Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лидерът на СДС Божидар Лукарски застана зад противоречивият варненски политик Янко Станев, но е все по-самотен в подкрепата си.

Варна в своя лабиринт

Предизборните недомлъвки и разногласия между партиите от РБ във Варна поставят под въпрос единството на коалицията

Спас Спасов
7157 прочитания

Лидерът на СДС Божидар Лукарски застана зад противоречивият варненски политик Янко Станев, но е все по-самотен в подкрепата си.

© Юлия Лазарова


Политическите лидери не обичат Варна. Стигмата тръгна от Костов и беляза дори Борисов. Първият не можа да преглътне кадровите си провали в местната структура на СДС. От тях в края на 90-те години започна разпадът на партията. Колкото до Борисов, за него Варна се оказа задънена улица. През 2011 г., в края й, като неизбежен провал го пресрещна бившият кмет на града Кирил Йорданов.

Сега, три месеца преди изборите за местна власт през октомври, суеверният страх от провал все по-ясно личи в колебливото поведение на лидерите от Реформаторския блок.

Въпросът, който тормози не само тях, но и местните им структури, е ще успеят ли да стигнат до единна кандидатура за кмет на града. Поне засега отговорът е най-лошият – между колебливото "да" и скептично "не". Причината за това е новата "фронтова линия" в блока, очертана още на 8 януари т.г. след избирането на Янко Станев за председател на местната структура на СДС в града.

...още 20 дни

Заради политическото номадство на Станев, което за десет години го преведе през членство в СДС и ДПС, а междувременно и през работа в полза на БСП и НДСВ, изборът му беше определен като "удар по СДС и провокация към Реформаторския блок". Цитатът е от изказване на зам.-председателя на синята партия и депутат от РБ Костадин Марков.

Потвърждението на думите му не закъсня. В края на май Станев обяви, че оглавяваната от него структура ще подкрепи кандидата за кмет на Варна, издигнат от ГЕРБ. На същата позиция изненадващо застана и главният секретар на СДС Филип Кирев.

В същото време, още в средата на април, от ДСБ заявиха подкрепата си за независимия Чавдар Трифонов като единна кандидатура на РБ.

"Нашите членове изразиха ясната си подкрепа за Чавдар Трифонов, като издигнаха номинацията му", обясни в началото на юни и местният лидер на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Стилиян Гроздев. Мнението ни е изпратено за съгласуване в Изпълнителния съвет на партията и чакаме решение в рамките на 15-20 дни".

Но вместо решение 20 дни по-късно Меглена Кунева разколеба оптимистите:

"Кандидатури има само в онези места, в които има единодушие между петте партии в блока. Във Варна продължаваме да работим по темата", обяви тя.

Така още преди да е потърсил път към предизборното си единство в страната, във Варна РБ се оказа разцепен.

Обратен завой

Еднозначно становище по обща кандидатура за бъдещ кмет на Варна нямат и останалите две партии в РБ – БЗНС и "Националната партия Свобода и достойнство" (НПСД) на Корман Исмаилов. За "Капитал" председателят на местната структура на БЗНС Стоян Стоянов направи странно, "двулицево" изявление: "БЗНС ще подкрепи кандидатурата на Чавдар Трифонов, но сме решили да заемаме изчаквателна позиция", каза най-напред той. След това, в същия разговор, направи обратен завой: "Отношенията ни с ГЕРБ са идеални, което значи, че ще трябва да подкрепим тяхната кандидатура".

Не по-ясна беше и позицията на областния координатор на "Народна партия свобода и достойнство" Искрен Яшев.

"Както знаете, в политиката две по две не прави четири, пресметна той. Все още не е ясно как ще се регистрира Реформаторският блок за участие в местните избори наесен, а всичко ще зависи от това."

Слухове, объркване и оптимизъм

На 6 юли, пред заседателната зала на Общинския съвет във Варна, девойки в национални носии посрещнаха с хляб и сол председателя на СДС Божидар Лукарски. Той пристигна за общото събрание на градската организация на партията. На него за председател на предизборния й щаб в града беше избран... Янко Станев. Но това не беше всичко.

"Одобрен бе и политически меморандум с БЗНС за подкрепа на кмета Иван Портних като кандидат за втори мандат, както и създаването на общ предизборен щаб и обща листа за общински съветници", пишеше в прессъобщението от събитието.

С това комуникацията в местната структура на Реформаторския блок изглеждаше окончателно блокирана. Но последното заседание на Председателския съвет на блока миналия петък роди нови слухове, създаде ново объркване и стана повод за нов оптимизъм.

Според участници в заседанието на съвета, за първи път след избирането на Янко Станев за лидер на СДС – Варна, Божидар Лукарски е дал знак, че може да оттегли подкрепата си за него в името на единството на Реформаторския блок. По информация от Националния изпълнителен съвет на СДС тази позиция е била продиктувана от сериозната съпротива срещу Станев на трима от ключовите му членове - Костадин Марков, Борислав Миланов и особено Румен Христов.

По време на същия председателски съвет от миналия петък зад Чавдар Трифонов, като общ кандидат на РБ във Варна, е застанал и лидерът на БЗНС Николай Ненчев. Според него решението на местната партийна структура на земеделците във Варна да подкрепи номинацията на ГЕРБ било взето "без да е съгласувано с централното ръководство". Затова Ненчев поел ангажимента "да коригира" тази позиция.

Знак, че това се е случило, са новите преговори, предприети от БЗНС – Варна, за места в обща листа за общински съветници, но този път оглавявана от Чавдар Трифонов.

При това положение в необяснима и изнервяща за партньорите си изчаквателна позиция остават само централните ръководства на две от партиите в РБ - ДБГ и НПСД.

На "опитното поле"

Най-вероятно през следващата седмица лидерите на РБ ще се съберат за окончателно решение по регистрацията на партиите си за предстоящите местни избори. Очакванията за единство са по-скоро скептични заради разногласията на местните им структури в повече от 20 общини.

В такъв "контекст" преди седмица председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов избра скучната за журналистите неделя, за да обяви, че "много от членове на ДСБ във Варна ще подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних". Изказването му веднага беше определено от местното ръководство на партията като "манипулация" и опит да разколебае подкрепата на партньорите в РБ за независимия Чавдар Трифонов.

Но това е само първата половина от лошата новина.

Останалата й част гласи, че Варна винаги е била "опитно поле" за кръстоските на "централната" политическа безпринципност.

Сега пак във Варна лидерите на ГЕРБ, изглежда, са готови да приемат като партньор в евентуално бъдещо управление на града по-скоро предизвестената нелоялност на Станев, отколкото някакъв местен вариант на трудната, но така или иначе продуктивна коалиция с реформаторите.

Това вече е цялата новина.


12 коментара
 • 1
  nogica avatar :-|
  nogica

  пълен ташак настана сега драги МОЙ

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  РБ били надеждата на нацията ...

 • 3
  cakov avatar :-|
  Явор Сяров

  Само една забележка, ДБГ подкрепи Чавдар Трифонов. Имаше организирана среща на движението с него и след това беше ясно заявена подкрепата.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  unforgiven avatar :-(
  unforgiven

  Това е явно част от предизборната кампания на Чавдар Трифонов.Независим друг път.Зад всичките подкрепи или не заявяване на друг кандидат си личи упоритото "бутане" на ТИМ да класират своя човек.Трифонов е същия "капацитет" като Портних.А щом Станев го подкрепя....!?!Явно пак изборът ще бъде между по-малкото зло, което за нещастие все по-сериозно се утвърди като стандарт в РБ.

 • 5
  theredone avatar :-|
  theredone

  Спасе, що не обърна внимание как без да питат партньорите си в РБ, ДСБ, твоите съпартийци впрочем, решиха да подкрепят Трифонов. Не е ли всъщност това първата крачка към разцеплението на РБ във Варна, а не някакви янковци-мянковци? Няколко месеца по-късно големият зор, обаче е на аверчетата ти Любо и прочие добринмитеви фенове, защото април обещахте на Чавдар да му доведете на къс синджир целия РБ, а сега е явно, че тия работи няма да станат. СДС си имат собствена посока, която, правина или грешна, прави им чест, спазват вече доста години. Миглената сама ви го сложи, че има да си връща, БЗНС клекнаха на ГЕРБ и СДС, а НПСД - с тях може и да ви тръгнат нещата, но като вземете да си сваляте гащите, по-добре да им виждате очичките, щото... Та ако трябва да обобщим, нещата вървят натам, че така, както ДСБ-Варна първи и сами си избраха кандидат, сега ще останат без него. Трифонов явно не ще да се забърква с една партия, пък била тя и костовата и сам ще си спретне листа със съветници без партийно участие. Остава само да видим дали наесен в Общинския съвет във Варна ще има поне една теменужка?

 • 6
  tisho_one avatar :-|
  tisho_one

  Този Чавдар Трифонов, дето му пука не беше ли изгонен за злоупотреби от някъде? И името му не се ли свързва с Монсанто? Не мога да повярвам че РБ ще заложат на този кандидат. СРАМ

 • 7
  soul avatar :-|
  soul

  "Сега пак във Варна лидерите на ГЕРБ, изглежда, са готови да приемат като партньор в евентуално бъдещо управление на града по-скоро предизвестената нелоялност на Станев, отколкото някакъв местен вариант на трудната, но така или иначе"

  Как няма да го приемат, като държи връзката с циганските махали и за 25 години, няма някой с тъмни далавери, който да не се е забърквал с него или обкръжението му.Е, ако бяхме нормална държава никой почтен политик нямаше да иска допирни точки с него, ама не сме!
  Почтен политик ли писах?Смях!

 • 8
  ambros avatar :-|
  ambros

  Естествено е да се подкрепи десния кандидат с повече шансове и това е Портних. Всяка друга кандидатура е заиграване с БСП.

 • 9
  soul avatar :-|
  soul

  До коментар [#8] от "ambros":
  Че е десен, десен е, ама дали политически или на някои хора от София, дясната ръка може да се помисли!Защото да стане директор на т.н. Шведския на Св.св. Константин и Елена, на Мултигруп, едва ли са го избрали на пазара или чрез конкурс!

 • 10
  glog avatar :-|
  glog

  Разногласията са си съвсем естествени. Първо, истинската цел на създаването на РБ е реанимирането и връщането във властта, но като основна управляваща партия, на ДСБ. И те, както и стоящата всъщност зад ДСБ Протестна мрежа, до края ще се опитват да реализират във възможно най-пълна степен тази цел. Поне докато РБ означава РЕФОРМАТОРСКИ, а не РАЗЛОЖЕН блок.

  И второ, основният стимул на партиите от РБ не са ЕФЕКТИВНА РЕФОРМА и ПОДОБРЯВАНЕТО НА ЖИВОТА НА НАРОДА, а влизането във властта и вързаните с това благинки. А в такива случаи блокове и коалиции от повече от две, максимум от три партии, стават прекалено нестабилни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK