоплатците. Средствата, които данъкоплатците са предоставили, в размер до 2 млрд. лева, от които обаче са усвоени по-малко от 1.7 млрд. са заем. при това заем при много изгодна за МФ/данъкоплатците лихва в сравнение с доходността при последните външни емисии.

  Нередност?
 • 6
  buran avatar :-|
  buran
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#3] от "pivoley":

  вие мислете преди да говорите глупости. парите за изплащането не са на данъкоплатците...

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 1

  До коментар [#2] от "jordani":


  Приятел, я прочети внимателно пак какво си написал, защото аргументите ти са очевидно несъстоятелни.

  Така например ти пишеш:

  "Ако имаше обява за продажба през ноември, примерно, всички текущи акционери щяха да имат достатъчно време да я атакуват съдебно по всякакви начини, а мотивация не им липсва, нито основания и възможности...

  Няма такъв легитимен и законов критерии! Просто няма! Или нека така да ти го кажа, че по-лесно да се разбере - НЯМА ТАКЪВ ПРИОРИТЕТ ДА СЕ ИЗХИТРЯТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ ДА ПРИБЪРЗВАТ ЗА ДА НЕ МОЖЕЛО НЯКОЙ ДА ПРЕДЯВИ ЗАКОННИ ИСКОВЕ (защото ако не са не би трябвало никой да се притеснява в съда, нали така!)
  Ако приемем тази логика, то тогава най-добре би било да правят всеки търг обявявайки го публично в петък за следващия понеделник!, а защо не и същия ден!

  И друго - в началото на постинга си ти твърдиш, че не били ощетени данъкоплатците, ами каи кой е(ще е) тогава И КОЙ НА КРАИЩАТА ПЛАЩА СМЕТКАТА? И не бъркай страните в това уравнение.
  Защото тези лакардии ги слушаме вече години наред, докато накрая л.йното удари вентилатора и ... ВИНАГИ СЕ ОПИРА ДО ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦО, НО ТОГАВА ВИНАГИ Е ... МНОГО КЪСНО ЗА ДРУГИ СТЪПКИ И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ЛЕНТАТА НАЗАД!
  Едва тогава всички се съгласяват, че ... НЕЩАТА СА МОГЛИ ДА СЕ СЛУЧАТ ПО МНОГО ПО-РАЗЛИЧЕН, МНОГО ПО-ДОБЪР НАЧИН И ТОГАВ ВСИЧКИ ЗНАЯТ КАКВО ... Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ НАПРАВИ ОБРАТНО НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО!
  Тогава! Когато вече не може да се променят или оправят нещата!

  Когато имаме сделка за покупко-продажба имаме две страни (в изчистения случай) с ПРОТИВОПОЛОЖНИ ИНТЕРЕСИ! Купувач - който иска да купи възможно по-евтино, и продавач, който иска да си вземе парите, по-възможност повече!
  И докато частният интерес е почти винаги много мотивирано и ясно дефиниран и защитен, и се преследва до дупка, ДЪРЖАВНИЯТ ПО ПРАВИЛО Е ПО-АМОРФЕН И УЯЗВИМ ДА БЪДЕ ПРОМИТ С ВСЯКАКВИ НАЧИНИ, ТРИКОВЕ И ПОДХОДИ, ВКЛ. С ПРОДАЖБА БЕЗ ОБЯВЕНИ ИЛИ НАДЛЕЖНО ОРГАНИЗИРАНИ ТЪРГОВЕ, НА КОИТО МАКСИМАЛНО ПОВЕЧЕ ПОТЕНЦИАЛНИ КУПУВАЧИ ДА НАДДАВАТ!

  Това са прости и всеизвестни неща, така че няма смисъл да опитваш да преоткирваш Америка, камо ли да се опитваш да я поставяш на друго мясо на картата на света.

  Общо взето бих ти препоръчал най-добронамерено повечко да мислиш преди да пишеш за тези неша.

  Нередност?
 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "От отчета на БТК, която също като веригата за техника беше под контрола на Цветан Василев, се вижда, че телекомът е спасил част от блокираните си милиони в КТБ чрез цесия и прихващане с ритейл компания. Сделката е била за 36 млн. лв., като по информация на "Капитал" е била точно с Domtech."
  Е да де, ама от едната страна стои един "успял млад мъж", а от другата - "кой"?

  "Управляващите фалиралата банка търсят купувач на 15% от веригата "Техномаркет"?
  Къде живеем и за какво се борим?! Фалиралата банка, с много помагачи за това, търси купувач за 15% от проспериращо предприятие! Защото не се е сетило да врътне цесия!
  Машалла, ДПС!

  Нередност?
 • 9
  jordani avatar :-|
  jordani
  • - 1

  До коментар [#7] от "info111":

  Разгромен съм от Вас писмено и говоримо.Отивам да си посипя главата с пепел и обещавам да чета след като пиша и да мисля преди да пиша. Честна пионерска !
  Този приятелски и добронамерен съвет ми дава поле за мисъл поне за две години напред - благодаря Ви, анонимен мой доброжелателю.

  Съвсем не добронамерено и горещо Ви препоръчвам да следвате собствените си препоръки и да си купите огледало.

  --
  Сериозно: в перфектният свят, където явно си мислите, че живеете, Вашите аргументи са приемливи, но в държавата България - не са. Имаме едни институции, непредведими и странни, наречени Български съд и прокуратура. Като се почне обжалване на цесиите "синдиците информираха за депозирана в Софийския градски съд молба за отмяна на прихващания за 26 млн. евро " и се запорират активите на КТБ, като форма на предварително обезпечение, то данъкоплатците ще бъдат много по-ощетени.

  Статията е в типичният стил "бой по врага" без много вглъбяване в юридически подробности - повече худжествен елемент и груб изказ. Раннен тип "24 часа".

  Данъкоплатците са дали изгоден заем, по-горе е обяснено много добре.


  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1

  До коментар [#9] от "jordani":

  В България има един огромен неразрешим проблем, и той е, че се върти е един омагьосан кръг, в един лабиринт без изход::

  1) Ние искаме да сме като останалите развити страни в ЕС, които са с висок стандарт и живеят добре, или поне да си имаме наистина държава.

  2) Следователно трябва да направим - ако не знаем какво - това, което ... ТЕ СА НАПРАВИЛИ И ПРАВЯТ, тоест да въведем и прилагаме техните закони, правила и норми.

  3) Обаче ние сме "особен", ТЕЖЪК случай и не можем да приложим точно същите закони, правила, норми, принципи, подходи,...във вида и по начина, по който хората го правят, ТОЕСТ НЕ МОЖЕМ ДА ГИ ПРИЛОЖИМЕ.

  4) АМИ СЛЕД КАТО НЕ МОЖЕМ ПО НЯКАКВИ ПРИЧИНИ, ТО ЕСТЕСТВЕНО СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ И СЪЩИТЕ И ПОДОБНИ РЕЗУЛТАТИ!

  ==================

  Обаче ... И НИЕ ИСКАМЕ ДА СТАНЕМ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, ИЛИ ДОРИ ПОНЕ ДЪРЖАВА, И ДА МОЖЕ АКО НЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ДОБРЕ, ТО ПОНЕ ДА СЕ ЖИВЕ В НЕЯ.

  И така - минаваме отново в т 1) и цикълът се затваря.


  ==================


  ("Сериозно: в перфектният свят, където явно си мислите, че живеете," - Няма такова животно като перфектен свят никъде, но ако и в законите и нормите, в реалните принципи и подходи се дава приоритет на "несъвършенствата" и изкривяванията, то е повече от очевиден и резултатът, а и перспективите.)
  Аз не виждам кое точно от тези неща е толкова трудно за разбиране.

  Нередност?
Нов коментар