Корабите вече ще се наблюдават денонощно

Откритият брегови център трябва да повиши сигурността, но премиерът видя начин за борба с контрабандата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Корабите в Черно море вече ще могат да се наблюдават денонощно чрез открития през уикенда брегови център в Бургас. Премиерът Бойко Борисов, който не пропуска да открива нови обекти, посочи и друга функция - борба с контрабандата. Иначе основната цел е чрез постоянно наблюдение да се избегнат аварии, сблъскване, засядане и замърсяване на околната среда и да се улеснят спасителни операции.

Горива под око

Премиерът обяви, че новият брегови център ще прекрати възможността да се извършва контрабанда с гориво от кораби. "Другата събота откриваме във Варна и по целия Дунав подобни съоръжения. По този начин физически няма как да се укрие повече кораб", обясни Борисов.

Той разказа, че основната схема за такава контрабанда е като корабите отиват в морето, застават един до друг и си прехвърлят гориво. "Сега, ако на практика някой си изключи навигацията, както имаше преди време, би трябвало корабът да е потънал", заяви още той. "Това означава, че чрез Гранична полиция, митницата и всичко, което имаме като системи, включително и военните – подаде ли се такъв сигнал или ако се доближат кораби един до друг на радара, веднага ще отидат патрулите, за да проверят", каза още премиерът.

"Надявам се в тази десетилетия вървяща схема в горивата да направим тази помощ към митниците и Гранична полиция. Тук имаме директна комуникация и връзка с основния център - БОП-а за борба с контрабандата и корупцията. Така че сигнал оттук отива и се препроверява и от други звена", коментира още той.

Основната мисия

Центърът се изгражда с европейско финансиране. Той е част от проекта "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове" (VTMIS), финансиран по програма "Транспорт", и е на стойност почти 40 млн. лв., съобщават от транспортното министерство. Изграждането на двата брегови центъра в Бургас и Варна струва около 4 млн. лв.

"България е една от първите държави членки, които изпълняват изискванията на Европейския съюз за безопасност, търсене и спасяване", заяви министър Московски. С центъра за наблюдение ще се постигне по-добър контрол на състоянието и движението на корабите с оглед избягване на аварии, сблъскване, засядане и замърсяване на околната среда. Ще се улесни комуникацията между различните служби и ще позволи на спасителните екипи да получават информация и да реагират незабавно, когато има бедстващи плавателни съдове, допълни Московски.

Бреговият център в Бургас ще извършва наблюдение и управление на трафика 24 часа в денонощието. В рамките на проекта се създава и Национален център за електронен документооборот в морския транспорт, или т.нар. едно гише. Той позволява всички гранични служби да получават нужната им информация от един източник. Данните, които събират пристанищните власти, ИА "Морска администрация", Гранична полиция, Агенция "Митници" и санитарните служби, вече ще се въвеждат по електронен път.

Все още няма коментари
Нов коментар