Мълчанието на финансовото министерство

В България няма институция с повече власт от Министерството на финансите, затова мълчанието на ведомството на Владислав Горанов лишава публиката от информация как се харчат милиарди

Мълчанието на финансовото министерство

Вместо да отговаря на въпроси, пресцентърът на ведомството иска запитване по Закона за достъп до информация

14870 прочитания

В България няма институция с повече власт от Министерството на финансите, затова мълчанието на ведомството на Владислав Горанов лишава публиката от информация как се харчат милиарди

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


ЗДОИ е начин за отлагане или избягване на отговори.

"Тук не е информация". Този надпис стои почти до всяко гише, на което гражданите трябва да се наредят и да се опитат да си свършат работата, зависеща от държавната администрация. Аналогична бариера за комуникация от около два месеца са поставили и в пресцентъра на Министерството на финансите. В случая рефренът гласи: "Моля, изпратете запитването си по ЗДОИ" - отговор, даван писмено и устно при всеки опит "Капитал" да получи каквато и да било обществена информация, свързана с работата на министерството, ръководено от Владислав Горанов.

В превод това значи, че не желаят да отговорят. А ЗДОИ е Законът за достъп до обществена информация. Той е добър и понякога работещ инструмент за получаване на големи масиви данни, изискващи допълнителен труд от страна на администрацията. Но е бавен (чиновниците почти винаги отговарят в края на срока от две седмици) и често се получават откази, които минават през няколко съдебни инстанции. Тогава информацията може вече да е ирелевантна. А икономическа медиа като "Капитал" всеки ден търси и публикува финансови статии или такива, засягащи публичните средства. Години наред финансовото министерство е давало отговори на журналистически въпроси. За целта има специално назначени служители за връзки с медиите - поне четирима. От два месеца те имат готов бланкетен отговор - попитайте по ЗДОИ.

В България реално няма институция с повече власт от Министерството на финансите. Тъй като страната няма собствена монетарна политика, на практика икономиката на страната зависи в най-голяма степен от фискалната политика, създавана от ведомството, контролирано в момента от Владислав Горанов. Той контролира и най-големия ресурс - всяка година през бюджета се преразпределят над 30 млрд. лв., или около 40% от икономиката на България. Затова и мълчанието е значимо.

Всички други публични институции реагират на въпросите през пресцентровете си. С едно доскорошно изключение - БНБ по време на управлението на Иван Искров. Тишината тогава обаче роди най-големия фалит на банка.

PRомяната

От пресцентъра на финансовото министерство не дават обяснение защо отношението им се е променило. Ведомството и подопечените му агенции са единствените, които категорично отказват да дават бързи отговори за дейността си, а желаят да се минава през процедурата за достъп до обществена информация. Така се случи с подопечната му Държавната комисия по хазарта, която също предпочита да се възползва от законово определения срок от 14 дни, записан в ЗДОИ. Изключение е Националната агенция за приходите (НАП), която също е под шапката на МФ. Независимо дали става дума за разяснение, коментар или финансови данни, приходната агенция винаги опитва да дава бързи отговори. Пресцентърът на Агенция "Митници" също в повечето случаи е отзивчив и се опитва да предоставя исканата информация. С идването на сегашното правителство обаче агенцията спря да публикува годишни и тримесечни доклади за дейността си, както и месечните резултати от дейността си.

В рамките на два месеца "Капитал" е направил над десет запитвания до Министерството на финансите, на които е получил отказ от коментар и препоръка да се мине по процедурата с достъп до обществена информация - в половината случаи (пет) писмено, в останалите - устно от служител на пресцентъра. Най-често търсената информация не е изисквала обработка на масиви данни, а е била за няколко детайла около съобщена от министъра новина. В един от случаите въпросът беше присъствал ли е министърът на среща с цигарения сектор. В друг - колко са натрупаните в НАП нововлезли на пазара на труда осигурени, които не са избрали частен пенсионен фонд, като молбата беше за отговор в рамките не на ден, а за няколко дни. Без отговор останаха и потърсените детайли за така нареченият Фонд на фондовете. Отказ от информация получихме и по темата със заплатите на чиновниците по отделните министерства.

Лошата комуникация е бумерангът

"На теория един отдел за връзки с обществеността би трябвало да помага на журналистите да достигат до търсената от тях информация. Защото ако тази информация не бъде предоставена от институцията, журналистът вероятно ще я намери от друго място. А тогава не е сигурно доколко е вярна тя", смята Десислава Бошнакова, преподавател по PR в Нов български университет. Според нея ще е жалко, ако министерството има такова отношение само защото има критични материали към институцията. "Работата на медиите е да са критични. Ако има проблеми между двете страни, те трябва да се изговарят. Не става въпрос да се обичат, а да има комуникация. Това е в основата на тази професия", смята експертът.

Според Албена Ивайлова, PR специалист и директор на пресцентъра на Министерския съвет в периода 1999 - 2001 г., Законът за достъп до обществена информация често се използва за забавяне, затрудняване, отлагане на достъпа до обществена информация. "Този трик не е измислен от специалистите по комуникации, а от тези, чиято работа предизвиква обществен интерес – администрация и политици", смята тя. И обяснява: "Схемата е простичка – журналистът се "пуска по пързалката" да пита в писмен вид, после изчаква законовия срок, после получава писмен отговор, който често не засяга по същество въпросите, после пише отново или обжалва и т.н. И току след някоя година някой се похвалил, че е осъдил поредното ведомство. Остава моралното удовлетворение, но не и защитеният обществен интерес", категорична е Ивайлова.

"Нежеланието да се помага на журналистите обезсмисля работата на пресцентровете, както и стандартите за прозрачност и публичност. Всеки комуникационен специалист е наясно, че може да мотаеш някои медии известно време, но не всички медии и не до безкрай. Лошата комуникация е бумеранг. Добрите политици би следвало да знаят това", добавя Ивайлова.

Десислава Бошнакова също смята, че за една институция е изключително важно да присъства в медиите, по възможност с информация, която пресцентърът е предоставил. "Колкото повече спънки има един журналист пред получаването на необходимата информация, толкова вероятността да не е вярна или достатъчно коректна е по-голяма", добавя тя.

ЗДОИ е начин за отлагане или избягване на отговори.

"Тук не е информация". Този надпис стои почти до всяко гише, на което гражданите трябва да се наредят и да се опитат да си свършат работата, зависеща от държавната администрация. Аналогична бариера за комуникация от около два месеца са поставили и в пресцентъра на Министерството на финансите. В случая рефренът гласи: "Моля, изпратете запитването си по ЗДОИ" - отговор, даван писмено и устно при всеки опит "Капитал" да получи каквато и да било обществена информация, свързана с работата на министерството, ръководено от Владислав Горанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  stefan_ avatar :-|
  stefan_

  И аз очаквам като разпределят насилствено моите пари (чрез преки и косвени данъци и акцизи) да знам къде отиват. Тоя Горанов си беше ясен още откогато каза, че ще забрани на ПИБ да връща парите - милиционерски манталитет и с извинение, селско излъчване и без извинение, липса на вкус. Аз лично очаквам нови изцепки от господина.

 • 2
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  След като има законов ред ми се струва съвсем нормално да се спазва именно той.

 • 3
  bluewater avatar :-(
  BlueWater

  Когато се спуска информационна завеса точно над мин. фин.., това е много опасно за парите на данъкоплатците като мен и вас!

  Всички държавни разходи и действия на държавни служители трябва да са публични, за да упражняваме контрол, как харчат парите ни!

 • 4
  nikeair avatar :-|
  NicK

  Горанов играе за ДПС и мафията, действията/бездействията свързани с КТБ го доказват, изобщо не съм учуден, че от МФ се държат арогантно - тип Цацаратурата - това е запазена марка на наглеците!!!

 • 5
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Щом мълчат, значи правят далавери или просто не знаят какво правят и ги е страх, че ще се изложат. Което и от двете да е - говори много лошо за министъра.

 • 6
  bj_int avatar :-|
  bj_int

  Буров бе казал преди еди-колко-си години следното: "Каквото и да кажеше, щеше да се обърне срещу него и затова предпочиташе да мълчи".

 • 7
  butterbrot avatar :-|
  Yomega

  Горанов-ББР-Водстрой-ДПС

  Или как Владко държа каната за вода (ibrik) на Прасчо и последния го черпи с баклава.

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Тц-тц-тц-тц...

 • 9
  dgdimitrov avatar :-|
  Quo Vadis?

  До коментар [#6] от "bj_int":

  Добра мисъл, стига само да не управляваш публи4ен ресурс


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход