Фондът за гарантиране на влоговете няма да прережда депозантите на КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фондът за гарантиране на влоговете няма да прережда депозантите на КТБ

Делото за несъстоятелността на КТБ бе образувано през април тази година в Софийския градски съд

Фондът за гарантиране на влоговете няма да прережда депозантите на КТБ

Промените в реда за удовлетворявне на вземанията не е предвидено да влязат със задна дата

Гергана Михайлова
8245 прочитания

Делото за несъстоятелността на КТБ бе образувано през април тази година в Софийския градски съд

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Привилегията си пред останалите вложители фондът ще ползва при следващи случаи на банкова несъстоятелност.

Редовите вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) със суми над 196 хил. лв., както и тези с привилегировани условия и такива, на които по други изброени в закона причини не попадат в обхвата на държавната гаранция, няма да бъдат прередени от Фонда за гарантиране на влоговете при разпределение на постъпленията от осребряването на масата на несъстоятелността. Подобни версии се тиражират в публичното пространство от публикуването на списъка с приетите вземания, като последно тази теза беше развита от изпълнителния директор на българската рейтингова агенция БАКР Христо Михайловски пред БНР. Заблудата явно идва от многото на брой напоследък изменения на в банковото законодателство, някои от които със задно действие. Въведените неотдавна промени в реда на кредиторите не се отнасят за вече открити производства по несъстоятелност. Действително фондът получи привилегия спрямо останалите вложители със законови промени, влезли в сила през месец август, но тя ще важи само за напред, за което свидетелства и списъкът на приетите вземания от синдиците на КТБ, където фондът е поставен в една група с вложителите.

Ред в законотворческата бъркотия

Редът на кредиторите при банкова несъстоятелност бе променен в полза на Фонда за гарантиране на влоговете с приетия от Народното събрание на 30 юни Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. В преходните и заключителни разпоредби той измени чл. 94 в Закона за банковата несъстоятелност, в който е указано как се разпределят средствата, постъпили при осребряване на масата на несъстоятелността. На първо място както и досега се покриват вземанията, обезпечени със залог или ипотека, следвани от тези, заради които се упражнява право на задържане. На трето място се покриват разноските по несъстоятелността и чак след това са фондът и вложителите, които преди редакцията на закона бяха поставени на един ред.

Приетите от парламента промени поставят фонда пред останалите вложители, като директно след него са физически лица или микро-, малки или средни предприятия за частта, която надхвърля размера на гаранцията. Последни на опашката са останалите вложители и кредитори, които не са покрити от системата за гарантиране на влоговете. Според изричното указание в закона той влиза в сила след обнародването му, което стана с публикация в Държавен вестник на 14 август. Това означава, че за вече течащото производство по несъстоятелност на КТБ би следвало да се прилага старият ред, при който фондът и останалите кредитори са поставени наравно при удовлетворяване на вземанията. Такова е становището и на Цветан Крумов от Shoenherr. "Промяната от 14 август 2015 г., според която Фондът за гарантиране на влоговете в банките се удовлетворява преди останалите вложители, ще се прилага само за производства по несъстоятелност на банки, открити след 14 август 2015 г.", коментира той.

В интервю за БНР обаче Христо Михайловски прогнозира, че голяма част от кредиторите на КТБ няма да получат парите си, въпреки, че са включени в списъка на синдиците, тъй като са прередени от Фонда за гарантиране на влоговете, който има да получава над 3.6 млрд. лв. "Тук мога да кажа, че редът на вложителите е в една по-неизгодна позиция", каза Михайловски.

Откъде идва грешката

Възможно е експертът да се е подвел в избълваните за кратко време множество законодателни новости, изгласувани от депутатите преди лятната им ваканция. Сред тях бе поредна редакция на Закона за банковата несъстоятелност, влязла в сила с публикация в Държавен вестник от 11 август. В текста изрично е записано, че разпоредбите се прилагат и за производствата по несъстоятелност, открити до влизане в сила на закона. Те обаче не засягат реда на кредиторите, а целяха удължаване на срока, в който синдиците да изготвят списъка на приетите вземания и включване на указание за вписването му в Търговския регистър.

Всъщност поправката, даваща привилегирован статут на ФГВБ, е противоречива. От една страна, тя цели да защити публичния интерес, тъй като гаранцията е държавна и при недостиг фондът както беше и при КТБ се дофинансира от бюджета. От друга страна обаче, по този начин се затруднява и оскъпява достъпът на банките до финансиране на едро чрез капиталовия пазар, тъй като вече инвеститорите в облигации и други инструменти на банки ще знаят, че са по-назад и вероятността при фалит да си възстановят част от вложеното е по-малка.

Привилегията си пред останалите вложители фондът ще ползва при следващи случаи на банкова несъстоятелност.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    tzm41313897 avatar :-?
    Mark Twain

    "инвеститорите в облигации и други инструменти на банки ще знаят, че са по-назад и вероятността при фалит да си възстановят част от вложеното е по-малка"

    Тъкмо да внимават на кого си дават парите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK