Финансовото министерство написа правилата за местене между фонд и НОИ

Редът е пуснат за обществено обсъждане, преди пенсионните промени да са обнародвани

Силното обществено недоволство не накара правителството и парламента да променят решението си за пенсионните промени
Силното обществено недоволство не накара правителството и парламента да променят решението си за пенсионните промени
Силното обществено недоволство не накара правителството и парламента да променят решението си за пенсионните промени    ©  Георги Кожухаров
Силното обществено недоволство не накара правителството и парламента да променят решението си за пенсионните промени    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

НАП ще посредничи между фондовете и НОИ.

Редът за местене на натрупаните средства в универсални пенсионни фондове към НОИ беше скоростно написан от Министерството на финансите. Това ще стане с наредба за преместванията, която е публикувана за обществено обсъждане в сайта на Министерството на финансите. Според текстовете осигурените и в универсалните, и в професионалните схеми ще могат да заявят желание да се прехвърлят в НОИ, като осигуровките им се внасят само в държавния фонд "Пенсии". Обратно преместване ще има само за парите в универсалните фондове – след като веднъж са отишли в НОИ, осигурените ще могат да се връщат обратно в дружество по избор. В универсални схеми осигуровки имат всички работещи, родени след 31 декември 1959 г.

За някои може, за миньори - не може

За работещите при тежки условия на труд, които задължително имат вноски и в професионален фонд, се предвижда от следващата година да има възможност за еднократно прехвърляне. Така един миньор или балерина например ще могат да се преместят изцяло в държавната система, но това ще е завинаги, без право да се върнат в професионален фонд. Още при обсъждането на промените с възможността за местене в държавната система представители на пенсионните фондове и на граждански организации се опасяваха, че в държавни компании и в такива, зависими от държавни поръчки, служителите ще бъдат "посъветвани" да се местят изцяло в НОИ. Първият гласуван вариант предвиждаше и в универсалните фондове местенето да е еднократно в едната посока. Сега възможностите бяха разширени с връщане в частната система при желание.

В момента вноската за универсален фонд е 5% от осигурителния доход, отделно от осигуровките за държавната система. Сега ще има възможност всичко да отива във фонд "Пенсии" и така осигурените ще вземат пенсия само от държавната система. Работещите при тежки условия са с по-високи осигуровки, като процентът им варира в зависимост от типа работа и е 7% или 12%. Преди приемането на наредбата прехвърляне на осигурени изцяло към НОИ не може да има. Тя ще влезе в сила веднага след обнародването й в Държавен вестник, с изключение на частта за професионалните фондове, която ще действа от 1 януари 2016 г.

Между НАП и НОИ

Текстовете предвиждат парите от увеличената държавна вноска на преместилите се лица да отиват в отделна сметка, а не по общата на НАП. Прехвърлянето ще става с подаване на заявление – лично, с електронен подпис или с нотариално заверено пълномощно, до съответната териториална дирекция на НАП (виж инфографиката). Точният начин за прехвърляния на парите ще се определя допълнително от министъра на финансите. До 30 дни след като са преведени по сметката на НАП в БНБ, парите ще бъдат прехвърляни на НОИ.

При липсваща или погрешна информация парите от вноските ще остават по специални сметки в БНБ. Същото ще важи и за вноските на осигурените, които още не са избрали универсален, професионален фонд или държавно осигуряване. Годишната лихва от депозита ще се разпределя по съответните частни и обществени фондове по специално открити сметки, пропорционално на размера на направените в тях вноски.

НАП ще съхранява информация за осигурените, които са се прехвърлили към НОИ от частен фонд, предвижда още наредбата. Ако искат да се върнат в универсален фонд, те подават заявление до избраното дружество – то ще е по образец, определен с наредба от Комисията за финансов надзор (КФН). До 15 число на следващия месец дружеството подава информация до НАП за подадените заявления, а до края на съответния месец приходната агенция съобщава кои от тях са приети и кои са отхвърлени. В същия срок НАП съобщава на МФ за хората, които са възстановили правата си в пенсионен фонд. Обратното прехвърляне на парите ще става по ред и по начин, определен от финансовия министър.

Гражданско недоволство срещу пенсионните промени

Група граждани са изпратили искане до президента Росен Плевневлиев да наложи вето на поредните пенсионни промени, приети на 28 юли от парламента. Те уреждат местенето между фонд и НОИ и според гражданите много от текстовете противоречат на конституцията. Затова те са изпратили копие от писмото си и до омбудсмана Константин Пенчев, който може да сезира Конституционния съд, и до Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България. Според авторите на писмото планираните промени с прехвърлянето на пари от частните фондове към НОИ дългосрочно ще имат много лош ефект и върху държавната система и ще доведе до все по-ниски пенсии.

От президентството съобщиха пред "Капитал Daily", че са получили писмото на 4 август и в момента се разглежда, но все още нямат становище.