Реформаторите: Два възможни хода - все губещи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Реформаторите: Два възможни хода - все губещи

Девет месеца след подписването на коалиционното споразумение отношенията между ГЕРБ и РБ са вече във фаза позиционна война

Реформаторите: Два възможни хода - все губещи

Вътрешните противоречия в Реформаторския блок и конфигурацията в парламента превръщат дясната коалиция в сянка на претенциите й

Велина Господинова
16430 прочитания

Девет месеца след подписването на коалиционното споразумение отношенията между ГЕРБ и РБ са вече във фаза позиционна война

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Девет месеца след като Реформаторският блок влезе в управлението на страната със заявката, че ще бъде гарант за провеждането на реформите, задачата им изглежда все по-трудна. Освен официалното мнозинство на ГЕРБ, РБ, АБВ и Патриотичния фронт (ПФ), което стои зад кабинета на Бойко Борисов, в парламента вече се оформя и неофициално. То се появява под формата на различни конфигурации – ГЕРБ - ДПС, ГЕРБ - ДПС - АБВ или ГЕРБ - ДПС - АБВ - БДЦ, но през последните седмици се видя, че това динамично мнозинство е в състояние да прокара всяко едно решение в случаите, когато в редиците на формалната управляваща коалиция има разминаване. Крехкият баланс на силите в официалното мнозинство допълнително се усложнява от вътрешните центробежни сили в десния съюз. Липсата на единен център, който да формира политиката на РБ, води до излъчването на различни послания, което е допълнителна причина за загубата на позиции.

И така РБ вместо гарант или мотор на реформите постепенно се свлича до поддържаща роля на мърморещ партньор. Като се има предвид, че депутатите на блока са едва две дузини, понякога говоренето им на висок глас за забавянето на всички необходими промени в съдебната система или здравеопазването има известен ефект. Особено ако има и външна подкрепа. Но по-често РБ остава в изолация и бива заглушен. Въпросът е докога може да продължи това.

Рекапитулацията досега

Още в началото на кабинета на Реформаторския блок бяха поверени няколко горещи министерски кресла - в здравеопазването и образованието, сектори, които засягат всеки и промените в които обикновено са болезнени. Правосъдието също отиде към РБ, защото ГЕРБ просто прецени, че някой друг трябва да се бори със съдебното статукво. Дори МВР първо беше поето от Веселин Вучков, който минаваше за връзка между ГЕРБ и РБ. В общи линии това бяха четирите области на държавното управление, в които от реформаторите се очакваха реформи.

Надеждите за кардинални промени в целия сектор за сигурност засега са отложени. От десния съюз настояваха за сливане на цивилното и военното разузнаване в една държавна агенция. Искаха и драстично съкращаване на щата на Националната служба за охрана (НСО), която според тях е анахронизъм от времето на комунизма. Вместо това обаче на първо четене бяха гласувани четирите проекта на ГЕРБ. А дейността на НСО не само че вече е регламентирана от отделен закон, но между първо и второ четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха прокарани още промени, даващи още по-големи правомощия на службата за охрана. В последния ден от работата на парламента миналия петък ГЕРБ заедно с опозицията от БСП и ДПС отложи чрез процедурни хватки приемането на първо четене на антикорупционния закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева.

На път да бъде ревизирана е и реформата в здравния сектор на министър Петър Москов заради несъгласие с част от идеите му в редиците на ГЕРБ. Първо, след дълго мотаене в парламента от страна на ГЕРБ беше отхвърлено предложението му в Закона за здравното осигуряване за увеличаване на представителите на държавата в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Зад това предложение застана постфактум премиерът Борисов, след като то беше отхвърлено от депутатите от партията му. Срещу промяната твърдо против бяха синдикатите и работодателските организации.

На камък удари и предложението в Закона за лечебните заведения за приватизацията на болниците. Тя първо срещна отпора на министъра на финансите Владислав Горанов, а след него се включи и премиерът, който помоли Москов да се откаже от предложението.

Важни назначения като това на подуправителите на БНБ бяха направени въпреки възраженията на реформаторите срещу повторното избиране на двамата подуправители от екипа на бившия гуверньор Иван Искров – Димитър Костов и Калин Христов. През есента предстоят смени и в други ключови регулатори – като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за регулиране на съобщенията, за които също няма гаранции, че реформаторите ще имат думата при избора на кандидатите.

Единственият значим пробив досега беше събирането на мнозинство за прокарването на промени в конституцията, но и там не е сигурно, че впоследствие текстовете няма да бъдат осакатени. Освен че трябва да се събере мнозинство от най-малко 160 гласа, пред поправките има и още едно препятствие – Конституционният съд. Отделно от това в парламента има внесени законопроекти за съдебната власт на ГЕРБ и АБВ, които могат да бъдат прокарани с гласовете на неофициалното мнозинство и така и тази ключова реформа да си остане само с добрите намерения.

Тактиката на малките стъпки

Политологът Даниел Смилов определя постигнатото от РБ в управлението досега като "по-малко от очакваното от привържениците им и повече от това, което е възможно да се постигне с 23-мата депутати, които блокът има в парламента. "Реформаторите излъчиха ключови министри в правителството, предложиха поредица от законодателни и институционални реформи, оказаха влияние при избора на високи държавни длъжности. Присъствието им в управленския формат е все още важно за неговата обществена легитимност и прави определени, макар и не всички, договорки между останалите политически сили невъзможни или изключително трудни", отговаря той на въпроса дали за времето, откакто са в управлението, реформаторите постигат целта си "да бъдат гарант за случването на реформите". "Ако под "гарант" се разбира нещо повече от това, очевидно не са успели", категоричен е обаче той.

В РБ са наясно, че разстановката на политическите сили в парламента е такава, че Борисов може да лавира с мнозинството. Затова са предприели тактиката на "малките стъпки" - въпреки съпротивата по определени предложения покрай тях се опитват да прокарват други, които пак са свързани с реформите. Дават пример с промените в конституцията, които няма как да бъдат приети без гласовете на партии от опозицията. И въпреки че те бяха чувствително редуцирани, най-важната поправка – за разделянето на ВСС и за разпределението на квотите за избор на членовете на двете колегии – съдийската и прокурорската, се запази в първоначалния си вид. Другият пример е с приетата по предложение на реформаторите поправка в Закона за защита на конкуренцията председателят на КЗК да не може да се избира за два последователни мандата. С това автоматично отпада възможността несменяемият й досега председател от повече от 10 години Петко Николов да бъде отново преизбран начело на този ключов регулатор.

Другият защитен подход на реформаторите е заплахата, че ще преосмислят оставането си в коалицията. В играта на нерви покрай изострената ситуация от предишната седмица и сформираната тематична коалиция между ГЕРБ, ДПС и АБВ при гласуването на подуправителите на БНБ, избора на Мая Манолова за омбудсман и отлагането на антикорупционния закон се стигна дотам лидерът на ДСБ Радан Кънев да заплаши, че може да се наложи "предоговаряне на управляващата коалиция". Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов му отговори, че може да се стигне до редуциране на министрите от РБ в правителството. И макар че вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова опроверга това, а премиерът постави точка с изявлението си, че дали ще има промени в правителство решава той, този начин на комуникация само издаде високото напрежение в управляващото мнозинство.

Реформаторите са наясно, че засега оправданията от типа, че правят отстъпки в името на все пак прокарването на някакви реформи, макар и половинчати, все още минават за пред избирателите им. Но това едва ли ще е задълго. И първият индикатор за това най-вероятно ще бъде случването или не на съдебната реформа, което ще стане ясно още през есента. Тогава не е изключено пред тях да застане въпросът дали да продължат да правят компромиси, оставайки във властта, с всичките негативи от това, които ще понесат, или да излязат от управлението. Проблемът е, че и в двата случая ще са в lose-lose ситуация – без полезен ход.

Lose-

Драстичният ход с напускането на управлението изглежда много трудно осъществим. Първо, защото присъствието в изпълнителната власт дава възможност на реформаторите да задържат активистите си чрез назначенията в изпълнителната власт и надолу по ниските етажи на държавната администрация. Партиите от блока почти нямат позиции в местната власт и това е единственият им ресурс да разширяват подкрепата си.

Второ, ако се вземе решение за този краен ход, не е съвсем сигурно, че блокът ще запази целостта си. Покрай постигнатото съгласие за промените в конституцията – с включването на Борисов в преговорите, условията на ДПС и АБВ за подкрепа на промените срещу отпадането на по-голямата част от предложенията, депутати заподозряха сценарий за разпад на РБ, при който да се стигне до евентуална оставка на министъра на правосъдието Христо Иванов и неговото място да заеме вицепремиерът Меглена Кунева. Информациите за водени разговори в тесен кръг постът да бъде зает от лидера на ДБГ бяха потвърдени впоследствие и от депутати от ГЕРБ. При такъв сценарий почти е сигурно, че заедно с ДБГ във властта ще остане и СДС, защото двете партии обикновено действат в синхрон в рамките на РБ. Покрай кризисната ситуация около поправките в конституцията и слуховете за евентуалната оставка на Христо Иванов на въпрос дали е склонен да си тръгне от правителството министърът на образованието Тодор Танев, който зае поста като член на гражданския съвет на РБ и не е член на никоя от партиите в съюза, заяви, че негов работодател е премиерът и ще си подаде оставката само ако Борисов му я поиска.

-Lose

Оставането на реформаторите във властта срещу постоянни компромиси с реформите също е губеща позиция. Първо, защото насипното състояние, в което съществува РБ, дава възможност на Борисов да заиграва с различните лидери на партиите и така допълнително да нагнетява напрежението вътре в десния съюз. Тази ситуация е удобна и за отделните партии от блока, защото им дава възможност да правят лични договорки с ГЕРБ. Но това отслабва възможността блокът да се стабилизира дългосрочно.

Второ, хаосът в РБ - без единна структура, която да взема политическите решения, допълнително внася напрежение и е причина за загуба на управленски позиции. Пример за това беше изборът на управител на БНБ. Първоначално блока подкрепи кандидата на ГЕРБ Димитър Радев. Изненадващо обаче и без това да бъде съгласувано с останалите партии ДБГ издигна кандидатурата на Бисер Манолов за гуверньор с идеята това да му осигури поста на един от подуправителите на БНБ. С това според депутати от блока формацията на Кунева на практика е бламирала възможността той да бъде предложен от блока за поста на заместник на Радев.

Възможностите ситуацията в РБ да се промени на този етап изглеждат минимални. Заради прекомерните спрямо реалната им тежест искания на ДБГ и СДС за позиции в листите за общински съветници ДСБ бави решението за това как реформаторите ще се явят на местните избори – с единна регистрация като РБ или за всяка община кандидатите ще се регистрират според конфигурацията от партии, с които се явяват. Лидерът на ДСБ Радан Кънев се обяви за единната регистрация, но заяви, че това не трябва да става на всяка цена. Една от причините е, че преговорите в София са в задънена улица заради настояването на ДБГ да излъчи свои кандидати за районни кметове в осем от общо 24-те района в столицата. Проблем има и с листата за общински съветници, където от формацията на Кунева настояват те да излъчат водача и не приемат кандидатурата на Трайчо Трайков, зад която застана ДСБ. Неотдавна от ДБГ и СДС даваха сигнали, че са склонни блокът да тръгне към единна структура и дори намекваха, че биха подкрепили Радан Кънев за негов лидер, но от ДСБ ги заподозряха, че целта е при евентуално недобро представяне на местните избори вината да бъде стоварена върху него. Така че въпросът за бъдещето на РБ ще бъде отложен за след кметския вот, ако изобщо бъде решен.

Компромисът с оставането във властта на всяка цена и перспективата да станат гаранти за провеждането на полуреформи ще разочарова по-голямата от симпатизантите на блока, повечето от които имат активна гражданска позиция. А точно този ресурс заедно с подкрепата от Брюксел най-вече за прокарването на съдебната реформа са една от основните причини Борисов да прави отстъпки в името на запазването на управляващата коалиция в сегашния й вид.

Между другото десните вече са били в такава ситуация. След втората година от управлението си бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов беше поставен в подобна ситуация. Тогава след смяната на ключови фигури от първото му правителство започнаха вътрешнопартийните проблеми на СДС и той трябваше да избира дали да предприеме хода с отиването на предсрочни парламентарни избори и така да запази партията си, или да изкара четиригодишния си мандат с цената на това да жертва СДС. Той избра второто и последствията от това са известни.

Девет месеца след като Реформаторският блок влезе в управлението на страната със заявката, че ще бъде гарант за провеждането на реформите, задачата им изглежда все по-трудна. Освен официалното мнозинство на ГЕРБ, РБ, АБВ и Патриотичния фронт (ПФ), което стои зад кабинета на Бойко Борисов, в парламента вече се оформя и неофициално. То се появява под формата на различни конфигурации – ГЕРБ - ДПС, ГЕРБ - ДПС - АБВ или ГЕРБ - ДПС - АБВ - БДЦ, но през последните седмици се видя, че това динамично мнозинство е в състояние да прокара всяко едно решение в случаите, когато в редиците на формалната управляваща коалиция има разминаване. Крехкият баланс на силите в официалното мнозинство допълнително се усложнява от вътрешните центробежни сили в десния съюз. Липсата на единен център, който да формира политиката на РБ, води до излъчването на различни послания, което е допълнителна причина за загубата на позиции.

И така РБ вместо гарант или мотор на реформите постепенно се свлича до поддържаща роля на мърморещ партньор. Като се има предвид, че депутатите на блока са едва две дузини, понякога говоренето им на висок глас за забавянето на всички необходими промени в съдебната система или здравеопазването има известен ефект. Особено ако има и външна подкрепа. Но по-често РБ остава в изолация и бива заглушен. Въпросът е докога може да продължи това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Няма какво да го въртиме и сучеме.
  Ако Бойко Борисов е наистина за реформи, но истински и дълбоки, съществени, НУЖНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ РЕФОРМИ, реформаторите могат да оправдаят оставането си в това управление.
  Ако Борисов, респ. ГЕРБ твърди на думи, че е, но всъщност не е и не стои твърдо зад тях, реформаторите играят ролята на мюре и залъгване на баламите, но за сметка и на техния авторитет и бъдеще като политици! А ДПС, БСП, ГЕРБ и мафията ще правят каквото си искат, за сметка и на РБ, но и на всички български граждани и кризата ще премине във всестранна катастрофа.

  А ТОВА КАК ДА ПОСТАВЯТ ТАКА ВЪПРОСЪТ, ЧЕ БОРИСОВ ДА НЕ МОЖЕ ДА ШИКАЛКАВИ И ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ, И ТО ПРЕД ВСИЧКИ, ПРЕД ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ВКЛ. ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ, И ПОСЛЕ АКО ПАК СЕ ОТМЕТНЕ И ОТНОВО ИЗЛЪЖЕ ДА СО ПЛАТИ СЪОТВЕТНО - ЕМИ ТОВА РЕФОРМАТОРИТЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЯТ КАК ДА НАПРАВЯТ!

  Да няма след изестно време същата песен като от развален грмофон - ама ние не знаехме, ние не очаквахме, нас ни излъгаха, ... щото този сюжет го гледаме вече трето десетилетие в различни аранжименти..

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  А, и още нещо. Реформаторите да не остават с впечатление, че заблудиха някого с играта и договорката на някои от тях с Борисов Мая Манолова да бъде избрана за омбудсман. Ясно е, че Борисов се бе разбрал с неговите хора от БСП и ДПС да лансират откачената чума на този пост, както и че поне някои от реформаторите са били информирани (видно и от един пост на неопитен реформатор, който ентусиазиранио се е "изпуснал" в социалните мрежи, подкрепяйки устатата грозалинка. Както е ясно, че Борисов и Цецо Голямото Ухо опитаха поредния си кур.енски номер да им го забият на РБ по системата "атаката е най-добрата зашита", за да прикрият пореднат договорка на Борисов с депесарите и социалистите за поредното им общо назначение родено и одобрено пак от все същите кукловоди.
  Но тези игри на дребно, лъжи и номера от селски вечеринки няма да доведат до добър край, си мисля.

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Във връзка с прокарването на закона за НСО - поредната огромна наглост и простотия на ГЕРБ, докога тези си мислят, че ще се правят на щапщали и кога ще отговорят ЗА КАКВО ВСЕ ОЩЕ ПАЗЯТ ОТРЕПКАТА И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И РЕЦИДИВИСТ, лицето Ахмед Доган - като толкова искат да го опазят, да го пратят там, където му е мястото - В ЗАТВОРА ДОЖИВОТ:

  НАЙ-ПОПУЛЯРНИП. Георгиев пред Фрог: Падането на Кулезич и Диков от екран е стъпка встрани от правилната посока П. Георгиев пред Фрог: ... Тенденциите в българските медии като цяло не са позитивни. Надавам се, че проверките от НАП на печатните издания не са от тези, които се използват за политическа репресия. Това е нещо, което »6|6648|05.08.2015Капон за Фрог: Влизането на Слави в политиката е дежурен летен слух Капон за Фрог: Влизането ... Кой смята, че ГЕРБ е шантажиран?! Не е нормално в политиката една или друга партия да бъде „шантажирана”. Институтът „Иван Хаджийски” ли смята това?! Кой смята, че малките партньори »17|5392|06.08.201580 гербаджии напускат Борисов80 гербаджии напускат Борисов80 членове на ГЕРБ напускат партията с отворено писмо до премиера Бойко Борисов. »8|5294|06.08.2015РЕКЛАМАУсловия и цени за публикуване на реклама във frognews.bgАКТУАЛНОРоби Уилямс разтресе над 30 000 фенове на плажа на Бургас Роби Уилямс разтресе над ... Над 30 хиляди ентусиазирани музикални фенове в този момент тресат Централния плаж на Бургас. Хедлайнерът и голямата звезда на първата вечер Роби Уилямс се качи на сцената малко след »0|116|07.08.2015Проверяват свещеник за побой над дете Проверяват свещеник за ... Полицията проверява случай на насилие над дете, малтретирано от свещеник. Районната прокуратура в Пловдив е дала указание на полицейското управление в Раковски да извърши проверка, »0|401|07.08.2015Антраксът взе още една жертваАнтраксът взе още една жертваОще едно животно е умряло от антракс в село Бозвелийско, община Провадия. »0|546|07.08.2015О. Октай пред Фрог: Доган пиеше и биеше охраната от НСО13|8335|05.08.2015
  О. Октай пред Фрог: Доган пиеше и биеше охраната от НСООсман Октай
  Почетният председател на ДПС Ахмед Доган пиеше и биеше гардовете от НСО. Това разкри сензационно пред Фрог нюз бившият функционер на партията Осман Октай.

  Сещам се за два фрапиращи примера. Доган години наред като председател на парламентарната група на ДПС ползваше кола на НСО, шофьор и гард. В същото време имаше и частен охранител Ерол, който му беше подсигурен от централата на партията. Малкото име на гарда от НСО беше Сашо, а шофьорът се казваше Емо.
  При едно от поредните посещения във Варна, последва солидна почерпка из нощните заведения. В ранните часове служителите на НСО решили да го приберат. Той, обаче настоял да продължат с тура из заведенията. Момчетата не се подчинили, защото не искали да го развеждат в състоянието, в което се намирал.

  Ядосан от това Доган се нахвърлил срещу тях. Започнал да ги бие и псува. Видели се в чудо, служителите слезли от колата и оставили Доган сама насред Варна. Обадили се на шефовете си и поискали подкрепление. Уплашили се, защото Ахмед Догана носеше оръжие и нещата могат да ескалират. Всъщност той винаги имаше куфар с незаконно оръжие-пистолети и т. н., спомни си Октай. На следващият ден гардовете отишли на крак при Осман Октай, за да помолят да не ги уволнят. Срещнах се на четири очи с Ахмед Доган и го уговорих да се извини, допълни още бившият функционер на партията.

  Другият подобен случай се разиграл след визита в Турция. Бяхме на частно посещение и турска кола ни закара до ГКПП Кап. Андреево. Там ни посрещна моят шофьор и този на Доган от НСО. Ерол също беше с него. Лидерът на ДПС беше посрещнат от бизнесмени от финансовия му обръч, след което се започна отново обикаляне по заведенията. Към 4 сутринта си тръгнахме за София, но Доган поиска да го закарат до съпругата на тогавашния областен управител на Хасково Теньо Делчев. Обясни, че й обещал да я навести. По пътя обаче Доган заспал и хората му решили да не спират на Хасково, а да продължат към София, спомни си Осман Октай.

  По думите му той се събудил малко преди Пловдив и пак се нахвърлил срещу момчето от НСО. Стигнало се до грандиозна разправия, като се наложило колите да спрат на пътя. Аз, мъж ли съм, какво съм, обещал съм на жената", тръшнал се лидерът на ДПС. Накрая Октай решил да прибере държавните служители с личната си кола, а шофьорът му да закара важната особа до Хасково с возилото на НСО. Зная, че беше против правилата, но поех отговорност за това. Информирах и шефа на НСО за случилото се. Важното беше служителят да не загуби работата си заради поведението на Доган, допълни той.

  По времето на УБО безконтролно се харчеха средства за прищявките на властимащите. Очакванията за реформирането на службите беше да се види дали изобщо има нужда от такава служба като НСО. Вместо това, най-арогантно се разшириха правомощията на държавните гардове. Това е тревожно, защото се засилва още повече пропастта между гражданите и властимащите, възмути се Осман Октай.Той е категоричен, че нещата и сега не са по-различни. Запитан дали не се страхува от разкритията, които прави за Доган и живота му, той отвърна: Те отдавна си мислят за мен, че съм човек, дето не си пие хапчетата и си измисля нещата. Нека така да смятат."


  Ако продължават така още малко, герберите да се сърдят на себе си...

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  РБ легитимиоа с присьствието си вьв властта бостан-а и реалното кукловодство на Доган.
  Алчността за власт, за колкото се може повече власт ще погуби дясното.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  fred avatar :-|
  Fred

  Много точна статия, описва главният мотив и главният проблем на реформаторите - желанието да са във властта за да уредят партийната си номенклатура. Не само министрите и зам.министрите които всички виждат, става дума за многобройните длъжности надолу по веригата. Един областен управител така описа ситуацията "Всеки ден идват при мен да назнача някой техен човек. А това са 7 партии".

  Дилемата е, с всеки ден през който са властта все повече става ясно, че реформата във вида и обема в който я обещаваха няма да стане. Да не се отклоняваме защо, естествено че РБ ще твърдят че те не са виновните дори да не е така. Важното е, че времето работи срещу тях, маските падат, особено това с гласуването за мажоритарните депутати в референдума беше жесток удар по идеализираният образ който те се опитват да си изградят. И с времето такива неща ще се умножават, все повече маски ще падат.

  Обаче ако напуснат властта свършват облагите свързани с нея. За министрите и зам.министрите веднага, за тези надолу също след време. Много ще са недоволните, част от тях ще се вдигнат и на бунт. Коалицията която и без това едва се държи става силно под въпрос. А дали ще влязат отново в НС никак не е сигурно, особено при разпаднала се коалиция.

  Така че ще се държат за кокала на властта независимо че времето работи против тях. Ще се опитват с приказки да се изкарват че не са с тази власт, че не са те виновните за неудачите но все по-малко ще са тези които ще им вярват. Защото няма да могат да отговорят на въпросът "А защо все още стоите в нея?". Ставащ все по-неприятен с разсейването на илюзиите за реформи, единственото с което се оправдават.

  Така че според мен ще напуснат и излязат в опозиция когато стане ясно, че предсрочните /или редовните/ избори са неизбежни. Някъде 5-6 месеца преди тях които ще употребят за бурно критикарство в опит да се забрави, че те все пак са били част от тази власт.

 • 6
  bawarec avatar :-|
  bawarec

  Борисов си играе с РБ. На всеки техен закон излиза с алтернативни законопредложения както в случая с промяната на Конституцията. Нещо от идеите на РБ остава и спорът дали да остават във властта започва или да напускат започва отново. Има обаче междинен вариант, който РБ би трябвало да отиграе. Обвързва оставането си в правителството, като поставя конкретни срокове за прокарване на няколкото важни закона във първоначалната им форма, като промяната на Конституцията, Законът за съдебната власт, Законът за здравеопазването и Законът за корупцията. Ако ГЕРБ се отметне, напускат коалицията с гръм и трясък. Не виждам защо РБ трябва да се разпадат в този случай. Желаещите да опитат с реформите са получили още малко време, а желаещите да напускат са съгласни да изчакат. И Кунева вижда, че ако нищо не могат да прокарат, трупат само негативи. Най-лошото е, да се оставят да бъдат залъгвани до края на мандата. В управлението има една желязна логика. Ако необходимите реформи, които са непопулярни, трябва да се провеждат в през първите две години на управлението, за да може положителният ефект от тях да се види до следващите избори. Така, че максималният срок за оставане на РБ в правителството е есента на 2016. След това няма смисъл да остават в правителството ако реформите не са вече проведени. Времето до изборите ще трябва да го използват за да убедят хората в правотата си. И Борисов това го знае. Ако РБ напусне, тогава той ще бъде в сегашното положение на РБ. Да продължава ли да управлява още две години с ДПС или да отива на нови избори.

 • 7
  shileto avatar :-|
  shileto

  Искането за реформи си остана трик за да се докопат до власта

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "bawarec":

  По-горе Фред го е казал много точно. Прочетете.

  После - не е ли време да се разсее наивитетът, че РБ са носителите на прогреса, ама все някой им пречи той да се случи?

  1. РБ не са в положение с 23-та си депутати да натискат Борисов, защото ако вземат да се правят на мъже (което засега не се вижда), топлата връзка между ГЕРБ и ДПС веднага се активира.

  2. Борисов подхлъзна "реформаторите", използвайки властовата им алчност и им набута непропорционално на мижавото им участие в НС голямо участие във властта: министерствата на здравеопазването, образованието, икономиката, правосъдието, отбраната - все сектори с най-чувстквителните за обществото проблеми, където веднага се вижда нищо не правенето. И то се вижда!

  3. РБ е едно изкуствено образувание за скок във властта. С попадането в НС смисълът му се изчерпа, защото разните партии в него нямат нищо общо.

  4. С ролята си на скъпо платен параван РБ легитимира пълзящото възраждане на авторитаризма на Борисов и растящата невидима власт на Доган. А това е престъпление пред нашето и следващото поколение, защото официализира политическата проституция.

  Помислете кои са лицата на РБ: комунето Кунева, бившите любимци на Доган Корман и Касим Дал, изскочилият он нищото Лукарски, ренегатът Зеленогорски, бившият царедворец Великов, "земеделецът" армеец Ненчев и най-читавият - Радан.

  В момента присъстваме на последната сцена на съществуването на РБ. Зададат ли се избори, с всичко показано досега, те ще отблъснат всеки що-годе мислещ.

 • 9
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  1) Lose- = Loser?
  2) -Lose = iLose?

 • 10
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#6:"bawarec"]Ако ГЕРБ се отметне, напускат коалицията с гръм и трясък. [/quote]
  А ако не се отметне но няма необходимото мнозинство? Не забравяй, че в тази коалиция не е само ГЕРБ, също че той не може да заповядва на АБВ и ПФ.

  Остава също това, че в РБ не са само ДСБ и че те не могат да налагат там волята си. А ако се разцепи РБ гарантирано ДСБ не влиза в следващият парламент.

  Отделно че в самото СБ също са различни настроенията, наскоро г-л Атанасов категорично отрече възможността РБ да напусне коалицията. Казах вече, партийната номенклатура е докопала местатка и хич не и се изпуска кокала.

  Рамадан му е лесно, депутатските кюфтета му са гарантирани и в опозиция, но другите разчитат на някоя държавна службичка. Така че ако много настоява и много прибързва като нищо могат да му спретнат един вътрешнопартиен преврат. Затова най-реалистично е това което казах, консумиране на облагите от властта на максимум и игра на опозиция 5-6 месеца преди изборите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.