🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пломбите на уредите на всички бензиностанции ще бъдат сменени

Служителите на агенцията по метрология ще трябва да посетят над 3100 обекта в страната по нареждане на премиера Борисов

Според финансовия министър Владислав Горанов има констатирани много нарушения, които ощетяват бюджета
Според финансовия министър Владислав Горанов има констатирани много нарушения, които ощетяват бюджета
Според финансовия министър Владислав Горанов има констатирани много нарушения, които ощетяват бюджета    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Според финансовия министър Владислав Горанов има констатирани много нарушения, които ощетяват бюджета    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството обвини търговците с горива, че укриват продажби.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в сряда започна смяна на пломбите на измервателните уреди по всички бензиностанции в страната. Това беше съобщено официално от Министерството на икономиката само няколко часа след като премиерът "нареди" това да се случи. Подмяната ще бъде извършена от служителите на Българския институт по метрология (БИМ), които имат задължението да пломбират и впоследствие регулярно да проверяват дали тези пломби са на мястото си и дали уредите на търговските обекти измерват коректно. По данни на Министерството на финансите от началото на годината броят на бензиностанциите за продажба на горива на територията на страната е 3105.

По време на правителственото заседание в сряда Борисов обяви: "Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба." Според премиера това е причината Агенция "Митници" да отчитат огромен внос и производство на гориво, а в същото време данните за потреблението били слаби. Така на практика правителството намери нов виновник за контрабандата с горива в България, след като половин година обвиненията бяха основно към ведомствените бензиностанции. Смяната на пломбите трябва да стане до събота и след това ще се проверяват "пломба по пломба, ако трябва", се разпореди премиерът.

Изненадващи проверки

В периода 14 - 17 август е била извършена проверка и по думите на финансовия министър Владислав Горанов са констатирани много нарушения в търговията с горива. "Знаците от оловните пломби на сондите, които са част от измервателните системи, се поставят по начин, по който пломбата може да се освободи и сондата може да се освободи, без да се наруши целостта на знака", обясни министърът. Така според него се дава възможност за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване във физическия обем на горивата и обема, отчетен от бензиноколонките, и този, който се предава към НАП.

Заповедта за "поставяне на надлежни пломби на уредите" е дадена от зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева. От ведомството също подчертават, че проверката е констатирала множество нарушения при поставените контролни пломби.

Пред "Капитал" представител на средно голяма верига бензиностанции обясни, че при по-големите обекти е невъзможно да се говори за подобни практики, защото от института по метрология минават на регулярни проверки както за пломбите, така и за цялата система – бензиноколонките, пистолетите, нивомерните системи. "Някъде може и да има такива практики, но при по-сериозните вериги е просто абсурдно. Вариантът е собствениците да имат пломби и печата, който се поставя", смята той.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че след юли 2014 г., когато цената на петрола на световните борси започна да се срива, потреблението на горива и смазочни материали не спира да расте. През юни т.г. годишният ръст достигна 4%, което е едно от слабите увеличения. През февруари ръстът беше над 20%, а средно за шестте месеца от началото на годината – около 7%.

За първите шест месеца на 2015 г. приходите на Агенция "Митници" от акцизите върху горива са 978.2 млн. лв., или 48.7% общите постъпления. Спрямо същия период на миналата година увеличението при събираемостта е с 11.3%.

Търсене на виновник

Преди изявлението на Борисов и Горанов от сряда, че ще има повторно пломбиране на резервоарите на бензиностанциите, усилията на правителството в борбата му с контрабандата бяха насочени към ведомствените бензиностанции (над 6200 официално регистрирани и над 30 хил. по данни на МФ). Ведомството на Владислав Горанов задължи собствениците им да монтират нивомерни системи с връзка към НАП. За да илюстрира загубите на бюджета от обектите за зареждане на собствени машини, през януари финансовото министерство излезе с обстоен анализ на сектора. Тогава обаче не беше споменато, че и при търговските обекти има такива проблеми. При тях от години има инсталирани нивомерни системи с връзка към НАП, които дават информация в реално време на приходната агенция.

Според представители на транспортния сектор и зърнопроизводителите, които притежават голяма част от ведомствените бензиностанции, контрабандните горива в България могат да дойдат само от големите производители и вносители. Те са на мнение, че би било много по-ефективно усилията на правителството да са насочени към тях, защото тогава каналът ще бъде пресечен ефективно.

Правителството обаче реално действа против тази логика. Министерството на финансите все още не е изготвило нотификацията до Европейската комисия, с която ще иска разрешение от Брюксел да монтира измервателни уреди на всяка точка от процеса на производство и транспорт на акцизни стоки в данъчните складове. Процедурата се бави вече повече от 7 месеца. Срокът за одобрение е минимум 3 месеца, а след това има законово заложен срок от шест месеца тези уреди да бъдат монтирани. Обяснението е, че процедурата е сложна и текстовете трябва да са прецизни, за да не бъдат отхвърлени от Брюксел. Освен това през март Министерският съвет по искане на икономическото ведомство отмени задължението уредите в акцизните складове да минават метрологичен контрол. Това изискване остана само за уредите на входа и изхода на данъчния склад.

 

КЗК има срок до петък за анализа на пазара на горива

До петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да представи на премиера Бойко Борисов анализа си за пазара на горива и дали има картел между компаниите. "Не могат да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка–две разлика", каза Борисов. През март вицепремиерът Томислав Дончев разпореди на КЗК да направи такъв анализ, тъй като тогава се оказа, че цената на дизела в България преди данъци е третата най-висока в Европейския съюз. Към този момент страната ни е на първо място.

При предишното управление на ГЕРБ антимонополният орган една година разследва "Лукойл България", "Ромпетрол България ", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България" дали съгласувано определят цените на горивата на едро. В крайна сметка през лятото на 2012 г. КЗК реши, че на пазара на горива в България няма картелно споразумение, а най-големият търговец "Лукойл" не злоупотребява с господстващото си положение.
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  koko4ko avatar :-|
  koko4ko
  • + 3

  Пломбите трябва да сменят и тогава да се препломбира. Всеки използвал оловна пломба и механичен "плобмаж" знае, че тези пломби могат да се манипулират много лесно - както механично, така и като се направи пломбаж "двойник" с който може да се пломбира наред по няколко пъти на ден. Сменете пломбитеее, пломбите сменете!!!

  Нередност?
 • 2
  gligi avatar :-|
  gligi
  • + 4

  А Лукойл кога ще си сложи дебитомери?

  Нередност?
Нов коментар