Защо умират делфините

В България няма кой да преброи изхвърлените на брега морски бозайници, камо ли да анализара причината за смъртта

Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания
Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания    ©  Атанас Русев
Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания
Няма как да се определи истинската причина за смъртта на делфините, без да са правени изследвания    ©  Атанас Русев

Проблеми с делфините по българското крайбрежие на Черно море винаги е имало. Те обаче станаха по-видими в последните години поради две причини. Първата е естественият прираст на популациите (преди 20 години да видите делфини в морето си беше голям късмет), а втората е Атанас Русев. Той бивш концесионер на плажа "Корал", спелеолог, екоактивист и човекът, който алармира обществеността всеки път, когато има проблеми със симпатичните морски бозайници. През 2011 г. вдигна тревога, след като на плажа изплува труп на делфини с пет рани, по всяка вероятност огнестрелни. Русев влезе в конфликт и с местните рибари, след като разказа общоизвестната тайна, че те доубиват оплелите се в мрежите им животни. Тази седмица в опита си да обясни поредната вълна на изплували на брега мъртви делфини обаче екологът влезе в конфликт с нефтената индустрия, геофизиците, НАТО... А покрай него "Капитал", тъй като публикува на сайта си мнението на Русев, влезе в нечий списък на проводниците на кремълската хибридна война.

Съмнителната хипотеза, която разбуни водите

Намирането на мъртви делфини не е необичайно. Най-често причините са съвсем естествени или са резултат от удавяне след оплитане в рибарски мрежи. Според официалната статистика на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2014 г. са били намерени 15, през 2013 г. - 37, а през 2012 – 74 трупа на делфини. Този път странното е, че повечето екземпляри са от вида от муткур (известен и като морска свиня, сроден на делфините бозайник от разред китоподобни), около 60 - 70 см дълги. Размерът им говори, че това са млади животни (възрастният муткур достига до 1.5 метра), т.е. причината за смъртта може и да не свързана с обичайните причини. Случаите зачестяват в края на юли и началото на август, като според Русев само на "Корал" и къмпинг "Юг" досега са намерени четиридесет екземпляра, по-голямата част от които в напреднал стадий на разлагане.

В търсене на възможната причина Русев изказа хипотезата, че странната смърт на муткурите може да е причинена от провежданите сеизмични прочувания при търсенето на нефт и газ в Черно море. Процесът се извършва чрез т.нар. въздушни оръдия. Те предизвикват изключително мощен звуков сигнал, който, отразявайки се в дъното на морето, след това се улавя от специални хидрофони и дава възможност за геологично картографиране на подземните пластове.

Самият Русев коректно посочва, че сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух" са завършили през януари 2014 г., и не дава ясно обяснение защо свързва процеса със смъртта на делфините. В Румъния тези изследвания пък приключиха още по-рано. Разликата във времето прави връзката почти невероятна и по-късно екологогът започна да говори като вероятна причина провелите между 7 и 13 юли военноморски учения на НАТО в българската акватория на Черно море (при което бяха използвани бойни муниции) или други геофизични изследвания в региона.

"Пореден опит за масова истерия срещу добива на нефт и газ в Черно море", писа в блога си Илиян Василев, бивш посланик в Русия и сега енергиен експерт със силно критично отношение към всички руски енергийни проекти у нас. Последното е една от причините той да е и единственият българин в руския списък на гражданите от ЕС, които имат забрана да пътуват в Русия. Въпреки че нито една компания официално не коментира твърденията на Русев, думите на Василев вероятно са отразявали част и от техните настроения. Той квалифицира твърдения за връзката между проучванията за нефт и газ и смъртта на делфините като част от тактиката на Русия за водене на хибридна война срещу България. Според него се повтаряла ситуацията с шистовия газ, когато протестите на еколозите спрели разработката на алтернативата на руския газ.

"Когато всеки ден прибирате делфинче, нямам как да не реагирате, всеки нормален човек би се опитал да направи нещо", отговаря Русев.

Десет малки делфинчета, задави се едното...

"Понастоящем не се извършва никаква работа, която би била свързана с физически въздействия върху околната среда. Няма сонда или друго оборудване, което да работи по договор с консорциума Total/OMV/Repsol", посочват от местното представителство на френското обединение. Трите фирми проучват блок "Хан Аспарух", който се намира в североизточната част на българската изключителна икономическа зона на Черно море. "От самото начало на проекта има ясен фокус върху всички аспекти на опазването на здравето, безопасността и околна среда", казват от Total. От компанията обясняват, че следват насоките на IAGC (Международната асоциация на изпълнителите на геофизични изследвания) и JNCC (Съвместният комитет за опазване на природата) за смекчаване на въздействието на сеизмичните проучвания върху околната среда, въпреки че в България няма регулация и изискване за това.

Самата индустрия обаче не отрича, че проучванията могат да окажат въздействие върху морските обитатели. "Признато е, че звукът, генериран от сеизмични източници, има потенциала да предизвика нараняване, както и вероятно смущения за морските бозайници", се казва в насоките на JNCC от 2010 г. към фирмите, които правят такива проучвания. Комитетът например препоръчва по време на сеизмичните дейности да има специални наблюдатели, които да предупреждават за наличие на морски бозайници. Друга препоръка е звуковите оръдия първоначално да започнат с излъчването на по-слаби сигнали, които да стимулират животни, които могат да се намират в региона, да се изтеглят сами.

"Вече има много изследвания в областта на звуковото замърсяване, казва Aндрю Браунлоу от Шотландския селскостопански колеж, но няма сигурно установена връзка - просто е трудно да се намери делфин, който току-що е починал, за да се анализира слуховия му апарат." Браунлоу е разследващ ветеринар, който се занимава с морските бозайници от години и е активен изследовател в областта. "Едва отскоро започнахме да изследваме слуховите апарати на умрели делфини, но дори и да намерим увреждане, то може да е предизвикано от много причини", обяснява Браунлоу. Той обаче казва, че не е трудно за всеки да предположи, че когато има звуково замърсяване, морските бозайници, които разчитат на слуха си за ориентация и комуникация, могат да пострадат. Браунлоу посочва, че отдавна е установено как китовете избягват местата със силно звуково въздействие. Това може да доведе до проблеми, особено в период на отглеждане на малките китчета. За това например в Шотландия дори при поставянето на основи за вятърни турбини в морето трябва да има план за мерките за преодоляване на евентуалните вредни въздействия.

Димитър Попов, координатор на проекти в "Зелени Балкани" и активен участник в мрежата за наблюдение на делфините в България, също се съмнява, че сеизмичните проучвания са довели до смъртта на муткурите. "Освен ако някъде е нямало нерегламентирани", допълва той в типичния леко конспиративен стил на повечето български еколози. "Най-вероятно е епидемия и осиротяване", смята Попов, но казва, че няма как да се определи истинската причина, след като не са правени изследвания. При заболяване най-честите жертви са по-младите индивиди, които имат по-слаба имунна система. Възможно е нещо да се е случило с майките и малките да не  успяло да оцелее. Това най-често се случва, когато възрастните делфини се заплетат в рибарските мрежи, но това е малко вероятно, посочва Попов, тъй като сега не е активен риболовен сезон. Друга възможност е епидемия. Например преди две години зараза с морбили доведе до смъртта на няколкостотин делфина по Източното крайбрежие на САЩ.

Дори и българските власти да бяха решили да изследват каква е причината, едва ли можеха да направят много. Например в станата няма квалифициран специалист, който да направи аутопсия на морския бозайник, камо ли да провери слуховия му апарат. Под "аутопсия на делфин" в България се разбира взимане на токсикологична, микробиологична и паразитологична проба. "Истината е, че българската научна общност доскоро не се интересуваше много от китообразните, тъй като за тях не се отпускаха пари за изследвания", обяснява Попов.

По-лошото е, че България не може да организира дори най-простото - преброяването на мъртвите делфини. Екоактивистите редовно цитират значително по-голяма бройка от МОСВ, което често служи като обвинение към тях, че са паникьори. Реално обаче по-скоро те са правите. След запитване към РИОСВ - Бургас, оттам посочиха, че за юли и август са получили само четири сигнала за мъртви делфини на "Корал" и къмпинг "Юг", докато Русев твърди за четиридесет екземпляра. Попов смята, че просто хората не знаят, че трябва да сигнализират на РИОСВ, а тя регистрира само тези случаи. Други просто са се отказали - в двете екоинспекции в Бургас и Варна има само петима специалисти по биоразнообразието. Те не смогват, тъй като покриват не само Бургаска и Варненска области и освен с делфините трябва да се занимават и с ценните растителни видове, контрабандата на екзотични животни и т.н.

РИО-к'во?

Случаят с необяснимата смърт на младите муткури показва типичното за България институционално безхаберие, известно още и с принципа на измиването на ръцете.

Процедурата при намиране на "екземпляр в безпомощно състояние или мъртъв екземпляр" е описана в Закона за биологичното разнообразие. В срок до три дни от намирането трябва да се уведоми най-близкият регионален орган на МОСВ или на Изпълнителната агенция по горите. В случая Районната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Бургас или във Варна. Оттам нататък обаче има само едно сигурно нещо. Експертите на РИОСВ трябва да установят дали има съмнение за наличие на умишлено причиняване на смъртта и ако има такова, да уведомят МВР, тъй като убийство на животно от защитен вид е престъпление. За това винаги при такива случай рибарите бързат да опровергаят съмненията за тяхната причастност. Според РИОСВ - Бургас, тази година те са подали три сигнала до МВР.

Никъде няма изрично изискване намерените мъртви бозайници да бъдат изследвани за причините, довели до смъртта им. Единственият текст в закона, който може с малко фантазия да се използва от по-активните държавни служители, гласи, че в зависимост от състоянието на екземпляра може да "се предоставя на научна организация или училище, или природонаучен музей за изследване или попълване на учебни сбирки".

Ако намереният мъртъв екземпляр представлява заплаха за общественото здраве, което се преценява от РИОСВ, трябва да се намесят Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) или ветеринарите служби, които са към МЗХ. Най-малкото защото, ако има заплаха от пренасяне на зараза от мъртви животни, те трябва да бъдат транспортирани до екарисаж. Отделно, ако смъртта е предизвикана от замърсяване, би имало опасност за всички плажуващи.

Всичко това обаче не се случва. Според Атанас Русев той лично погребва муткурите, които намира, а при първия подобен случай служителите на РИОСВ - Бургас, просто са изхвърлили трупа в кофа за боклук. От бургаската екоинспекция уточниха за "Капитал", че не са правени аутопсии и не е взиман биологичен материал за изследване, защото труповете са намирани в силно напреднал стадий на разлагане. "Аутопсия се прави от ветеринарните власти (към Министерството на земеделието и храните) по тяхна преценка", допълниха от РИОСВ - Бургас.

Д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна (в която се вляха ветеринаромедицинските служби), каза, че никой не се е обръщал с подобно искане към тях. "Няма спомен някога да сме правили съвместни проверки", допълни той. Д-р Денев освен това обяснява, че те едва ли биха могли да помогнат, тъй като тяхната структура отдавна има само контролни функции и няма ветеринарни патоанатоми, както е имало някога. "Сега такива има само в Тракийския и Лесотехническия университет."

Всъщност най-компетентни би трябвало да бъдат служителите от варненското поделение на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия (ИРР). Преди три години именно ИРР е бил домакин на семинар, организиран от Министерството на околната среда и водите, който е целял да демонстрира как се взимат биологични проби от делфин. На него са присъствали както експерти на института, така и инспектори на РИОСВ и представители на неправителствените организации. В момента ИРР участва и консорциума "Черноморска изследователска програма - Ной", която спечели поръчката за "Теренни наблюдения на китоподобните" на Изпълнителната агенция по околна среда. В последните години обаче съставът на ИРР прогресивно намалява - вече е само 26, от които учените са една дузина. Вече малко хора дори знаят, че той има и други функции, освен да поддържа Аквариума в морската столица. Оказа се, че тази седмица всички експерти са или в командировка, или в отпуска (включително единственият специалист по делфините).

Вече пенсиониран служител на ветеринаромедицинската служба във Варна каза, че някога е имало група, съставена от експерти в Института по океанология, ИРР и ветеринарите, които са правили подобни изследвания. "Летяхме даже с хеликоптер, взимахме проби, но това бяха други времена", каза той, като помоли да не бъде цитиран с името си, тъй като не иска да обижда колегите.

На практика се получава така, че РИОСВ нямат ветеринарни компетенции, за да проверят причините, довели до смъртта на делфините, и не считат, че са длъжни да изпратят труповете за изследване другаде. Тъй като морските бозайници нямат промишлено значение, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не се занимава с тях. Ветеринарите не считат, че имат отношение към неселскостопански животни (дори те да се казват морски свине), а РИОКОЗ не намира връзка между смъртта на делфините и общественото здраве. Общините не желаят да получат разрешителни по закона за биоразнообразието, тъй като екологията не е приоритет за местната власт по Черноморието. В МВР вероятно си мислят, че не могат да се справят с посегателствата срещу граждани, камо ли с тези срещу морските обитатели. Така накрая ИРР чака някой да се сети, че съществува, и да му извози мъртви делфини до Варна за изследване.

Какво да се прави

"Събираме колкото можем повече делфини - доколкото ни позволяват силите", казва Aндрю Браунлоу. Той обяснява, че по този начин могат да се анализират причините за смъртта - естествена, човешка намеса или в резултат на замърсяване. Това позволява да се предприемат адекватни мерки не само за спасяването на бозайниците, но примерно и да се премахне някой причинител на замърсяването, който би може да засегне и хората.

Тъжното е, че България няма проблем да организира нещо подобно - нито струва много скъпо, нито липсват ентусиазирани и съвестни държавни служители или екоактивисти. Просто няма елементарна организация и взаимодействие между държавните служби помежду им, от една страна, и от друга - между тях и неправителствените организации. Едва ли има проблем експертите на РИОСВ да са снабдени с подходящи хладилни инсталации, с които да могат да транспортират намерените делфини за по-нататъшно изследване. Димитър Попов например посочва, че тяхната организация от години се опитва да образова държавните служители и публиката за делфините - как да ги разпознават по вид, възраст и пол, какво да се прави, ако се намери мъртъв екземпляр. "С бургаската РИОСВ работи добре, но варненската нещо не иска да се обучава", посочва той проблемите.

Всъщност смъртта на петдесетина морски свине вероятно не е най-големият проблем на България. Но безхаберното отношение на по-голямата част от държавния апарат е симптом за това какво се случва със стотици други подобни случаи. За които просто никой не чува, тъй като засегнатите не са симпатични делфинчета.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  kolcho_slepetza avatar :-|
  kolcho_slepetza

  Капитал пропускате най-важната част от ситуирането на проблема - това, че през септември изтича срока за подаване на офертите по търга за лицензиране на проучване в блокове Терез и Силистар - именно там където спелеолога Тасев посочва, че са правени сеизмичните проучвания. И това си беше ачик ачик подливане на вода на Министерството на енергетиката, които се надяват на участия- А това съвсем не е сигурно.

 • 2
  stoletov avatar :-|
  stoletov

  В морето на километър - два точно срещу къмпинг Юг видях мъртвородено делфинче. Сърби открили няколко дена преди това и едно друго на плажа. Също с плацента доколкото разбрах. Иначе има много напоследък. Тези с които се снимах (първите кадри) изглежда ловуваха организирано: https://www.youtube.com/watch?v=iTB2EfjLApU

  Другите 2 бяха по-навътре и доста по-големи.
  Кадрите са от мобилен телефон пък и на оператора му беше малко лошичко :)

 • 3
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Да все от нещо мрат делфините както и хората!?Какво толкова се е случило!?Вероятно някому някой плаща да раздухва този проблем!?Някога в ранния соц.режим ни хранеха с делфин кайзер пастърма,сега е момента щом са се навъдили толкова много отново на пастърма!!!

 • 4
  chivalry avatar :-P
  Chivalry

  До коментар [#2] от "stoletov":

  Супер :)

 • 5
  noidea avatar :-|
  noidea

  както се грижим за децата си, така се грижим и за природата и нейните обитатели пък и за самите нас.

 • 6
  greyjoy avatar :-|
  modus operandi

  Делфините не са безсмъртни, нормално е да умират бройки от време на време. А тези хипотези и теории ми звучат много смешно, още повече, че подобни проучвания се правят навсякъде по света и ако имаше проблем първо световните медии щяха да го раздухат.

 • 7
  eza avatar :-|
  eza

  Преди 20 години, когато било голям късмет да видиш делфин в морето аз бях дете и всеки път когато дъм ходил на море, и са ме водили на разходка с корабче съм виждал делфини.
  Или аз съм голям късметлия, или този се захванал с нещо друго освен избоениет му занимания по-горе.

 • 8
  gradska avatar :-|
  Офелия Груева

  Ето го на, съвременният хомо сапиенс с представителната му извадка - колчо-слепеца и другаря Радулов. Не се ли наядохте бе господа, в прекия и преносен смисъл? "Искам да споделя с теб едно свое проникновение от престоя ми тук. Разбрах го, когато се опитах да класифицирам вашия вид. Осъзнах, че вие всъщност не сте бозайници. Всеки бозайник на тази планета инстинктивно постига… естествено равновесие със заобикалящата го среда. Но не и вие хората. Вие се преселвате някъде и се размножавате,… докато изконсумирате всички природни ресурси. Единственият ви начин да оцелеете е да се преселите другаде. Само още един организъм на тази планета следва същото поведение. Знаеш ли как се нарича? Вирус."...............

 • 9
  toltec avatar :-|
  toltec

  "Относно мъртвите делфинчета, групата ни "Да запазим Корал" продължава активно да действа и да прави собствено разследване по случая. За момента сме направили контакти с Министерство на Отбраната и Министерството на Екологията и Водите, както и с няколко международни организации, които помагат. Поканили сме експерти, които могат да извършат аутопсия на делфини и са специализирани в това.
  Допълваме собствената си база данни за умрелите делфинчета, като целим да направим приблизителен модел и да установим кога и къде най-вероятно се е случило всичко това в морето. Данните, които обработваме са достатъчно и смятаме, че ще може да предоставим доста адекватно описание на онова което се е случило. "

 • 10
  struto avatar :-|
  Андрей Куртенков

  От дадената в началото на статията официална статистика, се вижда, че случаите на намерени мъртви делфини по нашето крайбрежие намаляват, а не се увеличават; защо тогава е тази истерия?
  Освен това, безкрайно неграмотно е да се пише - цитирам - "убийство на защитен вид е престъпление" - първо, не може да има убийство на цял вид (може да има, примерно, униощаване на такъв) и второ, убийството е лишаване от право на живот, а животните нямат права. Ето защо, престъпление е, не убийството, а противозаконното причиняване на смърт на гръбначно животно (специално за делфините - дори и да е по непредпазливост).
  Има си цял институт, който се занимава с аквакултурите - не знам защо никой не търси тяхното мнение по въпроса; без становищего на науката нищо не можем да кажем - а ако го имаме - трябва да подхождаме прагматично - ако бройката е ниска - да ги опазваме строго, ако е висока - може и да се разреши нкакъв ограничен улов с цел консумация (естествено, в координация с другите черноморски страни).
  В природата ежесекундно умира огромен брой животни, в това число и съвсем миловидно изглуждащи - не е нужно от всяка кифленска истерия да става национален проблем.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход