Силна конкуренция в най-големия търг за храни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Силна конкуренция в най-големия търг за храни

Високите критерии изключват компании с възможност да доставят храни, но без голям опит в обществени поръчки

Силна конкуренция в най-големия търг за храни

Поръчката за 24 млн. лв. привлече 42 компании въпреки ограничителните условия

Весела Николаева
19338 прочитания

Високите критерии изключват компании с възможност да доставят храни, но без голям опит в обществени поръчки

© Капитал


24

млн. лв. е общата стойност на цялата поръчка. Тя е за доставка на 21 продукта.

Общо 42 кандидата са подали оферти по новата програма за раздаване на храни за бедни за 24 млн. лв., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП) в сряда. Поръчката е важна, защото е най-голямата за доставка за храни, а в миналото разпределянето на средствата и качеството на доставените продукти са предизвиквали скандали.

Сред участниците има и познати имена, които и досега са били доставчици по програмата за социално слабите, а част от кандидатите са нови. Като цяло конкуренцията е повече от предишни години – през 2013 г. участниците бяха 30. Това е учудващо, тъй като тази година за пръв път в състезанието беше поставен критерий участниците вече да са печелили три сходни поръчки.

Сред кандидатите е и "ЧЕХ-Йосиф Новосад", която е с нарушения от предишни години.

Предстои подбор и класиране на офертите, след което ще се подпишат договорите. Доставките ще бъдат късно през есента.

За какво са милионите

Тази година прогнозната стойност на обществената поръчка е 24 млн. лв. с ДДС. От тях 15% са национално съфинансиране, останалите са от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD). През 2014 г. раздаване на храни нямаше. За 2012 г. за хранителното подпомагане бяха отпуснати 42 млн. лв., а за 2013 г. - 36.5 млн. лв. Както и предишни години критерият за избор е цената – участниците трябва да предложат максималното количество при заложения бюджет за всеки от общо 21 позиции.

Присъствието на нови участници е и заради добавянето на нови продукти в кошницата – предишни години се предлагаха сухи храни, олио, вафли, бисквити и мед. Тази година са включени разнообразни консерви, както и локум, към вече обичайните бяло брашно, захар, леща, фасул, ориз и макарони. За бюджета по всеки продукт победителите трябва да осигурят количество храна, пакетирането й според изискванията на ЕС – в специални опаковки, с надпис за дарение от съюза, и доставката до областните складове на БЧК. За транспортни разходи са предвидени общо 1.2 млн. лв.

Нови и стари лица

Сред новите кандидати са производителите на сладки изделия "Ден и нощ", "Победа", "Кармела" и др., както и консервните "Фрукто Сливен", "Домат". Тази година освен много предприятия, има и големи търговци - "Метро кеш енд кери България" също иска да доставя продукти. Познатите участници са "Захарни заводи" - Горна Оряховица, "ЧЕХ-Йосиф Новосад", "Цима-99", "Спанос", "Панда ИП", "Биосет" и др.

Интересно е присъствието на ЧЕХ - компанията може и да бъде дисквалифицирана, ако се вземе предвид историята й от предишни години. Тя беше доставчик на олио при поръчката през 2013 г. Година преди това достави картофено пюре със забавяне на сроковете и беше глобена с над 100 хил. лв. Тогава от фонд "Земеделие", които организираха предишните търгове, обясниха, че след като глобата е платена, няма пречка дружеството отново да участва. ЧЕХ беше и компанията, издала сертификат за качество на фасула през 2012 г., в който бяха намерени гъгрици. Компанията се явява всяка година на търговете за храните за бедни и на няколко пъти се е случвало много от позициите да бъдат спечелени от "абонираната" за предишни доставки ЕТ "Фантастика-95-Георги Цанков", след като ЧЕХ се оттегли. "Фантастика 95" беше доставчикът на разваления боб, но след скандала повече не взема участие в тези търгове.

Оферта е подало и "Стелит 1" - също познат участник от предишни години, което има множество сключени договори за доставка на храни за лечебни заведения и детски градини.

Състезание за вече спечелили

Изискванията по процедурата са такива, че нови компании, които не са участвали в много търгове, но имат възможност да доставят храни, са изключени от надпреварата. Допускат се само кандидати, които имат изпълнени поне три подобни поръчки за последните три години, придружени и от препоръка за добро изпълнение. Така големи търговци и производители, които са имали по един или два договора, нямат шанс да се включат в доставките. При обявяването на поръчката в отговор на въпрос на "Капитал Daily" защо са заложени подобни изисквания от АСП отговориха, че включването на условие за поне три договора "създава увереност, че участниците в процедурата имат необходимия опит и капацитет за изпълнение на обществена поръчка предвид количеството на предвидените за доставка хранителни продукти, както и голямата социална значимост на оперативната програма за храни".

В предишните търгове бяха допускани компании без опит в обществените поръчки, като някои доставиха със закъснение, а други изпълниха редовно договора си.

Да минат изборите

Във вторник социалният министър Ивайло Калфин съобщи, че помощите с храни ще бъдат раздавани в късната есен, "за да не  съвпадат с изборите и да се политизира този начин на подпомагане на бедните". Пакети с храни ще има за близо 260 хил. души и те се припокриват до голяма степен с тези, които получават помощи за отопление, обясни Калфин. И тази година пакетите ще се раздават от БЧК, тъй като няма друга организация със складове и възможност за доставки в цялата страна. Калфин не е повдигал въпроса за възможността вместо пакетирани храни да се раздават ваучери, с които социално слабите да пазаруват по своя преценка храна. Такава опция обсъждаха в Румъния, след като българска фирма "Ви Ем корпорейшън", избрана за доставчик, изчезна, без да достави пълните количества от договорените брашно и олио.

В България БЧК прави по своя преценка подбор на храните, след анкета, по обясненията на благотворителната организация. На многократните въпроси дали е добре да се раздават ваучери от Червения кръст отговарят, че много от получателите са трудно подвижни, живеят в отдалечени места и така програмата ги улеснява със складиране на пакетите в дома им.

 

Кандидатите преди класирането

"Ден и нощ" 

"Славянка"

"Кармела 2000"

"Домат"

"Агрокорн"

"Захарни заводи"

"Олинеза"

ББП 

"ЧЕХ – Йосиф Новосад"

"Варна оборот"

"Амураа- консерв – 68"

"Стелит 1"

"Килтекс"

"Консервинвест"

"Фрукто Сливен" 

Консорциум "Глобал трейдинг"

"Победа"

"Захарни изделия – Варна"

"Панда ИП"

"Еуриком елас" 

Кооперация "Симид 1000"

"Джем и Джем"

"Ийт уел"

"АР БИ ЕЛ фууд България"

"Аграна трейдинг"

"Спанос" С.А.

"Сладък път"

"Райс енд фууд" 

"Филикон-97"

"Ес енд Ди корпорейшън"

"Суико"

"Вяра 2001"

"Нове инженеринг"

"ЦИМА-99"

"Оберон – Х"

"Ависпал"

"Ваклинов" 

"МЕТРО кеш енд кери България"

ДЗЗД "Кредо"

"Биосет"

"Кали – 98"

"Марица екофроуз"

Източник: Агенция за социално подпомагане
24

млн. лв. е общата стойност на цялата поръчка. Тя е за доставка на 21 продукта.

Общо 42 кандидата са подали оферти по новата програма за раздаване на храни за бедни за 24 млн. лв., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП) в сряда. Поръчката е важна, защото е най-голямата за доставка за храни, а в миналото разпределянето на средствата и качеството на доставените продукти са предизвиквали скандали.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  jonson avatar :-|
  jonson

  Държавните пари имат свойството през цялото време упорито и настойчиво да се опитват да станат частни.
  Този основен закон на българското държавно управление се проявява тук по следния начин:
  - първо чиновниците си осигуряват те да определят кой, кога и какво да получи. Най-важното е всяко решение да бъде в техните ръце. Подпомаганите нямат право да си избират какво да ядат: каквото чиновникът във величайшето си благоволение с обществените пари им "даде" - това ще нагъват.
  - второ, чиновниците трябва да определят КОЙ ще доставя. Това е много важно и тук изненади не трябва да има - КОЙто е доставял преди, само ТОЙ има право да доставя и сега. Тук дори се появява и нещо като конкуренция - преди е доставял само този, който е имал някакви връзки, сега се получава съизмерване на връзките.
  - чиновниците живеят в някакъв техен си свят. В техния свят има място само за фирми, които под сурдинка са били вкарани там. Примерно гигантски търговец, какъвто е Метро не е от техния свят, но Фантастика'намквоси е абсолютната звезда.
  -думата ваучер е мръсна и забранена. Тя отнема властта на чиновника. Тя пречи на прилагането на главния закон на държавното управление - обществените средства непрекъснато и под всякакви благовидни предлози да се превъщат в частни.

 • 2
  samolevski avatar :-|
  Само Левски

  По-скоро свойството е че частните пари в България упорито и настойчиво стават държавни.Държавата се опитва да събира все повече и повече данъци от бедните хорица, защото не й стигат събраните, за да може да преразпределя все повече помощи, чрез корумпирани чиновници, които правят корумпирани търгове на бедните хорица.
  Не е ли по-добре държавата да намали данъците на бедните хорица.Например да премахне преките данъци и да намали ДДС.Вземете пример от Румъния, за да могат тези хорица, които работят и плащат данъци да нямат нужда от помощи.
  Това в Америка му викат дясна политика.Там ДДС почти не съществува. Но пък преките данъци са високи и трябва да ги намалят, защото в момента приличат на Скандинавска социалистическа държава.

 • 3
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Списъкът накрая не е в стил "Капитал" :-). Дайте данни за предишни поръчки, обороти, собственици и взаимовръзки между тях реални и по слухове, зависимости от партии и хора по места. Без да съм хвърлял боб предполагам, че има поне 4-5 фирми на един и същи собственик.

 • 4
  vesselan avatar :-|
  Весела Николаева

  До коментар [#3] от "The.Teacher":

  Ще дадем по-нататък, просто получихме списъка малко преди редакционното приключване, след бурен дебат с АСП и просто нямахме време да проверяваме всички. Отсега мога да кажа, че голяма част от кандидатите са познати от предишни поръчки, а някои са редовно "абонирани" за доставки на храни и основният им бизнес е именно участие в търгове, извън тях нямат много дейност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK