Реакция на Съда в Страсбург отложи събарянето на незаконни къщи във Варна

С писмото си до правителството председателят на съдебното отделение, поело работата по случая, е поискал от кабинета пълна информация "за мерките, предприети за настаняването и грижата за възрастните, хората с увреждания и други уязвими лица", чиито домове бяха разрушени днес

Капитал
Капитал    ©  Спас Спасов
Капитал
Капитал    ©  Спас Спасов

Сигнал до правителството, изпратен от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, е най-вероятната причина за преждевременното прекратяване на акцията по разрушаването на незаконни ромски къщи във варненското гето "Максуда". Това става ясно от факс, изпратен до адвокат Даниела Михайлова, която представлява пред Съда група жители на гетото, поискали помощ, след като общинските власти във Варна обявиха, че имат намерение да разрушат къщите им.

Според текста на факса, публикуван вчера от "Капитал", писменото им искане за спиране на акцията е пристигнало в Страсбург вчера след 18 часа или около два часа след края на работния ден на Съда. По тази причина събарянето не е могло да бъде предотвратено.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • shilliew

  Прокл....та да си Даниела Михайлова!!!!!

 • 2
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Крайно нужно е да има процедура за отнемане на българско гражданство. И тя да бъде приложена към всички родоотстъпници от БХК.
  Друго крайно необходимо действие е преформулирането на членството ни в ЕС включващо суспендиране на конвенцията за бежанците от Дъблин и ограничаване на правомощията на Европейският съд за правата на човека за България. Ако не е възможно, трябва да се мисли за излизане от съюза и оставане само като член на ЕИО.
  И най-важно избиране на Виктор Орбан за министър председател на страната. Или някой друг,който може да защитава интересите на българския народ .

 • 3
  npw1432307466431506 avatar :-|
  Vladimir St Radoslavov

  Те от ЕСПЧ бавят с години обикновенните дела но сега за часова са се произнесли това е безобразие най вероятно някой нагло лъже , само Българите нямат права в Бълагрия, всчики други етноси са спредимство.

 • 4
  townboy avatar :-|
  townboy

  В ЕС сме по-зле отколкото в СИВ и Вършавския договор. България напълно загуби суверенитета си!

 • 5
  high avatar :-|
  bee

  Не знам какви са тези власти тук, страхливи и неадекватни, които само заради едно писмо от някъде си спират изпълнението на закона.

 • 6
  high avatar :-|
  bee

  Това писмо просто иска информация, не е някаква директива или заповед.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Даже и при събббарянето на незаконни къщи, папирите трябва да са изрядни.... това е лично задължение на кмета..... :-)

 • 8
  ideyazabulgaria avatar :-|
  ideyazabulgaria

  Много правилно запитване на Страсбург! Къде ще отидат тези кора след разваляне на къщите им? Нали и те са хора. Отвратителна е реакцията на пишещите коментари под статията. Вместо да видят, че до обезлюдяване на България откъм българи я и доминиране на малцинствата са виновни не циганите, а ПОЛИТИЦИТЕ НИ, те пак със старите закани "Циганите на сапун!" или "ЕС ни е виновен!" С такова население и "избиратели" едва ли ще стигнем повече от гроба на България!

 • 9
  npw1432307466431506 avatar :-|
  Vladimir St Radoslavov

  До коментар [#8] от "ideyazabulgaria":

  България нр трябва да приема за изпълнение дори за сведение решения или тълкования на ЕСПЧ, а обърналите се към него трябва да бъдат лишавани автоматично от гражданство

 • 10
  ideyazabulgaria avatar :-|
  ideyazabulgaria

  До коментар [#9] от "Vladimir St Radoslavov":

  Това не е нито решение, нито тълкуване, а ЗАПИТВАНЕ. И кой си ти да лишаваш други от гражданство, за това, че хората нямат къде да живеят? Защо не лишиш от гражданство политиците си, които 25 години те доят и остригват, унищожиха и разграбиха икономиката, оставиха хората без работа и стандарт, изгониха българите от родината на вън насила, докараха България до клоаката на Европа и я направиха най бедната и пропаднала държава, без човешки ресурси ,за това и с доминиращи малцинства. Защото никой на вън не приема неграмотни малцинства, а приема грамотните българи. Ето, такива като тебе ниско мислещи маргинали, без национално отговорно мислене, мислещи само за собственото си тщеславие и гледащи само пъпа си, докараха България до този жалък хал и я направиха умираща държава и нация, като избират 25 години едни и същи гробокопачи да я управляват и натрапват този си избор на останалите, като ги принуждават да напускат страната..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата