Защо умират делфините

В България няма кой да преброи изхвърлените на брега морски бозайници, камо ли да анализара причината за смъртта

Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания
Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания    ©  Атанас Русев
Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания
Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания    ©  Атанас Русев

Проблеми с делфините по българското крайбрежие на Черно море винаги е имало. Те обаче станаха по-видими в последните години поради две причини. Първата е естественият прираст на популациите (преди 20 години да видите делфини в морето си беше голям късмет), а втората е Атанас Русев. Той бивш концесионер на плажа "Корал", спелеолог, екоактивист и човекът, който алармира обществеността всеки път, когато има проблеми със симпатичните морски бозайници. През 2011 г. вдигна тревога, след като на плажа изплува труп на делфини с пет рани, по всяка вероятност огнестрелни. Русев влезе в конфликт и с местните рибари, след като разказа общоизвестната тайна, че те доубиват оплелите се в мрежите им животни. Тази седмица в опита си да обясни поредната вълна на изплували на брега мъртви делфини обаче екологът влезе в конфликт с нефтената индустрия, геофизиците, НАТО... А покрай него "Капитал", тъй като публикува на сайта си мнението на Русев, влезе в нечий списък на проводниците на кремълската хибридна война.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  kolcho_slepetza avatar :-|
  kolcho_slepetza

  Капитал пропускате най-важната част от ситуирането на проблема - това, че през септември изтича срока за подаване на офертите по търга за лицензиране на проучване в блокове Терез и Силистар - именно там където спелеолога Тасев посочва, че са правени сеизмичните проучвания. И това си беше ачик ачик подливане на вода на Министерството на енергетиката, които се надяват на участия- А това съвсем не е сигурно.

 • 2
  stoletov avatar :-|
  stoletov

  В морето на километър - два точно срещу къмпинг Юг видях мъртвородено делфинче. Сърби открили няколко дена преди това и едно друго на плажа. Също с плацента доколкото разбрах. Иначе има много напоследък. Тези с които се снимах (първите кадри) изглежда ловуваха организирано: https://www.youtube.com/watch?v=iTB2EfjLApU

  Другите 2 бяха по-навътре и доста по-големи.
  Кадрите са от мобилен телефон пък и на оператора му беше малко лошичко :)

 • 3
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Да все от нещо мрат делфините както и хората!?Какво толкова се е случило!?Вероятно някому някой плаща да раздухва този проблем!?Някога в ранния соц.режим ни хранеха с делфин кайзер пастърма,сега е момента щом са се навъдили толкова много отново на пастърма!!!

 • 4
  chivalry avatar :-P
  Chivalry

  До коментар [#2] от "stoletov":

  Супер :)

 • 5
  noidea avatar :-|
  noidea

  както се грижим за децата си, така се грижим и за природата и нейните обитатели пък и за самите нас.

 • 6
  greyjoy avatar :-|
  modus operandi

  Делфините не са безсмъртни, нормално е да умират бройки от време на време. А тези хипотези и теории ми звучат много смешно, още повече, че подобни проучвания се правят навсякъде по света и ако имаше проблем първо световните медии щяха да го раздухат.

 • 7
  eza avatar :-|
  eza

  Преди 20 години, когато било голям късмет да видиш делфин в морето аз бях дете и всеки път когато дъм ходил на море, и са ме водили на разходка с корабче съм виждал делфини.
  Или аз съм голям късметлия, или този се захванал с нещо друго освен избоениет му занимания по-горе.

 • 8
  gradska avatar :-|
  Офелия Груева

  Ето го на, съвременният хомо сапиенс с представителната му извадка - колчо-слепеца и другаря Радулов. Не се ли наядохте бе господа, в прекия и преносен смисъл? "Искам да споделя с теб едно свое проникновение от престоя ми тук. Разбрах го, когато се опитах да класифицирам вашия вид. Осъзнах, че вие всъщност не сте бозайници. Всеки бозайник на тази планета инстинктивно постига… естествено равновесие със заобикалящата го среда. Но не и вие хората. Вие се преселвате някъде и се размножавате,… докато изконсумирате всички природни ресурси. Единственият ви начин да оцелеете е да се преселите другаде. Само още един организъм на тази планета следва същото поведение. Знаеш ли как се нарича? Вирус."...............

 • 9
  toltec avatar :-|
  toltec

  "Относно мъртвите делфинчета, групата ни "Да запазим Корал" продължава активно да действа и да прави собствено разследване по случая. За момента сме направили контакти с Министерство на Отбраната и Министерството на Екологията и Водите, както и с няколко международни организации, които помагат. Поканили сме експерти, които могат да извършат аутопсия на делфини и са специализирани в това.
  Допълваме собствената си база данни за умрелите делфинчета, като целим да направим приблизителен модел и да установим кога и къде най-вероятно се е случило всичко това в морето. Данните, които обработваме са достатъчно и смятаме, че ще може да предоставим доста адекватно описание на онова което се е случило. "

 • 10
  struto avatar :-|
  Андрей Куртенков

  От дадената в началото на статията официална статистика, се вижда, че случаите на намерени мъртви делфини по нашето крайбрежие намаляват, а не се увеличават; защо тогава е тази истерия?
  Освен това, безкрайно неграмотно е да се пише - цитирам - "убийство на защитен вид е престъпление" - първо, не може да има убийство на цял вид (може да има, примерно, униощаване на такъв) и второ, убийството е лишаване от право на живот, а животните нямат права. Ето защо, престъпление е, не убийството, а противозаконното причиняване на смърт на гръбначно животно (специално за делфините - дори и да е по непредпазливост).
  Има си цял институт, който се занимава с аквакултурите - не знам защо никой не търси тяхното мнение по въпроса; без становищего на науката нищо не можем да кажем - а ако го имаме - трябва да подхождаме прагматично - ако бройката е ниска - да ги опазваме строго, ако е висока - може и да се разреши нкакъв ограничен улов с цел консумация (естествено, в координация с другите черноморски страни).
  В природата ежесекундно умира огромен брой животни, в това число и съвсем миловидно изглуждащи - не е нужно от всяка кифленска истерия да става национален проблем.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата