С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 11 авг 2015, 19:09, 10007 прочитания

Колко здрава е всяка банка ще е ясно след година

БНБ търси международна фирма, която да провери активите им и да направи стрес-тестове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Централната банка очаква разход от 1.7 млн. лв., проверяваните също ще плащат на оценителите.Първото действие за идващата проверката на активите в банковата система и стрес - тестовете вече е факт. Българската народна банка (БНБ) обяви обществена поръчка за международния консултант и очаква да плати на избрания около 1.7 млн. лв. Търсят се компаниите, които са оценявали банките в еврозоната. А от обявата става ясно, че публично резултатът от проверката ще стане известен чак след година. Въпреки настойчивото желание на Европейската комисия тестовете да завършат до края на годината.


Кандидати с международен опит и готов екип

Консултантите ще трябва да докажат опит в извършването на поне две такива оценки на банкови активи в Европа през последните три години, както и да покажат, че разполагат с финансов ресурс от поне 600 хил. лв. В изискванията се вместват не само фирмите от голямата четворка (Deloitte, EY, KPMG и PWC), но и други специализирани в одита, счетоводството и финансовото консултиране компании от Европа и САЩ. Критериите са такива, че те могат да кандидатстват не с местните си поделения, а от името на централите си, тъй като има изискване в екипа, който ще изпълни поръчката, да участват лично ръководители, провеждали поне две подобни операции за последните три години. Оферти на участниците ще се събират до 23 септември, а отварянето им ще се проведе ден по-късно, като на него ще могат да присъстват и медии.

Обявата е публикувана на сайта на БНБ*, а също и на сайта на Агенцията по обществени поръчки, която има ангажимент да я публикува в Официалния вестник на ЕС, а до дни се очаква обявата да бъде качена и на  платформата Tenders Electronic Daily. 

Каква е задачата
Кандидатите ще трябва да предложат цялостна концепция за организирането и изпълнението на процедурата, която включва и стрес-тестове, да адаптира методологията на Европейската централна банка (ЕЦБ) към спецификите на местния пазар и да е готов с оповестяването на резултатите най-късно до 31 август 2016 г. Посочената дата измества с осем месеца срока, даден първоначално от Европейската комисия (ЕК) на България за проверка на активите в банковата система. Че ще има забавяне и преговори на ниво правителство с Европейската централна банка (ЕЦБ) за даване на отсрочка, стана ясно при встъпването в длъжност на новия управител на централната банка Димитър Радев преди месец.

Изпълнителят на поръчката за оценка на активите в системата ще трябва да организира работата си на шест етапа, като първият е подготвителен, със съставянето на план-график на всички дейности, които ще извършат за 12 месеца. Вторият е свързан с работа по методологията. Третият включва същинският преглед на активите, а следващият са стрес - тестовете и изготвянето на сценариите за тях. Целта им е да се установи каква е способността на банките да поемат неочаквани загуби от продължителни хипотетични шокове, които са достатъчно тежки, но и вероятни за случване. На база на резултатите от тестовете ще се предпишат и предприемат мерки за покритие на потенциалния капиталов недостиг. Финалният етап от процедурата е изготвяне на комуникационна стратегия, по която да се съобщят резултатите.

През целия период на проверката изпълнителят ще трябва да представя в БНБ месечни писмени доклади за свършеното. Регулаторът ще участва активно в процедурата като съвместно с наетата фирма удостоверява качеството и валидността на получените от банките данни, използвани в процеса на оценката. Самата банка ще предостави офиси в сградата си на проверяващите екипи. Регулаторът делегира на изпълнителя отговорността за  идентифицирането на случаите и конкретните активи или инстументи, за които е необходимо назначаването на независими външни оценители за определяне на достоверността на определените от банките стойности на активи, обезпечения и обезценки. Фирмата ще реши дали да е еднакъв или диференциран подходът към различните банки, като ще има задължителни за проверка експозиции - такива са експозициите в забава, предоговарянията, концентрациите, цесиите, необслужваните кредити и други. Изпълнителят ще има правото да организира и координира наемането от банките на независими външни лица, които да извършат в тях прегледа на качеството на активите и инструментите на капитала им.

Поръчка за 1.7 млн. лв.

Търсенето на международна оценителска компания започва с индикативна стойност на поръчката от 1.7 млн. лв. за проверки в 28 банки. Това не е фиксирана цена, която БНБ трябва да заплати задължително на избрания за изпълнител, а служи за определяне на гаранция за участие, която е процент от прогнозната стойност. Плащането за получените услуги ще се формира на база на предложената от участника цена, като всеки може да оферира както по-висока, така и по-ниска от обявената прогнозна стойност на поръчката.

БНБ е отчело само разходите на консултанта, необходими за изпълнението на задълженията му единствено към нея. Разходите за извършената работа по оценка на активите в отделните банки се поемат от тях, като те проведат техни процедури за избор на независим консултант, който ще е различен от този на БНБ.

Когато през миналата година ЕЦБ подложи на стрес тестове банките в Европейския съюз, разходът за консултанти бе близо половин милиард евро за проверка на активите на 128 от големи банки в Европа. Тогава в процедурата участваха консултантски групи като BlackRock Solutions и Oliver Wyman. Ако проявят интерес към поръчката в България, те, както и всички останали участници в конкурса, ще трябва да изготвят оферта на български език до 23 септември, в която да предложат цена за всеки един от етапите. При оценката на получените офертите БНБ ще се ръководи от икономически най-изгодната оферта, като техническото предложение е с тежест от 70%, а финансовата част - с 30%.

В основанията си поръчката от БНБ припомнят за доклада на Европейската комисия (ЕК) от 26 февруари тази година, в който се констатират макроикономически дисбаланси в България. В него се посочваше, че сътресенията във финансовия сектор от 2014 г. пораждат загриженост относно достоверността и надеждността на банковите практики, свързани с оценката на качеството на активите и инструментите на капитала в някои банки, особено тези с български собственици, които биха могли да породят значителни последици за финансовия сектор и за цялата макроикономическа стабилност. В тази връзка една от препоръките на ЕК бе да се направи независим анализ на качеството на активте в цялата банкова система, както и да се направи тест за устойчивост в тясно сътрудничество с европейските органи. Друга част от препоръките бе да се направи преглед на портфейлите на пенсионните фондове и застрахователите, както и преразглеждане на практиките и подсилване на надзора в банковия и небанковия финансов сектор (виж карето).

Проверката и на банките, и на поднадзорните на КФН лица, е задължителна и по закон - с преходните и заключителни разпоредби на новия Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

КФН още се бави с проверките на пенсионни фондове и застрахователи

И в доклада на ЕК, а и в закона за преструктуриране, има задължение в срок до 12 месеца от влизане в сила на закона Комисията за финансов надзор (КФН) да направи аналогични тестове на пенсионните фондове и застрахователите. До момента не е ясно какви са действията, предприети от финансовия регулатор по този въпрос, тъй като стартирана процедура за избор на изпълнител не се вижда нито на сайта на регулатора, нито в системата на агенцията по обществени поръчки. До приключването на броя на "Капитал Daily" от КФН не отговориха на изпратените до тях въпроси по темата.

* Статията е коригирана в онлайн изданието заради невярна информация, че обявлението на БНБ за избор на консултант е публикувано само на български език. Книжата за обществената поръчка са изготвени и публикувани и на английски език включително.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ако всичко това не беше истина... Ако всичко това не беше истина...

Как сметката за едно тайно пътуване на варненския кмет до Израел беше платена от журналистка в малка местна телевизия

22 ное 2019, 230 прочитания

Войска с прекършен гръбнак 1 Войска с прекършен гръбнак

Мегапроектът за нови бронирани машини за 1.46 млрд. лв. пак затъва в бюрократично блато и интриги

22 ное 2019, 902 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
"Дневник": Консорциум "Армира 2013" ще реконструира Голямата базилика в Плиска

Въпреки че липсват доказателства за проведена обществена поръчка, директорът на НИМ Божидар Димитров твърди, че е имало търг с един кандидат

Още от Капитал
Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Малките в голямата игра за София

Как ще се управлява столицата при новата конфигурация в общинския съвет и при районните кметове

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Ново място: Crispy

Деликатесен магазин с добра винена селекция и качествени продукти

20 въпроса: Виктор Чучков-син

Новият му филм, екранизация по романа "18% сиво", излиза в края на януари

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10