Колко здрава е всяка банка ще е ясно след година

Резултатите трябва да са готови най-късно до 31 август 2016 година. Освен на банките се очаква проверка и на активите на пенсионните фондове и застрахователните дружества

Колко здрава е всяка банка ще е ясно след година

БНБ търси международна фирма, която да провери активите им и да направи стрес-тестове

Гергана Михайлова
10725 прочитания

Резултатите трябва да са готови най-късно до 31 август 2016 година. Освен на банките се очаква проверка и на активите на пенсионните фондове и застрахователните дружества

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Централната банка очаква разход от 1.7 млн. лв., проверяваните също ще плащат на оценителите.

Първото действие за идващата проверката на активите в банковата система и стрес - тестовете вече е факт. Българската народна банка (БНБ) обяви обществена поръчка за международния консултант и очаква да плати на избрания около 1.7 млн. лв. Търсят се компаниите, които са оценявали банките в еврозоната. А от обявата става ясно, че публично резултатът от проверката ще стане известен чак след година. Въпреки настойчивото желание на Европейската комисия тестовете да завършат до края на годината.

Кандидати с международен опит и готов екип

Консултантите ще трябва да докажат опит в извършването на поне две такива оценки на банкови активи в Европа през последните три години, както и да покажат, че разполагат с финансов ресурс от поне 600 хил. лв. В изискванията се вместват не само фирмите от голямата четворка (Deloitte, EY, KPMG и PWC), но и други специализирани в одита, счетоводството и финансовото консултиране компании от Европа и САЩ. Критериите са такива, че те могат да кандидатстват не с местните си поделения, а от името на централите си, тъй като има изискване в екипа, който ще изпълни поръчката, да участват лично ръководители, провеждали поне две подобни операции за последните три години. Оферти на участниците ще се събират до 23 септември, а отварянето им ще се проведе ден по-късно, като на него ще могат да присъстват и медии.

Обявата е публикувана на сайта на БНБ*, а също и на сайта на Агенцията по обществени поръчки, която има ангажимент да я публикува в Официалния вестник на ЕС, а до дни се очаква обявата да бъде качена и на  платформата Tenders Electronic Daily. 

Каква е задачата

Кандидатите ще трябва да предложат цялостна концепция за организирането и изпълнението на процедурата, която включва и стрес-тестове, да адаптира методологията на Европейската централна банка (ЕЦБ) към спецификите на местния пазар и да е готов с оповестяването на резултатите най-късно до 31 август 2016 г. Посочената дата измества с осем месеца срока, даден първоначално от Европейската комисия (ЕК) на България за проверка на активите в банковата система. Че ще има забавяне и преговори на ниво правителство с Европейската централна банка (ЕЦБ) за даване на отсрочка, стана ясно при встъпването в длъжност на новия управител на централната банка Димитър Радев преди месец.

Изпълнителят на поръчката за оценка на активите в системата ще трябва да организира работата си на шест етапа, като първият е подготвителен, със съставянето на план-график на всички дейности, които ще извършат за 12 месеца. Вторият е свързан с работа по методологията. Третият включва същинският преглед на активите, а следващият са стрес - тестовете и изготвянето на сценариите за тях. Целта им е да се установи каква е способността на банките да поемат неочаквани загуби от продължителни хипотетични шокове, които са достатъчно тежки, но и вероятни за случване. На база на резултатите от тестовете ще се предпишат и предприемат мерки за покритие на потенциалния капиталов недостиг. Финалният етап от процедурата е изготвяне на комуникационна стратегия, по която да се съобщят резултатите.

През целия период на проверката изпълнителят ще трябва да представя в БНБ месечни писмени доклади за свършеното. Регулаторът ще участва активно в процедурата като съвместно с наетата фирма удостоверява качеството и валидността на получените от банките данни, използвани в процеса на оценката. Самата банка ще предостави офиси в сградата си на проверяващите екипи. Регулаторът делегира на изпълнителя отговорността за  идентифицирането на случаите и конкретните активи или инстументи, за които е необходимо назначаването на независими външни оценители за определяне на достоверността на определените от банките стойности на активи, обезпечения и обезценки. Фирмата ще реши дали да е еднакъв или диференциран подходът към различните банки, като ще има задължителни за проверка експозиции - такива са експозициите в забава, предоговарянията, концентрациите, цесиите, необслужваните кредити и други. Изпълнителят ще има правото да организира и координира наемането от банките на независими външни лица, които да извършат в тях прегледа на качеството на активите и инструментите на капитала им.

Поръчка за 1.7 млн. лв.

Търсенето на международна оценителска компания започва с индикативна стойност на поръчката от 1.7 млн. лв. за проверки в 28 банки. Това не е фиксирана цена, която БНБ трябва да заплати задължително на избрания за изпълнител, а служи за определяне на гаранция за участие, която е процент от прогнозната стойност. Плащането за получените услуги ще се формира на база на предложената от участника цена, като всеки може да оферира както по-висока, така и по-ниска от обявената прогнозна стойност на поръчката.

БНБ е отчело само разходите на консултанта, необходими за изпълнението на задълженията му единствено към нея. Разходите за извършената работа по оценка на активите в отделните банки се поемат от тях, като те проведат техни процедури за избор на независим консултант, който ще е различен от този на БНБ.

Когато през миналата година ЕЦБ подложи на стрес тестове банките в Европейския съюз, разходът за консултанти бе близо половин милиард евро за проверка на активите на 128 от големи банки в Европа. Тогава в процедурата участваха консултантски групи като BlackRock Solutions и Oliver Wyman. Ако проявят интерес към поръчката в България, те, както и всички останали участници в конкурса, ще трябва да изготвят оферта на български език до 23 септември, в която да предложат цена за всеки един от етапите. При оценката на получените офертите БНБ ще се ръководи от икономически най-изгодната оферта, като техническото предложение е с тежест от 70%, а финансовата част - с 30%.

В основанията си поръчката от БНБ припомнят за доклада на Европейската комисия (ЕК) от 26 февруари тази година, в който се констатират макроикономически дисбаланси в България. В него се посочваше, че сътресенията във финансовия сектор от 2014 г. пораждат загриженост относно достоверността и надеждността на банковите практики, свързани с оценката на качеството на активите и инструментите на капитала в някои банки, особено тези с български собственици, които биха могли да породят значителни последици за финансовия сектор и за цялата макроикономическа стабилност. В тази връзка една от препоръките на ЕК бе да се направи независим анализ на качеството на активте в цялата банкова система, както и да се направи тест за устойчивост в тясно сътрудничество с европейските органи. Друга част от препоръките бе да се направи преглед на портфейлите на пенсионните фондове и застрахователите, както и преразглеждане на практиките и подсилване на надзора в банковия и небанковия финансов сектор (виж карето).

Проверката и на банките, и на поднадзорните на КФН лица, е задължителна и по закон - с преходните и заключителни разпоредби на новия Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

КФН още се бави с проверките на пенсионни фондове и застрахователи

И в доклада на ЕК, а и в закона за преструктуриране, има задължение в срок до 12 месеца от влизане в сила на закона Комисията за финансов надзор (КФН) да направи аналогични тестове на пенсионните фондове и застрахователите. До момента не е ясно какви са действията, предприети от финансовия регулатор по този въпрос, тъй като стартирана процедура за избор на изпълнител не се вижда нито на сайта на регулатора, нито в системата на агенцията по обществени поръчки. До приключването на броя на "Капитал Daily" от КФН не отговориха на изпратените до тях въпроси по темата.

* Статията е коригирана в онлайн изданието заради невярна информация, че обявлението на БНБ за избор на консултант е публикувано само на български език. Книжата за обществената поръчка са изготвени и публикувани и на английски език включително.

Централната банка очаква разход от 1.7 млн. лв., проверяваните също ще плащат на оценителите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  oporna_to4ka avatar :-|
  oporna_to4ka

  Колкото и да е здрава дадена банка в БГ-то, дойде ли на власт Аамбубата може да я съсипе за нула време.

 • 2
  nikeair avatar :-|
  NicK

  Важното е да не се бърза - я догодина, я след две-три години - както се казва на кого му пука, сякаш с това ръководство на БНБ някой ще вярва на резултатите от стрес-теста....

 • 3
  jozi81 avatar :-|
  Мафията си има държава

  Колко здраве е всяка банка ще стане ясно, ако удържи на "стрес-теста" на който подложиха КТБ... А активите на всяка банка се оценяват по неприлаганата досега методика, по която "оценяваха" активите на КТБ.
  Вижте защо убиха 4-тата по големина българска банка в клипчето : КТБ Грабежът е сега!
  https://www.youtube.com/watch?v=_YLurA5s170

 • 4
  ss avatar :-P
  SS

  Здрава,здрава - колко да е здрава ?

  Във всеки случай никоя няма да е като Мавзолея , дето Бъки изхаби няколко тона динамит !

  Тука я събаряш отмак със слово !!!

 • dimitarcho

  Задавам си въпроса за какво служи управление “Банков надзор“.
  Малки заплати ли получават или какво.
  Всички дейности по одита и стрес-тестовете трябва да се извършват от БНБ-тя за това е Централна Банка.
  Не става въпрос за парите,става въпрос за банковата система на България!

 • 6
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Стрес-тестовете нищо няма да покажат. Половината от банките уверено вървят надолу по наклонената плоскост. До догодина ще прикрият това онова, ще напомпат каквото могат и ще "отговорят" на изискванията.

 • 7
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  все пак се наложиха да отлагат провеждането на стрес - тестовете. още от самото начало настояваха за поне 1 г. отлагане. и министър на финансите, и бюджетната комисия на НС, нов управител на БНБ.
  "българската банкова система е от най-стабилните в Европа", духът му още витае...

 • 8
  velian avatar :-|
  volarok

  Българските банки са зле, гръцките нямат пари... Хвани единия, удари другия. Няма нужда от стрестестове. Банките у нас кретат и живуркат благодарение на таксите и комисионните, с които дерат клиентите си. Системата страда от липсата на свеж и евтин ресурс, лоши активи, бедно население, задушен бизнес, алчни банкови мениджъри и немотивирани служители. Излизане от този порочен кръг няма да има, докато банкерското съсловие счита себе си за затворена висша каста.

 • 9
  kamenof avatar :-|
  kamenof

  За ресурса не съм съгласен - лихвите по депозитите са 'доволно' ниски, така че ресурсът е повече от евтин, но има ли кой и какво да депозира е друг въпрос...

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход