Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Силна конкуренция в най-големия търг за храни

Поръчката за 24 млн. лв. привлече 42 компании въпреки ограничителните условия

Високите критерии изключват компании с възможност да доставят храни, но без голям опит в обществени поръчки
Високите критерии изключват компании с възможност да доставят храни, но без голям опит в обществени поръчки
Високите критерии изключват компании с възможност да доставят храни, но без голям опит в обществени поръчки    ©  Капитал
Високите критерии изключват компании с възможност да доставят храни, но без голям опит в обществени поръчки    ©  Капитал
24

млн. лв. е общата стойност на цялата поръчка. Тя е за доставка на 21 продукта.

Общо 42 кандидата са подали оферти по новата програма за раздаване на храни за бедни за 24 млн. лв., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП) в сряда. Поръчката е важна, защото е най-голямата за доставка за храни, а в миналото разпределянето на средствата и качеството на доставените продукти са предизвиквали скандали.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jonson avatar :-|
  jonson
  • + 5

  Държавните пари имат свойството през цялото време упорито и настойчиво да се опитват да станат частни.
  Този основен закон на българското държавно управление се проявява тук по следния начин:
  - първо чиновниците си осигуряват те да определят кой, кога и какво да получи. Най-важното е всяко решение да бъде в техните ръце. Подпомаганите нямат право да си избират какво да ядат: каквото чиновникът във величайшето си благоволение с обществените пари им "даде" - това ще нагъват.
  - второ, чиновниците трябва да определят КОЙ ще доставя. Това е много важно и тук изненади не трябва да има - КОЙто е доставял преди, само ТОЙ има право да доставя и сега. Тук дори се появява и нещо като конкуренция - преди е доставял само този, който е имал някакви връзки, сега се получава съизмерване на връзките.
  - чиновниците живеят в някакъв техен си свят. В техния свят има място само за фирми, които под сурдинка са били вкарани там. Примерно гигантски търговец, какъвто е Метро не е от техния свят, но Фантастика'намквоси е абсолютната звезда.
  -думата ваучер е мръсна и забранена. Тя отнема властта на чиновника. Тя пречи на прилагането на главния закон на държавното управление - обществените средства непрекъснато и под всякакви благовидни предлози да се превъщат в частни.

  Нередност?
 • 2
  samolevski avatar :-|
  Само Левски
  • - 1
  • + 4

  По-скоро свойството е че частните пари в България упорито и настойчиво стават държавни.Държавата се опитва да събира все повече и повече данъци от бедните хорица, защото не й стигат събраните, за да може да преразпределя все повече помощи, чрез корумпирани чиновници, които правят корумпирани търгове на бедните хорица.
  Не е ли по-добре държавата да намали данъците на бедните хорица.Например да премахне преките данъци и да намали ДДС.Вземете пример от Румъния, за да могат тези хорица, които работят и плащат данъци да нямат нужда от помощи.
  Това в Америка му викат дясна политика.Там ДДС почти не съществува. Но пък преките данъци са високи и трябва да ги намалят, защото в момента приличат на Скандинавска социалистическа държава.

  Нередност?
 • 3
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher
  • - 1
  • + 1

  Списъкът накрая не е в стил "Капитал" :-). Дайте данни за предишни поръчки, обороти, собственици и взаимовръзки между тях реални и по слухове, зависимости от партии и хора по места. Без да съм хвърлял боб предполагам, че има поне 4-5 фирми на един и същи собственик.

  Нередност?
 • 4
  vesselan avatar :-|
  Весела Николаева
  • + 1

  До коментар [#3] от "The.Teacher":

  Ще дадем по-нататък, просто получихме списъка малко преди редакционното приключване, след бурен дебат с АСП и просто нямахме време да проверяваме всички. Отсега мога да кажа, че голяма част от кандидатите са познати от предишни поръчки, а някои са редовно "абонирани" за доставки на храни и основният им бизнес е именно участие в търгове, извън тях нямат много дейност.

  Нередност?
Нов коментар